Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
disposable

disposable

Medlem
  • Plats Avesta
  • Registrerad 2005-03-15
  • Senast aktiv 2007-01-10
  • Antal inlägg 219

Foruminlägg

De senaste inläggen disposable har skrivit i forumet.

Bakgrund: Jag har precis hjälpt en kompis att installera Ubuntu 6.06. På Win XP surfade han, såg på film och serier, laddade ner via BitTorrent-protokollet och använde MSN (och Google Talk). På hans dåligt presterande Win XP (två år utan en ominstallation) använde han VLC, Azureus, Firefox och tillhörande extensions. --> Ubuntu kändes som ett självklart val: Det gör allt det han gör nu, gratis, på ett vackert sätt och till och med med samma program som han är van med.

Jobbigt läge: Han har för några dagar sedan köpt just ett Creative X-Fi Platinum av mig. Jag behövde det inte, majoriteten av tiden framför datorn ser han på film och han har dessutom ett par utmärkta hörlurar. Att sälja det till kompispris kändes som en självklarhet.

Det här gör mig orolig: Ljudkort som fungerar till ALSA (ljudhanteraren i Linux) och därmed Ubuntu, från Creative: Deprimerande lista. Knäckande uttalande från Creative.

Jag är helt ny i GNU/Linux-världen och i stort sett också i UNIX (även om hemmappar, usr, filsystemet, volymer osv. går igen i OS X, som jag använt i drygt två år). De program han använder hittade vi enkelt med Lägg till/Ta bort Program under Program i toppmenyn. --> Det är också det enda sättet jag vet hur man installerar saker i Ubuntu.

Kan han ens använda sitt X-Fi i Ubuntu? Jag hoppas verkligen det, han är helnöjd med kortet och jag vill inte känna att jag "lurade på honom" ett operativsystem som inte fungerar med hans dator - framförallt ljudkortet.

--> Jag skulle verkligen bli jätteglad om någon kunde förklara för mig om, och i så fall hur, man får X-Fi att fungera i Ubuntu! Är ganska orolig... Kommer det fungera överhuvudtaget? All hjälp är guld värd - varken jag eller han vill ge upp Ubuntu.

Den andra, som jag ser det, enda utvägen är att gå tillbaks till det han hade förut: Windows XP, hopkoket från året efter det senaste millenieskiftet.

Gammal tråd som har upplivats märker jag Jag kan bara rekommendera Ubuntu 6.06 - det är helt underbart! Installationen är snygg, fungerar som en live-CD i början. Och smärtfri och enkel! Mycket har hänt på bara några få versionsnummer, vad gäller användbarhet.

Väldigt positivt: Ubuntu är verkligen nybörjarvänligt. Att hitta bra, roliga och kompetenta program är busenkelt med Lägg till/Ta bort Program under Program i toppmenyn. OpenOffice, GAIM, småsöta spel, en kompetent texteditor, miniräknare... GIMP, inte att förglömma. Allt är där från start. Sa jag OpenOffice? Det låter för bra för att vara sant. Sanningen är att det faktiskt är både bra och sant.

Du hämtar dina favoritprogram på bara några minuter: Tllägg och teman till Firefox, Azureus, VLC och aMSN på bara några minuter efter att installationen är klar, om du så önskar.

Jag använde version 5 för ett år sedan, slutade ganska snabbt, inte för att det var dåligt utan mer för att det kändes som en kul grej, men inget jag hade någon praktisk nytta av. Nu kan jag seriöst mindre och mindre se behovet av Windows för varje dag - Ubuntu känns för mig som OS X och Windows XP i en blandning - en jäkligt bra kombination i mina ögon (kryddan och själva smaken kommer givetvis från GNU-arvet - man känner sig speciell och delaktig i något fantastiskt).

Bra för nybörjare: Fönster som en XP-användare är van vid, text, ikoner och ett vänligt utseende som känns Mac-inspirerat. Det är snabbt, ett klick resulterar i ett resultat på en gång - det är grymt rappt helt enkelt (vilket jag faktiskt saknar i OS X, knapptryckningar, val eller musklick känns helt enkelt inte lika "instant" som i XP. Tråkigt.)

--> Jag ser mig själv som väldigt pro-Apple, ofta kommer jag på mig själv med att vara allt utom objektiv när det kommer till OS X, iPod och Macar eller Apple som företag. Jag älskar helt enkelt Apple.

Men det här är första gången på länge som jag på allvar känner att OS X har fått sig en rejäl motståndare - för mina behov och i mina ögon det vill säga. GNU och fri programvara lockar mig mer och mer för varje dag.

Ja, personligt och onödigt inlägg kanske. Men någon kanske finner mina reflektioner intressanta eller informativa, vad vet jag.

--> Spontan, off-topic-fråga: Jag vill inte ha Windows XP på min MacBook, även om Boot Camp är en fantastiskt kaxig och praktisk idé. Men vilken version gäller? i386 antar jag? Drar den nytta av Dual Core-processorn eller kommer det kännas olidligt segt?

Ja, som topic: Var lägger sig egentligen informationen angående ett program att man t.ex. använt det i över 30 dagar och därmed måste köpa det?

Även om man (med Spotlight) letar reda på och tar bort .app, .plists och Application Support-mappar (och allt annat som kan tänkas tillhöra programmet) är ju uppenbarligen inte all information om att programmet existerat på datorn borta:
--> Installerar man en nyare version flera månader efteråt, känner ju ändå programmet av att det funnits och använts förr.

Var finns den här informationen? Varför jag undrar är inte för att jag har nåt 30-dagarsprogram som jag är redo att manuellt ta bort och ominstallera varje månad. Det skulle jag se som ett hån (Har bara den senaste veckan köpt två shareware-program, NewsFire och Mellel).

Varför jag undrar är helt enkelt av nyfikenhet - var gömmer OS X och utvecklare dessa filer? Framförallt skulle det vara kul, då jag går in för att ha i första hand en dator med bra program: Apples inkluderade, GPL-, FSF- eller Open Source-mjukvara och framförallt lagliga versioner.

--> Jag kan erkänna att jag varit syndig vad gäller ett känt bildmanipulationsprogram. Det är kastat, alla filer jag hittat som verkar associerade till Fotobutik CS är slängda och ja: Det skulle vara kul att få en andra chans, att kunna sopa bort alla spåren från min (faktiskt) enda utanför-lagen-utflykt vad gäller program på min (relativt nya) MacBook.

Viktigt: Om ovanstående bryter mot någon regel så behöver jag såklart inte få något svar på den programspecifika frågan - men var filerna göms skulle vara intressant, ur en rent kunskapssynvinkel.

Ja. Jag har haft en iMac G5 och förlitat mig på den och iTunes helt när det gäller musik. Under två år har upplevelsen varit bra. Men nu har jag fått min MacBook - som jag börjar inse kommer fungera som min andra hjärna och en kompis jag aldrig kan vara utan.

Har en PC, en iMac och en MacBook. Att strömma fungerade fint, men nu köper jag musik och laddar ner musikvideos helt på MacBooken: Mitt bibliotek måste flyttas!

Hur gör jag? XML-filen från Originaldator: Kan jag flytta den - helt enkelt kopiera den - till MacBooken, inklusive iTunes Music-mappen (och såklart se till att iTunes och den kopierade XML-filen från Originaldator på Ny Dator pekar till rätt ställe).

Jag är förvirrad... Jag vill helt enkelt att alla låtar, lagliga och nerladdade, podcasts, betyg, "antal spelningar", bildmaterial och allt annat ska följa med till Ny Dator (MacBooken) - precis så som det är nu på Oringaldator (iMac G5:an).

--> Skulle bli jätteglad om någon kunde förklara det här på ett enkelt sätt. För det här ger mig huvudvärk, att ladda ner något, manuellt slänga över den till iMacen via nätverket, gå till iMacen och dubbelklicka på den så den kopieras in i iTunes Library...

Ursprungligen av Scumpi:

Så länge det är DU som är upphovsmannen till bilderna, de inte är stötande och du tar bort dem på en gång ifall någon som är med på bilden kräver det så är det helt OK i alla instanser

Yes, jag höll i och äger kameran och det var mitt finger som var på avtryckaren, det borde göra mig till upphovsman. De är inte stötande (i vissa stunder har dock höga ISO-värden använts - kan kanske av en del fotografer anse som stötande). Och om det dimper ner ett mail från New York Dolls eller The Cardigans tar jag bort fotografierna i fråga.

Kul att höra, det var det jag misstänkte. Och tack för svaret

Jag har varit på festival (Peace And Love). Inne på festivalområdet (som man innan visar upp innehållet i väskan för vakter) får man ha med sig kamera - så länge det rör sig om stillbild, och kamera utan externa objektiv. Videokameror var däremot inte tillåtna.

Jag följde reglerna och har tagit kort med min Canon Powershot A610. Stillbilder, originalobjektiv. Nu till frågan:

Får jag publicera dessa bilder på min blogg, eller göra en subdomän som heter typ "festivalbilder.burr3.se"? Något kommersiellt syfte har jag inte med att publicera dem, och jag kommer alltså inte ta betalt för dem.

Får jag göra detta?

Ursprungligen av azon:

Du kan hitta ett grymt ställ på macoteket. iLap. Detta blir mitt nästa inköp när min MB levereras.

http://www.macoteket.se/product_list.jsp?group_id=46288&product_id=962010

Tacvk för länken, men iLap kände jag till - men jag undrade mer när ett för-sängen-only-ställ kommer Om det är något det är lukrativt att göra tillbehör till är det Apples produkter.

Men du har rätt: Ett iLap känns faktiskt helt rätt. Någon som sett det i verkligheten? Ser det konstigt ut (läs: ser man retarderad ut om man använder hjälpmedlet?)

Ursprungligen av Rickard A:

För det första står det uttryckligen i manualen att man INTE ska använda datorn i sängen:

Sen har man följande lite småroliga "friskrivning":

Så för att sammanfatta vad jag tror: Använder man datorn som Apple skriver är det ingen fara med nån förkortad livslängd. Gör man inte det minskar en möjligheter att reklamera längre fram. Sen kan man tycka det är dåligt med så mycket värme men alterntivet hade väl varit mer fläktar och jag föredrar då en tyyyyst dator och varm dator kontra en högljudd och mindre varm dator...

Tack för svaret. Att läsa manualen bör man ju göra (vilket jag inte gjort och jag tror många slarvar med det). Vanan avlägsnas från mitt liv.

(Det där med kroppen var bara ett exempel för att visa hur förbannat varm datorn faktiskt blir.)

Jaaa... När kommer första iBed-stället ut tro? :rolleyes: Det där med värme kontra tystnad kan man diskutera: Jag har gärna några fläktar som snurrar konstant de (få) timmarna jag har datorn i en extravarm omgivning eller i knät eller i/på sängen. But that's just me.

Tack för infon som sagt!

Prolog: Börjar med att säga att MacBook är den underbaraste dator jag haft (för att inte skrämma bort switchers/få skuldiskänslor mot min vita älskling ):

Snygg, underbart tangentbord, underbart OS såklart och iLife-paketet är värt miljoner om man är kreativ och har roliga, inspirerade kompisar. iSight är roligt, Comic Life och Front Row också. Mikrofonen, musikaliska kompisar och GarageBand är bättre än vilken sunkig studio och demo-tape som helst.

MacBook och OS X är snygg: ungdomar tycker det, vuxna med, killar och tjejer, män och kvinnor - tjejer tycker den är söt och bäbisar skrattar och applåderar åt Exposé och Front Row-karusellen (helt allvarligt, var med om det idag Jättesöt liten tjej).

Så. Nu till det negativa: Värmen! Den är för varm för att ha i knät - man börjar nästan svettas. Håll undersidan mot magen nån gång - man bränner sig! (OK, inte brännsår, men klart obehagligt och man pallar inte ha den kvar mer än några sekunder).

Om man har (som jag har nu) WLAN-uppkopplad, "normal" och ibland "bättre prestanda" på strömsparning, strömkabeln i som laddar och ligger i sängen - mot madrassen eller täcket: Är det farligt? Kommer min dator en dag överhettas och dö? Kommer hårddiskens livslängd att förkortas till 9 månader?

Börjar bli ganska orolig - och skulle vara glad om någon kunde reda ut det här: Det känns inte bra att ha en vana som kan kosta en ovärderlig data och en värdefull dator.

--> Helt enkelt: Har Apple byggt en dator som blir så pass varm att den inte pallar situationer där den inte står på ett skrivbord, vid maxförhållanden?

<onödigt svar på trist inlägg en tråkig och lång söndag>

Ursprungligen av Konrad:

Vad handlade det här om egentligen?
Jag fattar inget.

Ja, läs första rubriken, den hjälper dig på vägen. Inte tillräckligt strukturerat? Läs inledningsfrågan. Suddigt fortfarande? Läs fjärde inlägget (mitt) - kanske förstår du då om "vad det här egentligen handlar om".

Ifall du inte försökte vara otrevlig och på allvar inte förstår ber jag om ursäkt för den bitvis ironiska guiden. Om du inte hänger med kan jag försöka förklara:

Forumdelen är "Windows på Mac". Jag undrade ursprungligen om vilket Windows jag bör välja för att installera med Boot Camp - möjliggör Windows och OS X på en Macintosh.

Men jag antar att du tyckte tråden spårade ur? Det tycker inte jag - kreativitet föds den vägen. Val av OS-version till Boot Camp -> Tips -> Privatkopieringsskämt -> tydliggörande (om 32-bitar och Intel) -> Lösning till problemet som fick mig att behöva Windows och därmed skriva denna tråd.

Egocentriskt? Ja. Men det hjälper andra: 1. IE som ju är en minst sagt vital del av Windows går att göra överflödiga i nästan alla fall. 2. Boot Camp funkar inte med 64-bitars Windows Vista. 3. Så länge man håller sig till en produktnyckel på enbart en dator gör man inget olagligt när man installerar Windows från en skiva man inte har. 4. Opera är kick-ass, och finns till Windows :rolleyes:

Fyra saker har redits ut - och tråden höll sig till och med till Windows på Mac-delen

</onödigt svar på trist inlägg en tråkig och lång söndag>

Ursprungligen av johan_tanying:

Fungerar då inte IE 5.2.3 som är den senaste och sista versionen för OSX? Den finns inte längre på MS hemsida men dräller omkring ute på nätet, via LimeWire och antagligen även på den så famösa "bukten"... Annars kan jag langa över en .dmg (6,7 MB).

Tackar hjärtligt för erbjudandet - men problemet löste sig Och till alla andra: Tack så mycket för alla svaren.

För er som är intresserad av att veta hur man kommer runt problemet: Älska norskarna, de som alltid ligger i framkant och har skaparen av CSS som T.E.O. (teknikchef) - Opera.

Opera i menyn: Opera -> Snabbinställningar -> Inställningar för webbplats -> Nätverk -> Webbläsaridentifiering -> Identifiera som Internet Explorer! (Alternativt maskera.)

Vet att det här går att uppnå i "debug-läge" i Safari, med extension/kanske out-of-the-box från Firefox - men Opera 9 är trevligt och kändes som ett säkert kort.

Och by the way: Sidan fungerade som den skulle. IE-spärrar är inte bara fult, äckligt, omodernt och fegt - de fyller (nästan) aldrig någon funktion.

Som sagt, tack - over and out!

Ursprungligen av irrelogical:

x64-versionen ska du inte ha, eftersom prollen i macbook är 32-bitars.

Det är väl bara att tanka ner en ny iso-fil?

Jäklar va rätt du har! Har aldrig reflekterat över det, bara tänkt Universal binary = nytt = självklart 64.bitar. Min iMac har alltså fler bitar en min bärbara älskling... Tack för reality checken.

Ursprungligen av Johan S:

Nu ska vi inte uppmuntra piratkopiering här, men har du en laglig XP-licens men inte med dig rätt skiva så håller jag faktiskt med om att man bör tanka. Dom du jobbar åt har ingen XPSP2 skiva du kan låna?

Tack för förståelsen och medhållandet. Ett, ja - det kanske de har: Men då vore jag ju olaglig - den är ju säkert installerad på en annan dator och därmed gör jag fortfarande en olaglig handling när jag installerar den på MB:n. (Eller kanske är det utlånaren som blir boven?)

En äkta serial har jag faktiskt Den kan jag i huvudet - cd-nycklar är sexiga - så i så fall använder jag givetvis den :rolleyes:

Ursprungligen av Johan S:

Vista-betan ska ju fungera med lite meck, det ska finnas nån guide här på forumet till och med tror ja.. Dock kan de ju va smartare o köra XP kaske då din kund väl förmodligen använder IE6 och inte IE7, så ska du utveckla nåt bör du ju sitta på de dom har..

Ja, letar som en galning, men hittar inte lösningen för Vista.

Angående vad jag borde utveckla för: Sidan i sig kommer (givetvis) fungera i alla webbläsare (och är skriven i XHTML Strict), problemet är att CMS:et (backbonet / bakom-kulisserna-sidorna / admin-interfacet / whatever-you-wanna-call-it) har spärrat inloggningen för alla som inte har Internet Explorer 5.0 eller högre.

Med andra ord: Jag är designer, ska lägga upp och sköta lanseringen och sedan agera webbmaster för företaget. CMS:et är köpt av ett företag som gör just webbhandelslösningar. (Tilläggas bör är att dom i övrigt är otroligt bra, förutom denna idiotiska spärr.)

Fortfarande hjärtligt tacksam över om någon kan svara på om det spelar någon roll om jag använder x64- eller 32-bitars-versionen av Windows Vista (Beta 2)? Och all guidning/övriga tips om Vista+Boot Camp vore guld värd (ge mig ert BG/PG/PayPal och ni får för en (fungerande och snabbt skriven) lösning en hundring på stört Seriöst.

Tack på förhand igen.

Jag tänker våga mig på att installera Boot Camp på min MacBook. Jag har ett jobb som måste utföras på plats, och jag måste jobba med ett CMS för en webbshopp som kräver Internet Explorer. (Ja, orkar inte ens kommentera det),

Jobbet ska vara klart imorgon, jag är hos kunden nu, och det enda jag har tillgång till är min MacBook. Med andra ord - jag behöver Windows!

Nu är frågan: Vilken version av Windows? Som tur är kände jag på mig detta och har två skivor av Windows med mig.

Windows Vista Beta 2 - (lagligt) nerladdat från Microsofts egna hemsida. Jag vet att den inte står med som alternativ på Boot Camp-sidan, men jag läste för nån dag sedan om att Vista rullade på bra för en användare här på 99Mac(?). --> Fungerar Vista, beta tvåan? 32- eller 64-bitars-versionen, spelar det någon rolll? (Jag har x64-versionen på DVD).

Windows XP med SP2 - ska ju funka som en klocka. Problemet är att jag har en "Multi-Image" ursprungligen en .ISO-fil, som kan brännas till både DVD och CD. (Ja, jag vet - men nöden har ingen lag, speciellt inte i ett sådant här dilemma, grundat av just det monopolistiska tänket Microsoft byggt upp hos människor.)

Problemet: på Boot Camps sida står det "no multi-disc, upgrade or Media Center versions. --> Syftar de på just en sådan skiva jag har eller på något helt annat, typ 8-in-1-skivor och sånt snusk?

Jag skulle helt enkelt bli jätteglad om någon kunde svara på de här frågorna: Speciellt angående Vista, om det överhuvudtaget går och om det i så fall spelar roll om det är 32- eller x64-versionen. Något man måste tänka på som inte står på Boot Camps officiella sajt?

Tack så jättejättemycket på förhand

Skrev en liknande tråd förr, men fick inte svar. Det är brådskande och jag har lovat en kompis att fixa det här (ingen ursäkt på ett forum, men jag hoppas ni har överseende med det ).

Jag blir inte klok på WLAN. Här är helt enkelt frågan: Kan en (wlan-)router skicka vidare signalerna från en annan (wlan-)router?

Som denna skiss: M-R ~ ~ ~ ~ ~ ~ R2-D
(M=Modem R=Routern som är kopplad till modemet. R2=Den andra routern. D=Dator som är kopplad till Router 2.)

Routrarna ifråga är två stycken Netgear WGT-624 - en vanlig typ av konsumentrouter helt enkelt. Skulle bli jätteglad om någon kunde reda ut det här för mig - det skulle rädda mig (och min kompis) från en ytterst smärtsam IT-avtändning

Det borde vara så enkelt: Går det eller går det inte?
Tack på förhand!