Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

ID eller QXP från scratch

Tråden skapades och har fått 63 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Faktum är att InDesign har kortkommandon för långt fler funktioner än Quark, och tillåter dessutom användaren att helt fritt ange egna kortkommandon för praktiskt taget allt.

Vad gäller paletter så tror jag det finns en grundläggande missuppfattning om dem - det är inte meningen att man ska ha alla öppna samtdigt. Paletter är precis som dialogrutor, de tillhandahåller funktioner som man inte vill ska vara konstant tillgängliga i gränssnittet via menyer eller verktygsfält. Precis som dialogrutor så kan man öppna dem, ange sitt val, och sedan stänga dem, har de inte kortkommandon kan man ange egna.

Paletter har däremot en stor fördel jämfört med dialogrutor och det är att man utföra andra operationer medan de är öppna, till skillnad från dialogrutor som låser allt annat i gränssnittet.

Ett väldgt tydligt exempel på de olika ansatsernas för- och nackdelar är figursättning/infällning. I Quark öppnar man en dialogruta, gör sitt val och klickar ok och samtidigt stängs dialogrutan. För att figursätta nästa bild så måste man återigen öppna rutan osv.

Väsentliga nackdelar med det är alltså att man måste öppna och stänga dialogrutan på nytt för varje bild, och att man inte kan se resultatet förrän den är stängd, så blir det fel får man öppna den igen. Fördelen är å andra sidan att man får ett rent gränssnitt, utan paletter som ligger uppe. (kan någon förresten ge ett vettigt skäl till varför man inte kan göra det för flera bilder åt gånger?)

InDesign beter sig precis likadant, till att börja med, man öppnar paletten ochgör sina val, skillnaden är att man direkt ser resultatet, man kan ändra och ange nya värden utan att öppna rutan på nytt, man kan zooma in, zooma ut, ändra form montera ny bild, ja allt man öht vill göra, utan att låsas av dialogrutan. Paletter ger alltså mer frihet, men frihetens pris är att paletten inte stängs när man angett sitt värde, och därmed tar plats i gränssnittet.

När man jobbar med InDesign (eller vilket palettuppbyggt program som helst) så måste man därför lära sig de kortkommandon som finns för att dölja/visa paletter för att kunna behålla ett överskådligt gränssnitt. Den som just kommit till InDesign, och förväntar sig att det ska bete sig precis som Quark kan av naturliga skäl inte det, och får därför en massa paletter som ligger och tar plats.

Och det är lite av pudelns kärna, nya program kräver nya kunskaper, och kunskap får man bara genom att ta sig tiden och ansträngningen som krävs för att inhämta den, och paletthantering är en del av den kunskapen.

När man väl lärt sig det så tycker faktiskt de flesta användare att palettsystemet är att föredra, pga av att det ger mer frihet, men visst är det ok att tycka motsatsen, att ett rent gränssnitt är att föredra, även om det begränsar friheten.

Fan, vad envis du är;)

Ursprungligen av Nurell:

Fan, vad envis du är;)

Jag vill inte att du ska känna dig så ensam

Bevaka tråden