Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
07901a

07901a

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2007-10-06
  • Senast aktiv 2014-04-13
  • Antal inlägg 24

Foruminlägg

De senaste inläggen 07901a har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-04-06 00:31

Hej

Jag har för tillfället min Cinema Display stående på skrivbordet med ett fönster bakom och de senaste dagarna har det varit fullt solsken rakt in på ungefär halva baksidan av skärmen. Har känt på baksidan och aluminiumen är åtminstone märkbart varmare där solen träffar ytan (såklart). Schysst med lite efterlängtat sommarväder men jag klurar på om den ojämna soluppvärmningen kan göra att uppvisning av färger eller annan prestanda påverkas?
Skärmen har ju liksom "sin egen" värme men kan färgbalansen rubbas när andra, yttre faktorer gör att den är olika varm på olika ställen?

Någon som har koll? supertacksam för svar!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-04-04 02:30
Ursprungligen av jannes:

Om du sparar bilden med inbäddad ICC-profil så följer den informationen med in i InDesign.

Sen finns det olika alternativ för hur man exporterar en PDF fil från InDesign och där kan man då beroende på alternativ få med eller slänga bort profilen.

Skickar man en PDF/X-1 så följer inga profiler med eftersom allt är konverterat till en enda CMYK.

En PDF/X-3 kan innehålla RGB, CMYK eller Lab och där måste ICC-profiler följa med för att PDF-filen ska kunna hanteras rätt. Det innebär också att det kan vara flera olika RGB och/eller CMYK.

Om du skriver ut PostScript för att köra genom Distiller så försvinner all profilinformation, du kan dock lägga tillbaka ICC-profiler i PDF-filen men då bara en RGB och en CMYK.

Om ditt InDesign dokument innehåller flera olika RGB så är det bara en som blir rätt och de andra blir felaktigt konverterade senare.

Men som grundregel ska alltid bilder ha en inbäddad ICC-profil.

Janne

hmm tror jag fattar ungefär men måste läsa på om de här asså! satan va mycke man inte har koll på..:">:D

om pdf:en ska vara x-1 eller x-3 ställer man in i PS innan man skickar filen vidare till typ InDesign eller?

och ICC-profien e till för att skrivaren ska "fatta" hur den ska skriva ut bilden? men kan man alltså "bädda in" både RGB å CMYK i en å samma fil? för skrivaren kan väl skriva ut endast i CMYK eller i RGB??

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-04-03 00:28
Ursprungligen av jannes:

Du behöver inte ange något till tryckeriet annat än att bildens eller dokumentet innehåller de ICC-profiler som har använts.

Till exempel om du har en bild som ligger i AdobeRGB så ska den profilen följa med, vara inbäddad, det räcker för då vet nästa person hur du har sett bilden.

En vanlig missuppfattning är att bädda in sin egen bildskärmsprofil vilket kan ge helt fel visning på nästa bildskärm. Gör aldrig det!

Bilder ska alltid ha en "Enhetsoberoende" profil som sRGB, AdobeRGB, ColormatchRGB eller liknande.

Janne Suhr

ok,

men "attachas" icc profilen automatiskt om man sparar en bild i exempelvis .pdf -format, efter att man reddat bilden som .psd i photoshop? finns några bättre-sämre filformat? det är väl .psd - .pdf för arbete - utskrift som gäller när man arbetar i PS? arbetar mest med inscannade och handritade bilder vars effekter jag förstärker/reducerar...

man måste alltså ange värdet fån kalibreringsprogramvaran till dokumentet på något vänster, innan man ska skriva ut?

återigen - tack för hjälpen!!!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-04-03 00:10
Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Jag kör med Datacolors Spyder2exdpress och är nöjd med den. Den är grisigt billig och sköter sig bra.

Tror det är rätt utbredd i detaljhandeln också.

MVH

a

hittade en Spyder för runt tusenlappen å beställde en igår! den verkar ju schysst å de får de bli! tack för hjälpen...:D

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-04-01 19:53

Ok, gutt!

stefanprofiler

Citat:

Det är rätt enkelt att göra en skärmkalibrering med ett bra program. Du behöver en mätare för färg, som kan vara en spektrofotometer eller en colorimeter. Det som din tryckare använde var en spektrofotometer, men en colorimeter fungerar lika bra för skärmkalibrering och är betydligt billigare. De bästa skärmarna/programmen sköter allt helt automatiskt. Det är lite mer komplicerat med de skärmar där du behöver ställa in alla inställningar själv innan det görs en profil. Med en Cinema Display är det återigen väldigt enkelt eftersom det inte finns så mycket att ställa in på denna skärm. Det är ju egentligen bara ljusstyrkan du kan reglera. När du eller programmet väl har ställt in skärmen optimalt görs en profil, dvs man mäter upp ett antal färger för att ha koll på t ex vilken röd färg som visas på skärmen när du skickar upp ett RGB-värde på 255, 0, 0.

Ska man ange till tryckeriet sen vad man använder för utrustning så optimerar de sina grejer för det eller hur fungerar det professionellt? E väl massa olika standardvärden å olika färgsystem å grejer som man jobbar efter? du har inte någon infolänk? Lär ju absolut bli en grym förbättring i vilket fall som helst men kul å veta!

stefanprofiler

Citat:

Den billigaste jag känner till är Huey, men den Eye-one display som du hittat är ett bättre alternativ. Ett annat alternativ är Spyder III.

Då får det nog bli en Eye-one då, även om det svider i kassan asså! Finns ingen beg. marknad för såna här lite mer nischade grejer för privatpersoner, förutom här på 99 eller?

Tack som f-n för hjälpen! Upskattar det verkligen!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-04-01 12:24

Halloj!

För cirka två veckor sedan skrev jag ut lite arbetsprover hos ett tryckeri och en kille där hjälpte mig att redda lite mer i Photoshop innan utskrift (kan en del i PS men har ännu ingen större koll när det kommer till RGB/CMYK/färgkalibrering/synk med skrivare osv). Han använde en Cinema Display 20", precis likadan som jag har, men eftersom hans var kalibrerad med utrustning för uppåt 40 000kr, fick jag det verkligen svart på vitt hur viktigt det är med kalibreringen. Fetaste ramen med "grain/skit" runt varje bild och ingen tid att redda om allt - guddomligt irriterande!
Hur som helst tyckte han att jag åtminstone skulle satsa på en sån grej (namn?) man sätter fysiskt på skärmen+programvara och han snacka om att Macoteket hade en vettig för runt 1500spänn.

1. Nån som har en länk eller vet lite hur det hela med kalibrering funkar?

2. Är det överlägset med en sån fysisk "grej" man sätter på skärmen+programvara eller finns det programvara (endast) som funkar lika bra?

3. Nån som vet något om kalibreringsverktyget han snackade om från Macoteket? Hittar två st olika på hemsidan men de kostar båda ca 2500kr/st. Nån som vet något om dessa (Gretag Eye-One Display II eller La Cie blue eye pro) annars?

Letade men hittade inte vad jag sökte - hänvisa mig om det finns en schysst tråd redan...tack på förhand!!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-02-07 21:56

Fick förut idag hem 2 st sådana Kingston 2GB stickor som bl.a. Emanuel L rekommenderade. Kollade igenom denna tråd eftersom jag precis köpt en ny MacBook och beställde minnena från DustinHome igår morse. Fick de idag vid 14:30, smällde in dem och det verkar funka perfekt! Ville därför bara passa på att rekommendera samma minnen för den som fortfarande tvivlar:
http://www.dustinhome.se/pd_5010105968.aspx

Tackar alla i tråden för ovärderlig hjälp!
Har haft en del Apple grejer innan men första gången jag har en egen Mac så de lär bli en del häng här på 99 framöver...shit va långt de blev men tack som fasen igen allafall!:)