Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
egenfirma

egenfirma

Medlem
  • Plats Härryda
  • Registrerad 2005-01-31
  • Senast aktiv 2012-05-23
  • Antal inlägg 107

Foruminlägg

De senaste inläggen egenfirma har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Michael Nord:

Typsnittsproblemen när lösningar kör under både OS X och Win har inte åtgärdats...

Synd. Det där skapar rätt stora problem när man har användare i båda miljöerna.

Ett annat litet jäkla skitproblem i servern som inte heller är löst, är att man ju kan skicka ett meddelande till användarna, men man kan inte få det att visas på skärmen tills det klickas bort - bara 30 sekunder.

Efter 19 år med Filemaker måste jag säga att det är relativt få av uppgraderingarna som har varit aha-upplevelser värda att kalla en helsiffra. Filemaker 3 var ju rätt intressant tex, när relationerna kom in...

Fast jag är väldigt glad ändå idag, för jag har haft på känn att den borde komma snart och medvetet dragit ut det längsta på en investering i server advanced, så nu blir det att hosta fram pengarna för den. Känns så jäkla nesligt att lägga 25000 spänn på ett program och så går det ett par veckor och så släpper de en ny version som kostar 15000 att uppgradera till... Däremot uppgraderade jag nyss min advancedlicens, så den fick jag bara nytta av tre månader...

Om 10 så tycker jag det här med onaniknappar (läs: manusutlösare) låter kanon. Likaså att behålla sorteringen samt att äntligen kunna spara sökkriterierna. Det sista är ju något som man ofta byggt in i script, men nu kan man alltså låta scriptet köra en viss sökning och på så sätt återanvända den på många ställen (visserligen kunde man ju lagt det som ett underscript, men hur bökigt får det bli?). Även dynamiska rapporter är ju fint så klart. Sen tycker jag en sak som ingen annan har nämnt är möjligheten att skicka epost via smtp - det var efterlängtat!

OK. Jag trodde att man kunde återställa det genom maskinens huvudlösenord, men så är alltså inte fallet? Om jag följer ditt råd och slänger den och börjar på en ny, vad händer med de program som idag frågar efter nyckelringen (server admin)?

Jag har precis fått igång en ny server och på något sätt har jag lyckats låsa nyckelknippan för "login". Jag kan logga in på servern och jag trodde i min enfald att det var samma lösenord, men så verkar inte vara fallet. Jag vet inte hur det gick till...

Har försökt söka lite på apple -> support om hur man återställer nyckelknippan, men det lyckas inget vidare. Någon som har något tips eller blir det till att återställa hela servern för att lösa det?

Har svarat dig på annat ställe, men vill bara kommentera diskussionen om vad en timma bör kosta: det beror helt och hållet på hur många timmar kunden köper om man klarar sig på en viss timpeng eller ej (men det är klart att det finns en gräns). Att ha en enda kund som köper 40 timmar i veckan för 700 kr per timme är ju ett drömläge som är få förunnat. Men att sälja ett par timmar i veckan till en kund för den pengen är ju inget orimligt.

Det finns en stor osäkerhet på internet i det att sajter kommer och går, så någon tumregel om ett antal årsvinster känns rätt svårt att tillämpa.

Du vill inte berätta vad det är för sajt eller vad du fått för bud? Själv driver jag också en sajt och jag skulle inte sälja den för en årsvinst idag, för jag ser liksom du stor potential, men däremot för fem årsvinster som någon nämner så skulle jag nog börja fundera. Fast det intressantaste är nästan någon typ av delaktighet framöver där en ny intressent tillför något och man bygger något större tillsammans.

Kommer lite sent in här, men jag håller bara med om att det är svårt att hitta rätt människor att driva företag med. Det är kanske inte så konstigt egentligen – att driva företag tillsammans är ju nästan som att vara gifta, iallafall ekonomiskt.

Håller också med övriga om att det är en fördel att ha jobbat ihop innan man går in i ett gemensamt företagande, även om det är stor skillnad i att vara anställda kollegor på en arbetsplats och att vara delägare i ett eget företag. En fråga som måste avgöras redan från början är ju vad som händer när (inte om) man inte är överens.

Sen kommer ju ekonomisidan in också. Det är ju en fördel om man har ungefär samma förutsättningar att peta in pengar i ett AB och ungefär samma uppfattning om hur mycket pengar man behöver få ut för att klara sig i början.

Taz, jag fick för mig att du bodde i Göteborg, men jag ser att du bor i Stockholm. Synd, annars hade det varit trevligt med en kopp kaffe!

Jag kör Filemaker server. Använder man Filemaker som kärna i sin verksamhet så tycker jag absolut att man bör överväga serverprogramvaran.

A. Det beror på vad det är för företagsform. Sannolikt inte aktieägartillskott iallafall om det är startkapital.

B. Reducerad moms är tex 6% bokmoms. Sannolikt är det du säljer 25% moms, dvs oreducerad, men det beror ju på vad du säljer och till vem.

Ursprungligen av promqueen:

jag har haft möten med hansaworld, i jobbsyfte och jag tycker deras produkt imponerar.

Vilket inte deras personal har gjort på mig... Du fick inte jobbet?

Jag bygde något i Filemaker för att köra våra löner för drygt tio år sen, men det känns rätt passé... Det är ju rätt lättbyggt iallafall, så det känns som en rätt bra idé!

Är det inte en attitydfråga? Telefonkatalogen var ju kung så sent som för 10 år sen...

Jag tror att du bör vara oerhört tydlig med det när du marknadsför produkten.

Håller med rasta. Fast jag tycker att det var fånigt att ta bort det fiktiva momsavdraget. Tanken var ju att om någon privat köpt en dator för 20000 + moms (5000 kr moms) och sålde den vidare för 10000 + moms efter något år (2500 kr moms) så skulle momsskillnaden belasta privatpersonen, men företaget skulle få lyfta resterande moms. Med den ändrade regeln så får man anse att hela momsen är förbrukad dag 1. Det innebär i praktiken att det är lika dyrt att köra en dator en dag som en ny bil en dag... plus att vi företagare kan i princip glömma begagnade datorer, eftersom vi drabbas av en straffskatt på dem. Nja, lösningen är ju förstås att köpa en begagnad dator av någon som också har företag.