Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Macbook (tidigt 2016)

Apples senaste generation av datorn Macbook har hittat in till 99mac:s testlabb och vi låter de nya komponenterna visa vad de går för.

Prestanda

Enligt Apple är årets Macbook upp till 25 procent snabbare vad gäller grafikprestanda, tack vare nya kretsen Intel HD Graphics 515. Även de nya Skylake-processorerna Core m3 ska ge en prestandaskjuts jämfört med förra årets version. Dessutom väntar vi oss att se en tydlig skillnad på läs- och skrivhastigheten på grund av snabbare PCIe-baserat lagringsminne, samt att Apples löfte om en timmes längre batteritid håller.

Grafik och processor

När vi testar grafikprestandan i Unigine Valley samt GFX Bench speglar resultaten Apples påståenden. GFX Bench ger nya Macbook poäng som är hela 38 procent högre än 2015 års Macbook. Båda versionerna av Ipad Pro presterar dock ännu bättre. Grafiktestet Unigine Valley ger cirka 33 procent bättre resultat, och här har Macbook äntligen gått om 2013 års version av Macbook Air. Som väntat ligger maskinen dock långt under de två modellerna av 2015 års Macbook Pro.

Vad gäller processorn använder vi testet Cinebench och jämför med tidigare Mac-datorer vi testat. Vi använder oss också av testet Geekbench, där vi har data från Ipad Pro 12,9 tum och 9,7 tum att jämföra med. Användares egna resultat kan publiceras på Geekbench webbplats, och där visar siffrorna på en hastighetsökning på mellan 5 och 10 procent jämfört med 2015 års Macbook.

Våra egna resultat i Cinebench gör oss inte glada. Här presterar årets Macbook på ungefär samma nivå som förra årets – faktiskt något under, men inom felmarginalen. I ren processorkraft kan Intel Core m3 helt enkelt inte mäta sig med de mer värmealstrande processorer som sitter i Macbook Pro. Även tre år gamla Macbook Air 11 tum vinner över Macbook, men med ganska liten marginal. Det ska också sägas att skillnaderna mellan maskinerna blir betydligt mindre om vi bara mäter en kärna.

Lagring, läs- och skrivhastighet

Med snabbare primärminne och snabbare PCIe-baserad flashlagring ser vi en tydlig skillnad när vi mäter läs- och skrivhastigheter i testet Quickbench. Skillnaden mot förra årets Macbook är störst när det gäller skrivhastigheten.

Batteritid

Som vanligt testar vi batteriet genom vårt automatiska surftest, som simulerar tung surfning genom att låta datorn besöka ett antal webbplatser med Wifi och Bluetooth aktiverat tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, men däremot Javascript. Vi testar också hur länge batteriet klarar av att spela upp video genom att loopa filmklippet Tears of Steel tills datorn dör.

Surftestet klarar 9 timmar och 57 minuter, ganska precis "upp till tio timmar" som Apple lovar alltså. Videotestet klarar tio timmar och 23 minuter, inte riktigt de elva timmar vi hoppats på, men klart godkänt och i linje med vad Apple lovar. Som vanligt när vi testar batteritid är bildskärmen inställd på 150cd/m2 och automatisk korrigering av ljusstyrkan är avstängd.

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.