Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar

Iphone XS är telefonen nästan ingen behöver

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Fördjupning: kamera

Som vi nämnt är den dubbla uppsättningen kameror på baksidan fortfarande på 12 megapixel vardera. Apple verkar ha bestämt sig för att det är fullt tillräckligt, och att det viktigaste är hur de pixlarna används. Teleobjektivet är identiskt med Iphone X, men vidvinkelobjektivet har fått en sensor som är dubbelt så snabb och hela 32 procent större. Dessutom har pixlarna på sensorn blivit både större och djupare, med resultatet att vidvinkelkameran på Iphone XS släpper in upp till 50 procent mer ljus än förra årets Iphone X.

Den snabbare sensorn gör att bilder kan tas i ännu snabbare följd, vilket utnyttjas till fullo när bildsignalprocessorn och Neural Engine samverkar för att samla in massor av exponeringsdata vid varje kameraknäppning, och sätter utifrån det ihop en bild som ska ge de bästa skuggorna, färgåtergivningen, skärpan och djupförhållande utifrån förutsättningarna. Som användare behöver du egentligen inte bry dig om detta, och kommer inte märka när det händer heller eftersom allt går ögonblickligen. Resultatet är helt enkelt att bilderna ser bra ut – ibland häpnadsväckande bra beroende på fotografen. Men det är värt att fundera på vilken oerhörd mängd bilddata kameralinserna och processorn samlar in som den sedan väljer och vrakar från.

Apple kallar funktionen Smart HDR, och jämfört med den tidigare "vanliga" HDR-funktionen spelar nu smarta algoritmer alltså en betydligt större roll. En klassisk HDR-funktion på en mobilkamera tar i princip två bilder med olika exponering och fogar samman dessa till en bild, där ingen del är överexponerad. Smart HDR är ungefär samma process, fast uppskruvad till 11. Här samverkar både den snabbare sensorn, bildsignalprocessorn och A12-kretsens Neural Engine för att ta en hel serie exponeringar och pussla ihop en bild direkt från den datan.

Allt fler mobiler använder AI för att förbättra fotografier, och jag har alltid varit en smula skeptisk. Android-flaggskeppet Huawei P20 Pro har en riktigt bra kamerauppsättning, men jag ogillade skarpt deras Master AI som smetade ut alla fotografier till ett färgstarkt stycke popkonst. Den gick tack och lov att stänga av. Apples hantering av fotografierna är mer varsam, och resultatet betydligt trevligare. Jag har aldrig upplevt att bilderna blivit förstörda av AI-behandlingen, något som var alltför vanligt hos P20 Pro.

Jämförelser

Jag har jämfört bilder tagna med Iphone XS Max med primärt en Huawei P20 Pro i lite olika situationer, och även med Iphone 8 och Iphone X. Kort sagt är det så att kamerorna på alla dessa mobiler är riktigt bra, och i bra ljusförhållanden kan alla ta riktigt trevliga bilder. Iphone 8 presterar sämst, inte så konstigt då den inte har någon kamera med teleobjektiv som hjälper till att skapa djup i bilderna. Iphone X har dubbla kameralinser, skillnader märks framförallt vid sämre belysning då XS ger bilder med mindre brus och de smarta algoritmerna gör ett bra jobb.

P20 Pro ger en ordentlig utmaning

Huawei P20 Pro vinner megapixel-racet med råge tack vare sin vidvinkellins på 40 megapixel, och har dessutom en monokrom lins på 20 megapixel samt en telelins på 8 megapixel. Detta kan jämföras med Iphone XS som har två kameror på 12 megapixel vardera, en vidvinkel och en tele. Antalet megapixel är däremot inte fullt så intressant som det kan verka, och P20 Pro använder normalt inte sin maffiga huvudkamera till att ta bilder i full upplösning. Standard är istället att skala ned fotografierna till 10 megapixel genom något som Huawei kallar Pixel Fusion.

Sensorn på P20 Pro är 1/1,7 tum, och pixelstorleken 2µm. Apple anger normalt inte storleken på vare sig sensor eller pixlar i sina kameror, men har bekräftat att pixelstorleken är 1,4µm. Sensorn i XS är 32 procent större än i Iphone X, vilket enligt några gissningar är 1/2,0 tum. Förutsatt att de här siffrorna stämmer verkar P20 Pro alltså bli vinnaren vad gäller ren optik.

Nu handlar Apples kameralösning lika mycket om mjukvara som hårdvara, och även Huawei satsar stort på att berika fotografierna med artificell intelligens och algoritmer. Jag använde P20 Pro under några veckor, och har använt Iphone XS några dagar, och enligt min erfarenhet är detta en gren Apple vinner med råge. Huaweis funktion Master AI såg jag mig tvungen att stänga av då den i princip förstörde fotografier genom att blåsa upp färger och applicera diverse skönhetsfilter på slutresultatet. Allt såg overkligt och överdrivet ut, vilket jag konstaterade i mitt test av P20 Pro.

Överlag är Iphone XS bättre på att lyfta fram detaljer och naturtrogna färger i bilden, med mindre brus. Detta har vi garanterat Smart HDR-funktionen att tacka för. P20 Pro har däremot en fördel i mörkerfotografering, med högre ljusinsläpp och dessutom ett särskilt nattläge med längre exponeringstid. Kameran i IPhone XS har visserligen stöd för längre slutartid på upp till 1 sekund (jämfört med tidigare modellers 1/3 sekund) men inte i den inbyggda kameraappen.

Porträttläge

Det kontroversiella porträttläget med artificell bokeh-effekt finns givetvis kvar, och har blivit bättre med Iphone XS. Även här är det processorn som bidrar mer än förändringar i optiken, fastän högre ljusinsläpp givetvis bidrar till att ge bra råmaterial för A12 att bygga med. Jämfört med en Iphone X har XS framförallt blivit bättre på att behålla bakgrunden väl exponerad; i bildexemplet nedan är bakgrunden överexponerad hos Iphone X. Annars upplever jag att telefonen blivit lite bättre generellt på att hitta konturerna för objektet, men det är fortfarande lite av en chansning att använda porträttläget.

Den bästa nya funktionen är därför reglaget som låter dig skala tillbaka bokeh-effekten i efterhand, något som faktiskt kan göra underverk för bilden. I nästan alla bilder jag provat har resultatet blivit bättre av att minska effekten några steg.

Vilken telefon har då den bästa kameran? Ja det är faktiskt inte helt lätt att svara på. För att verkligen utropa en segrare skulle jag behöva göra en mer omfattande jämförelse, och faktum är att det i slutändan mestadels kommer handla om tycke och smak. Vad gäller ren optik kan smarta mobiler givetvis inte tävla om dedikerade systemkameror – fysikens lagar hindrar det. Men mobilerna har givetvis fördelen att de är rimliga att bära omkring på hela tiden, och de har sitt hemliga vapen i form av AI-behandling och allt kraftigare processorer.

Mellan P20 Pro och Iphone XS kan jag bara konstatera att det är två suveräna kameralösningar, som lagt fokus på lite olika saker. Huawei P20 Pro erbjuder kanske en bättre grundplattform för den som vill trixa med bilderna, men Iphone XS på klassiskt Apple-vis är enklare att använda för den som inte vill trixa så mycket. Slutresultatet blir oftast fenomenalt.

Kommentarer
48 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.