Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Gunnar Linn

Gunnar Linn

Medlem
  • Registrerad 2010-01-21
  • Senast aktiv 2019-09-13
  • Antal inlägg 36

Foruminlägg

De senaste inläggen Gunnar Linn har skrivit i forumet.

Ursprungligen av CekariYH:

Google Drive är helt fristående utan synk, men igen, litar du inte på iCloud så kan ju samma sak hända med alla molnlösningar.

Mitt förslag är det absolut enklaste man kan ha och funkar alltid så länge som iCloud inte är nere för service etc. Kört så sedan det kom.
Dessutom så kan du ju alltid ta backup på din arbetsmap, din hårdisk på datorn kan ju paja.

Jag ska testa din lösning, verkar ju lovande. Tack.

Ursprungligen av reboot81:

Varför inte nyttja iCloud som det är tänkt?
Förvara dokumentfiler i dokument i iCloud. Då har du en fil på en plats, som är tillgängligt på valfri enhet i hela världen.

Symlänkar i all ära, men det är för folk som har filhantering som hobby.

Problemet är att jag inte riktigt litar på iCloud. Har läst en del om risker för filkorruption, och eftersom detta gäller mina arbetsdokument vill jag ha originalen helt ostörda på datorn. Inte i den vanliga iCloudmappen, där de ju kommer att ändras automatiskt om något (utanför min kontroll) händer på servern. Kanske totalt osannolikt men ändå: nope.

Sedan jag postade har jag letat efter en cloudlösning som enbart är en lagringsplats, inte någon synkfunktion (som jag ju kan fixa själv enkelt med exempelvis CCC). Men det finns ju inte! All molnlagring kommer med synkning, där jag tvingas ha en spegling på min hårddisk. Eller?

Nu är ju det egentligen inget jätteproblem, jag har plats på disken för en spegling av mina 18 GB arbetsfiler, men det känns så totalt onödigt och ostädat.

Haha, jag inser att jag framstår som kontrollfreak och strukturfascist. Det är jag i och för sig, men det är ju synd att det syns utåt. Filhantering som hobby … jag kanske ska läsa på lite om symlänkar ändå.

Ursprungligen av iSweden:

Borde väl gå att lägga till mapparna med en mjuklänk (symbolic link) i terminalen. Det finns många svar om detta i forumet och på nätet.

Helt säkert. Men det övergår mitt förstånd och därför har jag varken sökt eller hittat något om saken.

Jag skulle kunna köra CCC mot en mapp på iCloud, men då får jag dessutom en lokal kopia av mappen på min dator, och det vill jag ju inte ha (det räcker med originalmappen). Om man kunde ställa in iCloud att inte lagra lokala kopior skulle mitt problem vara löst. Men det verkar ju inte gå.

Jag skulle gärna ta emot lite goda råd.

Min huvudsakliga arbetsdator är en bärbar som jag brukar ta med mig när jag åker på jobb. Men nu är jag lite trött på att bära omkring den och skulle gärna bara ta med mig min iPad i stället.

I dagsläget får jag då kopiera över mina aktuella arbetsfiler från datorn till en mapp på iCloud och arbeta på molnfilerna från paddan. Sedan när jag kommer hem får jag kopiera tillbaka de filer jag modifierat så att jag har de senaste filerna i min dator.

Men jag skulle ju gärna tro att detta kunde ske lite mer automatiserat. Jag hade hoppats att Macens egen "Desktop and Documents"-funktion, som speglar dessa två mappar på iCloud, hade varit en bra lösning. Då hade jag tänkt mig att det skulle ske automatisk synkning mellan dator och iCloud, så att alla filer som modifieras på ena stället samtidigt uppdateras på det andra. Men dels är jag osäker på om det verkligen är en spegling eller om det handlar om flytt av grejorna från datorn till molnet, vilket jag inte är intresserad av. Mina "original" vill jag ha kvar på datorn, basta. Och dels verkar det ju bara handla om just de två mapparna. Jag har mina arbetsfiler i en mapp utanför Documents, och så vill jag forsätta ha det.

Jag har försökt hitta andra lösningar som gör det jag vill, alltså att synka valfri mapp på min dator med en mapp på iCloud. Och då menar jag riktig synkning, så att en förändring på ena stället ger förändring på andra – åt båda hållen.

Någon som har en funkande lösning för detta?

Ursprungligen av Gunnar Linn:

Har samma problem, kan inte lita på alarmet alls. Efter en omstart kom alarmet tillbaka men försvann igen. Har inte hittat någon lösning. Kommer att kontakta Apple, jag har ingen lust att felsöka själv när jag har Apple Care. Fast enligt rapporter på nätet vet de inte heller.

Chattade med supporten och fick rådet att nollställa alla telefonens inställningar. Det löste problemet – och gav mig dessutom tillbaka en feature som jag länge saknat: att påminnelser ligger kvar på låst skärm tills man aktivt åtgärdat dem. Däremot dök hela mitt hemmanätverk när telefonen bootade, båda mina Airports försvann spårlöst. Undrar om det hade något att göra med att Airport-verktyget i telefonen nollställdes. Supporten hade aldrig varit med om något liknande. Nåja, det löste sig till slut.

Ursprungligen av ZeroImagine:

Har en iPhone 6 med iOS 10. Vid flera tillfällen har ljudet på väckarklockan och timern försvunnit. Telefonen vibrerar dock när väckarklockan skall ljuda vilket har räddat mig dessa gånger. Problemet försvinner vid omstart. Någon annan som upplevt detta? Hade inte problemet innan iOS 10 om det betyder något.

Har samma problem, kan inte lita på alarmet alls. Efter en omstart kom alarmet tillbaka men försvann igen. Har inte hittat någon lösning. Kommer att kontakta Apple, jag har ingen lust att felsöka själv när jag har Apple Care. Fast enligt rapporter på nätet vet de inte heller.

Ursprungligen av Gunnar Linn:

Men de sa inte hur jag gör det. Får se om de kan förtydliga.

Tydligen en terminalgrej. Får bli efter lunch.

Ursprungligen av zinned:

Mycket möjligt att jag har missuppfattat men handlade det inte om att OP ville ha ett nytt skarp IP från DHCP hos hans ISP? Den biter styrs ju som sagt hos hans ISP och inte OP nödvändigtvis själv kan påverka.

Stämmer. Jag kopplade ur routern över natten men det visade sig inte vara tillräckligt, så jag frågade min ISP om vad de har för leasetid på DHCP. Den är tydligen 24 timmar, och det suger ju om man försöker jobba samtidigt, men de sa att jag kan göra "en IP-release och sedan en IP-renew" för att tvinga fram ny IP-adress. Men de sa inte hur jag gör det. Får se om de kan förtydliga.

Ursprungligen av kenjon:

Det datorn gör när du klickar på Förnya.... är att den skickar ut förfrågan om att få behålla den adress den redan har. Då svarar DHCPservern att Visst, det går bra. Därför ser det ut som att inget händer.
Men du har väl en router? Det är där du ska få en ny IPadress (eller kör du datorn direkt mot Internet?).
Det enda sättet (som jag känner till) är att slå av routern (eller datorn) och ha den avslagen/oansluten under leasetiden (kan vara några timmar till en hel dag). När du sedan startar upp/ansluter kommer du att få ett annat IPnummer, troligen...

Edit: ser att du skrev Airportverktyget, så du har en router Så det är den du ska stänga av/koppla bort.

Jaha! Det förklarar saken. Då rycker jag sladden. Om en stund. Sitter ju egentligen och jobbar. Men det är så tråkigt.

Hej forumet.

Jag kan zilch om nätverk men tänkte ändå sätta upp ett VPN så att jag kommer åt mina datorer utifrån stora världen. Man lever ju bara en gång.

Det första jag gjorde var att skapa en ny domän hos min ISP för att få ett domännamn som jag kan använda i stället för IP-adressen. Jag hänger nämligen i ett stadsnät, så jag kan inte få fast IP. Därför behöver jag en dynamisk DNS-tjänst som rapporterar eventuella ändringar i min IP-adress till namnservrarna, så att mitt fina domännamn alltid pekar mot min dator oavsett IP-adress. Verkar väl hyggligt rätt uppfattat?

Till denna tjänst behöver jag en klientapp som läser av aktuell IP och rapporterar upp. Eftersom min ISP har en ganska utstuderad beröringsskräck för Mac har de inga tips på klienter för Mac, så jag fick hitta en egen: Dynu. Den verkar inte vilja jobba med något annat än Dynus egna namnservrar, så därför skrev jag in dessa hos min ISP för mitt nya fina domännamn. När jag nu kollar på Dynus webbsida vilken IP-adress mitt domännamn pekar på ser allt rätt ut.

Men jag vill ju veta att det funkar dynamiskt också, att en ändrad DHCP-tilldelning verkligen resulterar i uppdateringar på namnservrarna. Därför försöker jag förnya DHCP-tilldelningen. Eftersom alla mina datorer har samma publika IP-adress antar jag att det är min Airport Extreme som har den adressen, åsså routar den ut trafiken till alla anslutna maskiner. Och det verkar stämma: i AE:n ser jag den DHCP-adress som jag ser när jag gör en IP-check på nätet.

Nu till min egentliga första fråga: när jag klickar på knappen "Förnya DCHP-tilldelning" i Airport-verktyget händer ingenting. Jag hade tänkt att det skulle rassla till och att jag skulle få en ny adress som jag sedan även skulle hitta på Dynus namnserversida, men knappen biter liksom inte. Behöver jag göra något speciellt för att få en ny IP-adress? Stänga av alla datorer som hänger under AE:n, eller vad?

Jag tar alltid bort Mail-bilagor innan jag lagrar breven i olika brevlådor. Nu, sedan jag uppdaterat till Mountain Lion, dyker det upp en ny bilaga, "Brevbilaga.txt", när jag tagit bort bilagor ur ett brev. Denna nya bilaga är helt omöjlig att ta bort. Någon som känner igen detta? Varför blir det så här?

Edit: Den nya bilagan innehåller enbart texten "[Bilagan xxxxx har tagits bort manuellt]", alltså den text som tidigare hamnade i mailet i stället för den borttagna bilagan. Verkar ju bisarrt.

Stämmer, det är ju faktiskt inte hela världen att installera på nytt och ta böket med att ringa MS. Om jag nu orkar. Fusion rullar ju på hyggligt.

VM ordentligt nedstängd, hundratals gig på disken, lokal disk, tycker nog det mesta var ganska rätt.

Grr. Går inte att konvertera VM från Fusion, får bara "Error 41300: Failed to convert the virtual machine". Enligt Parallels knowledge base ska man kolla följande:

- Make sure VMware Fusion virtual machine is not encrypted
- Try to Split and then "Unsplit" the VMware Fusion virtual machine hard disk in virtual machine settings before converting it to a Parallels Desktop virtual machine
- The VMware virtual machine file name may contain unsupported symbols like '/', '*','&' or different - rename the virtual machine and try to convert it again.
- Make sure your Virtual Machine is hard disk errors free: Run chkdsk (checkdisk) utility in your Windows virtual machine to fix possible hard disk issues and try to convert it again.
- Make sure your Mac has enough hard disk space: Make sure that there is at least twice more free space on your destination hard disk than the source virtual machine's size.
- Restart Parallels Desktop and try to restart the conversion.

Gjort allt detta, fortfarande error 41300 mitt i konverteringen. Någon som har någon bra idé, eller ska jag ge mig in i supporten?

Åhå! Tack för svar, ska testa. Gissar dock att det kommer någon form av licensprompt efter ett tag, när systemet inte känner igen värden riktigt. Har försökt kontakta MS tidigare om detta, men det är ju inte helt lätt att veta vart man ska vända sig. Det är ju knappast ett betalsupportärende.

Hej alla.
Jag kör Win 7 på VMWare Fusion, men börjar tröttna på det och ska testa Parallels Desktop i stället. Problemet är att jag inte får installera min Win 7 där eftersom den redan är installerad under Fusion. Jag behöver alltså "avregistrera" min Win 7-installation från Fusion så att den blir fri att lägga in under Parallels. Hur göra?