Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Star Wars-dagen

Här är 4 klassiska Star Wars‑spel

För att fira internationella Star Wars-dagen har många digitala spelförsäljare rea på Star Wars-spel. 99mac tipsar om några riktiga guldklimpar, och utfärdar en varning.

1. TIE Fighter  (Lucasarts, 1994)

Föregångaren X-wing från 1993 gav pc- och Amiga-ägare för första gången möjlighet att uppleva livet som rymdpilot i ett spel som var mer än bara ett arkadspel – det var en flygsimulator i rymden. Uppföljaren TIE Fighter var ännu bättre tack vare en djupare handling och inte minst det unika perspektivet. Här handlar det nämligen inte om att kämpa för det goda tillsammans med rebellerna, utan istället om att skapa ordning och reda i galaxen som en av Imperiets dugliga piloter.

Byt de röda laserskotten mot de gröna, och hoppa in i ett skrikande TIE-skepp för att krossa de uppnosiga rebellerna som tror att de är så tuffa i sina X-vingar med sköldar och hyperdrift. Vi får se vem som skrattar sist.

TIE Fighter är en av de mest välgjorde och stämningsfulla rymdflygar-spel som någonsin gjorts, och det är dessutom svårt som tusan. Från filmerna vet vi att TIE-skeppen inte har några sköldar och därför inte tål många träffar innan de exploderar i en liten pyroteknisk explosion. Så är det här också, men vad gör man inte för kejsaren.

Det här är en riktig pärla, både bland Star Wars-spel och datorspel överhuvudtaget. En gång i tiden var det dessutom ur produktion och riktigt svårt att få tag på lagligt. Idag finns det tillgängligt både på Steam och Gog.com där det säljs för ungefär 9 euro (cirka 83 kronor). Det är det väl värt, och fram till 7 maj erbjuds dessutom tio procents rabatt. Steam säljer dock av någon anledning endast Windows-versionen. Jag rekommenderar hur som helst att köpa via Gog.com, dels för att det då är en version helt utan kopieringsskydd men också för att du då får hela tre versioner av spelet. Den bästa är Collectors Edition, som har bättre grafik än första utgåvan, och för sin tid riktigt imponerande dynamisk musik som anpassar sig utifrån vad som händer i spelet.

Dagens spelare är vana vid högupplöst grafik, 5.1-ljud och ett vänligt bemötande kan nog känna sig en smula ovana första gången TIE Fighter startas. Men det går snabbt över. Den blockiga grafiken är ändå oerhört välgjord, och skeppen flyter mjukt och smidigt över skärmen. Högt tempo, ständig utmaning och en medryckande handling gör också att de tekniska begränsningarna snabbt glöms. Spelet går att köra med mus och keyboard, men en joystick eller gamepad rekommenderas för maximal kontroll och känsla.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.