Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
genell

genell

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2007-11-16
  • Senast aktiv 2012-03-13
  • Antal inlägg 123

Foruminlägg

De senaste inläggen genell har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-30 13:25

Under min tid på fysikinstitutionen på GU hade de en vaxskrivare på vilken jag skrev ut några foton och några cd-omslag. Vet inte om det var Xerox eller nåt annat, men jag kan nog inte rekommendera tekniken rakt av. Möjligen har den förbättrats (detta var ju 8-10 år sen. Hu!) men då hade den i alla fall framförallt problem med kontraster. Mörkblått och svart flöt ihop och liten text blev oläsbar (jag kan nog gräva fram nåt gammalt omslag och scanna om du vill se ett exempel). Den stora fördelen var att man fick rätt färger på vanligt papper, eftersom vaxet lade sig som en yta istället för att sugas in i pappret som bläck gör.

För mesta möjliga emotionella tillfredsställelse vid omintetgörandet av din gamla maskin föreslår jag att du pratar med Jonas Backman på Ö-Varvet som utan större åthävor skulle kunna ställa en medelstor trålare på den.

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-25 12:35

Goflorp tyckte att jag skulle kolla denna tråd efter att ha skrivit lite i en annan. Eftersom han alltid är väldigt trevlig och hjälpsam och alltid är först med att välkomna nyanlända så gör jag honom gärna till lags.

Jag är på intet vis fullfjädrad terminalanvändare, men har samlat på mig några kommandon som kan vara användbara

Förutom cd, cp, mv, cat, | och sådant så kan dessa vara nyttiga

dd - lågnivåkopiering
se exempel på http://www.99.se/mac-os-x/239205-klona-ett-usb-minne-hur-d.html

find - inte bara 'hitta' utan också 'gör!'
find utan argument listar allt i katalogen du stån inklusive underkataloger
find -name '*.mp3' (listar alla filer med ändelsen mp3)
find -iname '*.mp3' (listar alla filer med ändelserna mp3 Mp3 mP3 och MP, dvs oavsett stor eller liten bokstav)
find -iname '*ds_store*' -exec rm -rf {} \; (letar reda på alla .DS_Store och raderar dem - {} ersätts med sökväg och filnamn)

grep - jämför
cat fil.txt | grep -i tjoho (letar efter 'tjoho' i filen fil.txt och visar varje rad med det innehållet)

less - kolla innehåll i filer och bläddra framåt och bakåt
less fil.txt

open - öppna fil med standardapplikationen

open fil.txt (öppna med standardprogram)
open -f fil.txt (öppna med texteditor)

screen skapar en 'virtuell termial' som kan köra i bakgrunden
screen
starta en process och tryck sedan crtl+a och crtl+d - 'screen is detached'
för att hämta tillbaka skriver man screen -r

rsync
smidigt backupsystem
rsync -av /Users/genell/Documents genell@backupserver.hemma.se:/home/genell/backup (använder ssh för att logga in på servern och kopierar sedan alla filer till /home/genell/backup på servern. Nästa gång man kör samma sak uppdateras bara det som ändrats sedan sist.)

Till sist kan man om man vill vara fullfjädrad nörd lära sig allt om avancerade kommandon som 'awk' och 'sed' och hur man skapar script. Gör man det finns det oändliga användningsmöjligheter.

Detta är bara en väldigt kort presentation av några användbara kommandon. Om andan faller på skriver jag kanske en lite mer grundläggande guide. Det finns säkerligen de som är bättre lämpade för det än jag. Dock har jag själv erfarit att de som nått en hög kunskapsnivå verkar automatisk sakna incitament att vara hjälpsamma. När jag använde fysikinstitutionens unixburkar och behöver använda en diskett frågade jag en kunnig bekant hur man skulle göra. Han svarade 'skriv volcheck'. Jaha?
Efter mycket tjatande lyckades jag klämma ur honom att man stoppar in disketten i datorn och skriver sedan volcheck i ett terminalförnster. Då scannas diskettstationen och disketten monteras som en katalog under /floppy/floppy0
Självklart.

/genell

Vill man ha verklig nytta av terminalen bör man installera fink (http://www.finkproject.org) eller macports (www.macports.org). Fink har dåligt stöd för leopard och uppdateras mer sällan än macports, så jag skulle satsa på det senare.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-21 15:34

Ah, just det, glömde att den inte bör vara "monterad". Ledsen för det.
I Skivverktyget kan du välja 'Unmount' (eller motsvarande i den svenska versionen - jag har engelsk) - den blå knappen till höger om 'info' i övre raden. Markera varje partition på usbminnet och välj 'unmount'. Då finns fortfarande enheten synlig för operativsystemet, men ingen partition är monterad.

det går att göra motsvarande genom att i Terminalen skriva
sudo umount /Volumes/namnet-på-usbpinnens-partition
och skriva in sitt lösenord när det efterfrågas.

Sedan skall du kunna köra dd enlig tidigare beskrivning.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-19 21:55
Ursprungligen av Goflorp:

... och detta fixar även partitionen, att den är bootbar alltså?

Jag är inte helt säker, men jag tror det. Jag har i alla fall gjort såhär med hårddiskar som gått att boota från, men det har varit linux.

Annars kan man köra fdisk och sätta första partitionen bootbar, så det skall gå att fixa.

Ursprungligen av Goflorp:

Genell, jag riktigt hör hur ngn som heter "henkebarn" ropar ditt namn i diskussionen brevid här...

Han vill ha ngn som hjälper till och lär ut hur Terminalen fungerar ...

heh, ja jag såg det, men såg framför mig hur jag skulle bli sittande hela natten... skall kanske ta en titt igen och se om jag kan hjälpa till med något... Adrian länkade ju till användabara grejer och jag vet inte om jag har så mycket mer att komma med. Det är lättare med specifika frågor.

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-19 20:27

Hej Mija!
Min vana trogen kommer jag dragandes med Terminalen. Jag vet att det inte är så mac-artat eller användarvänligt (vilket väl egentligen är samma sak?!), men det borde i alla fall fungera.

Om du först pluggar in det minne du vill kopiera FRÅN och startar Skivverktyget, så bör du bland ikonerna i vänstra kolumnen se en orange ikon som heter nåt långt och krångligt och som representerar usbminnet. Under den finns en vit ikon som heter det som du döpt usbminnet till. Faktum är att du kanske har två vita ikoner - en för DOS-partitionen och en för FAT32. Klicka på en av partitionerna och sen på "i" i övre raden för extra info. Raden 'Disk identifier' avslöjar vad enheten heter 'egentligen' - tex disk1s1.

Stoppa i pinnen du vill kopiera TILL och leta reda på 'Disk identifier' även för denna - t.ex. disk2s1.

s1 (och s2, s3...) är beteckningarna på de olika partitionerna. Du vill kopiera alltihop på en gång. Det kan du enkelt (nåja, det beror ju på vad man jämför med...) göra med programmet dd. Starta Terminal och skriv in följande kommando

dd if=/dev/disk1 of=/dev/disk2 conv=noerror

och klipp till på vagnreturtangenten (sorry, nerdhumor, och dålig sådan).
disk1 är alltså pinnen du vill kopiera FRÅN och disk2 pinnen du vill kopiera TILL. Vill du inte kopiera direkt från pinne till pinne, eller om du vill ha en backup på datorn så kan du skriva tex

dd if=/dev/disk1 of=/Users/mija/Desktop/usb-pinnen.iso conv=noerror

och för att sen skriva till den tomma pinnen

dd if=/Users/mija/Desktop/usb-pinnen.iso of=/dev/disk2 conv=noerror

förutsatt att den tomma pinnen fått identiteten disk2. Om du har den som enda pinne i datorn har den troligen fått disk1, men det kan du kolla med Skivverktyg.
Döper du filen till ****.iso så känner osx igen den som en skivavbild, och då kan du faktiskt dubbelklicka på den för att montera den som en disk och kopiera innehåll från den.

Som du säkert räknat ut betyder 'if' infile och 'of' outfile. conv=noerror betyder att den inte stannar och klagar om den skulle få läs eller skrivsvårigheter.

Pinnen du kopierar TILL måste givetvis vara minst så stor som pinnen du kopierar FRÅN är.

Ha också tålamod. Det tar sin till att kopiera varenda liten bit och om pinnen är nån eller några Gb så tar det 10-20 min.

Lycka till!

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-17 11:10

Jag hade liknande problem när jag köpte min macbook1.1. Då var det den interna kabeln till skärmen som låg i kläm. Klockrent garantijobb.

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-02-29 20:58
Ursprungligen av Goflorp:

...små sjuka råttor, hästar och kaniner får hjälp av en viss Dr Krall

Förkylda paddor kan få smådjursmedicin och små goda råd av Rolf

http://www.youtube.com/watch?v=owczXb_tmag

Fasen vad bra att han har en Hammond B3!

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-02-29 20:49

"Socker, grädde, nötter och mandelflarn, och så sist men inte minst en liten ros av marsipaaaaaaaan"

Jorå.

Det mesta har ju i denna tråd blivit utrett, så det finns ingen större anledning för mig att skriva något ytterligare, men det har ju aldrig hindrat mig förut...

Som jag har förstått det här med fragmentering så är det, som ju redan sagts, normalt att operativsystemet utnyttjar de små lediga utrymmen som uppstår här och var på hårddisken, vilket gör att det ligger små delar av filer utspridda. Hur man håller reda på var de är sköts lite olika av olika system. Windows använder sig till exempel av FilAllokeringsTabeller (FAT) och *nix använder sig av så kallade superblock och inoder.

Filallokeringstabeller är dumma så tillvida att de inte sparar information om var det finns ledigt utrymme på nåt smart sätt, så när det lediga utrymmet är utspritt på en stor disk så måste systemet scanna hela disken för att hitte det lediga utrymmet, för att sen kunna skriva information till det. Detta gör förstås att det blir väldigt långsamt. Defragmenterar man disken så samlar man allt ledigt utrymme i en ände, och så snart systemet hittat fram till kanten kan det snabbt konstatera att det finne tillräckligt utrymme att skriva informationen som skall skrivas. Systemet blir alltså snabbare.

Andra system sparar information om var det lediga utrymmet finns just för tilfället, och plockar bara tillräckligt många såna adresser för att skriva informationen. Det som används tas bort från listan, så nästa gång skrivs informationen till nästa lediga utrymme. Nackdelen kan just vara om man behöver skriva en stor fil med liten fördröjning (t.ex. hårddiskinspelning). Om det lediga utrymmet ligger utspritt så tar det ju förstås längre tid att hoppa omkring med skrivhuvudet än vad det hade tagit om huvudet kunde börja på ett ställe och bara fortsätta skriva tills det var klart. Man skulle ju kunna tänka sig att ha ett usb-minne på nåra gig som används som temporär katalog för inspelning, för att undvika detta problem, förutsatt att läs/skrivhastigeheten är hög nog.

En sak att tänka på är att hårddiskar har en livslängd som mäts i antal cykler, där en cykel är en läsning/skrivning till disken. Ungefär som att man kan mäta en människas livslängd i antal hjärtslag. Att hålla på att defragmentera och/eller flytta filer fram och tillbaka kortar alltså ner livslängden. Springa och stressa ökar pulsen och kortar livslängden. Man får bestämma sig för om man tycker att det är värt det.

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-02-10 17:43

Jag har för mig att FileZilla har visst stöd för ident, åtminstone på Windows. Jag har inte testat det på osx.

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-02-05 01:34

Hej!

Det ser ut som att du har ett problem som har diskuterats förut:
http://www.99.se/mac-os-x/234742-skum-fil-i-papperskorgen-g-r-att-radera.html

Dock verkar den ju ligga på windowspartitionen. Jag antar att du prövat att tömma papperskorgen från WinXP?

Annars kan du (enl. ovanstående tråd) pröva:

sudo chmod -R /Volumes/WINDOWS\ XP/.Trashes/501/*
sudo rm -rf /Volumes/WINDOWS\ XP/.Trashes/501/*

mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-02-03 16:03

Det finns ju förstås möjligheten att Paragon betalat licensavgift till Microsoft och fått ta del den hemliga dokumentationen (ungefär som att betala för att få läsa scientologbibeln). Det jag tycker är lite underligt är att inte något av de öppna format som finns stöds av både mac och windows. Man kan ju förstå att de vill att man har operativsystemets eget filsystem på respektive systemdisk, men en extern disk skulle kunna ha ett öppet format utan problem...

Jag har av denna anledning funderat på en produkt. Jag har en 1Tb disk som jag sparar mestadels musik på. Det är en låda som innehåller två fysiska diskar, men som tillsammans bara bildar en partition. Lite magiskt kan tyckas, men egentligen krävs ju bara en controller som adresserar den andra disken fortlöpande efter den första. Vad är det då som hindrar att man har ett litet prom/bios i en sån disk som laddar rudimentärt filsystemstöd för windows och mac, så att när man pluggar in den så ser det ut som en hfs/ntfs disk, men egentligen är det en ext2 disk men en mjukvaruöversättare?

Den kan ju eventuellt bli lite långsam, men å andra sidan fullständigt kompatibel.

Well, det finns säkert bättre sätt...

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-30 19:34

Ja, som sagt, det är lite krångligt med mplayer och terminalen. Jag är van vid terminalanvändande så för mig är det smidigt, men lite av idén med mac är ju det grafiska interfacet och användarvänligheten.

Jag har inte QT Pro så jag vet inte om det funkar, men i gratisvarianten kan man se att det finns alternativ som är låsta om man inte har Pro. Ett av dessa är Spara eller Spara som... under Arkiv. Vet inte om det fungerar på strömmar.

VLC Media Player har också nån slags funktion för detta.

mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-29 22:43

Jag har lyckats spara lite olika strömmar med hjälp av mplayer. Det jag anser smidigast är att installera mplayer via macports (förutsatt att du har macports installerat förstås):
sudo port install mplayer +osd +x264 +xvid +real +binary_codecs

osd är 'on-screen display'
x264, xvd, real och binary_codecs är diverse paket med codect för olika audio och videoformat.

För att spara en ström kan man sedan i terminalfönstert skriva

mplayer url-till-videoströmmen -dumpstream -dumpfile /sökväg/till/videodumpfilen

Borde funka på de flesta strömmande format man stöter på wmv, rm, mov etc.

Det finns säkert smidigare sätt. Kanske betala för QT Pro?

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-28 17:46

Ett kanske onödigt krångligt sätt, som trots allt borde funka är att formatera till standard Linux ext2 eller ext3 (journalfört). Fördelen är att det är öppet, så de som utvecklar stöd för det inte behöver gissa hur det funkar, och det klarar nästan hur stora filer som helst. Det finns gratis stöd för osx att hämta
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/18619

För Windows har jag ännu inte hittat ett gratisalternativ, men Paragon som nämnts tidigare har ett Ext2fs Anywhere som bara kostar $29.95.
EDIT: Bara för att jag skrev så hittade jag genast denna. Har inte prövat själv:
http://www.fs-driver.org/

Man skulle kunna partitionera disken så att man har en mycket liten fat32-partition som innehåller ext2 programvaran för både mac och windows, så att man enkelt kan installera dem om man kommer till en maskin som saknar ext2 stöd.

Krångligt som sagt, men eventuellt användbart.

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-27 19:43

Det finns en möjlighet att filen ligger på en extern disk, om du har en sådan inkopplad. När man slänger något i papperskorgen så flyttas det generellt till en dold katalog i hemkatalogen som heter just .Trash, men om filen du slängt ligger på en extern disk så flyttas filen till en lokal dold katalog på den externa disken (för att man inte i onödan skall kopiera filer mellan den externa disken och den interna disken, som ändå skall slängas). Det är därför man skall tömma papperskorgen innan man kopplas ur en extern disk, annars ligger skräpet kvar som dolda filer på den externa disken. Så om du har en extern disk som heter LaCie (eller vad de kan heta) så kan du på samma sätt testa
sudo rm -rf /Volumes/LaCie/.Trash/*

Det finns också en mycket liten med inte helt obefintlig möjlighet att rättigheterna för filen innebär att det inte går att ta bort den. Inte ens superuser (root) kan ta bort en fil om rättigheterna är tillräckligt begränsade, däremot kan superuser alltid ändra rättigheterna så att det sedan går att ta bort/skriva över en fil. Testa

sudo chmod u+rw .Trash/* (eller /Volumes/LaCie/.Trash/*)

och sedan

sudo rm -rf .Trash/*

igen.

mvh
/genell