Textredigering på Ipad
Det blir allt populärare att skriva både kort och långt på sin Ipad vilket applikationsutvecklarna givetvis noterat. Vi har tittat närmare på fem olika textredigerare som gör dig ännu mer kreativ.
Summering
Av dessa fem textredigerare som vi gått igenom har alla sina fördelar och nackdelar. Vissa satsar mycket på molnintegration, andra på små och stora smarta funktioner. För att vi ska bli imponerade krävs inte bara att en textredigerare fungerar som just det, utan också att den går att integrera i vardagen med stöd för molntjänster och/eller ett enkelt handhavande om man vill exportera till andra filformat. Stöd för Markdown är det flera applikationer som har, och även om det är långt ifrån avgörande för om vi gillar en textredigerare eller inte ska man kunna arbeta med den oavsett om man är intresserad av Markdown eller inte.
Pages är på många sätt flaggskeppet när det gäller textredigering, i synnerhet i avsaknad av Microsoft Word för IOS som det ryktats om ett tag nu. Pages för IOS är en koloss med ett snyggt gränssnitt och många smarta funktioner, men det vore trevligt om det gick enklare att integrera Dropbox eller andra applikationer och funktioner i Pages.
Byword kombinerar ett minimalistiskt gränssnitt med en hel del smarta funktioner och integration med både Icloud och Dropbox. Byword bygger på Markdown men har ändå formatteringsfunktioner som gör det användbart för de som inte vill eller kan använda Markdown. Samma prislapp som Pages gör att applikationen känns lite väl dyr, men den är ändå köpvärd just på grund av att man får jobbet gjort enkelt och smidigt.
Precis som Byword bygger Ia Writer på Markdown, men teamet bakom appen har tagit minimalismen ett steg längre och här gäller det att kunna eller vilja lära sig Markdown för att kunna använda applikationen fullt ut. Ia Writer är elegant, har flera riktigt smarta funktioner och för vissa är detta den perfekta applikationen att skriva i, men för den breda massan är den kanske lite för sparsmakad. En prislapp på ynka sju kronor just nu gör den på andra sidan inte dyr att testa för den nyfikne.
Writeroom är en annan populär textredigerare här på redaktionen. Applikationen saknar integration med Icloud och bygger till skillnad från Byword och Ia Writer inte på Markdown utan vanlig gammal hederlig text. Med detta sagt saknas också alla former av formatteringsfunktioner för att exempelvis skapa fet eller understruken text. Även om Writeroom är trevlig är 38 kronor för mycket för Writeroom.
Drafts är som namnet antyder egentligen ett anteckningsblock på steroider. Det finns möjlighet att exportera texter till Evernote och Byword. Det sista är lite intressant med tanke på att Drafts nyttjar Markdown precis som Byword. Drafts har ett bitvis rörigt gränssnitt och stödjer en lång rad andra tjänster och stödet för dessa kan konfigureras på ganska låg nivå. Däremot saknas stöd för Icloud och Dropbox och istället vill företaget bakom programmet att vi ska använda en helt annan molntjänst för synkronisering av material skrivet i Drafts. Tack men nej tack, säger vi.
Den applikation som lyser allra mest av de fem är i vårt tycke Byword som blandar smarta funktioner med väl avvägd minimalism med ett trevligt gränssnitt. Det är applikationen som är enklast och trevligast att använda till vardags och som låter dig skapa text utan att behöva fundera på vad som händer i bakgrunden.