Vadå "ingen"? Givetvis kan du inte få exakta svar så länge du vänder dig till en grupp amatörer. Du kan ju heller inte dra slutsatsen att "ingen vet vad som gäller" på den grundvalen. Vill du ha initierade svar så ska du ju vända dig till proffs, som jag föreslog. Kontakta åklagare, advokat, polis eller nån professor i t.ex. immaterialrätt - dom vet exakt vad som gäller.
Du har trots att vi är amatörer fått flera svar som är entydiga, t.o.m. hänvisningar till lagparagrafer, men du fattar tydligen inte, eller orkar inte läsa dom eftersom du gör jämförelser med klockor, musik och annat. Så vi tar det en gång till:
Du FÅR INTE använda snodda program eftersom du bryter BÅDE mot upphovsrättslagarna OCH mot det bindande licensavtalet som du godkänner i och med installationen. Du blir alltså ansvarig straffrättsligt, dvs gentemot rättsstaten Sverige OCH civilrättsligt mot programvaruutvecklaren eftersom du brutit ett avtal.
Om det straffrättsliga ansvaret: eftersom svenska rätt tar hänsyn till gärningsmannens UPPSÅT, så beror det på hans/hennes och det enskilda ärendets individuella förutsättningar. Övertydliga exempel: Om Moder Teresa köpte ett program till fullpris mot kvitto av en auktoriserad återförsäljare på fina gatan, och det visade sig att det faktiskt var ett piratprogram, så skulle inte åklagaren kunna styrka UPPSÅT, och åtalet skulle helt ogillas. Om Hannibal Lecter köpte ett program bränt på en DVD från Biltema med handskriven etikett för en tia av en andfådd knarkare på Sergels Torg, så skulle åklagaren troligen inte ha några problem med uppsåtet.
Om det civilrättsliga ansvaret: En civilrättslig stämning är något helt annat än straffrättsligt åtal. Programvaruutvecklaren kan i princip stämma vem han vill, inklusive Moder Teresa, trots att hon kanske slapp åtalet i det straffrättsliga ärendet. Civilrätt och straffrätt har - i princip - inget med varandra att göra.
Brottsbeskrivningen är glasklar: Du fårinte använda piratprogram. Men jag tror du blivit förvirrad av hur domstolarna under själva rättegången bedömer gärningsmannens intentioner osv (dvs uppsåt).
Vill du ha reda på hur domstolarna resonerat i olika fall, så får du knata iväg till närmaste välsorterade bibliotek och kolla in t.ex. NJA (Nytt Juridiskt Arkiv) efter lämpliga domar.