Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
disposable

disposable

Medlem
  • Plats Avesta
  • Registrerad 2005-03-15
  • Senast aktiv 2007-01-10
  • Antal inlägg 219

Foruminlägg

De senaste inläggen disposable har skrivit i forumet.

Du kan se din AP Express som en stor vägg mellan ditt LAN (hemmanätverk) och WAN (internet).

Datorer inom LAN är för privatpersoner sett väldigt bra skyddade mot attacker från internet, om de är inkopplade till en router (Air Port Express).

Datorerna är däremot helt öppna (läs: oskyddade) för varandra.

--> Om du litar på alla datorer/användare i ditt LAN är OS X mjukvarubrandvägg överflödig. Om du inte gör det kan det vara en hit att ha på den.

Hoppas det redde ut din fråga.

Kan man få en (i det här fallet) Netgear-router (WGT-634U - 108 Mbps) att upprepa/förstärka signalerna från en annan Netgear-router (nästan likadan, WGT-624 - också 108 Mbps).

Alltså fungera som en brygga/repeater/accesspunkt/vad som nu är den korrekta benämningen.

Syfte: Där det är klen mottagning med ett WLAN-kort/-krets (typ en USB-sticka till PC eller den inbyggda kretsen i MacBook) så använder man sig av en till router - som fånger upp den till modemet kopplade routerns signaler, och skickar vidare till datorerna.

Är det möjligt? Det hade varit underbart mycket mindre krångel!

Helt enkelt: M---R - - - - - - - - R - D
(Illustrationsmästaren förklarar: M=modem, R=(wlan)router, D=dator )

Vore jätteglad om någon kunde förklara om detta går eller hur man gör det möjligt!

Ursprungligen av d99gnu:

1. Det är ett unix/linux-standard protkoll för grafik. Se http://www.x.org/ Det behövs om du t.ex. vill installera linux/unix program och köra dessa eller om du vill kunna köra dessa remote (via t.ex. ssh som har X11-forwarding).

2.? Gimp besväras knappast av att du har X11 liggandes, hur du tar bort det har jag dock inte detaljkunskap om. Du skulle kunna se X11-installationen lite som ett gäng dll-filer om du kommer från windowsvärlden kanske.

Tack för svaret på fråga ett Läser på sidan du länkade till nu.

Okej. Kommer från Windowsvärlden gör jag från början, även om jag använt Mac intensivt i ungefär 2 år. Om du jämför det med .dll-filer anser jag det som ganska snuskigt

Jag har inte påstått att GIMP besväras av att ha X11 liggandes. Men GIMP fungerade halvkasst "genom" X11 och jag betalar hellre för Photoshop Elements...

Jaja, antar att det bara är att slänga X11 och ta bort .plisten - det är allt som Spotlight hittar, anyway.

Jag avskyr Caps Lock-tangenter. Varför? Mest för att det inte finns några tillfällen då jag behöver skriva så många versaler på rad, att jag inte orkar ha fingret på skift-tangenten. Och av någon underlig anledning träffar jag den mycket oftare på min MacBook (kansk.

Har några frågor:

  • Hur avaktiverar man tangenten, så man slipper skrika av misstag på MSN Messenger och Google Talk, skriva (x)html-kod med stora bokstäver, osv osv?

  • Kan man göra något annat kul med tangenten (med hjäkp av inställningar eller något nätt program) - och i så fall: har ni några förslag på några sådana kul och/eller användbara funktioner som ersätter den ursprungliga?

  • Behövs det krånglas med tredjeprogram och riskerar man nåt på att göra det?

  • Finns det något tillfälle i hela världen man är beroende av att ha en fungerande Caps Lock-tangent på datorn?

Och slutligen, av ren nyfiken: Använder ni någonsin tangenten? Och om ingen använder den, varför hänger den med på varenda laptop och varenda dator som sålts de senaste decennierna?

Fyll på med tankegångar och funderingar om fenomenet Caps Lock

När min MB 2 Ghz (vita, mellanmodellen) går i vila och sedan väcks kan den förlora den trådlösa uppkopplingen - tror inte det är varje gång, men 2 av 3 gånger i alla fall.

Det är ett problem, ett pinsamt sådant. När man snabbt vill stänga datorn stänger man - precis - locket. Skärmen släcks och datorn vilar: Vettigt.

En laptop i ett hus med WLAN-router förväntar man sig ska kunna startas upp från vilan och snabbt komma tillbaks till det man höll på med - inklusive att återansluta till nätet!

(Min router är en Netgear WGT-634U.)

Min lösning är att logga in och ut, ibland omstart. Brukar inte funka att manuellt omkonfigurera i Nätverks-inställningarna. Tråkigt men sant för en annars så snygg, snabb, genomtänkt (men varm) dator.

God morgon,
För några dagar sedan installerade jag X11 från Tiger-skivan som följde med min -underbara! - MacBook. Syftet med installationen var att kunna köra GIMP.

Jag har haft en iMac G5 sedan månaden den lanserades, men i och med MacBooken känner jag mig pånyttfödd i Macvärlden. Faktiskt. MacBooken är grymt snabb, den startar otroligt snabbt och jag vill hålla den clean. Därför har jag några frågor:

1. Av nyfikenhet: Vad gör egentligen X11? Vad innebär det? Förstår att det gör så att program som inte är "direkt gjorda" för Mac OS X fungerar, men mer? Var kommer namnet ifrån, varför och till vad behövs det?

2. Eftersom jag inte fick GIMP att fungera tillsfredsställande vill jag ta bort X11. Hur tar jag bort X11?? Är det bara att slänga X11 från Verktygsprogram i Program och radera .plisten? Eller ska jag använda mig av något avinstallationsprogram? --> Behövs något annat kastas för att få bort alla spår och kopplingar till X11?

Jag låter som en switcher, men X11 är diffust för mig och jag förstår inte riktigt vad det är till för. Jag vill inte ha onödiga program och framförallt inte ramverk och liknande som jag inte använder (ganska säker på att ramverk inte är den korrekta benämningen för X11, hoppas ni har överseende med det )

Skulle vara glad om någon kunde svara på dessa frågor!

Skulle vara roligt om någon kunde försäkra mig om det här: http://komplett.se/k/ki.asp?sku=316533 TwinMOS DDR2 SO-DIMM PC5300 1024MB CL5 1.8V, 64Mx8/16, 200pin.

TwinMOS har ju verkat funka bra för andra här Och det var en jäkla tur att jag såg DeZoes inlägg: Hade ingen aning om att minnen skiljer sig åt mellan stationära och bärbara.

--> Men i alla fall: Två stycken av ovanstående 1GB TwinMOS. Rätt antal pinnar, de kommer funka? Om jag köper två, kommer jag kunna dra nytta utav DualChannel eller behövs några speciella "DC-minnen"?

Ja, ursäkta de dumma frågorna - men vill bara försäkra mig om att minnena kommer funka tillsammans med MB:n så bra som möjligt

Min beställdes den första juni:

12 jun 2006 01:19 Örebro Onforwarded For Delivery
12 jun 2006 00:17 Örebro Import Received

Glad som ett barn Läskigt att inte veta när TNT plingar på bara. Men oj vad jag ska njuta. Och dokumentera såklart.

Ursprungligen av xtimmyx:

Eftersom jag sysslar en del med Cinema 4D kände jag att det är dags att byta ut min iBook 1.33Ghz mot en Macbook, men eftersom grafiken inte räcker till så lutar det nog åt att jag behåller min iBook och köper mig en iMac 17" istället.

Så min fråga är om man på något sätt kan synkronisera hem-mapparna på datorerna "live". Dvs att så fort jag sparar/flyttar/raderar/ändrar en fil på den ena datorn så ändras det på den andra? Eftersom jag kommer använda iBooken som "anteckningsblock" i skolan bland annat.

Ja, en sån lösning vore underbar. Jag använder min Windows-laptop i skolan varje dag, och jag skulle göra ungefär vad som helst för att min hem PC (en Shuttle, läcker och fortfarande kraftfull) skulle vara likadan som min skollaptop, och tvärtom.

Jag har alltså inte heller hittat någon sådan lösning, inte Mac till Mac heller.

Maila dig själv - simpelt, men enormt omständigt i längden, men fort går det.

Betalar du för ett webhotell (som jag) kan du skatta dig lycklig. Då kan du vid slutet av dagen FTP:a allt viktigt (det nya du fått från skolan) till en valfri mapp på servern.

Eller så sparar du helt enkelt allt viktigt - anteckningar, bilder, projekt, uppsatser - i en skolmapp. Varje dag när du kommer hem ser du helt enkelt till att din nya iMac 17" innehåller samma grejer som din iBook.

Kanske inte vad du är ute efter men alla sätt kan ju lösa problemet med skolarbeten: Du har samma dokument på båda datorerna. Om du mailar, lägger upp dem på din server eller använder nätverket hemma är upp till dig.

Ursprungligen av bossep:

Är trådlöst lika snabbt som ansluten på lina?

Nej.

Huruvida det är intressant för dig eller inte beror helt på: Mellan två datorer? Ja, är en av datorerna anslutna med ett 54 Mbps-kort (Apples AirPort t.ex.) blir den flaskhalsen - den långsammaste datorn bestämmer ju hur fort det ska gå.

Som Ylan skriver: Flaskhalsen är för många (som inte är lyckligt lottade) internet. Har du ADSL - 0,5, 1, 2, 4 och oftast även 8 Mbit - så tjänar du ju ingen hastighet till eller från WAN (internet) bara för att du ansluter dig med kabel istället för trådlöst.

Har du snabbt internet, 100 megabits fiber till exempel vore det snarare en dödssynd att köra trådlöst (Även 24/1- och 10/10-uppkopplingar och, så länge du inte har bra signalstyrka).

Så ja: Trådlöst är (självklart?) långsammare. Ska du föra över data mellan flera datorer på samma LAN spelar det roll - använd kabel om hastigheten kommer spela roll. Har du inget behov av ett jättesnabbt LAN spelar det ingen roll så länge du inte har en uppkoppling till internet som är snabbare.

Ja, många (bra) åsikter och tips redan, vet inte om jag kan tillföra något. Det som en webbdesigner alltid måste tänka på är att sidan ska se likadan - och bra ut - för alla. (Hört den förut? ) Det där ska man ha i åtanke, men filtrera bort det rent av löjliga...

Alla har idag miljontals färger på sin skärm, åtminstone sitter ingen med 16 eller 32 färger. Alla har inte bra webbläsare däremot. Och alla har väldigt olika upplösningar på sina skärmar.

1024x768 betraktar jag som det som de flesta har, även om det kanske inte stämmer teoretiskt. Det är en vanlig upplösning på bärbara darorer. Den är vanlig på LCD-TV:s som extraknäcker som datorskärmar. Den är vanlig på projektorer. 1024x768 används nästan helt uteslutande på 15" tft-skärmar. Även 17" om jag inte misstar mig.

Där har du en stor målgrupp. Upplösningen på skärmarna hos en majoritet är 768 pixlar på längden alltså. Det finns som jag ser det bara en målgrupp som har mindre; skolor, fyllda med gamla datorer som kör på i 800x600.

Alltså: Jag tycker inte din sida ska vara 768 pixlar bred. Mindre; scroll, fönsterkanter (och dockor för oss med Mac som valt att ha den på sidan istället för nere), tar upp plats.

Dessutom vill människor inte alltid ha ett fönster i helskärm: luddigt begrepp i OS X, men glasklart i XP.

Mitt råd: Gör en design som inte är bredare än 768; 750, 700 och under 600 pixlar duger mer än väl! (Det senare alternativet välkomnar även de människorna med uråldriga skärmar). Se till att få texten (p, body) att radbryta, så den blir behaglig att läsa (görs med högermarginalen i stilmallen).

Alternativ två: Gör en sida anpassad för dynamisk bredd. Det är svårare, och gör man det inte bra är det betydligt sämre än en sida med fixerad vidd.

VIktigt förresten: Gör för guds skull inte en "enter-sida" som säger att "den här sidan ses bäst i 1024x768 eller högre".

Ursprungligen av Erik.dv:

Två bra inlägg.

Okej, tack för svaret. Då var det som jag gissade då - jag (och tusentals andra som köper en MB för att använda för vanliga uppgifter - musik, internet, chat, bild) kommer inte märka stor skillnad.

Jag förstår helt din allmänna fundering; varför de gjort en så obalanserad maskin. Och den är verkligen inte långt ifrån MB Pro heller; på gränsen till självkonkurrens. Min gissning är kostnadsbesparingar (vilket i och för sig är ganska självklart). De visste att det inte kommer märkas, förutom i spel och annat som är programmerat att belasta just GPU:n.

Ja j-ar - glömde en enormt viktig grej!
--> Jag använder iMovie väldigt mycket. Importerar, klipper och exporterar. Kommer jag märka någon skillnad där? Eller går även det hårt på processorn och knappt något på GPU:n (som jag ju såklart hoppas)?

Ofta ser jag på TV-serier i HD-format - 720p. Kommer den klara det? Vet att det har tagits upp förr, funkar det utan att man märker något störande blir jag glad, annars är det inte hela världen.

--> Fråga 3, den viktigaste: Den bristande GPU:n kommer väl för allt i världen inte göra att DVD-filmer (spelade just från en skiva) hackar/tappar frames?

Det vore katastrof. På nöjesfronten var det en stor anledning till att jag köpte MB - som en bärbar DVD-spelare, som också är en (nästan eller mer) kraftfull maskin än min iMac.

Och fråga 4: Om DVD-uppspelning fungerar utmärkt, kommer det även göra det om man kopplar in den till en (LCD-)TV via miniDVI-till-DVI- alternativt VGA-adapter? Det vore också ohyggligt tråkigt.

Ursprungligen av Erik.dv:

Men disposable, saken är den att maskinen i sin helhet är grym bortsätt från grafikkortet. Och där är man låst. Den är precis lika snabb som en iMac Core Duo eller en Dual G5:a, men faller pladask pga dålig GPU på vissa områden.

Hoppet från en Mac Mini till en iMac är hyfsat rimlig prismässigt (iMacen är rent av mer prisvärd) medan hoppet till MacBook Pro är väldigt stort för vad man får.

Det är en Ferrari CPU-mässigt och en WAZ GPU-mässigt. It don't fit in my book. En low-end maskin med 1st Core Solo och Lameo GPU förstår jag dock, men detta är ett mycket konstigt drag av Apple.

Ett långsamt svar, men ändå: Okej, jag förstår vad du menar, Erik.dv . Personligen är jag inte ett dugg oroad över grafikkortet (dels beror det på att jag inte tror det påverkar mig, men det kan också bero på okunskap). Därför frågar jag

Hur kommer det efterblivna grafikkortet påverka mig, som vid en daglig dos av mitt IT-beroende använder:

  • Safari- alltid med ett tiotal flikar öppna samtidigt

  • iTunes- delar ofta till en annan dator

  • Azureus- brukar ofta ha 5 till 10 aktiva torrents

  • Utvecklarför webben och har ofta Photoshop (Elements) öppet

  • Widgets- ungefär 5 stycken som jag har aktiva

  • Chattar- med Adium

Samtidigt alltså.

2 GB internminne och en Dual Core 2 GHzare får mig helt enkelt att känna mig rätt trygg över att jag ska kunna göra dessa grejer samtidigt (vilket jag gör nu, med en iMac G5 och 1 GB RAM).

Frågan: När kommer det sunkiga grafikkortet sega ner mina dagliga rutiner?

Jag kommer aldrig börja spela på Mac, och det mest grafikkrävande programmet jag (stundtals) använder gissar jag är Google Earth.

Förklaring, tack

Tack så jättemycket - liveplasma.com var den jag menade! Kollar upp och bokmärker de andra också. Jag bugar och bockar inför ditt snabba svar

Jag kom ihåg en sida som jag hittade för några år sen. Om man sökte på ett band, till exempel "Nine Inch Nails" så kom den upp i ett "universum" av grupper och artister.

Just Nine Inch Nails är ett stort band, och presenteras i en "bubbla". Från/till den går linjer till andra, besläktade och liknande band (för Nine Inch Nails är Marilyn Manson och Ministry nära, till exempel).

Söker man på The Cardigans hittar man bubblan - men den är mindre än Nine Inch Nails, eftersom de är (i alla fall i USA) mindre kända. Gillar man The White Stripes hittar man kopplingar till Led Zeppelin, väljer man att "åka neråt" kan man hitta The Hives.

Svårt att förklara, men den ger riktigt bra resultat! Har man två band man gillar, som båda är ihoplänkade med ett annat (kanske för en själv okänt) band, kan man vara så gott som helt säker på att man skulle uppskatta bandet.

Det är alltså byggt som ett universum (dålig beskrving, men det bästa jag kommer på) och det är ihopbyggt som ett spindelnät, håller man musen över en bubbla kan man se kort info om bandet osv.

--> Ja, det är det bästa jag kan förklara tjänsten (som är gratis). Jag saknar den verkligen. Problemet är att jag inte kommer ihåg adressen!

--> Om någon förstår vad jag svamlar om, skriv gärna adressen till sajten (eller någon snarlik), som är precis och verkligen gör det den är tänkt till - att ordna och sammankoppla band som är lika.

Tack på förhand!