Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5: framtiden är inte utom räckhåll

UPPDATERAD. Efter en helg med #Iphone 5 finns det oerhört mycket bra saker att rapportera. Och några mindre bra dito. Det är dock ingen större överdrift att säga att detta är den bästa Iphone som någonsin gjorts. Kunde den varit ännu bättre? Läs vårt test.

Förpackning, design, processor, Lightning

Förutsättningarna för Iphone 5 var inte helt enkla - Iphone 4S var, och är, en av världen bästa mobiltelefoner med en riktigt bra skärm, snabb prestanda, närmast perfekta yttre dimensioner och en batteritid som gick att leva med, men samtidigt kunde varit bättre.

Apples lösning på hur de skulle följa upp Iphone 4S är inte helt okontroversiell. Iphone 5 är större på höjden (12,3 cm), lika bred (5,8 cm), och betydligt tunnare (7,6 mm). Att placera Iphone under strykjärnet tycks också ha gjort underverk med vikten, då Iphone 5 endast väger 112 gram vilket kan jämföras med Iphone 4S som väger 140 gram.

Iphone 4S

Iphone 5

Höjd

11,5 cm

12,3 cm

Bredd

5,86 cm

5,86 cm

Tjocklek

0,93 cm

0,76 cm

Vikt

140 gr

112 gr

Det kan tyckas att en viktminskning på 28 gram inte är mycket att skryta med för barnbarnen, men det är på pappret det - i verkligheten är skillnaden enorm och det första intrycket man får när man håller i en Iphone 5 för första gången är att det är en låtsasmodell, att det inte är en riktig telefon man håller i. A5-processorn i Iphone 4S har ersatts av A6-processorn med tre kärnor för grafikhantering och två CPU-kärnor och som är mindre, snabbare och strömsnålare. A6-processorn innehåller dessutom en enligt Apple förbättrad bildbehandling och stabilisator för de som videofilmar och är lite skakiga i tassen.

I kartongen

I kartongen finner man förutom telefonen och de sedvanliga handböckerna också "gemet" för att mata ut sim-kortshållaren, som numera huserar ett nano-sim som vi skriver mer om här, en laddare på en ampere, en usb- till Lightning-kabel och de nya hörlurarna vid namn Earpods som vi tidigare testat.

Prissättningen då? Samma som Iphone 4S - från 5 995 kronor för modellen med 16 gigabyte lagringsyta. Dubbla lagringsytan och lägg på en tusenlapp till 6 995 kronor och vill du ha den största modellen med 64 gigabyte lagringsyta pratar vi 7 995 kronor. Den dyraste Ipad med 64 gigabyte lagringsyta och 3G kostar 7 195 kronor, som jämförelse. Samtliga priser kommer från Apple Store och är för modeller utan abonnemang.

Lightning

Apple har som tidigare noterats dumpat den gamla 30-pinnarskontakten som levt på övertid efter att ha lanserats med den tredje generationens Ipod. Istället är det nu Lightning som vi kommer att ladda och synkronisera Iphone 5 med, och valet till detta har diskuterats en hel del.

Ska man vara en aning krass så är valet av Lightning inte i första hand ett resultat av att iPhone 5 kräver det - mikro-usb hade sin lätt ranka konstruktion till trots räckt utmärkt för att ladda en iPhone 5 som låter sig laddas utan problem med en vanlig laddare på en ampere. Men man gör fler saker än att ladda via kabeln till en iPhone, och då mikro-usb endast har fem ledare (+5 volt, jordning, två kablar för dataöverföring och en kabel för att känna om hela kontakten är ansluten) så innebär det att många av funktionerna som Lightning och den äldre 30-pinnarsanslutningen erbjuder inte skulle fungera med mikro-usb. Bland detta finns att kunna överföra musik analogt eller digitalt. Vidare kan mikro-usb endast leverera upp till två ampere vilket inte hade räckt för iPad som kräver 2,1 ampere för att kunna laddas inom en rimlig tid.

Så valet av Lightning över mikro-usb kan summeras i att mikro-usb helt enkelt inte är "smart" nog, i kombination med att Apple vill standardisera på en enda kontakt för framtida produkter och, givetvis, chansen att kunna tjäna sig en slant på licenser och nya tillbehör. Framtida iPad och iPhone kan komma att kräva ännu mer ström för laddning så om Apple valt mikro-usb hade de kanske ändå behövt byta om några år.

För dig som vill läsa mer om varför Apple valde Lightning över mikro-usb rekommenderas Rainer Brockerhoffs text i ämnet. Han har även postat en uppföljare som också rekommenderas.

Design

Designmässigt är iPhone 5 en fullträff. Det är ingen snack om saken att den här telefonmodellen kommer att gå till historien som en av de mest lyckade genom tiderna, men det är inte utan att man funderar över hur länge telefonen ser så här läcker ut. Vi har testat den svarta modellen, men även den vita är oerhört läcker att titta på. Utmaningen i att hålla just den svarta modellen snygg är att den absolut under inga som helst omständigheter får repas. En repa i den svarta ytan resulterar i ett vitt streck och då är det garanterat inte direkt en elegant telefon så länge till.

Apple har gjort en stor affär av hur de väljer ut de glaspaneler som täcker antennerna på telefonens baksida, där två kameror med en upplösning på 29 megapixel stycket fotograferar aluminiumskalet på iPhone 5 och sedan väljer en maskin mellan 725 utskurna glasbitar för att hitta de som passar exakt rätt mot aluminiumskalet. Glaset framför kameralinsen är i själva verket safirglas som enligt Apple är det näst hårdaste materialet i världen efter rena diamanter, och de slipade kanterna på aluminiumskalet är i själva verket slipade med just diamanter för att skapa vinklar och lyster som tydligen inte går att få fram med ett vanligt femmans slippapper.

Egentligen är detta inte väsentligt - telefonen ser och känns otroligt exklusiv och man undrar för ett ögonblick hur andra konkurrerande tillverkare kan motivera att ta lika mycket, eller mer, betalt för sina modeller när de har en trist plastpanel som baksida på sina telefonmodeller.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
52 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.