Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
disposable

disposable

Medlem
  • Plats Avesta
  • Registrerad 2005-03-15
  • Senast aktiv 2007-01-10
  • Antal inlägg 219

Foruminlägg

De senaste inläggen disposable har skrivit i forumet.

@ Piraya2: En 18P-4-kabel behövs om din projektor bara accepterar DVI-D - det helt digitala gränssnittet. Annars borde inte 18P-4 vara något problem... Om din projektor accepterar DVI-signal till sin HDMI, dvs.

HDMI har ju stöd för massa typer av mer eller mindre snuskiga copyright-skydd... Din MBP hittar projektorn, inget konstigt m.a.o. — ifall projektorn bara tillåter vissa typer av anslutningar är det antagligen därför du får No Signal: Den accepterar inte data från bildkällan.

Om din projektor är så envis, så vet jag inte vad du ska göra, tyvärr. Men ett tips: Kolla manualen! Och läs specifikationerna, då bör du ju hitta exakt info om vilka gränssnitt den stödjer/kräver. Kanske behöver den en 24 pins-kabel? Läs och hitta svaren. Lycka till

Ursprungligen av Marcus Wernvik:

Jag har kört min MBP mot en Epson TW520 med Single Link DVI till HDMI adapter och det fungerade klockrent. Nu var ju iofs adaptern 15 meter lång och kallades kabel, men det borde väl vara samma sak...

(Vad 18p+1 och 18p+4 betyder vet jag inte, så det kan jag inte svara på, är det single/dual link?)

Jag tror det innebär olika sorter av 18 pins DVI-kabar (tror som i gissar vilt men någorlunda logiskt)
--> 18 pinnar är vanligt (jag kör det till min LCD-TV, en Viewpia 37", med en HDMI-adapter (inköpt på Clas Ohlsson - sekretessbelagd information Funkar utmärkt, däremot!

http://www.computerkabelversand.de/pictures/picturesbig/Profi%20DVI%2018_1%20Kabel%20GR.JPG

Där är en 18-1-kabel. 18 pinnar, uppdelade i två kolumner om nio. Den avlånga jäkeln är ensam på andra sidan: DVI-I Single Link, ensam avlång sak innebär att kabeln är DVI-I. Den mest avskalade varianten alltså, skickar signalen åt ett håll och är av typen Analog + Digital.

DVI-D-kablarna (de som är anpassade för digital signal, rakt av) ser likadana ut, men runt Den Avlånga Jäkeln sitter 4 ytterligare pins (två över, två under).

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:DVI Connector.jpg

Här används alla pinnar, 24 st (lika många som det finns plats för i honkontakten): Detta är Dual Link. --> Alltså: Om en kabel heter DVI 18-nånting = SINGLE LINK. Om namnet innehåller 24-nånting: DUAL LINK. Om det är en etta (ex 18-1 som i piraya2:s fall) innebär det att kabeln är Digital & Analog (DVI-I).

/* Slut på avhandling */

Tackar så¨mycket för svaren!

Ursprungligen av Scumpi:

OM du får ta ur hårddisken så gör som Johan S sa, får du inte så låt bli det, utan prova då att starta datorn som en extern disk via en annan mac med FW kabel... annars så kan du prova att lägga in OS X på en extern FW disk och starta datorn via den och försöka dra över dina filer till den. Annars så får du lämna in den till Apple och be de ta ur hårddisken åt dig.

Disken är redan uttagen (Apple har ju som du kanske vet gjort det ordentligt enkelt - betydligt lättare än att byta RAM-minnen, vilket man ju får). Så ja, det är i vilket fall gjort. Tänker överklaga in i det sista om de börjar gnälla på det (om de ens märker det, inga förseglingar bryts så vitt jag vet)...

Hade som sagt 3 problem, skäl nog till att returnera den tycker jag... --> Skrev det, men jag har tyvärr redan testat att installera OS X på en extern FW-disk: Tiger hittar inte den interna disken ...

Törstig: Ubuntu hittar heller inte disken - men den startar gärna, trots två SATA-diskar, båda som Master och ja... Windows vägrar boota med Mac-disken inkopplad. Ska prova runt med massa olika Linux-distar - kanske, om jag har tur...

Johan S: Ja, USB-/FW-case är ett alternativ... Ett long-shot, dyrt om det inte funkar dock.

Annars, ja... Lämna in den. Men fler förslag uppskattas varmt!

En lång story, en jäkligt tråkig sådan. Har du tid och kan hjälpa mig ber jag dig att läsa och svara om du kan - det skulle betyda otroligt mycket. Och jag skulle vara tacksammast i världen.

Min MacBook har haft följande problem: 1. Den vanliga, extrema värmen. 2. Seriösa missfärgningar, brun/röd/gula. 3. Plötsliga, slumpmässiga avstängningar och nu senast 4. Virtuellt död - datorn startar inte: Gräskärm är allt jag ser. Mac OS X och min dator startar inte längre.

Det går att startta den via installationsskivan (1:a skivan). Skivverktyg på nämnd disk hjälper mig inte: Den hittar inte disken helt enkelt. Min MacBook fattar inte att den har en inbyggd 2,5" SATA-disk!

Jag provade att installera om Mac OS X på en extern hårddisk - det funkade fint. Men väl inne i OS X får jag samma deprimerande svar: Min interna hårddisk finns inte med i "Om den här datorn" och hittas inte i Findern Min MacBook känner inte av disken överhuvudtaget.

Har varit i kontakt med supporten. De bad mig kontakta närmaste serviceställe (de erbjöd sig icke att fixa det). Har också nollställt PRAM (cmd+opt+P+R) och tagit ur batteri + nätadapter, hållt in power-knappen i fem sekunder... Ingen av lösningarna hjälpte.

Jag skulle bli otroligt glad om någon kunde hjälpa mig - det här är verkligen jobbigt:
Att hårdvaran är paj är en sak - det viktigaste är informationen på hårddisken! Jag har tagit ut 2.5"-disken, provat att koppla in den med SATA-sladdar till en Windwos-dator... Detta gör att Windows inte bootas. Med en Ubuntuskiva i fungerar både Live-CD och installation på min PC-disk - men Linux hittar inte mac-HD:n...

Två frågor som skulle rädda mitt liv (nästan allvarlig):

1. Hur gör jag för att rädda informationen på disken? Det är otroligt viktigt för mig. Koppla den till en PC med SATA? Nån Linux-disk? Något jag kan ladda ner till Ubuntu som gör att den kan läsa HFS+ filsystemet? Lämna in den? Disken är inte död - den knackar till två gånger vid boot av PC (och ibland, i alla fall utan extern disk och CD insatt, även med Macen).

--> Det enda jag vill göra är att kopiera diskens innehåll! Att få den att fungera igen bryr jag mig inte om - datorn ska skickas tillbaks, omedelbart. Jag behöver alltså bara kopiera datan (självklart har jag ingen backup - då hade jag inte haft problemet... Om jag ångrar mig.). Licenser till köpta program, viktiga dokument, inställningar och cookies, lösenord, återigen programmen... Systeminställningar och XML- och datafil för iTunes. Hela iPhoto med några tusen foton... iMovie- och GarageBand-projekt. Allt oåtkomligt.

Tre allvarliga fel - missfärgningar över större delen av den öppna MacBooken (inte bara små petitesser utseendemässigt - det ser rakt av fult och smutsigtut, från håll. ). Pltösliga krascher. Och nu känner inte datorn av min interna hårddisk... Att jag räknar med att få datorn utbytt är självklart: Detta ska gå på garantin, punkt - produkten jag köpt är minst sagt felaktig!

2. Jag har som tur är pengarna att lägga ut för exempelvis en Mac Mini - haft funderingar på att köpa och räknar blint med att få en ny MacBook - jag har inte gjort något fel med datorn. --> Om jag stoppar in SATA-disken från MacBooken i Mac Minin, skulle den kunna starta?

... Ja. Förvirrad. Jag vill bara komma åt datan och alla mina program, dokument, både skol- och jobbrelaterade, certifikat till internetbank... Inställningar och min iTunes-databas... Allt är för tillfället borta --> All hjälp är varmt välkommen, och alla sätt är jag öppen för - pengar är inget problem - datan på disken är värd så mycket mer!

Tusen tack på förhand.

Tack så mycket för svaren - som ni skriver är det såklart snabbast att fråga Apple, på 020-numret. Som leenus har jag också en del jobb som måste avslutas - efter det åker den in. Tråkigt att vara utan den i flera veckor (?) men ja. Det behövs:

Nu har datorj*veln börjat stänga av sig själv utan anledning - den tvärdör som vid ett strömavbrott! Ibland händer det när jag bara har min FireWire-disk inkopplad: Datorn stängs av med ett smack, liksom WD My Book (FW-disken).

Ibland när jag har två USB-saker inkopplade - till exempel mobiltelefonen och en Logitech MX400-mus. Och ibland händer det när jag har en LCD-TV inkopplad miniDVI->DVI.

TRÅKIGT! Farligt för hårddisken, öppna arbeten och ganska läskigt (när man skriver för fullt till hårddisken till exempel). Detta kommer förr eller senare sabba den inbyggda hårddisken ju.

Obs: Vet ej om det beror på att jag just har många saker (eller rättare sagt, några saker) inkopplade. Jag sitter mest vid datorn med just TV:n och FW-disken inkopplad, å andra sidan kan jag inte minnas att det hänt när jag bara haft laptopen (utan laddare, mus eller nånting inkopplat).

Det beror heller inte på någon speciell aktivitet (eller nån enorm belastning). Inte vid några speciella klick heller - den bara pangar till och dör?!

Ja. Det här trodde jag aldrig skulle ske. Så många allvarliga fel i samma, välskötta dator

Jag har en MacBook som jag är grymt nöjd med. Älskar tangenterna, jag gillar skärmen i de flesta avseenden och formen är helt enkelt lagom. Men ja: Jag har de röd/gul/bruna missfärgningarna.

Sen allt detta med återkallning av batterier... Min MacBook har en batterilängd på 3 timmar, men den blir glödhet och fläktarna går ofta igång.

Missfärgningarna är så tydliga att de syns på avstånd. För att klaga mer på min älskling så är den knarrig, att vrida skärmen fram och tillbaks knakar och det känns helt enkelt plastigt.

Så ja:
Väldigt varm undersida (även om den används i rumstemperatur, på batteridrift och på ett skrivbord). Missfärgningar som helt enkelt syns (det är inte petitessser utan förstör verkligen helhetsintrycket) - folk kan på några meters avstånd fråga vad det är för färg

Detta var för några veckor sen. Tyvärr blir blir missfärgningarna bara mer märkbara:

Svårt att få med på bild men ändå:

--> Kort sagt: Är dessa anledningar skäl nog till att få sin MacBook ersatt?

Hatar det samtidigt som jag ser fram emot det. Användarvänlighet. Gränssnitt. Utseende. Kompabilitet. Design. Prisvärde. Säkerhet. Stabilitet. Råprestanda. Kan SVT dela upp testet i schysta och logiska grenar vore det toppen...

Annars, face the facts? SVT kommer inte förändra Svenssons inställning till Apple och Macar. Och vad ska man med en sån till? Jag har ju redan en dator - de flesta vet ju inte vad ett OS är eller innebär. Och framförallt: Windows XP - det är det som står när man startar upp datorn. Går det att byta? Kommer inte det bara sluta i krångel? Varför skulle jag?

Jag hoppas innerligt att 1. Apple (som de hårt går in för nu) att en gång för alla avliva myten om att Macar är dyrare än PC-burkar. 2. Att Leopard kommer revolutionera OS X och datorvärlden och framförallt 3. att det är så tydligt att gemene man vet om det. 4. Att nuvarande PC-användare faktiskt kommer vara medvetna om det faktumet, när utdaterade Vista landar.

Reklam. Aggressiv men smart, sexig och isande reklam, Apple style: Kolla bara apple.com! I'm a PC-reklamerna och 10 reasons you'd love a Mac - retoriken är fantastisk, de sistnämnda sidorna är helt underbart skrivna. Försvenska, TV, tidningar, bussar - reklam! (Ja, nu är bättre tid än någon annan att faktiskt göra mainstreamreklam).

En riktig konkurrens med DELL och HP - så att folk faktiskt ser att de har fler än ett val - och att en Mac med OS X Leopard faktiskt är bättre än Vista och en PC. Reklam? Det är nu, 2006 och 2007 som Apple har en allvarlig chans att med Leopard och prisvärda Macar, stationära och bärbara, fullkomligt springa ifrån Microsoft.

Kanske förbättras Vista... Eller kanske kommer allt se ut som idag, de närmsta åren med. Kanske kommer vi fortfarande vara den (o)lyckligt vetande 8% (?) av befolkningen som vet att det finns ett bättre alternativ.

Öhm. Off topic. Halv tio ikväll, var det ja Tack för tipset!

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Annars verkar detta lite lättare.

Tvek på den - ärligt. Du kommer med en länk och en mening som svar. Om du kollat upp vad du länkat till så:
1. Behöver man Firefox..
2. ..inklusive tillägget Sage RSS Extension. (Som f.ö. inte kan mäta sig med en äkta fristående klient, Google Reader är oändligt mkt trevligare, Safaris inbyggda med (det senare påståendet min högst subjektiva åsikt).

Efter det kommer en punktlista, 1 till 5. Totalt 7 saker att göra. (6 stycken om man är fair enough och räknar med att nästan alla har Firefox). Min lösning var på 6 punkter och krävde inga externa program. Jag sa inte att det inte var en krånglig lösning, ville bara hjälpa killen. Så jag skrev gjorde jag och det funkade. Men skitsamma:

--> niklasloman: Varför vill du ha dina prenumerationer i Safari istället för NetNewsWire? RSS-skärmsläckaren? Migrerar mellan två program? Bara nyfiken, skulle ge bättre svar också.

Ursprungligen av Leftrustle:

Väntar till nästa version av Parallels, beta innan årets slut, som äntligen ska innehålla:
"Fast 3D graphics support via support for OpenGL and DirectX. You'll be able to run games at full speed without leaving your OS X desktop!"
Från: http://parallelsvirtualization.blogspot.com/

DÅ börjar det bli intressant

Ja - det låter ju för bra för att vara sant (läste det för nån dag sedan). Det har du rätt i. Om man inte är garanterad ett antal/en tidsperiod av gratis uppdateringar så gör man bäst i att vänta ja.

Jag har provat att ha "begära mottagarkvitto" (Return Receipt) ikryssat och mailat mig själv (en IMAP-/POP-adress). Både skickade och tog emot med Mozilla Thunderburd. Thunderbird frågar vid öppnandet av mailet om den ska skicka bekräftelse eller inte.

Trycker ja - halvsekunden senare är kvittot levererat. Gmail däremot, verkar ignorera och tacka nej till att "underätta avsändaren" - får inget mottagarkvitto från min mail på gmail.com i alla fall

Jäkligt smidigt sätt för att se just om någon läst något man skickat eller ej! Och rätt ovärderligt om det är något brådskande. Men anses det fult? Gammalmodigt - används det överhuvudtaget?

Tacksam för all upplysning

För att följa god sed och inte starta en ny tråd om ämnet:

--> Någon som har en idé om hur man får Front Row på sin stora LCD-TV och inte på den lilla söta 13,3" när man tänkt se på DVD med vänner eller flickvän? Det är såna stunder Front Row och MacBooken inte imponerar för fem öre.

"Ojdå, ska bara..." (klickar menu för att komma ur Front Row, går till datorn och klickar sig fram till DVD-spelare, manuellt").

Hur kan Apple inte ha tänkt på det? Och som så många andra sagt: bildskärmsdubblering eller att köra en LCD-TV, ca 40 cm från ögonen som primär bildskärm är inte smidiga lösningar...

Ursprungligen av niklasloman:

Hallå,

Skulle vilja få in alla mina rss-prenumerationer från NetNewsWire till Safari. Har exporterat mina feeds och har en väntande fil på skrivbordet som heter
MySubscriptions.opml, klurar på hur jag ska få in denna i Safari och kunna öppna upp mina feeds, vet du? berätta! tacktack.

Ja - Safari är kinkig (minns jag inte fel klarar Firefox .opml). Du kan gå en omväg:

1. Logga in med eller skapa ett Google Account på google.com/reader (kompetent RSS-läsare, webbaserad med utmärkta export- och import-funktioner.)

2. Importera din .opml-fil till Google Reader som kan läsa just det formatet (du hittar det under Subscriptions --> Edit Subscriptions --> Import/export...).

3. Boom, dina nyhetsflöden borde ha kopierats över till din Google Reader

Nu vill vi ha dem till Safari -->

4. Exportera från Google Reader - alla dina rss-flöden osv. till en fil --> Spara på disk - eller så öppnas filen (xml-dokumentet) i en ny tabb eller samma fönster. Adressen dit borde se ut exakt så här: http://www.google.com/reader/subscriptions/export .

5. Copy-paste till Safari om du inte redan var där - tryck på den blåa RSS-loggan i adressfältet. Äpple+D:a det och lägg det bland dina bokmärken.

Krångligt, men jag behövde göra något liknande för inte så länge sen, av samma anledning (Safari + OPML-import = no go). Hoppas det hjälpte dig på nåt sätt i alla fall!

* Anmäler mig här, vill också ha Intel-optimerad/universal-installation av FirstClass-klienten för Mac *

Behöver för inlämning, och för update av schemaförändringar... (Skolan och skolarbete.)

Något jag undrat i nåt år nu: Varför skulle man vilja använda sig av ett sånt stelt (med gammalmodigt gränssnitt och utdaterade funktioner) system som FirstClass? FC-server-licenser kostar väl dessutom en hel del? Eller är det bara vår FC-server i skolan som är gammalmodig?

* Inlämningsmappar (INSU) - ladda upp dokument, inte läsa ditt eget uppladdade eller någon annans dokument: Skriv- men inte läsrättigheter.

* Snabb distribution av filer och dokument för lärare (om man har en mapp som heter ex. Material/Företagsekonomi B-kurs)

* Mail

* Halvtaskig kalender.

Mer då? Det där kan man ju uppnå med ett vanligt nätverk, en skräpburk (*BSD/*NIX/Mac/Windows) någonstans som agerar server och varsitt användarnamn på valfri IM-tjänst skulle ju klara av samma saker?

Eller har jag missat (eller undanhållits) något stort, som gör att jag som företagare skulle kunna bli en potentiell köpare av ett FC-system?

Ursprungligen av Törstig:

Usch, jag laddade precis ner multialarm. Installerade det och ställde in det på att bara blinka och ta kort med kameran. Jag ville inte ha något ljud eftersom folk sover. Nå, när jag triggar alarmet börjar det visst tjuta på högsta volym! Ännu värre, incorrect password står det även om jag bara skrev in ett enkelt lösen på 5 bokstäver. Det gick inte att få stopp på skiten!

Till slut klickade jag på unlock utan att skriva in lösen -då äntligen tystnade den.

Nå, jag skulle inte vilja smyga ut med datorn under armen medans den tjuter så där. Jag skall testa imorgon igen, nu vågar jag inte röra datorn mer ikväll.

Haha You'd made me laugh, there. Tråkigt att höra dock - för programvaruidéen är det verkligen inget fel på! Synd att produkten uppenbarligen inte blev lika genialt utförd.

Ursprungligen av DozePih:

Svarar mig själv efter att jag ringde M$ och frågade. Licensen gäller per installation, även om det är på samma hårdvara. Frågade om jag tex skulle installera flera virtuella maskiner med eg VMware, på samma maskin, med min licens av XP som jag redan äger och har installerad och aktiverad på denna maskin, får man det då?

- Nej, varje installation (läs virtuell maskin) kräver en licens.

Fy f*n va löjligt (irritation, inte bara utlöst av det på-många-ställen obligatoriska MS-hatet). Det var löjligt. Att så jäkla många har Parallels här förvånar mig - ni har alla lagt 79$ på det?

I så fall är jag positivt överraskad - ännu ett bevis på att 99Mac är ett moget (läs: genombra) forum. Men att så många har lång erfarenhet av Parallels får mig att... ja, bli fundersam i alla fall. Därför kommer min fråga:

Är det värt 79 $ för Parallels Desktop? Nu har jag 2 dagar på mig kvar av testlicensen (av den nyaste betan).

Jag uppskattar att :
1. Inte behöva stänga ner Mac OS X. Det vore trist, speciellt när man snabbt behöver komma åt ett Windows-only-program, använda det en snabbis och sen gå tillbaks. Då skulle ta emot. Parallels prestanda är jag grymt imponerad av! Det är såklart konstigt att få en annan layout på tangenter (ctrl istället för cmd och tvärtom när man vant om sig!), annan känsla på musklick och -tryckningar och så vidare.

2. Smidigheten att ha Windows XP inuti ett simpelt fönster i Mac OS X - det är både coolt och såklart jättesmidigt.

Är grymt positivt överraskad av prestandan: På min MacBook med 2 GB (och 768 MB max utdelat till den virtuella maskinen), startar Windows XP Pro SP2 snabbare än på min AMD Athlon 3000+ med 1 GB DDR-RAM och en Raptor-disk (som är som natt och dag för just uppstart - 10 000 rpm är en kännbar skillnad).

Skulle kunna ladda ner Boot Camp igen, men orkar inte: Förra gången (ca 2 månader sen) gick installationen och första uppstarten som en charm. (Ljud och upplösning var väl godkänt). Den nya, perfekt brända drivrutinsskivan till min MacBook såg däremot till att totalkrascha hela installationen. Tillbaks till OS X, avinstallera Windows och Boot Camp. Förtroende sänktes en aning...

Men ja: Är smidigheten värd 79$, för något som Apple erbjuder gratis (osmidigare men än mer integrerat med hårdvaran)?

(Oj, vad det blev mycket. Jaja, någon kanske finner nytta i mina reflektioner över Parallels... åtminstone.)

Bland det första jag ändrade på, på sättet som theoo tipsar om

Kul att se att någon annan tycker det är mer logiskt. Det är det ju också - nyast högst upp: Det man ser först. (Gmails trevliga lägga-mailkonversationer-i-hög-per-tidsordning fungerar t.ex. med "markör vid toppen", dvs. nytt mail skrivs högst upp i dokumentet.)

Tänk en 10 meddelande lång diskussion, fem mail skickade var med andra ord - inget ovanligt: Då skulle man behöva scrolla en bra bit varje gång innan man kommer till det nyaste mailet.

Tråkigt att Thunderbird är inställd på det motsatta sättet by default. Att man måste ändra det för varje IMAP-/POP-konto man installerar är ännu sämre... Det är sånt som ger produkten en sämre helhetskänsla: Kan fortfarande inte lita på Thunderbird till 100 % känner jag. (Det är en synd att Thunderbird får äran att ha samma höga versionsnummer som Firefox - Thunderbird är inte hälften så moget och genomarbetat som Firefox, tycker jag.