Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ubuntu 8.04 på server backup från Mac?

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Gävle
  • 2008-08-15 11:37

Hejsan

Jag har några frågor ang det är så att jag ska skaffa mig en server med Ubuntu 8.04 (eller senare beroende på när) som jag ska använda för att ta backup på mina dokument och filer från mina datorer samt som filserver.
Nu tänkte jag på backup delen om hur jag ska lösa den någon som vet av något bra program som kan skapa backup på dokument och bilder från 2 vista datorer och en kommande MacBook Air?

Är ny inom andra os än windows så därför en sån här dum fråga

Borde inte vara så stora problem med smb och netatalk på servern.
Program finns det mängder av svårt att rekommendera något speciellt.
Du kan alltid köra med rsync eller ditto i OS X mot Linux.
Vista kan du väl powershell trolla lite kanske?

  • Medlem
  • Gävle
  • 2008-08-15 11:53

okej så det är bara att köpa servern och sen löser det sig med program menar du?
Men detta program som ska klara av att köra backup det installerar väl jag på servern eller installerar jag det på datorerna?
Vad är powershell?

Nej du installerar programmet på klientdatorerna.

På servern delar du ut en mapp/volym som klienterna kan ansluta, precis som en hårddisk, men över nätverket så att säga

Därefter är det upp till klientdatorerna att flytta över filerna som skall backas upp till servern.

Det finns massor med anledningar till att det skall/måste vara så, bland annat har ju inte servern några rättigheter att läsa de filer som finns på klientdatorerna. För övrigt tror jag inte ens Linux KAN läsa Mac HFS-formaterade hårddiskar.

Bra backupprogram finns det sedan massor utav, både för Visa och Mac

  • Medlem
  • Gävle
  • 2008-08-15 14:34

Men det kommer att fungera att köra backup till servern från MBA fast Linux inte kan läsa Mac HFS formaterade hdds som du skriver?
jag menar om MBA:n kraschar så kan jag ta tillbaka filerna från servern?

  • Medlem
  • Södertälje
  • 2008-08-16 01:39

mellan datorer i ett nätverk skickas data över ett protokoll, smb, afp, ftp eller dylikt. detta är en standard som inte har något med hårddiskens formattering att göra.

skulle du däremot ta ut hårddisken ur din dator och försöka mounta den i en annan dator behöver den datorn stödja det filformatet för att kunna identifiera/läsa partitionen.

Jag kör själv med windows på min server atm då jag tycker det fungerar bättre än linux (ubuntu 8.04 för o va precis) då jag kör lite andra applikationer som är portade till linux men är inte 100% stabila.

jag kör retrospect för backuper emot servern från samtliga datorer i mitt nätverk, klient & server finns för såväl windows, linux som os x. Jag tar bara backup utav hemmappen/mina dokument och raderar backuper som är äldre än 30dagar (används enbart utifallomatt en hdd krashar eller om man tabbar sig o råkat ta bort något.. sånt som vill lagras permanent utanför klienten läggs i andra mappar som inte töms regelbundet (via script). Jag tycker själv att timemachine är det bästa backupprogrammet jag öht har stött på och jobbat med och något jag skulle försöka hålla mig till i så stor utsträckning som möjligt på mac sidan. Snabbt och enkelt att återskapa det man vill ha tillbaks. vid en ominstallation utav os X så får du frågan om du vill återskapa konton från timemachine backup (om du har några) då väljer du snabbt i instalaltionen vilka konton och sedan vad utav kontona du vill återskapa, väljer du att återskapa allt så märker man inte av ominstallationen, då är bakgrundsbild, upplösning, inställningar rubb o stubb identiskt och det gick för mig väldigt fort när jag gjorde ominstallation.

Time machine ska gå att köra mot servern om man skriver en rad i terminalen för att låsa upp stödet för alla nätverksdiskar. Jag hittar mina partitioner på servern men jag kan inte få den att skriva backuper så jag får ta det via retrospect iaf.. vet andra som fått det att fungera också så det verkar bero lite på.

det finns usb-kabinett för hårddiskar som har inbyggd raidkrets så du kan få hårddiskarna som har hand om backuperna att spegla varandra, så att du inte förlorar det du lagrar om en utav hårddiskarna skulle rasa (ovanligt men det är pga de ovanliga tillfällena du har backup som sagt).

//Tim

  • Medlem
  • Jönköping
  • 2008-08-19 14:53

Time Machine funkar genom nätverk. Har provat med en extern hårddisk på en annan dator utdelad via appletalk. Den kom upp som valbar enhet i time machine iaf

Ang vista så funkar väll inbyggda en samba anslutning och det inbyggda säkerhetskopierings programmet? Vet att det finns med i Business iaf.

1
Bevaka tråden