Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Alexandra

Alexandra

Medlem
  • Registrerad 2002-02-02
  • Senast aktiv 2007-10-12
  • Antal inlägg 198

Foruminlägg

De senaste inläggen Alexandra har skrivit i forumet.

Hmmm...för mig låter det som om det inspelade materialet fortfarande är "interlaced". Blir det som vertikala "streck" i de områden där det är mycket rörelse?

Prova att öppna QuickTime Player Pro, Hämta Filmegenskaper - Välj sedan videospåret, prova att klicka av och på de olika inställningarna där och se om det hjälper.

Här står det mer om interlaced video:
http://www.puremotion.com/resources/technical/interlacedvideoexplained/

Förresten...med vilken storlek (pixelyta) spelar du in din video?

Apple skickar faktiskt medf två stycken applicationsservrar till Mac OS X Server. Den som varit med längst är den appliktionsserver som ingår i WebObjects-paketet och är en J2SE-appserver. Att Apple valt att skicka med JBoss beror på att man vill ha en J2EE-appserver men tyckte det verkar både dumt och onödigt att utveckla en helt egen. Som en följd av det finns det lite inställningar i adminverktygen för JBoss i Panther Server. Dessutom har man då också inkluderat "wizards" i XCode för att utveckla J2EE-applikationer.

Det ska dock nämnas att WebObjects numera innehåller möjligheter att utifrån WebObjects-applicationer skapa t.ex. en .war-fil och sedan "deploya" den på JBoss eller någon anna J2EE-server som t.ex. WebLogic, WebSphere och Sun One Appserver.

För den som inte vet så består produkten WebObjects av tre delar:
- Utvecklingsverktygen (XCode tillägg, WebObject Builder, EOModeler, WebServices Assistant)
- Applicationserver med webbaserad adminstration och färdig för bl.a. lastbalansering
- Ett stor och klasser och frameworks som egentligen är hemligheten med WebObjects och som bl.a. innehålle databasabstraktionslagret Enterprise Objects Framework (EOF) som gör att du blir databasoberonde i din kod.

Databasernas databas släpps äntligen till Mac OS X.

Vid ett samtal under SGI Technology Forum den 28 januari framkom att Oracles senaste databas 10g (där g står för Grid) kommer att släppas till Mac OS X. Inget datum är spikat ännu men "till sommaren" var det som sagts hittills.

Det är alltså bara databasen och inte applikationsservern som kommer att släppas till Mac, men det finns ju många alternativ där ändå som t.ex, WebObjects och JBoss. 10g för OS X kommer att finnas tillgänglig i tre versioner: standard edition, enterprise edition och som real application cluster (RAC).

RAC är den allra senaste tekniken från Oracle som innebär att man kan klustra två eller flera databashanterare till en enda virtuell databas med t.ex. ett enda JDBC-gränssnitt mot 10 fysiska servrar som kör Oracle. De problem som normalt finns att säkerställa konsistensen mellan flera databasservrar hanteras då på ett smakfullt sätt. Goda nyheter för Apples enterprisesatsning med andra ord.

Pratade med lite Apple-folk om detta under MacWorld 04 nyss och de var medvetna om behovet men de hade inte kommit på något bra sätt att lösa det på. Det gäller att bestämma sig för hur man hanterar behörigheterna eller snarare vilket system man bestämmer sig för. Alla ska ju kunna lägga till saker i sin "lokala" adressbok men frågan är om dessa ska vara tillgängliga för andra och då kanske bara "read-only". Poängen är ju att fler än en admin ska kunna använda adressboken. Apple verkar vilja bygga detta på LDAP i alla fall. Kan inget om MS Exchange och andra produkter som har detta...kanske inte är något problem...

Vilken version av FCP har du? Det har släppts en del uppdateringar som i princip är ett måste för att få det att fungera men då är prestanda istället MYCKET trevliga!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Enar
> Ja, det var mycket på en gång det där. Jag är ingen expert på
> broadcast men eftersom ingen kommenterat gör jag så gott jag
> kan.

Bra!

> Firewire borde räcka för att koppla ihop med datorn om man
> inte behöver SDI-ingångar.

Okej. Åsså ett vanligt video-ut till monitorn, eller?

> För många räcker det dock med ca 1GHz G4 för att klara sig.
> Mycket RAM och STORA hårddiskar krävs dock.

Så egentligen skulle man kunna klara sig med en 1GHz iMac, fast den kanske behöver extern disk isåfall?

> en riktig monitor från SONY eller motsv och de kostar väl från
> 6000 kronor och uppåt.

Just.

> Har man Mac är FinalCutPro det bästa valet

Okej. Tack för svaren.

Det där med video ut är lite lurigt. Ett vanligt sätt är att ta ut bilden som Y/C (kallas ofta S-video) och ljud från kameran/bandaren som är kopplad via FW till datorn. Har för mig att det finns något kort som fungerar med OS X som faktiskt har Y/C på själva kortet också.

Ja, det var mycket på en gång det där. Jag är ingen expert på broadcast men eftersom ingen kommenterat gör jag så gott jag kan.

Till att börja med är det skillnad på DV och DV, på kameror och kameror osv. De flesta konsumentkameror använder miniDV-band med en CCD som tar in alla färger. Prosumernivå har samma band men en CCD för varje färg s.k. 3CDD-kameror. Nästa nivå innebär att man väljer professionella kameror och då finns det t.ex. Sonys DVCAM-format och Panasonic DVCPro25 och 50. Codecar för detta finns med i FCP4.

I princip alla lösningar idag är komprimerade någonstans bortsett möjligen från DigiBeta med komprimeringsfaktor 1:2 men då är det ju rätt dyrt också. Många väljer dock att redigera okomprimerad i SD i sin dator men kräver något extrakort eller låda för att klara detta MEN har du en dual-G5 så tror jag att du klarar upp till 7 strömmar okomprimerad SD på en sådan burk på ren mjukvara. Firewire borde räcka för att koppla ihop med datorn om man inte behöver SDI-ingångar.

När det gäller dator till videoredigering finns det egentligen ingen övre gräns eftersom allt mindre än det bästa innebär att man får antingen offra tid eller kreativa möjligheter. För många räcker det dock med ca 1GHz G4 för att klara sig. Mycket RAM och STORA hårddiskar krävs dock. Ska man sikta på broadcastkvalitet så är nog det enda alternativet en riktig monitor från SONY eller motsv och de kostar väl från 6000 kronor och uppåt.

Har man Mac är FinalCutPro det bästa valet tror jag eftersom det är förhållandevis lätt att lära sig och skalar hela vägen upp till film. Är man redan "inkörd" på AVID så är det värt att titta på nu när hela produktserien finns till Mac. De prislapparna är dock högre.

Så där nu har jag fått till en liten film i alla fall. Den är väl inte direkt genomarbetad direkt men hoppas ni får ut någonting av den...

http://homepage.mac.com/alexandra2/macworld4/macworld04movie.html

Senast redigerat 2004-01-11 10:45

Typiskt. Har feber och är pangförkyld mitt i MacWorld och San Francisco. Det blev med andra ord en lugn dag men orkade masa mig iväg till mässan nästan två timmar i alla fall. Kände att jag kunde liksom inte missa hela den norra hallen helt.

Den norra hallen är platsen för de mindre företagen, spelen och bildutställningarna. Hittade bl.a. grundaren bakom Versiontracker som jag var tvungen att tacka för god service.

International QuickTime VR Association hade också en stor monter där man både visade hur man gör och själva resultatet - underbart högupplösta 360gradersbilder. Har redan en Kaidan Kiwi Spherical för att fota VR med flera bilder men tog en titt på Kaidans s.k. One-shot solution som innebär att man monterar en slags spegelsfär framför linsen som fotar varvet runt i en enda bild. Sämre upplösning såklart men samtidigt slipper man "rörelseoskärpan" som man får när man fotar folk i rörelse med flera överlappande bilder. Det visade sig att det faktiskt går att använda min Powershot G2 till detta stativ - jag trodde det var bara för systemkameror och Nikon coolpix-serien.

Hittade också det svenska företaget Marratech AB bland de små montrarna i den norra hallen. De har utvecklat en lösning för att arbeta på distans där man kan prata med varandra, se video och rita och peka på gemensamma arbetsytor. Programmet är helt plattformsoberoende både på server och klientsidan. Man har fokuserat på att få bra ljudkvalitet och har därför en 60 kHz codec på ljudsidan medan man använder H261 för video. Orsaken till att man inte använder H263 är den inte finns tillgänglig för Linux annat än i en opensource-version med dåliga prestanda. Jag provade att prata med en norrman som satt i New York och det fungerade bra. Ljudkvaliteten var mycket bra, lite bättre än iChat medan bilden var lite sämre än iChat. De använde en iMac med en iSight för att köra demon. För att överhuvudtaget använda video krävs minimum 256 kbit förbindelse, annars är det bara ljud och text som gäller.

Stannade förbii hos RadTech i den södra mässhallen också och köpte det där som borde ingå i med alla nya bärbara datorer - en skyddsduk för tangentbordet och skärmen. Den är tillverkad i en specialfiber och min är i grå färg och har texten "Titanium G4" inbränd i sig. Rätt elegant faktiskt. Pris 15 USD.

Dagens bilder:

Fredagens bilder

Nu ska jag krypa ner i hotellsängen, kolla på TV och försöka bli frisk. Har en videofilm på G också men vi får se när jag orkar göra klart den....

PS. Såg förresten Matrix på IMAX-duk idag och det var häftigt. DS:.

Hejsan!

Här kommer lite bilder från gårdagens keynote. Allt från kvällen innan, till den berömda kön och lite från själva mässan.

Tisdagens bilder

iPod verkar vara i centrum och det rapporteras om övertäckta skyltar alldeles intill iPod-skyltarna

Här kommer en liten bild från San Francisco och MacWorld så här dagen innan den Stora Dagen...

Hmm...det hela beror på hur man ser på det. Antingen är glaset halvtomt eller halvfullt.

Kollar man på Apples egen lista på telefoner som stöds så är det ganska många från Sony Ericsson, Nokia, Motorola och Siemens. Men...samtidigt så finns det ju ett antal märken och modeller som inte finns med i iSync. I de flesta fall så följer det ju med programvara för PC om man köper dessa idag. Har man då en Mac så är det enda hoppet att det finns någon glad utvecklare som gjort ett eget stöd, som t.ex. Jonas Salling gjorde förut.

Jag tycker dock att han missar det som är bra, nämligen att man med många moderna telefoner från märkena ovanför faktiskt inte behöver installera något alls.

Han borde ha skrivit att i "iSync har ett brett stöd för många mobiltelefoner och om man vill att den ska fungera direkt med sin Mac borde de flesta hitta en telefon de trivs med i listan av telefoner som stöds av iSync".

Att vara Macägare är ibland som att vara vegetarian tror jag. Det går alldeles utmärkt att äta på restaurang, det gäller bara att kolla vilka som har vegetariskt på menyn. Samtidigt innebär det att man inte kan äta på alla restauranger...och vara minst lika glad för det.

Är det någon som har provat att bränna 800 MB CD-R i en PowerBook 12tum med Mac OS 10.3 (bränna i Finder)? En kompis provade och när den kom upp på skrivbordet fanns det bara 37 MB ledigt utan att hon gjort något.

Om det inte ska fungera...fungerar det med Toast?

Vad bra! Coolt...ser fram emot att prova den!