Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Gustav L.

Gustav L.

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-04-06
  • Senast aktiv 2006-07-14
  • Antal inlägg 35

Foruminlägg

De senaste inläggen Gustav L. har skrivit i forumet.

När jag använder min dator normalt (mail, safari, msn...) så drar min processor snabbt upp i cirka 45 grader och grafikkortet landar på lite drygt 50. Sannolikt går min fläkt på grund av grafikkortet snarare än processorn och detta kanske inte förvånar så mycket egentligen; det är känt att Tiger lastar GPU:n mer än tidigare OS...

Oavsett vad som blir varmt i datorn så är fortfarande inte 50 grader något att tala om i chip-sammanhang och jag hade gärna "ställt in" en temperatur som passar mitt sätt att arbeta med datorn. Jag begriper inte hur de kan ha gjort en high-end-laptop vars fläktar tjuter när man skriver i word...

Men; vågar man gå in och mixtra med filerna som justerar fläktarna? Garanti? Är det någon som varit i kontakt med Applesupport angående detta?

Jag har nyligen köpt en PB(12", 1,5GHz) men innan dess gjorde jag en ordentlig genomgång av flera stora forum; jag hade inte köpt en ny IB idag då det är mycket som tyder på att en speedbump+grafikkort är på gång men PB:n är ju ganska nyuppdaterad. Det skulle förvåna mig mycket om de lyckas pressa G4:an mer för bärbara än vad de redan gjort, värmeutvecklingen (=fläkten) är på gränsen. Min gissning: G5:a vid årsskiftet.

Ursprungligen av Oloff:

Har du några tillbehör kopplade till? Ex bildskärm eller USB-enhet som behöver ström.

Nix. Jag hade inte ens en usb-mus inkopplad. Dock kör jag wlanet för fullt - vilket iaf påverkar batteritiden. Det kan ju vara värt att nämna att laddning av batteri höjer temperaturen i hela burken och det kommar vi nog inte undan. Det stora frågetecknet är fortfarande (även med 10.4.1) varför fläktarna drar igång tidigare (vid en lägre tempereratur) på PB(drygt 45) än på IB(nästan 60)...

Jag hade trott att apple skulle höja gränsen med den nya uppdateringen av tiger. Nu valde de att inte göra det och då kommer de antagligen inte göra det senare heller. Det kan vara läge att klocka ned processorn eller hacka termometern

Från XRG;
CPU (topside): 47,2C
GPU (on die): 52,0C
Batt: 33C
HDD (bottom side): 46,3C
RME: 4,800rpm!

..men en stund senare;
CPU (topside): 46,2C
GPU (on die): 51,2C
Batt: 33C
HDD (bottom side): 46,0C
RME: 3,800rpm...

De program jag kör är Dashboard, Mail, Word, Safari, MSN och XRG på Tiger med min PB1,5GHz12" Jämför gärna med egna värden, programmet jag använder heter "X Resource Graph".

Jag menar att det är normalt att skriva, tjatta och kolla lite mail samtidigt och att det måste vara något fel. Kanske är det Tiger som är problemet? Jag har själv inte använt min dator med något annat operativsystem.

Ursprungligen av benjaminlarsson:

Det har jag inte märkt av, med Firefox alltså. Nog att Safari är snabbare än Firefox men någon enorm skillnad tycker inte jag att det är. Firefox fungerar finemang på min G3 450 liksom på min iBook G4.

Firefox fungerar "finemang" även på min PB. Det uppseendeväckande var att processoranvändningen var så "onödigt" hög med Firefox.

Jag misstänker att det är tiger som gör att mer eller mindre alla pb12"(1,5GHz)-fläktar runt om i världen går för jämnan. Efter lite forumsurfande drar jag slutsatsen att tiger sänkte temperaturen när fläkten går igång... Många sätter tydligen hoppet till nästa update av tiger. Bugg eller ej? (Varning också för kombinationen firefox+tiger; pressar drar betydligt mer prestanda än ex safari, se även pb-tråd om fläktljud).

Jag har nu varit runt på lite andra forum och de flesta tycks förknippa det högre fläktljudet med tiger. Det verkar även som om det mestadels är 12"-arna som lider av problemet. Det talas om att tiger sänkte temperaturen där fläkten startar men undertecknads PB startar mer eller mindre med en gång... Slutligen sätter många sitt hopp till en uppdatering av tiger.

En annan iaktagelse är att mina vänner med ibook inte har samma problem...

Det är inte så att apple ger ut några "firmware" till datorerna som kan "rätta till" fläktrusningen? (eller rättare sagt värmeutvecklingen)

Ursprungligen av Gustav L.:

Jag har själv en PB 12" (1,5) där fläktarna faktiskt kan vara riktigt irriterande... Jag har läst (på en annan tråd) att Firefox kan balla ur och dra en massa cpu som i sin tur genererar värme som i sin tur... massa fläktljud. Jag skall nu använda Safari och se om det fungerar bättre (återkommer).

Jodå. Jag genomförde ett litet test;
Startade Firefox och gick in på aftonbladet.se
Startade Safari och gick in på aftonbladet.se
Startade "Aktivitetskontroll" och undersökte vilket som tog mest processorkraft...

Oavsett vilket fönster som låg "överst" så tog Firefox över 40% nästan hela tiden medan Safari låg kvar på 10%! Uppseendeväckande!

Dock är inte skilllnaden alls lika stor när jag är på många andra sidor med mindre rörlig grafik... Dagens slutsats är att Firefox är sämre på att tackla aftonbladet.se (och liknande sidor) och lämnar man datorn på en sådan sida så kommer fläktarna att börja gå för fullt efter ett tag.

Mina tester fortsätter...

Jag har själv en PB 12" (1,5) där fläktarna faktiskt kan vara riktigt irriterande... Jag har läst (på en annan tråd) att Firefox kan balla ur och dra en massa cpu som i sin tur genererar värme som i sin tur... massa fläktljud. Jag skall nu använda Safari och se om det fungerar bättre (återkommer).

Jag väntade i några veckor på Ibooken men tröttnade och slog till på en ny Powerbook. Det kändes tryggare då det inte tycks vara någon ny modell precis runt hörnet (ja, det hade irriterat mig mycket).

Vad det gäller uppdateringen av Ibooken så är det väl troligt att det blir lite småjusteringar på MHz, 512 ram + ett grafik kort som lever upp till tigers rekommendationer?

...lite märkligt att det ibookryktena nu tycks stått stilla i flera dagar. Jag finner inget nytt på något av de stora forumen kollat av... Finns det fortfarande en möjlighet att ibooken lanseras i morgon (fredag)? I så fall kanske man borde kunna hitta den på några av applesiterna som ligger "före" oss tidsmässigt?

Usch. Tråkig länk. Det ryktas om att ibooken inte kommer förän i oktober men att det möjligen är en prisreducering pågång... Personligen ser jag mycket hellre en ny modell.

Ursprungligen av ptolemy:

Det sistnämda skulle de kunna råda bot på genom att sänka priset gradvis ju äldre en produkt blir.

Jo. Men då måste apple inledningvis sätta ett tillräckligt högt initialpris för att snittmarginalen skall bli hög nog. Dessutom dyker ett nytt incitament för att skjuta på inköpet (datorernas pris sänks flera gånger mellan uppgraderingarna).

Jag måste nog vidhålla att den bifintliga strategin tycks den smartaste...

Angående just den nya ibooken: är det rimligt att tro att den levereras i samma burk men med något snabbare cpu, ny gpu och 512 i ram? Nog för att PB:n har lite annat lull-lull men börjar det inte bli ett något litet gap?