Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Northwiz

Northwiz

Medlem
  • Plats Skellefteå
  • Registrerad 2008-06-07
  • Senast aktiv 2012-02-11
  • Antal inlägg 690

Foruminlägg

De senaste inläggen Northwiz har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-28 09:46
Ursprungligen av sodemus:

Det är svårt att vara envis när du är så trevlig och tålmodig (ingen ironi om det nu skulle behöva förtydligas).
Jag har läst dina inlägg men förstår fortfarande inte vilka "dolt ssid" och mac adress-lista skyddar mot om man redan har WPA2 aktiverat. Vilka är det som kan knäcka ett WPA2-lösenord men inte kan få fram dolt ssid eller spoofa mac adressen?

Då har du nog missat min poäng en smula.

Jag föreslår att du slår på de skydd och använder de metoder som finns - om det passar dig och om det fungerar för hur du ska använda ditt nätverk. Alltså MAC-filter, dolt nätverk, namn/lösenord och WPA2. Det är inte en fråga om vad som ska väljas utan mitt råd är - välj allt som du har i din router. Det är helheten, kedjan och alla åtgärder som sammantaget som ger ett bra skydd.

Ska du skydda ett hus så sätter du inte enbart på bra lås. Du kompletterar med ett larm men du stannar inte vid att enbart larma dörrarna. Du larmar fönstren också. Du kanske inför inpasseringskontroller med kortläsare men för att göra det enkelt så låter du folk komma in enbart med lösenord under kontorstid (inte kort och lösenord). Utanför kontorstid så krävs både kort och lösen för att komma in därför att huset är mindre befolkat.

Ett MAC-filter kan stoppa, dolt nätverk kan stoppa, namn/lösenord i kombinaton med WPA2 gör det definitivt. Kan du "skrämma" bort tjuven redan med ett dolt nätverk så är mitt råd - men gör det då. Använd de metoder som finns. Det är det jag menar och ingenting annat.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-26 20:40
Ursprungligen av sodemus:

Menar du att WPA2 är överflödigt eftersom grannen eller snålhackaren inte kan komma förbi det andra?

Nej, det menar jag naturligtvis inte och det hade du förstått också om du du hade läst alla mina tidigare inlägg, ovan.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-26 10:39

Jag tror inte att vare sig din granne eller "snålhackaren" vet hur du sniffar nätverkstrafik, tar reda på en MAC-adress eller bryr sig om att leta reda på ett nätverk som inte syns i listan i hans/hennes program.

Det är skillnaden mellan våra olika resonemang.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-26 10:23
Ursprungligen av draags:

Nej kanske inte men jag får hela tiden höra att iPhone är den överlägset dyraste mobil telefonen på marknaden. Typ mer än dubbelt så dyr. Tänkte därför kolla här med er vad ni säger.

Det är den inte men det beror också på hur du väljer att räkna.

Du har en kostnad idag för ditt mobiltelefonringande. Ta reda på vad den månadskostnaden är.

Surfa sedan in på Telias sida och jämför abonnemang och månadskostnader.
Ny månadskostnad (med iPhone) - Nuvarande månadskostnad = Kostnaden för iPhone.

Det är så jag har räknat.

Sedan bör du naturligtvis också väga in om du kommer att förändra ditt ringande, surfande och användande av din mobiltelefon. Tror du att du kommer att surfa mer, ta emot e-post och alltså använda datadelen mer så kan det vara en god idé att fundera över att ta en fast kostnad för den delen av trafiken, per månad. Då har du kontroll på kostnaden.

Jag räknar med att jag kommer att surfa mer och att jag kommer att använda min iPhone mer och att den kommer att fungera som en handdator i högre utsträckning än tidigare. Det gör jag nämligen redan nu - både med min tidigare telefon och med min iPhone (version 1). Därför har jag valt att komplettera mitt tidigare abonnemang med data fastpris för 199 kronor i månaden. Jag räknar alltså inte att ringa mer -men surfa, ta emot e-post kommer jag att göra mer än tidigare.

Så - jag betalar ett högre pris för telefonen, drygt 4000 kronor, och jag får en ökad kostnad med 199 kronor i månaden.

Det är min kostnad för iPhone.

Alternativet är en annan telefon, med snarlika funktioner - utan abonnemang och utan extra kostnader. En jämförbar telefon kostar 4000-6500 kronor så sett ur den synvikeln så är iPhone ingen dyr telefon.

Jag behöver förvisso ingen ny telefon. Min gamla iPhone fungerar utmärkt. Valet är mitt och det är upptill mig att fundera över om de extra kostnaderna är motiverade. Ingen tvingar mig utan jag skulle kunna köra vidare med samma abonnemang, samma telefon och med samma kostnader.

Sätt dig ned och räkna. Sedan är det upptill dig att avgöra om iPhone är en dyr telefon eller inte.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 18:00
Ursprungligen av acke:

Konstig diskussion det här. Vad jag menar är att alla andra lösningar än WPA2 är sådant man snabbt och enkelt kan gå förbi och därför inte spelar någon stor roll att ha på.
Lösenordet skyddar mot alla som tillfälligt passerar och snåla grannar. Databrottslingar stoppas ändå inte av dolt SSID och MAC utan bara av ett bra lösenord.

Men jag kan hålla med om att det här blev en ickediskussion.

Jag förstod precis vad du menade, redan första gången.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 15:05
Ursprungligen av poseidon84:

Är precis detta folk inte inser. Jag har själv sysslat med en del säkerhetsarbete och då inser man att larm och dylika åtgärder är till för att försvåra brott inte förhindra

Och det man ska fråga sig är inte hur skyddar jag mig? Utan fråga istället vad är hotet mot dig och hur skyddar du dig mot det

Ungefär så ser jag också på frågan. Försvåra, så går tjuven eller databrottslingen vidare.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 15:03
Ursprungligen av acke:

Inte jag heller. Men håller inte med dig.
Fast om två säkerhetsinställningar tar 5 min att knäcka är det då värt att ens lägga in? Svårt att se att en "hacker" ger upp pga det eller glömmer att kolla MAC-skyddet.

Om vi ska fortsätta med dörrliknelse är det som att sätta upp snubbeltråd av tandtråd i trappuppgången.

Men frågan är inte enkel, beror helt på hur pass hur mycket man har att skydda. Jag vet ställen jag jobbar med som har helt uppsäkrat MEN har så mycket folk in och ut så "alla" vet lösenordet. Beror på bransch och säkerhetsbehov helt klart.

Slå på och använd de skydd och de funktioner som finns i din router. Sammantaget ger de ett bra skydd. Jag har liksom lite svårt att hänga med i en diskussion som ska bygga på någon slags sannolikhetsbedömning och att någon skulle sitta utanför huset/lägenheten i avsikt att stjäla information.

Det vi diskuterar är någon som passerar med en handdator, en laptop eller liknande och som vill "låna" din uppkoppling. Eller en snål, nyfiken granne. Då ser jag ingen anledning i att inte använda de skydd som finns i routern.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 12:24
Ursprungligen av bolle:

Jag kunde inte se något om vikten att använda lösenord med 63-tecken och alla tillåtna ascii-tecken, istället för "hejsan".

ABC
123

Klassiker.

Jag håller helt med dig.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 12:18
Ursprungligen av bolle:

Någon som är mycket viktigare än att använda MAC-filter eller dölja SSID är att använda ett bra lösenord för WPA-PSK-krypteringen.

Säkerhet handlar inte om det ena eller det andra - utan om en helhet och en kedja. Det är inte ovanligt att folk, i den här typen av debatter, föreslår att "äsch, det kan där kan vem som helst knäcka på 5 minuter så skippa det".

Nu ska inte nätverket skyddas mot "vem som helst" utan det ska skyddas på ett så bra sätt som det är möjligt med de åtgärder som står till buds och med det som en ordinär router brukar innehålla.

- Bra lösenord - minst åtta tecken, blanda siffror och bokstäver - gemena och versala tecken
- WPA/WPA2 - bra kryptering
- MAC-filter
- Slå av "utannonseringen/broadcasting"
- Håll koll på ditt nätverk och dina burkar
- Byt lösenord och nycklar då och då

Helheten bildar ett bra skydd. Sen kan du aldrig skydda dig mot den som verkligen vill in. Om inte annat så sopar vederbörande in dörren kliver in och tar det han/hon vill ha - då du inte är hemma.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 12:03
Ursprungligen av acke:

Vad jag vet så sänds MAC-adressen ut på ett sådant sätt att den är enkel att ta reda på. Alltså kan man egentligen strunta i det. Bättre att fokusera på ett riktigt bra lösenord och att byta ut nycklarna ofta.

Det är den här typen av analyser och invändningar som inte sällan slutar med en dikeskörning.

Ingen har föreslagit ett MAC-adressfilter som enda skydd utan som ett komplement till flera andra skydd. Det är helheten som ger att bra skydd - inte varje enskild del.

Vidare - syns inte ditt trådlösa nätverk så är inte heller det ett särskilt effektivt skydd - enskilt men tillsammans med kryptering, namn/lösenord, MAC-filter så blir det en bra helhet.

Skydd och larm finns där för att den som vill ta sig in ska välja ett annat lättare mål/offer. Det är så billarm fungerar. Du har inte ett larm primärt för att ingen ska bryta sig in i din bil. Du har ett larm för att de ska välja grannens bil.

Detsamma gäller skydd runt datorer och nätverk. Krånga till det tillräckligt så väljer brottslingen ett annat mål.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 11:57
Ursprungligen av hugin:

Det jag menade var att MAC-filter och dolt SSID är lätt att ta sig förbi, så man ska inte förlita sig på enbart det.

Jag kan bara instämma och vi är överens - som jag trodde.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 11:31
Ursprungligen av Mikamar:

Jo, och där kan det finnas en avgörande skillnad beroende på om man är utbildad journalist eller inte. Som utbildad journalist känner jag väl till de där reglerna, men många outbildade kanske inte känner till dem.

Personligen äger jag inga aktier i några företag jag skriver om.

Jobbar du på en tidning - utbildad eller inte så ska du känna till innehållet i de pressetiska reglerna. Jag tror inte att det är någon skillnad på den punkten i journalistkåren. Möjligen kan det väl kanske vara lite si och så bland frilansarna.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-25 11:25
Ursprungligen av Adrian B:

Det skulle kunna vara en möjlig förklaring till Apples kommande "product transition" som fick så mycket uppmärksamhet vid kvartalsrapporten nyligen. Det kan förstås betyda en helt ny pryl som från början är dyr, men det kan också betyda en prissäkning på en nuvarande produkt.

Men jag tror inte det betyder att det kommer en bärbar för typ 500 dollar. Men även en säkning på säg 100 dollar är ju trevlig (dvs ner från dagens 1099 dollar till 999 dollar för MacBook).

Jo, jag är inne på samma resonemang. Handlade det "bara" om nya modeller och ny design av macBook och MacBook Pro så borde det ju inte leda till sjunkande intäkter för Apple - snarare tvärtom.

Alltså bör det vara en produkt där vinstmarginalerna är lägre - en prissänkning på nuvarande modeller och/eller en ny billigare dator.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-24 16:10

Att man hittat en del buggar som gör att programmet kraschar, inte gör som du vill och som alltså leder till ett lite mer stabilt program (förhoppningsvis) då de har åtgärdats.

  • Medlem
  • Skellefteå
  • 2008-07-24 16:09

Jag tror på en riktig lågbudgetmodell. En billig, bärbar dator som Apple tjänar mindre på än normalt.