Smart mobil-detox

Ida tar paus från sitt digitala liv

Som ett experiment lämnar Ida sin smarta mobil för en Nokia 8110 4G. Hur känns det att lämna alla appar och tjänster som utgör det digitala livet? Hur länge klarade hon sig utan sociala medier?

Pausen inleds...

Ibland känner jag att mitt liv i mobilen tar upp för mycket av min tid. Så hur skulle det vara att bara stänga av den? Att gå tillbaka till en enklare tid då telefonen egentligen bara var en pryl att ringa med. Det skulle ju inte innebära att alla andra också la mindre tid på sina mobiler – men kanske är gräset ändå grönare för min egen del utan all mobiltid.

Det var dags att utsätta mig själv för en digital fasta Det är en sak att i teorin veta något och en helt annan att uppleva det i praktiken. Jag vet exempelvis att jag lägger många timmar varje dag på att titta på min mobilskärm, men exakt hur mycket tid handlar det om? Av flera skäl landade jag i beslutet att utsätta mig själv för en sorts digital fasta, att ta paus från mitt digitala liv – specifikt min mobiltelefon.

I början av året var det lite otippat HMD Globals återupplivade Nokia 8110 4G i härligt gul färg som var det jag gillade mest på Mobile World Congress – jag är i precis rätt ålder antar jag. Jag hade själv aldrig den ursprungliga modellen, men hade andra Nokia-lurar och minns så väl hur det var att inte kunna göra mer än ringa och skicka korta textmeddelanden till kompisarna.

Med pressmeddelandet för Nokia 8110 4G några månader senare fick jag den sista knuffen jag behövde inför det här projektet. HMD Global skrev:

"Vi har sett i Norden att det finns ett allt större intresse av att koppla ner så mycket som möjligt när man har chansen, och att det finns ett behov av en telefon som kan uträtta det nödvändigaste och göra att du är ständigt nåbar – men som samtidigt inte lockar till att stirra ner i skärmen konstant och planlöst. Banandiet är ett väldigt populärt sätt att rensa kroppen från slaggprodukter – vi hoppas att banantelefonen kan hjälpa till att rensa själen från samma slagg", säger Ossi Korpela.

Hej då Iphone

Så var beslutet plötsligt fattat, jag skulle helt koppla bort mig från mitt liv i IOS och stänga av min Iphone för att istället använda Nokia 8110 4G. Jag förberedde mig genom att stänga av Imessage på mina samtliga Apple-enheter, och fick sedan vänta några timmar innan Apple släppte kontrollen och mina meddelanden började skickas som vanliga sms.

Så en fredag plockade jag av mig min Apple Watch, stängde av min Iphone och flyttade mitt sim-kort till Nokia-mobilen. Det var en konstig känsla att starta Nokian som kör en variant av Kai OS. Här finns lite moderna appar som Googles kartor och Youtube, men det tog säkert inte mer än 2 minuter att kolla igenom hela app-butiken. Jag hittade inget jag kände att jag ville ladda ned.

Att ställa in telefonen tog däremot betydligt längre tid. Skärmen är så liten och att knappa in mina långa lösenord (som jag var tvungen att hämta ur 1password i datorn) tog sin tid med de fysiska knapparna på Nokian. Så fort jag behövde ut på nätet hamnade jag i en webbläsare med muspekare och fick skrolla i både höjd- och sidled med styrkorset. Mama mia!

Det gick till slut att logga in så att jag kunde ta emot e-post via ett Google-konto och sedan kalendern till samma konto. Jag fick ta datorn till hjälp för att synka mina kontakter från Icloud till Google-kontot (och jag fick också passa på att rensa bort en massa skräpkontakter).

Men där någonstans tog orken slut. Att knappa in alla mina konton till mejl och kalendrar kändes inte värt tiden det skulle ta. Mycket lättare att istället dra fram datorn om jag ville kolla något annat.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Nu går det att förbeställa iPhone 13 och vi har samlat de bästa erbjudandena och kampanjerna för årets modeller.

HomeKit är bland det bästa sedan skivat bröd och har du HomeKit-kameror från Arlo och en Apple TV så blir det hela ännu bättre nu.

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.