Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Thomas Ytterberg

Färgkoll

Test av skärmarna i Iphone, Ipad Mini och Ipad

Hur bra är egentligen skärmen i en Iphone eller Ipad? Vi har testat dem ordentligt och det visar sig att skärmarna i Apples bärbara produkter håller god kvalitet.

Färger, vitbalans och kontrast

Här finns det två gemensamma drag. Iphone 4 och Ipad Mini har väldigt snarlika skärmegenskaper. Dessa är inte färgkorrekta på så sätt att de inte kan återge den kompletta sRGB-färgrymden och saknar räckvidd hos mättade blåa och röda nyanser. Alla nyanser som bygger på blått eller rött samt kombinationen rött och blått, det vill säga magenta, lila, rosa et cetera kommer att återges blekare och ljusare än de borde. Dålig räckvidd hos rött innebär också att hudtoner ofta återges som för bleka.

Ipad med Retina och #Iphone 5 följer däremot sRGB-färgrymden. Där får du rätt färgåtergivning av färgnyanser.

  • #Iphone 4 och #Ipad Mini har en krympt färgrymd och kan inte återge starka nyanser hos rött och blått. Dessa nyanser kan också återges för ljusstarkt vilket ger ett intryck av bleka pastellfärger.

  • Iphone 5 och Ipad med Retina återger färgerna på rätt sätt.

Det är givetvis omöjligt att på en skärm återskapa skillnaderna i hur en andra och tredje skärm skickar ut ljus. Men det går i alla fall att ge en fingervisning av den upplevda skillnaden. Ipad Mini kan inte återge samma mättade färger som Ipad retina och som sRGB-standarden specificerar.

Vitbalansen drar mot blått

Ifråga om vitbalans finns det ett enda gemensamt drag för alla fyra skärmar. De är något för blå. I fråga om färgtemperatur ligger de mellan 6500 till 7300 Kelvin. Ju högre temperatur desto blåare blir neutrala färgnyanser. Målet för sRGB och så gott som all annan färgstandard för elektronisk bildåtergivning är dagsljusstandard D65, vilket motsvarar 6504 Kelvin. Ipad Mini är den bättre apparaten här och håller sig kring 6500 Kelvin för mellantoner och ligger riktigt nära målet D65.

Skillnaden mellan D65 och färgtemperaturen 6500 Kelvin är att begreppet färgtemperatur omfattar ett helt register av nyanser och beskriver i praktiken endast förhållandet mellan rött och blått och aldrig en exakt nyans. D65 är en exakt definition av vitt, en vitpunkt, och omfattar även nivån av grönt.

Samtliga skärmar blir något blåare ju mörkare nyans du har och denna skiftning är den detalj som har störst negativ inverkan på bildintrycket. Hellre samma fel genom hela gråskalan från svart till vitt än att det skiftar beroende på hur ljus eller mörk nyansen är.

Att skärmarnas vitbalans drar mot blått går att acceptera då skärmarna i övrigt är balanserade i fråga om rött och grönt. För mycket blått i vitbalansen är den avvikelse som är allra mest förlåtande för ögat. Det vore däremot betydligt värre ifall skärmarna till exempel inte höll rätt nivå av grönt. Snarare så att ögat ser en blå vitbalans som mer ”klarvit” till en viss gräns i alla fall. Går det för långt gör den blåa bilden att hudtoner får en mindre mysig klang av bårhus.

Med andra ord inte perfekt vitbalans, men alltså tillräckligt bra och Ipad Mini är i sin tur riktigt bra.

  • Ipad med Retina är den skärm som drar mest mot blått i vitbalansen med en färgtemperatur kring 7300 Kelvin.

  • Ipad Mini är mer korrekt och håller sig kring 6500 Kelvin och följer målet D65 väldigt väl. Övriga är däremellan. Alla fyra skärmar blir skiftar däremot mot en blåare vitbalans i mörka nyanser.

Rätt kontrastintryck

Tonkurvan, gamma, beskriver hur skärmen tonar från svart till vitt och reglerar det generella kontrastintrycket. Med sRGB ska den följa en 2.2-kurvatur utan att exempelvis nyanser återges för ljust eller för mörkt. Ipad Mini och Iphone 4 följer skolexemplet på en 2.2-gammakurva utan avvikelser så skärmen ger precis det kontrastintryck den väntas ge.

Ipad med Retina och Iphone 5 har en svag s-formad gamma. Mörka nyanser är något för mörka och ljusa nyanser något ljusare än de borde. Detta ger ett något ”förstärkt” kontrastintryck vilket å ena sidan inte är helt renlärigt men å andra sidan är ”felet” så pass milt att du måste ha hårda krav på färgkorrekthet för att det ska klassa som ett problem. Tv-apparater i butik gör samma sak fast sjuttioelva resor värre ifall vi nu ska jämföra med skräckexemplen. Graferna för gamma finns ovanför ihop med vitbalansen då de grundar sig på samma mätning.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.