Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar

Iphone XS är telefonen nästan ingen behöver

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Fördjupning: A12 Bionic

En stor del av hemligheten bakom den speciella Apple-såsen brukar tillskrivas att företaget både gör sin egen hårdvara och sin egen mjukvara, och har i det närmaste total kontroll över sin produktionskedja. På telefonsidan innebär det att Apple själva gör både operativsystemet IOS och Iphone-hårdvaran. Inget annat företag får licensiera IOS och använda det i sina produkter. Sedan ett bra tag tillbaka innebär det också att Apple designar sina egna systemkretsar, baserade på arkitekturen ARM. Det här året går företaget längre än någonsin tidigare i det avseendet, med kretsen A12 Bionic.

Andra tillverkare är hack i häl Återigen är det Taiwan-baserade TSMC som står för själva massproduktionen av A12 Bionic, och som vi redan nämnt är tillverkningsprocessen nu på 7 nanometer, första gången för en mobilkrets. En mindre tillverkningsprocess gör processorn mer strömeffektiv, och det är såklart en fjäder i hatten att vara först ut med detta. Men andra tillverkare är hack i häl, och senare i år kommer exempelvis Huawei-ägda Hisilicon med sin systemkrets Kirin 980 som använder samma tillverkningsprocess.

Mer imponerande är hur Apple lyckas öka prestandan på sina processorer år efter år, och klämma in allt fler komponenter på samma krets. A12 är fysiskt ungefär fem procent mindre än förra årets A11, men innehåller 6,9 miljarder transistorer. På kretsen finns både en sexkärnig processor (CPU), en fyrkärning grafikprocessor (GPU), fyra gigabyte primärminne (LPDDR4X), en ny bildsignalprocessor för bildhantering och den tidigare nämnda Neural Engine med åtta kärnor, dedikerad för maskinlärning och AI-processer, samt lite annat smått och gott.

Precis som förra årets A11 har A12 en processor med två högpesterande kärnor reserverade för de tyngsta processerna och fyra mer strömsnåla som hanterar enklare vardagssysslor. De två snabba är 15 procent snabbare, och de fyra enklare är 50 procent mer strömeffektiva än föregående års A11. Alla sex kärnor samverkar genom en ny kontrollkrets, och alla kan nyttjas samtidigt när behovet av full kraft finns.

A12 Bionic är också den första systemkretsen som innehåller en Apple-designad grafikprocessor, med fyra kärnor och givetvis optimerad för Apples eget ramverk Metal 2. Enligt Apple är grafikprestandan upp till 50 procent snabbare än förra året. Det ska bli riktigt spännande att se om Apple kan göra processorn ännu biffigare med en A12X-variant som brukar anpassas för Ipad.

I dagsläget kan vi bara konstatera att Iphone XS hanterar precis allt vi kastar på den utan att svettas. Skillnaden är inte enorm jämfört med förra årets Iphone X och Iphone 8, men högst märkbar för den som går från en Iphone 7. Även de mest tunga spelen flyger fram, och telefonen skrollar blixtsnabbt genom mitt bildbibliotek med 35 000 bilder. Allt känns väldigt rappt och snärtigt.

Neural Engine

Ett annat område där Apple har presterat är Neural Engine – kretsen för maskinlärning. Områden där Neural Engine används är bland annat förstärkt verklighet, Face ID och fotografering, men den har sitt finger med i det mesta. Apples ramverk för maskinlärning, Core ML, hanteras upp till nio gånger snabbare än A11 Bionic gjorde, och antalet beräkningar per sekund har gått från 600 miljarder förra året till 5 biljoner i år. Helt klart imponerande.

Även systemets bildsignalprocessor har förbättrats avsevärt, vilket borgar för ännu högre kapacitet när den behandlar fotografierna du tar och försöker göra de så tjusiga som möjligt. I princip kan du räkna med en smart algoritm har sitt finger med i spelet varje gång du tar ett foto, åtminstone om du har det nya Smart HDR-läget aktiverat (och det är det som standard).

Kommentarer
48 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.