Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5: framtiden är inte utom räckhåll

UPPDATERAD. Efter en helg med #Iphone 5 finns det oerhört mycket bra saker att rapportera. Och några mindre bra dito. Det är dock ingen större överdrift att säga att detta är den bästa Iphone som någonsin gjorts. Kunde den varit ännu bättre? Läs vårt test.

Ljud - volymnivåer och ljudkvalitet

Ljudnivå och kvalitet

Det finns två saker att säga om ljudet i iPhone 5. Det ena är att den maximala ljudnivån tycks vara en aning lägre jämfört med iPhone 4S. Detta märks i synnerhet om man kopplar in ljudutgången via en vanlig 3,5 mm-anslutning till en bilstereo då man får höja ljudnivån i stereon ordentligt, utöver att dra upp volymen till i princip max i telefonen, för att det ska bli lite "åka" av.

Det andra är att vi upplever att ljudkvaliteten är bättre jämfört med iPhone 4S. Bättre så till vida att det låter klarare och mer precist, men har man vant sig vid ljudet i iPhone 4S så kan det till en början låta lite tristare, åtminstone är det den initiala reaktionen när vi jämför de två. Oavsett om man spelar ljud via bluetooth eller via en vanlig ljudkabel till hörlurarna så känns ljudet klarare och mer dynamiskt, även när EQ-inställningarna i telefonen är helt avslagna. Kanske är det så enkelt att iPhone 4S färgade ljudet på ett sätt som iPhone 5 inte gör?

Vi kopplade in ett par Sennheiser HD 515-hörlurar till iPhone 5 och testade några låtar, samtliga i 256 kbps aac-format.

En hyperproducerad låt som Advice for the young at heart (Tears for fears - The seeds of love) är en låt som är så genommixad och varje ljud i sig är väldigt rent och behandlat. I vårt test låter den följaktligen så ljuvligt klinisk så man inte riktigt vet var man ska ta vägen.

Depeche Modes epos In your room (från plattan Songs of faith and devotion) är även den en otroligt välproducerad låt med gott om ljudlager som däremot inte alls har samma djup som när vi lyssnar på den genom en iPhone 4S.

Ett test med It's more fun to compute (Kraftwerk - Computer world) ger vid handen att iPhone 5 i våra testlurar klarar av att spela musik även av det mer kliniskt producerade slaget som ju Kraftwerk är kända för, även om det faktiskt kan kännas lite väl kliniskt ibland.

Bröliga Head down (Nine Inch Nails - The slip) kan kännas lite väl återhållen jämfört med hur den låter när vi lyssnar på den med en iPhone 4S. Muse och deras Uprising (The resistance) känns även den mindre fyllig i ljudet jämfört med iPhone 4S.

Och det är nog också där skon klämmer: vi upplever att iPhone 5 färgar inte ljudet på samma sätt som iPhone 4S, och om det är en fördel eller nackdel finns det inget facit på, beroende på vad man har för preferenser när det gäller just ljud.

De nya hörlurarna då? Vi har testat dem tidigare på 99mac och konstaterat att de låter bra men passformen är det lite si och så med. Varken Adrian, Ida eller Joacim fann sig tillrätta med Earpods, som lurarna heter, och de förpassades tillbaka i kartongen igen till förmån för tredjepartslurar som passar bättre.

Samtalsljud

Ljudkvaliteten under samtal upplever vi blivit bättre. Detta kan säkerligen tillskrivas de tre mikrofoner som är inbyggda i iPhone 5. Placerade i botten, uppe vid hörluren och på baksidan mellan blixt och kamera (notera hålet mellan de två i bilden ovan) arbetar telefonen hela tiden med att ta in bästa möjliga ljudkvalitet och samtidigt blockera ute annat ljud som buller och liknande. Både ute på stan och i ett tyst rum är skillnaden märkbar när man pratar - ljudet av den du pratar med låter klarare och den du pratar med kommer märka att du bytt telefon.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
52 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.