Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Meckarcrille

Meckarcrille

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Pensionär, fd universitetslektor i fysik på KTH
  • Registrerad 2008-07-14
  • Senast aktiv 2012-11-09
  • Antal inlägg 36

Foruminlägg

De senaste inläggen Meckarcrille har skrivit i forumet.

Det gamla Televerket (statligt) satte upp och skötte det fasta telefonnätet och hade i princip monopol på all trafik på nätet. När Telia bildades och övertog nätet såg staten till att fri konkurens skulle råda mellan olika operatörer även om Telia formelt äger ledningarna. LEK (Lagen om Elektronisk Kommunikation) reglerar in i minsta detalj vad operatörer får göra och inte göra (med nätet), bla ur konkurenssynpunkt. Den som håller koll på att allt går rätt till är PTS (Post- och Telestyrelsen) och deras ord är lag. Telia har vid några tillfällen försökt spärra ut andra operatörer från det fasta telenätet och fått med PTS att göra. Kort och gott - alla operatörer har samma rätt till nätet och på lika villkor. Sedan kan Telia Sonera deligera ut ansvaret för nätet till vilken underavdelning de vill.

Hoppsan,

Min G3 med 400 MHz processor har resetknapp (tangenterna är bruna och halvt genomskinliga). Den jag testade med 300 MHz processor saknar hårdvarureset (har svarta ej genomskinliga tangenter). 400 MHz burken saknar fn-knapp och där får man trycka direkt på en plastmoj, luckan på baksidan går inte att stänga ordentligt och lite småskavanker, annars är den hur pigg som helst.

Nollställning av NVram vid starten finns på andra trådar på 99.se. Jag tog fram min gamla Pismo och prövade äpplet, alt. p och r och det gick bra. Tyvärr har inte Pismon någon hårdvarureset. Lite trixande med reset och start på både bärbart och stationära burkar har räddat mig flera gånger förr i tiden. På baksidan av Pismon finns en beskrivning av hur en reset går till. Jag lyckades inte göra om tricket med mjukvaruresett, men det kanske går att lura igång datorn med mjukvaruresetten.
Om en eventuell reparation blir dyrbar kan vi diskutera ett kristligt byte av burkar.

Hej iMoz

Du har verkligen tur!!
Du har fått ett riktigt batteri - så ska dom vara.

Mitt batteri som hade 18 cykler efter 18 månader (legat fullt uppladdat hälften av tiden) var ohjälpligt slut. Fullt normalt enligt Apple support. Kvalitet som en gammal Östtysk Trabant.

Det batteri som sitter i nu har 91% efter 39 cykler och 20 månader, inte så illa. Lite tur har tydligen jag också haft.

Det som är helsjukt är att då man köper Apple produkter så är det som att köpa lotter. Ibland blir det det vinst ibland nit. Apple support tycker tydligen att filosofin är helt OK! Det tycker inte jag.

ARN har inte svarat på mitt mail om det usla batteriet. Ska göra ett försök till hos dem.

Med de gamla bärbara plastlburkarna kunde man inte klämma sönder något innanför skalet. Jag och mina Mac-användare till medarbetare hade aldrig problem med att något klämdes sönder. Min MBP 15" har metallåda som är mycket stabil, inget sönderklämmt. OK, några plastlister på Powerbook G4 runt tangentbordet har jag fått limma ihop. Att man skulle kunna klämma sönder en SuperDrive innanför skalet verkar omöjligt. I alla bärbara datorerna från Mac som jag har haft är både HDD och disk-drive upphängda i gummibussningar runt fästskruvarna. Kan driven som inte tål tryck vara felmonterad? Det finns lite "luft" mellan skalet och innehållet i datorn så att det behövs en ganska rejäl smäll för att innehållet ska ta stryk.

En del bärbart råkar ut för en del stötar, tappas ibland (från låg höjd), får grovjobba större delen av dagen mm. Kanske kvalitén är så dålig att delarna inte håller så länge? Jag misstänker att Apple i många fall har dumsnålat vid inköp av delar.

Är jag ensam om den misstanken?

Jag har samma drive och den har aldrig haft problem med skivor förut. Problem med olika tjocklek på skivor eller att handen ligger på datorn har inte funnits. Nu tar den inte emot någon skiva alls. Skivorna går inte upp i varv och läshuvudet söker av tre gånger och sedan kommer skivan ut! Ursäkta att jag är lite tjatig och skriver om samma problem på flera ställen! Jag är rätt strandsatt utan SuperDriven.

I Sverige är garantitiden 3 år om det är försäljning av begagnat material och i befintligt skick, gäller andra regler) om felet kan misstänkas vara med från början och inte har dykt upp under första året. Kolla med Reklamationsnämnden.

Har någon löst problemet med trillskande SuperDrive utan att köpa en ny?

Jag har också märkt att min MBP 15" inte vill installera SuperDrive Updater 2.1. Tur är väl det så mycket skriverier jag har sett om förstörda DVD:er pga installationen. Jag gjorde ett par försök efter att min MBP inte tog emot någon skiva oavsett sort. Skivorna går inte upp i varv och några läsförsök görs (hörs) och sedan åker skivan ut efter tre läsförsök.
Känner du igen problemet? Lyckades du fixa problemet utan att köpa en ny Superdrive? Om inte hur mycket fick du betala för en Superdrive (lika lätt att montera som en HDD)?
Felet dök upp helt plötsligt för några dagar sedan, helt utan några föregående problem eller lässvårigheter.

Min Superdrive på MBP har lagt av helt och hållet. Det hände helt plötsligt i förrgår.

Litet data om datorn
Modellnamn: MacBook Pro 15"
Modellidentifierare: MacBookPro2,2
Processornamn: Intel Core 2 Duo
Processorhastighet: 2.33 GHz
Antal processorer: 1
Totalt antal kärnor: 2
L2-cache (per processor): 4 MB
Minne: 4 GB
Busshastighet: 667 MHz
Boot ROM-version: MBP22.00A5.B07
SMC-version: 1.12f5
Serienummer: W871019KW0L
Rörelsedetektor (Sudden Motion Sensor):
Status: Aktiverad

Om Superdriven
MATSHITA DVD-R UJ-857D:
Revision av fast programvara: KCV9
Sammankoppling: ATAPI
Stöd för bränning: Ja (levererad/stöds av Apple)
Cache: 2048 K
Läser DVD: Ja
Skriver CD: -R, -RW
Skriver DVD: -R, -RW, +R, +RW, +R DL
CD med buffertskydd: Ja
DVD med buffertskydd: Ja
Skrivstrategier: CD-TAO, CD-SAO, DVD-DAO
Medier: Nej

Jag hittade en Superdrive Update på nätet. Som tur var fungerade inte updaten. Jag kollade på nätet om uppdateringen har förstört massor av DVD-maskiner. Lite speciellt att Apple gör och lägger ut program på nätet (som fortfarande finns åtkomligt) som förstör deras datorer. Apple gör sig oansvarig för vad som händer med datorerna?!? Nu har tydligen ingen uppdatering skett trots allt. Kan man kolla att det verkligen är riktigt?

Normalt hör man att skivan sätter full fart strax efter att den har dragits in. Sedan hör man att skivan "läses av". Nu går inte skivan upp i varv och efter några startförsök åker skivan ut. Spelar ingen roll vad det är på skivan. Det borde vara ett mjukvarufel. Jag är ute på resa och tänker skaffa en rengöringsskiva när jag kommer hem.
Har någon förslag på vad jag kan göra (och slippa köpa en ny drive)?

Jag börjar bli lite "less", ena kanalen på ljudutgången har tystnat, batteriet blev heldött efter 18 månader (helt normalt enligt Apple), över 40 områden på skärmen gråa eller svarta (4 -5 st rätt stora fläckar) och nu är Superdriven kass! Har haft ett dussintal Mackar och köpt in dussintal för undervisning och aldrig haft några större problem (inte större än att jag har kunnat gå in och byta grejor eller löda in lite tåtar).

En fråga ...

Battery Update 1.2 - vad gör det programmet?
Någon inverkan på "X" i batterirutan har det i alla fall inte på min MBP.

Enligt vad en del tillverkare av laddningsbara batterier påpekar kan NiMh och NiCd batterier kan få "minneseffekter" och tappa kapacitet. Liknande fenomen kan man också få på bilbatterier av blytyp. Kapaciteten kan återställas med hjälp av lämpliga i- och urladdningscykler. Detta ska vara helt onödigt på litiumjonbatterier. Vad skulle det kunna vara i programmet Battery Update som ska kunna väcka liv i nästan nya mac-batterier?

Hej igen,

Problemet med Apples batterier och argumenteringen för de urusla batterikvaliteten är mer än sunkig! Det blir definitivt inte bättre av att man låtsas som att problemet inte är så utbrett som det är.
Mina erfarenheter av litiumbatterier säger att det är rena rama soporna som sätts i MB och MBP. Exempelvis använder jag mig av min gamla Ericsson T39m när jag är på resa och vid tillfällen då mobilen kan få "stryk". Mobilen har åkt i golvet, trillat på gatan eller på andra platser och dessutom blivit dränkt några gånger. Den fungerar som om den var ny. Jag har fortfarande orginalbatteriet i mobilen - först tre år igång dygnet runt, sedan igång ett antal månader varje år. Annars har jag en Nokia och en SonyEricsson. Batteriet till T39m är från 2001 och har i princip samma samtalstid och standby-tid som när det var nytt. Ibland har batteriet varit urladdat och inte igång på flera månader, ibland har det laddats upp dagligen för att väckningsfunktion har varit viktig. Jag kan berätta om liknande goda kvalite på andra litiumbatterier - T39m batteriet är inget superex. utan ett helt vanligt standardbatteri!

Vad visar detta? Mycket enkelt - pinsamt enkelt - det går att göra litiumbatterier som håller i stort sett full vigör år ut och år in. Vore det bra kvalite på Mac-batterierna skulle det inte märkas några nämnvärda förändringar i prestanda under de första åren.
Det förvånar mig att Mac support inte inser hur ynkligt det är ställt med batterierna. Tydligen går det alldeles för bra med affärerna. Man behöver inte tar sina kunder på fullt allvar!

Jag tänker hänga på här och se om Mac tar sig i kragen och gör något åt saken.

Hej,

Jag skrev på en anna tråd om batterier för inte så länge sedan. Mitt 18 månader gamla reservbatteri (för att kunna "knappa" på längre resor) hade "hälsa" 20 - 30%. Mitt ordinarie ligger på 88%. 19 månader ingen hälsa!

Apple support svarade att efter 18 månader är det fullt normalt att batteriet ska vara helt slut - inget konstigt med det. En månad senare är batteriet heldött och MBP med Intel Core Duo-processor. MBP är yngre än två år och Apple support vägrade att ha något med datorns batteri att göra. Reparationsgaranti som nämnts ovan tror jag inte på. Jag hade fel kod på mitt batteri, det avgjorde det hela!?!

Som "lök på laxen" började ett område med pixlar på skärmen bli grå - de är svarta nu. Ett nytt större ställe har just dykt upp med gråa pixlar. Jag gav ca 25 000 kr för burken och trodde att det var riktiga grejor jag fick.

Jag följer med spänning om Apple bryr sig.

PS. Jag har sett att Sony säljer bra batterier till Mac.

Hej,

Jag har ofta märkt av samma sak själv. Då mellan datorer med metallhöljen. Gjorde just ett test med min och frugans mackar med aluminiumhölje. På samma kontakt inga stötar - med med olika uttag i väggen, rätt otrevligt. Min tolkning är att det är pga att laddarna inte har någon riktig jord, det är ingen kontakt mellan sladdens (kontakten i väggens) jord och höljet. Det går inte heller att få någon jord då bara de två strömförande ledningarna är kopplade till laddaren. Ett gammalt knep som ofta har använts och används inom elektroniken är att göra sig en konstgjord jord (flytande jord) med hjälp av ett par kondensatorer. Kondensatorerna är så små att det inte blir några farliga (knappt märkbara) strömmar om man kommer i kontakt med en riktig jord. Den konstgjorda jorden kan bli olika för olika Iaddare. I ett trefasnät blir de konstgjorda jordarna rejält olika om laddarna är kopplade till kontakter som är kopplade till olika faser på nätet. De olika spänningarna på höljena kan ge gnistor eller i alla fall vara obehagligt.
Vanligtvis jämnar man ut belastningen på elnätet genom att koppla olika kontakter till olika faser och då är jordproblemet (med konstgjord jord) inte alltid så kul. Apparater utan strömledande höljen ställer inte till problem.

Problemet med stötar kan minskas eller helt försvinna om man har gemensam skarvsladd till laddarna. Blir det i alla fall ordentliga stötar ska man kolla i första hand laddarna, Vända sig till ett proffs kan vara en bra ide.

Man kan fixa en ledning mellan de bärbara datorerna. Hur det görs bäst och säkrast vet jag inte. Försök inte att lägga in trådar mellan uttagen på sidorna eller bakom skärmen, risken för att du bränner några kretsar är stor.

Om ena datorn har ett plasthölje kan den som håller i alu mac "ligga" (inte avsiktligt - lovar) på den spänning som den konstgjorda jorden har. Om man då tar i en annan person kan den få en ofarlig och liten stöt.

Enligt den support-kille som svarade på Apple support (för ett par dagar sedan) gäller ett år exakt och inget annat. Ambitionen hos den företrädaren är ett nytt batteri om året. Jag undrar vad Apple skulle säga om det om den ambitionen kom ut?

Förr - kanske inte gäller längre - så fanns det en och annan dåligt spår/sektor på någon skiva på hårddisken - och på spår 0 (längst in) fanns inte bara en lista på var filer ligger på disken/diskarna utan också en hopptabell för de dåliga ställena på disken/diskarna. Om något nytt ställe blev dåligt så hoppade läshuvudet mellan det dåliga stället och spår 0, fram och tillbaka för att kolla, genom filens checksumma kan datorn ibland räkna ut vad som blev fel och gå vidare (och det tar tid!). En omformatering med ny hopptabell var ett sätt att komma runt problemet - tills allt fler delar av disken la av. Ett "hoppande" och klickande var en signal på att disken höll på att "rasa". Det finns säkert andra orsaker till varför läsarmen går som en "vindrutetorkare" i håddisken. Oavsett - gör backup omedelbart - chansa inte!

För ett halvår sedan behövde jag ha en större HDD till min MBP. Jag köpte en Freecom ToughDrive Pro 320 BG - med USB-snöre. Jag gör backuper en gång i månaden och ville göra det på ett enkelt sätt och då PCMCIA-slotten är borta på MBP kommer USB-porten till pass. Först en koll med skivverktyg, en städning med iDefreg och så en backup med SuperDuper (som gör yttre HDD bootbar). Double Desktop får man lägga över för hand. Efter kopieringen ut med disken ur Freecom-höljet (lätt), av med locket på MBP och så byter man disk. Bägge diskarna är SATA-diskar - går att kolla på nätet. Sedan kan du lägga den krånglande HDD på hyllan och köpa en bra HDD för backup. Finessen med Freecom är att om du tappar din backup i golvet (lätt hänt) skyddar höljet ett fall på upp till 2m. En ny HDD behöver plockas in i det gamla höljet för att ha en fräsch HDD att göra backup på. Det är en fördel om inte tummen sitter mitt i handen ...
När du meckar något ska det inte synas att du har varit "på plats" förutom att du har åtgärdat ett fel. En bra verktygssats är 30-8546 hos "Classe i sjön". En riktig bit har du när verktyget går in i skruven (i sidan på Macen ex.vis) och biten sitter kvar i horisontellt läge om du släpper den. Då har du hittat rätt bit och slipper få förstörda skruvar. Ha en liten ask för alla skruvar då du jobbar, så slipper du att svära ...