- stryph
- Medlem ●
- 2004-02-13 11:09
Jag lovade Sawtooth en längre utläggning om modularer så här kommer den, även om den kanske inte blir så lång
Att köpa en modular är nånting som de flesta analogsynthare drömmer om, alla har vi ju sett bilderna på de stora gamla Moogsystemen och kanske nån PPG-best eller Polyfusionmaskin. Man drömmer om att ha en vägg med moduler och mängder av kablar och bara gå runt och mysa, koppla, lyssna och ratta. Men vägen dit är inte alltid spikrak och för normalinkomsttagare faktiskt rätt lång. Modularer är dyra helt enkelt. Jäkligt dyra. Så när man väl bestämmer sig för att skaffa en så bör man tänka efter noga innan man säljer nån släkting eller kroppsdel eller liknande och hostar upp kosingen för just det system man drömmer om. Det finns några saker som är viktiga att tänka på och en hel del fallgropar att undvika.
Så till att börja med, vad är en modularsynth egentligen? Strängt taget är det inte en maskin utan många små fristående maskiner som man utifrån ett standardiserat system (eller protokoll om man vill) kan koppla ihop. Lite mer specifikt är det ett ett system med maskiner, designade för att arbeta ihop och kanske till och med dela vissa resurser som till exempel monteringslåda och spänningsmatning. Det finns även patchbara synthar som har många av modularens fördelar men inte friheten som en äkta modular ger. En MS20 är en patchbar synth, en Doepfer A100 är en äkta modular.
Kort sagt, en äkta modularsynt består av ett antal olika moduler med olika uppgifter och som du kan koppla ihop via jack och som inte delar nånting annat än på sin höjd spänningsaggregat och låda där de bor och där du när du vill kan plocka ut en modul och stoppa i en annan.
Det kan låta fånigt, men av de många saker som är viktiga att tänka på kommer utseendet rätt högt på listan. Eller kanske snarare ergonomin. Och varför det då? Jo för att du ska jobba med maskinen, den är ett verktyg och du ska använda den för att göra musik. Eller åtminstone ljud. Så gränssnittet är viktigt att det passar in på dig och hur du jobbar. Vadårå -är inte alla moduler en massa jack, rattar och kablar? Jo, men olika jack, rattar och kablar. Det finns till exempel:
1/4" jack kontra 1/8" jack kontra bananjack kontra blandningar av dessa kontra matrixpatchsystem med sliders kontra pin-matrix system plus en och annan ytterligare obskyr kopplingsvariant.
Men det viktigaste av allt när det gäller ergonomin är nog storleken, den måste vara tillräckligt stor så att man får in fingrarna mellan kablarna och kan ratta men den får inte vara så stor att man inte får plats med så många moduler som man vill ha.
Om man inte hittar ett system som har allt man vill ha så kan man kombinera moduler från olika tillverkare. Men även om två olika modularer har samma sorts jack kanske de inte har samma elektriska specifikation. Så man måste läsa på innan man börjar sätta ihop det ultimata systemet. Elektrisk specifikation är vilka spänningsnivåer en modular använder och det är egentligen bara intressant om man tänker blanda olika märken eller vill koppla ihop sin modular med analoga monosynthar så att CV/Gate styrningar följer samma standard. Det är också viktigt att veta om man vill köpa ett eget spänningsaggregat och kanske bygga en egen låda till sina moduler.
Exotiska kontra normala moduler. Det finns ju ett antal modultillverkare på marknaden idag och några till som har slagit igen. De olika tillverkarna har i de flesta fall ett gäng grundmoduler som är ungefär samma där i princip bara ditt eget tycke och smak avgör vilken du föredrar, men vissa tillverkare erbjuder utöver det ett antal lite mer exotiska moduler. Till exempel har Wiard en Wogglebug, Cyndustries har en Lopass gate, Doepfer har Source of Uncertainty, Blacet har en Darkstar Chaos (om den inte tagit slut igen) osv osv. Exotiska moduler är alltid lockande men man ska ha klart för sig att man kommer väldigt långt med ett öppet modularsystem även om modulerna är tämligen alldagliga och inte så långt med knasiga moduler om de är de ända man har. Man behöver alltså ha ett gäng grundmoduler och utöver det ett lite mindre antal exotiska moduler. Många av de mer exotiska funktionerna går att få med hjälp av vanliga moduler om man patchar rätt. De exotiska modulerna är ofta ganska mycket dyrare så det kan vara en tanke att istället ta ett par extra vanliga, man t.ex. göra rätt mycket kul med extra filter.
Så välj en modular som passar ditt arbetssätt, är lätt att koppla ihop med sig själv och andra saker, har rätt storlek på moduler och kostar så att du har råd.
Hoppas att detta hjälpte någon! Som vanligt -fråga gärna om nåt är oklart.
EDIT: Jag glömde det viktigaste tipset: Skynda långsamt! Det fina med modularer är att man kan jobba på dem länge och utöka dem efter hand som man kommer på nya moduler man vill ha, det krävs väldigt mycket erfarenhet för att från början veta vilka moduler man ska köpa. Så ta det lugnt, ta några moduler i taget och känn dig för!