99 testar

Iphone XS är telefonen nästan ingen behöver

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Iphone X blir Iphone XS

Nästa naturliga steg för Iphone X

Iphone XS är en stabil uppdatering från förra årets Iphone X. Nästan allt har blivit lite bättre, men för de som redan har en Iphone X finns inte skäl att uppgradera detta år. Undantaget är om du fotograferar mycket, för förbättringarna i kameran är rejäla tack vare nya sensorer och A12-processorns Neural Engine. Ett annat skäl är om du vill ha en större telefon, för då täcker Iphone XS Max alla behov.

Fördelar

+ Suverän kamera
+ Byggkvalitet rakt igenom
+ Blixtsnabb och intuitiv

Nackdelar

− Högt pris
− Jag saknar hemknappen

Det finns två slags Iphone-uppdateringar. Traditionen föreskriver att vartannat år förändras den yttre designen, och telefonen får ett helt nytt namn. Mellan dessa år behålls utseendet, men funktionalitet och prestanda förfinas och namnet behålls med tillägget S. Det blir såklart en ny processor, och ofta ganska rejäla nya användarfunktioner, samt nästan alltid en ny färg för att folk ska kunna visa att de har den nya.

Apple har dock aldrig följt den här traditionen slaviskt. Den allra första modellen följdes upp året efter med en ny design och funktionalitet som gav den namnet Iphone 3G. Först året efter kom den första S-uppdateringen i form av Iphone 3GS. Apple har också ovanligt länge behållit designen från Iphone 6, det går att argumentera för att både Iphone 7 och Iphone 8 egentligen är "S-uppdateringar" i allt utom namnet. Förra året avslöjades vad Apple under tiden jobbat på – en helt ny Iphone-design i form av superflaggskeppet Iphone X. OLED-skärm, ingen hemknapp och ansiktsigenkänning genom Face ID. Det var helt enkelt den största förändringen sedan åtminstone Iphone 4.

Den som älskade Iphone X kommer att älska Iphone XS Nu är uppföljaren här, och Apple har till synes åter hemfallit åt sin klassiska uppdateringsstrategi. För Iphone XS är i alla avseenden en klassisk S-uppdatering. Förra årets Iphone X har förbättrats i de flesta avseenden – högre prestanda, bättre kamera, längre batteritid, några nya funktioner som snabbladdning och stöd för dubbla sim-kort. Men det är fortfarande i stort sett samma telefon. Den som älskade Iphone X kommer att älska Iphone XS, och den som hatade Iphone X kommer knappast omfamna årets modell.

Den som redan förra året sneglade på Iphone X, men avhöll sig från köp på grund av den höga prislappen får det här året alltså en förbättrad version att köpa, men till ett ännu högre pris i Sverige åtminstone. I USA är grundpriset oförändrat på 999 dollar för instegsmodellen av Iphone X. Den större Max-modellen är givetvis dyrare, och den som vill ha mer lagringsutrymme än grundmodellernas 64 gigabyte får betala ordentligt för det. Iphone XS är helt enkelt ingen produkt för snåljåpar.

I princip gäller alltså fortfarande allt som Ida skrev i sammanfattningen av förra årets Iphone-test. Bildskärmen är fantastisk, svepgesterna fungerar fint, Face ID är smidigt. Telefonen är tung på ett lyxigt sätt, och varje detalj känns premium.

Kort och gott är de stora nyheterna i Iphone XS:

  • Det finns nu en större modell, Iphone XS Max

  • Kameran har blivit bättre, främst tack vare en ny sensor som släpper in mer ljus

  • Det finns en ny färg, guld

Snabbare processor, längre batteritid och annat smått och gott är såklart trevliga förbättringar, men det är absolut ingenting som gör det värt att slänga bort din Iphone X.

Större modell

Iphone XS Max skiljer sig från tidigare Plus-modeller genom att prestanda och funktion är i det närmaste identisk med sitt mindre syskon. Iphone 6 Plus, Iphone 6S Plus, Iphone 7 Plus och Iphone 8 Plus har alla kunnat skryta med en bättre kameralösning, vilket har gjort att de som vill ha den bästa Iphone-kameran också tvingats välja den största Iphone-storleken.

Iphone X ändrade detta då den hade samma dubbla kamerauppsättning som Plus-modellerna, och mellan Iphone XS och XS Max finns inga inbördes skillnader i kamera, eller processor. Iphone XS Max har givetvis ett större antal pixlar på grund av den större skärmen, men exakt samma pixeltäthet som Iphone XS; 458 punkter per tum (PPI).

En större telefon rymmer också ett större batteri, och fastän en större bildskärm givetvis drar mer ström innebär det att Max-modellen har ungefär en timmes längre batteritid än den vanliga XS.

Ny processor

Apple fortsätter att vara branschledande när det gäller sina egendesignade ARM-baserade processorer, och årets variant kallas A12 Bionic. Nytt för i år är att tillverkningsprocessen nått 7 nanometer, vilket möjliggör antingen lägre strömförbrukning, högre prestanda, eller en kompromiss mellan detta. Apple har valt ett mellanting; batteriet räcker lite längre (runt 30 minuter för XS) och prestandan är lite högre. Det sistnämnda är förmodligen inget du kommer tänka på om du inte mäter prestandan.

Grafikprestandan däremot ska vara upp till 50 procent snabbare än A11. Den som spelar mycket spel, eller arbetar med foto- och videoredigering på sin mobil har alltså de största prestandaförbättringarna att se fram emot.

Tredje delen av A12 Bionic är en ny version av Apples egendesignade Neural Engine – en krets särskilt avsedd för maskinlärning och AI-beräkningar. Här hittar vi 8 kärnor som tillsammans är kapabla att göra 5 biljoner beräkningar per sekund. Den nya versionen av Neural Engine är nyckeln till de flesta av förbättringarna hos Iphone XS, och används till både förstärkt verklighet, ansiktsigenkänning med Face ID och inte minst vid fotografering för att göra bilderna vackrare, liksom att känna igen motiv för att hitta dem i telefonens bildbibliotek. Neural Engine är helt enkelt aktiv varhelst smarta algoritmer och maskinlärning används, vilket i stort sett är överallt.

En fördjupande diskussion om den nya A12-processorn finns på nästa sida.

Bättre kamera

Förutom den större Max-modellen är det kameran som är den viktigaste förändringen i Iphone XS. Själva kameramodulerna är samma som förra året, men huvudkamerans sensor har blivit snabbare och kan fånga upp till 50 procent mer ljus än sin föregångare, vilket inte är småpotatis i de här sammanhangen.

Den nya A12-processorn hjälper också till när det gäller kameran, både tack vare en ny bildsignalprocessor och Neural Engine som vi nämnde tidigare. Detta gör att Iphone XS är ännu duktigare än sin föregångare på att samla in bildinformation med olika exponering, och sätta ihop en bild som ser så bra ut som möjligt.

I bilder tagna under optimala ljusförhållanden är det svårt att märka någon direkt skillnad mellan Iphone X och Iphone XS, förutom att den senare levererar en mer neutral (realistisk) färgton och skuggor. När förhållandena blir mindre optimala däremot märks en större skillnad, exempelvis bilder tagna inomhus eller i dunkel. Jämfört med äldre Iphone-modeller är skillnaden ännu mer påtaglig, och kameran på Iphone XS är helt enkelt den bästa mobilkamera jag haft. Vad gäller optik och sensor är det egentligen bara Huawei P20 Pro som kommer i närheten. Pixel 2 har i andra tester presterat bra vad gäller AI-förbättring, men den har jag inte haft tillfälle att testa själv.

Det är rentav häpnadsväckande hur långt kameratekniken i mobiltelefoner har kommit på bara några år. Som en jämförelse tog jag ett snabbt porträtt med min gamla Iphone 3GS och jämförde.

En fördjupande diskussion om kameran och jämförelser finns på sista sidan.

Vem behöver en Iphone XS?

Finns det då ingenting som talar emot att Iphone XS ska bli din nästa telefon? Jo, det gör det faktiskt. Priset är givetvis en faktor – det är helt enkelt många som inte kommer ha råd att köpa den här mobilen. En tråkigare insikt är att många förmodligen kommer köpa den ändå, fastän de egentligen inte har råd. Hårdvaran väcker onekligen ett ha-begär, det går inte att förneka. I kombination med systemet IOS 12 har Apple, trots prislappen, skapat ett upplevelsepaket som väldigt få köpare blir besvikna på – och många som inte köper andra Apple-produkter lär välja detta som sin mobiltelefon. Det är helt enkelt en fantastisk telefon.

Men, vilka behöver då en Iphone XS? Faktiskt nästan ingen. Det kanske låter motsägelsefullt, men fastän Iphone XS är fantastisk så finns det idag gott om telefoner som är nästan fantastiska. Och det räcker för nästan alla gott och väl, särskilt när det är tusenlappar som skiljer. Om du gillar Android är Oneplus 6 fortfarande den mest prisvärda investeringen du kan göra. Även Huawei P20 Pro har en imponerande kamera och välsvarvat yttre även om den i jämförelse med Iphone XS hamnar några nivåer lägre i "lyxighet".

Och för den som föredrar IOS finns också mycket som talar för att det är en klokare investering att välja förra årets Iphone 8, som finns kvar i Apples utbud. Du får inte en lika bra kamera, inte lika bra bildskärm och en design som i jämförelse ser gammal ut. Men du får en riktigt bra telefon till ett betydligt lägre pris. Och dessutom kommer Iphone XR nästa månad. Den ser inte alls lika lyxig ut, men kommer i en rad urläckra färger och gör i mångt och mycket det Iphone XS gör fast till ett lägre pris.

Den som tvekar över priset gör därför klokt i att vänta, och prova något annat alternativ. Den som däremot behöver – eller bara vill ha – en Iphone XS vet förmodligen redan om det. Iphone XS och Iphone XS Max är Apples flaggskepp, i ordets sanna bemärkelse. De gör allting bäst, inget krut har sparats och de kostar därefter. Som pryl-älskare är det klart man blir imponerad, men min gissning är att Iphone XR kommer att sälja i betydligt större mängder. På papperet verkar det nämligen vara den de flesta vanliga användare bör köpa. Vi återkommer till det när vi hunnit testa även den.

Kommentarer
48 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.