Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Smart mobil-detox

Ida tar paus från sitt digitala liv

Som ett experiment lämnar Ida sin smarta mobil för en Nokia 8110 4G. Hur känns det att lämna alla appar och tjänster som utgör det digitala livet? Hur länge klarade hon sig utan sociala medier?

Tillbaka till det digitala livet

Den helgen skulle jag hälsa på min bror ute i skärgården, och redan på vägen dit fick jag ett mindre psykbryt och började sakna min Iphone enormt. Eftersom det visade sig att jag hade glömt min Iphone hemma varade alltså mitt experiment lite ofrivilligt en hel helg.

Eftersom Googles kart-app finns i mobilen förutsatte jag dumt nog att jag nog skulle kunna få steg för steg-anvisningar genom Stockholms-trafiken. Men så var inte fallet. Som tur är hittade jag hela vägen fram till min bror med bara en felsväng med mitt goda minne till hjälp.

Jag hade dessförinnan också stora bekymmer att i mobilen köpa biljetter till färjan jag behövde åka. Otroligt mycket skrollande! Jag gav faktiskt upp och tog fram datorn. Jag behövde dessutom ändå skriva ut biljetten så det var väl lika bra.

Väl ute hos min bror tog det inte lång stund innan jag fick lite abstinens efter mina sociala medier. I stort sett hela familjen utom jag satt med mobila enheter och surfade runt titt som tätt under mitt besök. Så där som det är nu för tiden.

Inte Nokians fel

Det här experimentet har inte gått ut på att testa Nokia 8110 4G, inte heller är slutklämmen att det är en dålig telefon – för det är det inte. Den här gula skönheten var istället en möjlighet att få nya insikter om min vardag. På några få dagar kunde jag konstatera att även om jag kanske spenderar väl mycket tid med att titta på skärmar – så var det inte bättre förr.

Det finns så mycket nytta med en smart mobil som jag inte vill vara utan. Jag vill inte gå tillbaka till tiden då jag endast ringde och skickade kortfattade meddelanden med min telefon. Jag gillar alla möjligheter som en smart mobil ger mig var jag än är.

Det finns några bitar av mitt mobilanvändade som jag inte är lika nöjd med, ett beteende som gnager lite. Men jag behöver inte vara så drastisk som att helt ge upp min smarta mobil för att försöka komma tillrätta med dem.

Så här visar IOS 12 vad jag gör i min telefon.

Jag spenderar kanske lite väl mycket tid på sociala medier och det händer absolut att jag träffar någon och vi båda spenderar en hel del av vår tid tillsammans i varsin mobil. Det är exempel på dåliga vanor jag lagt mig till med – som jag nog också kan sluta med nu när jag är betydligt mer medveten om dem.

Övning och självdisciplin lär behövas, men jag får också nya hjälpmedel av exempelvis Apple och Google. I både Android 9 som finns ute nu och IOS 12 (som jag betatestar) kommer det inbyggda verktyg i systemet som visar exakt hur mycket tid jag spenderar i min mobil och på vad. Jag kan om jag vill begränsa tiden jag får lägga på en viss app till exempel.

Vi får se, kanske räcker självdisciplinen långt.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.