Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Star Wars-dagen

Här är 4 klassiska Star Wars‑spel

För att fira internationella Star Wars-dagen har många digitala spelförsäljare rea på Star Wars-spel. 99mac tipsar om några riktiga guldklimpar, och utfärdar en varning.

3. Rebel Assault (Lucasarts, 1993)

Detta var en gång i tiden en personlig favorit för 99mac:s redaktör, då det var ett av de första Mac-spelen som införskaffades på CD-ROM. Rebel Assault utlovade fantastisk 3D-grafik och videoklipp från orginalfilmerna, vilket skulle ge en otrolig spelupplevelse. Och visst var det bland det tjusigaste som skådats, och tillräckligt prestandakrävande för att få min ganska klena Performa 600 att gå på knäna. För att göra det lite mer hanterbart fanns möjligheten att krympa storleken till bara halva skärmen, samt aktivera ett så kallat sammanflätat läge där bara varannan rad ritades upp på bildskärmen.

Till skillnad från X-wing och TIE Fighter är det här inte fråga om någon "simulator" utan om ett renodlat actionspel. Det går egentligen inte att styra skeppen i egentlig mening. Istället flyger du längs en färdig bana och kan svänga lite för att undvika asteroider och andra hinder, samt skjuta laser så mycket du orkar.

Vad som är kanon av alla de tusentals Star Wars-berättelser som finns har alltid varit ett komplext och omdebatterat ämne, och Rebel Assault tar sig vissa friheter på det området. Exempelvis är det här inte Luke Skywalker som lyckas spränga Dödstjärnan, utan spelarens alter ego med täcknamnet Rookie One. Rekommendationen är att inte bekymra sig alltför mycket om detta, utan istället se det här som ett tillfälle att uppleva en nytolkning av Star Wars där du själv är hjälten.

Få saker ser så daterade ut idag som det som var modernt 1993, och 3D-grafiken och sekvenserna med "levande video" ser skrattretande blockig ut på en 21-tumsskärm. Tyvärr är det mer än grafiken som blivit daterad, och när jag för första gången på många år startar upp spelet ger de inledande nostalgiska känslorna snabbt vika för irritation och frustration. Det här är helt enkelt inte ett bra spel.

Redan när Rebel Assault kom kritiserades det för att i princip gå ut på att flytta ett styrkors över skärmen och skjuta ned olika saker, medan den snygga grafiken spelades upp mer eller mindre av sig själv. I dag är som sagt grafiken skrattretande, och eftersom spelkänslan aldrig riktigt fanns där är det nu inte mycket kvar som motiverar ens uppmärksamhet.

Kontrollerna är dessutom segam och kräver mer eller mindre en joystick vilket gör ett ganska lätt spel onödigt svårt. För den som vill återuppleva det förflutna finns det gott om spelvideor på Youtube där Rebel Assault avhandlas.

Efter många år ur produktion har Rebel Assault precis fått digital premiär på speltjänsten Gog.com, och för 9,49 Euro blir det ditt (motsvarande 88 kronor). Då följer dessutom Rebel Assault II med i paketet. Denna uppföljare från 1995 blev känt tack vare nyinspelade filmsekvenser med skådespelare som använde orginalrekvisita från filmerna, något som då inte hade hänt sedan filmen Jedins Återkomst 1983.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.