Textredigering på Ipad
Det blir allt populärare att skriva både kort och långt på sin Ipad vilket applikationsutvecklarna givetvis noterat. Vi har tittat närmare på fem olika textredigerare som gör dig ännu mer kreativ.
Pages och Byword
Om du trodde att #Pages från Apple var den enda applikation som du kan skriva och redigera text med på din Ipad trodde du fel. Det finns en uppsjö av valmöjligheter inom området på App Store och det är inte alltid enkelt att lista ut varför just en viss applikation är bättre än en annan.
Vi har rotat fram fem olika textredigerare som alla egentligen bara har en sak gemensamt: det går att skriva och redigera text på dem. Vi har i detta test skrivit, redigerat, importerat och exporterat text och försökt arbeta praktiskt i de olika applikationerna.
Under skalet på respektive applikation finns det nämligen intressanta funktioner som kan vara värda att titta närmare på innan du slår till.
Pages
Apples egna textredigerare är döpt efter sin företrädare på OS X. Programmet levereras med 16 mallar och med dessa som grund kan man enkelt skapa brev, vykort och andra trycksaker. Integrationen i #Icloud gör att du, åtminstone om allt fungerar som det ska, exempelvis kan arbeta på ett dokument på ditt Mac och sedan fortsätta arbeta på samma dokument på din Ipad. Tyvärr är det inte alltid tjänsten lever upp till de ambitioner som Apple har, men som funktion betraktat är den helt klart intressant och användbar när den fungerar.
Pages kan utöver Apples egna filformat också läsa in dokument från #Microsoft Word, med den lilla parentesen att funktioner som kommentarer i Word-dokument inte följer med vid import vilket kan vara en nackdel om man använder funktionen för att spåra ändringar i ett dokument.
Dokument kan exporteras till Pages-, Word- och #pdf-format, och dessa kan också skickas till en annan applikation i din Ipad, exempelvis #Dropbox.
Att spara dokument sker helt automatiskt och har du synkronisering via Icloud aktiverad kommer dokument i Pages-format som sparas ned i enhetens interna lagring också synkroniseras upp till Icloud automatiskt. Utöver det stöds också Webdav-standarden som används i OS X Server för att låta IOS-användare spara just dokument till en egen filserver i exempelvis en företagsmiljö. De som vill kan också synkronisera dokument till sin dator via Itunes, och Pages stödjer också utskrifter via Airprint-funktionen i IOS till kompatibla skrivare.
Pages är ett trevligt program. Mallarna som Apple skickat med är snygga och anpassade till svenska användare, men gränssnittet i övrigt känns lite som det hamnat på efterkälken och kanske faller det inte alla i smaken med ett delvis skeumorfiskt gränssnitt med ytor som ska föra tankarna till polerat trä och läder.
Prislappen är hyfsat balanserad – 75 kronor kostar programmet på App Store. Har du inte behov av att kunna öppna och exportera till Microsoft Word eller PDF kan du med gott samvete hoppa över Pages för IOS.
Namn: | |
---|---|
Pris: | 75 kr |
Systemkrav: | IOS 5.1 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad. |
Byword
Om Pages känns stort och mer än vad du egentligen behöver är #Byword raka motsatsen. Minimalt med funktioner och stöd för synkronisering av dokument via både Icloud och Dropbox, där du till skillnad från Pages inte behöver exportera ett dokument manuellt för att kunna ladda upp det till just Dropbox. Byword finns för Iphone, Ipad och OS X, men till skillnad från Pages är priset drygt hälften.
Byword har ett betydligt tydligare gränssnitt än exempelvis Pages. Fokus här ligger inte på fejkade träpaneler utan istället på texten du skriver. Detta intrycket förstärks också av att du kan växla läge i Byword och skriva med vit text på svart bakgrund istället för tvärtom som är standard i de flesta program av det här slaget. Det är givetvis en smaksak vilket man föredrar, men undertecknad använder gärna just det läget både i OS X och på Ipad.
Precis som i Ia Writer finns inga verktyg för att importera andra filformat. Däremot kan Byword utan problem exportera innehåll till pdf och html. Appen låter dessutom användaren skicka dokument via e-post om så önskas. Html-exporten är intressant då Byword stödjer ett text-till-html-språk vid namn #Markdown som skapades av John Gruber, som för många är mer känd som mannen bakom bloggen Daring Fireball. Markdown gör det möjligt att snabbt formatera text, skapa punktlistor, tabeller med mera på samma sätt som man kan göra med BB-kod som vi använder här på 99mac.
Markdown har blivit allt populärare inte bara i olika bloggverktyg utan också i textredigerare som exempelvis Byword och Ia Writer (som vi tittar på lite senare i denna artikel) och även om Byword fungerar bra för de som inte kan eller vill använda Markdown för att formatera text – de mest grundläggande formateringsverktygen som fet stil, länkar, punktlistor och rubriker finns inbyggda. Vill man skapa mer avancerad formatering kan det vara en bra ide att läsa på lite om Markdown.
Formateringen i Markdown följer också med vid exportering till andra format eller om du skickar din text via e-post.
Byword kostar 75 kronor på App Store, och även om man får mycket för 75 kronor kunde Byword gott varit lite mer generöst prissatt.
Namn: | |
---|---|
Pris: | 75 kr |
Systemkrav: | IOS 5.1 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad. |