Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Gustav L.

Gustav L.

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-04-06
  • Senast aktiv 2006-07-14
  • Antal inlägg 35

Foruminlägg

De senaste inläggen Gustav L. har skrivit i forumet.

Efter att ha loggat min PB i cirka 6 månader kan jag konstatera att processorn extremt sällan är varmare än GPU:n. Om fläkten väl börjat snurra så stannar den inte heller. Mina undersökningar har visat att det spelar stor roll vad du ställer datorn på. Kudde eller fönsterbräda i marmor spelar naturligtvis stor roll.

Det finns en tråd om PB12:ans fläktljud med mer information men kortfattat kan man säga att powerbookens svaga punkt är just ljudet. Jag har köpt en "Laptopcooler" från www.dabus.se och just nu står den på en fläns stor som en aladdin-chokladask och fläkten snurrar ändå på nästan 4.000rpm. På www.versiontracker.com hittar ni X Resource Graph (freeware) som håller koll på fläkt, minne etc. och det programmet är i mitt tycke bättre än miniStat.

Vad är "Quartz Extreme 2D"? Hur aktiverar man det? Är det något som ingår i Tiger eller ett separat program?

Jag har samma problem. DVD-bränningen går bara i 2x. På AppleCenter rekommenderar de apple originalskivor vilka ligger absurt högt i pris.

Jag har en PB12"1,5GHz.

Jag har samma problem. Mute-knappen använder jag mycket och det är ibland väldigt irriterande att man inte vet om datorn har noterat knapptryckningen eller ej.

Jag har haft min PB i några månader nu och skrev tidigt i denna tråd om mina problem med fläktljud. Mitt problem kvarstår delvis men jag märker stor skillnad på vad jag ställer datorn på. På mitt obehandlade träbord går temperaturen snabbt upp men på fönsterbläcket i sten håller den sig ofta under fläktfart. Detta trots att jag har extern skärm. Jag tänkte testa att lägga datorn på en glasskiva på bordet, vi får se hur det fungerar.

Panther flyter på bra på en (vit) Ibook med G3 500MHz, 640mb ram och nu skall jag testa hur Tiger fungerar på denna dator. Återkommer med resultatet.

...samtidigt är det svårt att veta om fläkten drar igång p.g.a. temperaturen på CPU eller GPU... Min GPU är ALLTID varmare än CPU:n så möjligen har jag något litet fel på grafikkortet. Datorn skall in på service i slutet av juni. Återkommer med information.

Ett annat program som är intressant då det visar fläkt-rpm är "X Resource Graph" som du finner på www.versiontracker.com. Jag tycker att det är ett bra sätt att ha koll på CPU-belastning, temperaturer etc.

Jag tycker att det låter som om ditt grafikkort kanske behöver en reboot; starta datorn och håll inne äpple+alt+p+r och vänta tills du hört "startljudet" tre gånger. Släpp sedan och låt datorn försöka komma igång.

Jag talade med Applesupporten idag och de instruerade att göra tre saker;
1. Starta om datorn och håll nere äpple+alt+p+r och vänta tills "startljudet" hörts tre (3) gånger (nollställning av grafikkortet.
2. Samma sak fast äpple+alt+o+f. (vet inte varför)
3. Stäng av datorn. Håll inne shift+ctrl+alt och tryck sedan en gång på powerknappen (datorn startar inte men bios tömms och du kommer att behöva ställa in klockan igen).

Inget av ovanstående hjälpte mig (men kanske någon annan) och så snart jag funnit en stand-in för min dator under servicetiden så lämnar jag in den. Tråkigt men förhoppningsvis så löser Apple det åt mig.

Jag är nybliven mac-användare och kör Tiger på min nya PB12". Kompisen som köpte likadan dator samtidigt kör Panther och hans fläktar går nästan aldrig. Mina går ALLTID. Nu skall jag testa om Panther fungerar bättre med min dator.

Jag vill exportera mina mail (Mail 2.0) och resten av mina dokument/filmer/musikfiler och undrar nu om det finns någon sätt att göra detta på extra smidigt sätt. Exportfunktion? Jag hittade den man kan använda med firewire men den är ju ingen hjälp den här gången, jag vill exportera till DVD (har DVD-brännare).

Tacksam för hjälp!

Ursprungligen av Örjan Borgström:

Jag testade och körde på med lite tung grafik så jag fick igång fläkten ordentligt. Vid strax över 60 grader på GPU snurrade fläkten ordentligt. Sen stängde jag spelet och gick jag över till Safari och lät den svalna ner. Vid 56,5 grader på grafikprocessorn och 47 på CPU:n så stannar fläkten. Nu kör jag på batteri vilket nog snabbar på avsvalnandet.

Vad har du för modell/prestanda?

Ursprungligen av Örjan Borgström:

Kan de varma PB vara ett resultat av felaktiga batterier. Finns det någon som kan verifiera ett sådant samband?

Jag kör programmet XRG (X Resource Graph) som bland annat kollar temperaturen på CPU, GPU, HD och batteri. Jag har följt temperaturerna den senaste veckan och kan konstatera att GPU:n nästan alltid är varmare än CPU:n. Däremot blir mitt batteri mycket sällan varmt (aldrig över 35 grader).

Vid normal användande ligger CPUn på 45 grader, GPUn på knappa 50 grader, HDDn på 44 grader och batteriet på 30-35 grader (beror på om jag laddar eller ej).

Jag har en PB12"(1,5GHz) med ett batteri som (tyvärr) inte kvalar till batteriutbytesprogrammet som Apple drog igång förra veckan.

Jag eftersträvar mer hårda fakta om temperaturer och rpm:er (likt de undertecknad bjöd på tidigare i tråden)

Några av mina noteringar:

CPU Topside 43
GPU On Die 49
Battery 28
HDD Bottomside 44,8
Rear Main Enclosure 3832

CPU Topside 43
GPU On Die 49,5
Battery 29
HDD Bottomside 45
Rear Main Enclosure -

CPU Topside 41,8
GPU On Die 49,5
Battery 29
HDD Bottomside 44,8
Rear Main Enclosure 3882

CPU Topside 41,8
GPU On Die 49
Battery 30
HDD Bottomside 45
Rear Main Enclosure -

När jag skrivit "-" på "Rear Main Enclosure" betyder det att fläkten inte går.

Jag har inte installerat Virex men tack ändå!