Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
genell

genell

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2007-11-16
  • Senast aktiv 2012-03-13
  • Antal inlägg 123

Foruminlägg

De senaste inläggen genell har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-26 16:41

Har ingen aning om vad det är (det kan bli underliga namn på filer som använder en annan teckenkod är den operativsystemet använder...) men den bode gå att få bort genom att i ett terminalfönster skriva

sudo rm -rf .Trash/*

och mata in lösenordet när det efterfrågas.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-16 19:43

Sony Playstation 3 har ju en PPC-baserad cpu, och den lär vara ruskigt snabb. Undrar om det skulle gå att köra osx på den...

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-07 14:19

Som lite tröst och ljus i mörkret tänkte jag bara dela med mig av det jag vet om att rädda data från trasiga diskar. Det är inte säkert att det fungerar, men det kan ju vara värt att testa några olika varianter innan man ger upp.

Anledningen till att disken inte går att starta från kan vara att bara den lilla del som innehåller informationen datorn behöver just när den startar är trasig. Eftersom det inte verkar gå att montera disken i tagetläge heller, verkar dock problemet djupare än så.
Dock finns det fortfarande visst hopp. Jag är inte helt säker på hur osx gör, men en del operativsystem gör en snabb och enkel indexering av disken när den monteras. Om det är något fel nånstans på disken kan indexeringen inte slutföras och disken alltså inte monteras. Det går ända att passivt läsa rådata från disken. "dd" är ett kommando som man kan köra från terminalfönstret eller från en linuxdator. Det läser bit för bit från en enhet som inte är monterad genom att direkt kommunicera med den plats disken är inkopplad till moderkortet, utan att gå vägen via operativsystemets egen hantering av innehållet.

Även detta kan misslyckas, om det är något fysiskt fel på disken som gör att datakommunikationen inte fungerar. Det vanligaste på gamla diskar är att lagret i själva den roterande skivstacken har skurit så att den inte snurrar längre. Då får man skicka in disken till en firma som öppnar höljet i ett renrum (helt partikelfritt rum) och använder specialutrustning för att läsa innehållet på skivorna. Detta är förstås väldigt dyrt så det händer bara om det är riktigt viktiga saker på disken.
Det näst vanligaste är att det har blivit glappkontakt mellan kretskortet som sitter på disken och elektroniken inne i disken. Det gör att kommunikationen med läshuvudet (som läser och skriver till skivstacken) inte fungerar. Typiskt kan man höra detta för att det klickar högt från disken då läshuvudet slår i sitt ändläge gång på gång. Detta är också ett knivigt problem, men om man har testat allt annat och inte har något att förlora så kan man försöka påverka kontakten mellan kretskortet och disken. Jag har själv framgångsrikt applicerat en svetsklämma (med två suddigummin som skrapskydd) och lyckats rädda det mesta från en disk. Andra har stoppat disken i frysen ett dygn. Inga garantier utlovas.

Alltså:
Så länge diskens mekanik inte är skadad så finns det goda möjligheter att rädda åtminstone en del av dina data.

Oavsett vilket så behöver du förmodligen köpa en ny disk.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-01-03 14:54

En sista nödåtgärd skulle kunna vara att köra SpinRite (http://www.grc.com/cs/prepurch.htm).
Det är inte gratis ($89), men det är det absolut bästa räddningsprogram jag stött på, så om nånting kan rädda dina data så är det detta.

Saxat från hemsidan:
"SpinRite v6.0 recognizes and operates on ALL file systems. It can even be used to repair and recover Apple Macintosh and Tivo hard drives by temporarily moving them into an Intel-based PC. It can also be used to check the health of drives that have not yet been formatted.

SpinRite v6.0 brings along and automatically boots a copy of the FreeDOS operating system, so it will run even if you have no 'DOS'. It can create bootable diskettes, CD‑R's, USB Flash drives and other media."

Så, om du har tillgång till en vanlig pc och ett externt kabinett för mac-disken, så kan du köra en grundlig genomgång och reparation av disken (vilket kan ta ordentligt lång tid). Sen kan du förhoppningsvis åtminstone köra i Target-läge och hämta de data du behöver.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-21 05:02

Bra att det funkar!

Det såg ut som att scriptet var till för att hålla reda på dynamiskt ipnummer, så jag vill bara passa på att tipsa om att det går alldeles utmärkt att skaffa sig ett konto hos dyndns.org och hämta dnsdomainname via macports för att hålla sitt domännamn uppdaterat. Hämtar man via macports installeras det så att det körs automatiskt vid uppstart, förutsatt att man har konfigurerat korrekt. Konfigurationsinstruktioner finns att få hos dyndns.org.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-21 02:04

Kanske du kan lägga in ett anrop i /etc/rc.common ?

Kolla
http://www.kernelthread.com/mac/osx/arch_startup.html
för lite info om osx-boot.

Saxat från länken:
/etc/rc finally launches /sbin/SystemStarter to handle startup items from locations such as /System/Library/StartupItems and /Library/StartupItems. A StartupItem is a program, usually a shell script, whose name matches the folder name. The folder contains a property list file containing key-value pairs such as Description, Provides, Requires, OrderPreference, start/stop messages etc. You can run SystemStarter -n -D as root to have the program print debugging and dependency information (without actually running anything).

/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-20 22:03

Jag är inte alldeles säker, men jag tror att det kan vara så att innehållet på disken är fragmenterat, dvs uppdelat på små bitar spridda lite här och var på hårddisken. Operativsystemet har egentligen inget problem med detta eftersom det håller koll på var på disken grejerna finns, men om man skall börja partitionera om disken, så vill man ju plötsligen hantera en stor sammanhängande del av disken, och då blir det krågel, eftersom det ligger småbitar av alla möjliga filer där.

Sen kan det ju vara så att det inte finns diskutrymme nog att mellanlagra partitionen du vill flytta/ändra.

Testa att köra defragmenteringsverktyget under windows, och se om det hjälper. Kanske måste du också defragmentera din Tiger-partition. Så vitt jag vet finns inget inbyggt defragmenteringsverktyg i Tiger, men ett sätt att defragmentera är att läsa alla filer på disken och skriva dem i ordning en efter en. Det kan man göra genom att starta från installationsskivan och göra en avbild av osx-partitionen som lämpligen sparas på den externa disken du har. Här är det dock läge för en varning, eftersom åtminstone för vissa modeller (min första generationens macbook t.ex.) så går det inte att göra en återställning från en avbild som ligger på en extern disk via Skivverktyget. Dock skall det gå via Terminal med kommandot asr (apple software restore).

Det finns många som är betydligt kunnigare om detta än jag, men jag tänkte jag skulle dela med mig av det jag upplevt själv när jag försökt partitionera om disken i min macbook.

EDIT:
Nu när jag faktisk läser vad du skrivit ser jag att du inte har XP installerat, så mitt "defragmentera under windows"-tips är lite goddag yxskaft. För att partitionera osxdisken gäller det jag sa dock - det var precis detta problem jag hade med min macbook. När jag väl gjort en avbild och installerat om den (inte med Terminal och asr utan via en andra macbook och target-läge) så fick jag inte igång bootcamp, för det klagade på att jag inte hade uppdaterat all programvara som krävdes, vilket jag ju dock förstås gjort. Det hela slutade med att jag valde en virtuell maskin i Parallels istället, och det är jag tämligen nöjd med, men jag spelar ju t.ex. inga spel eler gör nåt annat som skulle halta betänkligt under Parallels.

Mvh
/genell

Senast redigerat 2007-12-20 22:36
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-20 21:46

Ett litet program som ibland kan vara användbart i sammanhanget är
http://www.soja.org/destore
Det plockar bort de 'gömda' filer som macosx lägger på alla enheter som kopplas in på datorn. Jag är osäker på om det plockar bort de som man lagt i papperskorgen (som egentligen bara flyttas till en katalog på usb-minnet som döps till .Trashes tills papperskorgen töms), men det tar i alla fall bort sånt som .DS_Store.

Jag läste en gång ett tips på osxhints om att man med nåt terminalkommando kunde ställa in så att dessa filer inte skapades på nätverksvolymer. Förmodligen skulle det gå att göra nåt sånt för usb-minnen också, men jag kunde hitta det tipset nu när jag letade lite. Kanske nån annan vet vad jag babblar om?

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-20 13:20
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-18 19:18

Funkar utmärkt på min Macbook med Tiger och Firefox 2.0.0.11
Tack för det Olle!

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-18 16:47

Lycka till!

Tänkte bara lägga till att när du kör dd i terminalfönstret så kommer du att få väldigt lite, om ens något alls, som säger vad som händer. Det verkar liksom inte hända nånting. Det är dock i sin ordning. Tänk på att disken du klonar är stor, så det tar nog en god stund att flytta allt från en disk till nästa, eftersom det går via USB2 eller firewire, vilket ju inte är lika kvickt som t.ex. sata, som disken vanligtvis använder när den sitter i datorn. Låt den gå över natten, t.ex.
När den är klar kommer det att stå nåt i stil med
12623465423 records in
12623465423 records out
Det visar att den har skrivit lika många paket som den har läst.

Och var som sagt försiktig så du inte skriver till fel disk. Så länge du inte gör det kommer ju den gamla disken vara orörd, så skulle det av nån anledningen misslyckas så kan du enkelt sätta tillbaks den i maskinen igen och boota som vanligt.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-18 13:20

Här kommer ett krångligt sätt som jag avänder själv:
Jag har möjlighet att logga in med ssh på maskiner både på universitetet där jag har mailkonto och hemma där jag också har mailkonto. Därför kan jag vidarebefordra mailportarna så att jag alltid kan använda Mail, oavsett var jag är uppkopplad.

Jag har gjort ett litet script som jag startar vid inloggning som gör nåt i stil med
ssh -L 3110:mailserver.på.universitetet:110 -L 3025:mailserver.på.universitetet:25 användarnamn@tillgänglig.dator.på.universitetet

Sen ställer jag in Mail så att utgående smtp är 127.0.0.1:3025 och inkommande pop är 127.0.0.1:3110. Motsvarande för maskinen hemma.

Ett alternativ, om du inte har dessa inloggningsmöjligheter, skulle kanske vara att via en plist editor (t.ex. 'PListEdit Pro') göra två varianter av Library/Preferences/com.apple.mail.plist - en för hemmabruk och en för universitetsbruk - och göra ett litet script som installerar rätt fil.

cp ~/Documents/mailpref/hem.com.apple.mail.plist ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist
eller
cp ~/Documents/mailpref/uni.com.apple.mail.plist ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist

Folk som är smartare än jag kan säkert hitta på bättre sätt, kanske via applescript automatiskt ändra i com.apple.mail.plist beroende på vilket ip-nummer maskinen har (universiteten brukar ju ha en egen serie nummer, chalmers/gu har t.ex. 129.16.xxx.xxx).

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-18 12:45

Jag har inte testat själv, eftersom jag inte har nån iMac ännu, men jag har läst lite inlägg om detta problem och har förstått att det finns ett par saker man kan testa:

1. Stäng av datorn och vänta ett par timmar så den hinner svalna. Mata ut skivan med musknappstricket när du bootar igen. Idén skulle vara att när maskinen är varm så kan det vara lite för stort spel mellan mekanismens delar.

2. Stäng av maskinen. Mata FÖRSIKTIGT in ett papper eller liknande i springan så att det hamnar ovanpå skivan (alltså inte på läs-sidan). Se förstås till att det är en så lång remsa så att du kan hålla i ena änden utanför springan. Mata ut med musknappstricket när du bootar och var med och dra ut pappret tillsammans med skivan. Idén skulle vara att en del dvdr/cdr-skivor är lite för tunna för mekanismen, så om man fyller ut mellanrummet med ett papper så greppar mekanismen bättre.

Mvh
/genell

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-12-18 12:31

Jag har här och var postat lite inlägg med tips som kräver att man använder terminalfönstret, vilket kanske är lite oortodoxt med tanke på att mac alltid varit grafiskt inriktad, men här kommer i alla fall ett till sådant tips, eftersom det ganska enkelt skulle gå att göra det du önskar via just terminalfönstret.

För det första måste du förstås ha möjlighet att koppla in nya disken samtidigt som den gamla är inkopplad, alternativt ha nåt ställe att mellanlagra en avbild av hela din nuvarande disk.

Säg att du har den nya disken i ett externt kabinett.

Boota från Installations-DVD:n. Avbryt installationsförloppet som startar automatisk. Då får du en meny där du kan välja lite olika program.

Starta Disk Utility (Skivverktyg eller vad det kan heta på svenska). Ta reda på enhetsbeteckningarna på den gamla och den nya disken. Det är EXTREMT VIKTIGT att du vet vilken som är vilken, annars riskerar du att förlora allt på den gamla disken. Om du först klickar på en disk i kolumnen till vänster, t.ex. den interna disken, och sedan klickar på det lilla i:et (info) i Disk Utility så får du upp ett fönster där en av de översta raderna säger nåt i stil med Disk Identifier: disk0s2. Det är detta som är enhetsbeteckningen. Längre ner ser du också att det står Connection Type: Internal (eller External), så du kan bekräfta vilken som är den interna respektive externa disken. De har också olika utseende på ikonerna till vänster. Skriv ner dessa enhetsbeteckningar för gamla disken och nya disken (troligen är det disk0 för gamla disken och disk1för den nya). Det sista du skall göra i Disk Utility är att klicka på 'unmount' för både gamla och nya disken, om det går. Detta är anledningen till att du måste köra från startskivan. Det går inte att göra 'unmount' på den interna disken om du bootat från den. Stäng Disk Utility.

Nu är det färdigt att börja klona. Båda diskarna är inkopplade men 'passiva', dvs operativsystemet håller inte på att läsa och skriva till dem.

Starta Terminal. I terminalfönstret skriver du nu
dd if=/dev/disk0 of=/dev/disk1 conv=noerror
och trycker enter.
dd är ett litet program som läser bit för bit vad som finns på /dev/disk0 och skriver bit för bit till /dev/disk1. Det är detta som gör att det är så viktigt att inte blanda ihop beteckningarna, för om du gör tvärtom kommer du att skriva över den gamla disken med innehållet på den (tomma) nya disken, vilket vore katastrof, så se till att det som står efter if= (vilket betyder 'in file') är just enhetsbeteckningen för din gamla disk. och det som står efter of= ('out file') är beteckningen på din nya disk. conv=noerror betyder bara att programmet inte stannar och väntar på att få din bekräftelse ifall den skulle drabbas av skriv eller läsproblem, utan fortsätter till slutet av disk0.

När det hela är klart kan du stänga av datorn och byta ut den gamla disken mot den nya. Den nya skall nu gå att boota ifrån, och skall då se ut precis som den gamla. Skillnaden kommer att vara att det finns en massa plats kvar 'på slutet'. Om du då startar Disk Utility kan du välja att partitionera detta oanvända utrymme 'and Bob's your Uncle'.

Vill du däremot ha en enda stor mac-partition som innehåller att det du hade på den gamla macpartitionen plus en massa extra utrymme så blir det krångligare, så jag går inte in på det.

Hoppas det hjälper.

Mvh
/genell