Note 9 är telefonen med extra allt
Större batteri, massiv lagringskapacitet och en penna som kan användas om fjärrkontroll är några av nyheterna i Galaxy Note 9. Andreas har testat Samsungs senaste bjässe.
S-pennan nu med Bluetooth
Det som framförallt skiljer Note-serien från vanliga Android-telefoner är som bekant pennan som ger familjen dess namn. S Pen har tidigare använts till en rad olika funktioner som går inom kategorin produktivitet, men med Note 9 har den lärt sig ett helt nytt trick: fjärrstyrning via Bluetooth.
Vad det innebär i praktiken är att pennan fått kapacitet för trådlös anslutning på upp till 10 meter. På pennans ena sida finns en knapp som du kan använda för att kontrollera telefonen. Den kan exempelvis användas för att styra uppspelning av en presentation, där ett klick går vidare till nästa bild medan två klick backar till föregående bild. Det kan också användas till att styra uppspelning av video om du har telefonen kopplad till en skärm (mer om detta längre ner).
Den just nu fiffigaste användningen av nya S Pen är utan tvekan fjärrkontroll av kameran. Med ett klick på pennan tar du en bild, och två klick växlar mellan den bakre och den främre kameran. Detta kan exempelvis användas till att ta en gruppbild när telefonen sitter i ett stativ. Då kan du gå fram till telefonen, se till att fokus och övriga inställningar ser bra ut för gruppbilden och sedan ansluta till gruppen och ta bilden med ett väl dolt klick med pennan.
Detta är de användningsområden som finns just nu, Samsung har också släppt ett utvecklarpaket (SDK) som andra appar ska kunna använda för att använda pennans trådlösa funktioner. I vilken utsträckning detta sker återstår att se, S Pen-funktionerna har hittills inte utökats i någon större omfattning förutom de Samsung själva byggt in i telefonen och deras nära partners som Adobe.
Trådlösa tillbehör som kommunicerar över Bluetooth behöver så klart ett batteri, och för att få in en batterilösning i den smala pennan har Samsung tagit fram ett superkapacitivt batteri. Detta laddar upp pennan när den förvaras i telefonen och när pennan används ska batteriet räcka till 30 minuters användning. Om du skulle råka på soppatorsk tar det bara 40 sekunder att ladda upp pennan igen, vilket gör batterifrågan till ett icke-bekymmer.
I övrigt bekant mjukvara
Bortsett från de nya Bluetooth-relaterade nyheterna har Note 9 inte särskilt många nyheter för den som redan har en Note 8. När du plockar ut pennan ur telefonen får du fram samma luftmeny på skärmens högra del där du kan aktivera de olika penn-relaterade funktionerna, som exempelvis skärmanteckningar, smart markering, meddelanden, med mera. Du kan fortfarande skriva direkt på skärmen när den är låst, vilket också kan vara synnerligen användbart när något behöver antecknas snabbt.
Dessa funktioner är precis lika användbara som tidigare, och en av de stora anledningarna till att Note-användare är produktfamiljen trogen. Några få funktioner har förbättrats något, men det mesta är bekant för den som äger en Note 8. En detalj som förbättrats är AR Emojis, emoji-figurer som skapas genom att läsa av ditt ansikte. Dessa kan nu få animerade bakgrunder, vilket säkert uppskattas av en målgrupp som inte är lika torr och fnöskig som undertecknad.
En annan funktion jag mest tycker är störande är den digitala AI-assistenten Bixby, eller snarare menyerna relaterade till den fysiska Bixby-knappen på telefonens vänstra sida. När du är inne i systemet tar denna knapp bara fram Bixby-menyn, som precis som tidigare samlar kort med smarta summeringar av ditt digitala vardagsliv. Den fungerar bra i sig även om det inte är något jag direkt använder, men om du trycker in den när telefonen är låst möts du av en snabbmeny för Bixby när telefonen låsts upp. Den fysiska knappen är alldeles för lätt att komma åt av misstag när jag tar upp telefonen ur fickan, vilket leder till att jag möts av Bixby-skärmen istället för den app jag använder för tillfället. Jag kan inte räkna hur många gånger jag svurit över att jag fått se den skärmen istället för exempelvis musik-appen när jag velat byta låt.
Dex-docka utan dockan
En av de större nyheterna med Note 9 är att den nu kan användas i skrivsbordsläge även utan Dex-dockan som gav föregångaren detta stöd. I teorin ska detta fungera med alla adapters som konverterar en HDMI-anslutning till USB Type-C-kontakten på telefonen, men i praktiken har jag upptäckt att stödet är ganska känsligt för de adapters eller hubbar som används. När jag testat stödet med olika HDMI-försedda hubbar har Dex-läget startat om i tid och otid, och telefonen har meddelat mig om att det är bäst att använda "äkta Samsung-tillbehör", så du gör förmodligen bäst i att köpa Samsungs egna HDMI-adapter om du vill använda denna funktion.
När du väl får det att fungera är Dex-läget utan docka precis lika smidigt som om du använder den existerande fysiska dockan Dex Pad. Eftersom den fysiska dockan innehåller en kylningslösning som kyler den hårt arbetande kretsen i telefonen blir kapaciteten något nedskalad när Dex-läget används via HDMI-adapter. Antalet app-fönster som kan vara öppna samtidigt skalas ner från 20 till 5, och upplösningen begränsas till 1080p (med Dex Pad-dockan stöds 2K, eller 2 560 x 1 440).
Det finns fortfarande några områden som gör att Dex-läget inte kan ersätta en vanlig arbetsstation, exempelvis bildredigering, men läget är förvånansvärt kompetent. Nu när Note 9 dessutom kan vara utrustad med 8 gigabyte primärminne är prestandan sällan ett problem även om du växlar mellan appar i rasande tempo.