Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Meckarcrille

Meckarcrille

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Pensionär, fd universitetslektor i fysik på KTH
  • Registrerad 2008-07-14
  • Senast aktiv 2012-11-09
  • Antal inlägg 36

Foruminlägg

De senaste inläggen Meckarcrille har skrivit i forumet.

Om det är samma spänning (volt) och kontakten passar så kommer den "kraftigare" laddaren att leverera samma ström som den svagare. Effekten (antal W) säger bara hur mycket laddaren kan ge utan att bli för varm eller förstörs. Normalt finns det skyddskretsar inuti laddarna som stänger av laddaren om det blir kortslutning eller risk för överbelastning.

... eller efter 22 cykler 17% hälsa efter mindre tid än 1 1/2 år ... ruskigt dåligt! Ett batteri till MBP är riktigt.
Mina lithiumion-batterier i våra kameror, videokamera, mobiler, Sony Vio, Toshiba Satellite Pro, gamla Powerbook G4an... har batterier som är mer "normala". Av vad jag förstår har man antingen;
-Ingen koll på produktionen och kvalitet-tester på fabriken i Kina.
-Accepterar en viss procent missar och byter ut de dåliga exen. Öppenheten runt de utbytta kassa batterierna hade jag inte hört om förrän helt nyligen
-Låtsas som ingenting har hänt och försöker marknadsföra att lithiumion-batterier i allmänhet är så dåliga som de till MBP.

Jag håller med gabriela - något i stil med före bästa datum (som på mat) eller en tabell med cykler, % och tid sedan köp av batteri som medför gratis utbyte av batteri. Vi vet att priset på Macarna har gått ner och inte avviker så mycket från PC - synd om man spar in pengar genom att fuska med kvaliten.

Senast redigerat 2008-08-12 18:31

Hej på er igen!

Igår ringde jag Apple support (tidigt och kom då fram) och fick reda på att jag skulle ta reda på var jag hade köpt min dator och extra batteriet. Jag pratade med en mycket trevlig kille som hoppades på att jag skulle få hjälp trots att garantitiden hade gått ut. Jag talade bland annat om de dussintals Apple-datorer jag köpt till jobbet för undervisning och mina goda erfarenheter med deras produkter.

Jag fick hjälp med att få fatt i kopior av mina beställningar av MBP och extrabatteriet. Ordern från AppleStore for Education för MBP tecknades 2007-03-06 och extrabatteriet den 2007-07-31.

Idag tog jag kontakt med Apple support igen och fick beskedet att batteriet har gått över garantitiden och jag borde ha inkommit tidigare med en felanmälan. Helt "kört" med andra ord. Det gick inte hem att det var under resa för ca en månad sedan jag märkte att batteriet inte var i god kondition.
Sedan jag skrev om batterikonditionen 2008-08-04 tills idag har "hälsan" sjunkit från 32% till 17% och batteriet signalerar om att det 18 månader gammalt (inte ens tidsmarkeringen gäller). Datorn är 18 månader gammal och det "nya" batteriet som jag fick i augusti 2007 skulle det ha stått 11 eller 12 månader på. Det är ganska exakt ett år sedan batteriet kom till mig! Det är batteriet med högsta serienumret som har lagt av och det måste vara det batteriet som är yngst. Jag tvivlar på att Apple skickar ut ett batteri som har legat ett halvår på hyllan.
Jag fick i alla fall beskedet att garantitiden hade gått ut och att om jag ville ha ett nytt batteri så måste jag köpa ett. Som nybliven pensionär får man hålla lite extra i slantarna och det här är inte alls vidare trevligt.

Lite om priser
På ReadTech kostar batteriet 795 SEK garantitid 6 månader
Jag betalade 1227,50 SEK från eget konto (undervisning)
Apple shop tar 1395 SEK

Återigen om mitt problem med ett MBP batteri.
Det nya kassa batteriet är i- och urladdat enligt alla konstens regler. Det är bara att konstatera att batteriet är slut! Batteriet tillhör inte de ökända serierna som medför ett enkelt byte av batteri.
Jag har alltid förut haft förlängd garanti och avtal med Apple. Vid senaste köpet ordnade jag inte till det av en del ekonomiska orsaker och goda erfarenheter av Apples produkter.
För att göra en jämförelse med äldre batterier kollade batterierna till min gamla PBG4 som fortfarande används dagligen. Jag har stoppat i så mycket minne det går och plockat in större HDD allteftersom de behövs. Bara problem en gång vid byte av HDD på en gammal PB som "slocknade" efter ca 2 min. Lite kylpasta på processorn så att den fick bättre värmekontakt med kylaren avhjälpte värmeproblemet. Med bandkabel i PCMCIA var det enkelt att göra spegelkopior av HDD tills PC-slotten försvann. Nu är det USB som gäller.

Här en liten jämförelse

PBG4 15" 2 GB RAM 160 GB HDD 1.25 GHz PowerPC
Batteri 1, 65 cykler, 57 månader, 62% "hälsa"
Batteri 2, 77 cykler, 57 månader, 56% "hälsa"

MBP 15" 4 GB RAM 320 GB HDD 2.33 GHz Intel
Batteri 1, 22 cykler, 18 månader, 32% "hälsa" ("ohälsa?")
Batteri 2, 34 cykler, 18 månader, 94% "hälsa"

Säg - är det inte besynnerligt att ett 57 månader gammalt batteri som varit med om en hel del är i avsevärt bättre kondition än ett batteri som är 18 månader gammalt och endast cyklat 22 gånger.

Ska ta ett snack med Apple trots att allt!

Jag är inne på min sjunde bärbara Mac sedan 1990-talet (har haft stationära Mac sedan mitten på 1980-talet).
Har aldrig haft problem med batterier förut och har nu ett batteri som ställer till problem på resor (köper alltid till ett extra batteri med ny dator). Mitt batteri är 18 månader - 21 cykler och health på 32%. Skamligt dåligt! Mac-support har aldrig svarat på mina mail, så även denna gång. Jag har ett lithiumbatteri till min Olympus kamera som har tagit över 5000 bilder med massor av uppladdningar - inte en antydan till tappad kapacitet. Lithiumbatterier ska inte tappa sugen så lätt!
Jag har försökt komma fram på telefon utan framgång - har du något förslag till åtgärd?