Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Edin

Edin

Medlem
 • Namn Edin
 • Plats Stockholm
 • Registrerad 2012-05-20
 • Senast aktiv 2018-09-12
 • Antal inlägg 123

Foruminlägg

De senaste inläggen Edin har skrivit i forumet.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-30 08:49
Ursprungligen av Manup:

Dåligt att raljera över tappad användare

Hallå! När jag ändå har dig på tråden. Är nyfiken på vad som fick dig att registrera dig på 99 - kan du inte skicka mig ett privat meddelande med svar det skulle uppskattas stort!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-30 08:12
Ursprungligen av mjewl:

Ni får det att låta som 99.se är något nytt påhitt?

Jag vill minnas att när ni tog över siten så var namnet just 99.se.
Ni ville då byta till 99mac.se, av för mig glömd anledning.
Och nu har ni ångrat er och går tillbaka till 99.se?

Inget nytt under solen.

Ni har dessutom gjort sidan gräsligt ful. Och det är inte längre 99% fokus på Apple (och har inte varit på länge iofs)
Kan lika gärna läsa någon annan nyhetssida nu, t.ex eran systersida sweclockers.

Tack för mig, det var kul så länge det varade.

Bra sammanfattat! Hejsvejs :).

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-30 06:54
Ursprungligen av reboot81:

Många på 99 har nog samma mål – att sidan existerar. Om det nu innebär (som allt annat på nätet) annonser, så får vi leva med det. (Ja, det händer att jag smygsurfar på jobbet och ser nån annons ibland...)
Själv är jag en gnällis/tyckare, men mina önskemål är mina personliga. Hur ni får verksamheten att gå runt, ja det är inte något jag vill axla. Jag har full förståelse för att ni breddar sidans redaktionella innehåll.

Till er som klagar på att 99 "späds" ut med icke-Apple innehåll:
–vad ägarna beslutar är upp till dem. Gissningsvis tar de beslut med verksamhetens överlevnad som avgörande faktor, även om det innebär tuffa val.
-säg mig ett företag som lyssnar och för daglig dialog med dess slutanvändare?
-ni kan själva påverka Apple-halten på 99 genom forumet.

Låter vettigt och som du skriver finns ett gemensamt mål att sluta upp under om man vill. Ju bättre vi kommunicerar målet för 99 desto bättre, men sen handlar precis allt om att visa vad vi tror på, och vill, i konkreta handlingar - allt annat blir ju mest prat. För det ändamålet finns bättre förutsättningar än någonsin.

Tycker det är jättebra och roligt med just personliga åsikter / önskemål och diskussionen i sig. Det ger nya insikter och ökar förståelse. Ska bli väldigt spännande att se vad som hänt om ett år!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-29 23:38
Ursprungligen av reboot81:

Självklart ska ni gå runt. Men gruppen som inte exponeras för annonser, men ändå vill bidra?

Jag genererar säkert 1000 sidvisningar/mån. När jag har sett samma annons 3 gånger så har jag sett den. Att visa bilden ytterligare, ja då blir det irriterande. Tjatigt.
Nu ska jag, som slipper koda kalaset, önska saker som det vore en checkbox att bocka i någonstans i forumets inställningar:
1. Max N antal visningar av annons X per vecka.
2. Möjlighet att själv välja var annonser skall visas.
3. Möjlighet att kryssa bort en annons "[] visa inte fler av denna annons"

Jag redigerade mitt inlägg en del. Men som svar på detta - fortsätt blocka annonsen och ha inte dåligt samvete för det om du ändå inte nyttjar annonserna. Det är vi som behöver växla vår affärsidé till något mer attraktivt och jobba hårt för att öka uppskattningen till den kommersiella biten. Vi har bra saker på gång, testpiloterna är en sådan (där medlemmar får recensera produkter utan att tillverkaren får lägga sig i budskap) och sponsrade quizzar är en annan som alla både kan bidra till genom sitt engagemang men också vara med och skapa. Det är så vi vill ha relationen till communityt.

Vi vill hitta samarbeten med annonsörer och varumärken som kan bidra till communityt och stärka gemenskapen genom att vara delaktiga snarare än att skrika ut budskap genom annonser. Därför är det viltigt att komma bort från ett Apple-beroende där det finns exakt 0% stöd / intresse / engagemang ifrån.

Senast redigerat 2017-08-29 23:59
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-29 23:02
Ursprungligen av reboot81:

Jag är emot annonser som förstör upplevelsen. En bild som täcker halva sidan, ja det är bara irriterande. Vilket skapar anledning till att blocka annonser, så som jag gör.
En stor reklambild efter content, ja det vore intressant. Man läser tråden... och ögonen fortsätter.

Återinför supporter! 99kr per skalle/år?

Supporter är helt ointressant i sammanhanget, det kräver 40 000 supporters och då är det ganska lågt ställt till de ambitioner som finns. 99 drivs inte ideellt utan ska också skapa arbetstillfällen, frilans etc inom communityt.

Annonsfri kommer sajten inte att bli som det ser ut just nu iallafall, däremot har vi ett jobb att göra i att få en bättre och mer givande annonsmiljö för alla oss som är här.

Att den varit kass beror mycket på att ett renodlat Apple-community inte har en hållbar annonsaffär. Tro mig - vi vet och vi har drivit communityt med ren förlust i många år just därför att det finns andra värden här än pengar.

Eftersom jag äger företaget som driver 99, är driven och brinner för idén kring att skapa gemenskap med människor som delar kunskap och information med andra människor (ett slags co-creation) så är det vad vi alla kämpar för. Jag sätter människorna i centrum och företaget bakom finns inte till för att göra er som är här till bättre konsumenter. Jag gillar heller inte annonser när de inte ger mig något och de är ofta ett nödvändigt ont. I bästa fall så bra att man faktiskt får ut något av dem.

Det finns stora brister i både webbdesign, grafisk profil och i hur modernt och mobilanpassade allt är och det rimmar inte alls med hur vi själva vill ha det men så ser verkligheten ut. Kommer göra allt för att komma ikapp med de bitarna och även som många påpekar öka involveringen från communityt. Det är extremt frustrerande att lyssna på önskemål men inte kunna göra förbättringen som krävs, eftersom det gör att tilliten sjunker.

Ni som är här med förutsättningarna som finns idag och som vill kämpa tillsammans med redaktionen för att lyfta detta community välkomnas med öppna armar. Vi behöver all hjälp och stöd vi kan få även i webbdesign och utveckling. Är fast övertygad om att det finns en enorm kraft och vilja i Jakob, Ida, Amanda och Andreas och att många är villiga att engagera sig om vi hittar rätt med profil och innehåll.

Så länge man ser redaktionen som några som klampar in och förstör det som var så bra innan så är man på fel plats och gemenskapen är frivillig och ömsesidig. På samma sätt måste vi som jobbar med 99 vara ödmjuka för att vi inte vet bäst och inför all samlad kunskap bland er som finns här.

Senast redigerat 2017-09-01 10:30
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-29 22:53
Ursprungligen av PaO:

Om vi alla tillsammans betalar en kraftig slant för forumet så kan annonsen plockas bort. Men det kanske inte är så intressant ☺️

Vi plockade bort två annonspositioner i samband med 99.se på större skärmar (hela 3:e spalten!), så riktningen är ditåt. Finns en bra idé om det kommersiella och det bygger på att communityt är med, involverade och generellt ökat engagemang inom gruppen som är här. Det kräver att vi tillsammans, med redaktionen som ledare, lyckas skapa en så intressant mötesplats som möjligt för andra likasinnade och välkomnar dessa.

Verkar finnas en bild om att 99 är ute efter att "bredda" sig och bli en i mängden och då har man missförstått vart sajten är på väg. Full förståelse för att det inte är tydligt än eftersom det här bara är första steget och det enda som egentligen är tydligt är vad vi lämnar bakom oss.

Det är helt ointressant att växa i antal besökare exempelvis. Hellre 500 riktigt aktiva medlemmar som bidrar till communityt än 150 000 besökare som bara är här för att konsumera information.

Senast redigerat 2017-08-29 23:07
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-28 11:56
Ursprungligen av Erik.dv:

Exakt, många drog när siten togs över vilket är beklagligt. Men det nya kanske blir något också. Och jag förstår det är enklare att bygga något nytt med basen av något gammalt (även om det nya har lite med det gamla att göra).

Det är lite som att Expressen köps upp och byter namn till Ponny Nytt. Visst skrevs det som hästar förr men…

Jag hoppas innerligen inte att liknelsen Expressen till Ponny nytt är något att dra paralleller till. För många bör det vara ett naturligt steg att gå från strikt Apple- och produktorientering, till hela ekosystemet kring Apple och hur det underlättar vardagen, till att utgå det mobila och fokusera på just det digitala vardagslivet (lite min take på det hela) nu när det börjar mogna och bli intressant. Det kommer bli tydligare vad det handlar om när vi visar vart det är på väg genom handling och det kommer att ta tid.

Hoppas och tror att vi kan bygga en gemenskap kring intresset och närheten till varandra här i Sverige där målet är att 99 ska vara en engagerad samlingsplats som genererar ny kunskap och intresse. Det blir absolut en utmaning att bredda intresset och samtidigt fördjupa det ännu mer (mer nörderi!), men hade det inte funnits någon koppling alls till arvet så hade ett annat val varit att lägga ner 99mac helt och skapa ett helt nytt varumärke. Lite upp till bevis nu!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-28 11:36
Ursprungligen av Erik.dv:

Det är inget konstigt att sidan blivit vad den blivit.

Ett par av oss som reagerar nu…
Jesper Ohlsson - registrerad för 15 år sedan c:a 18 000 inlägg
Erik.dv - registrerad för 15 år sedan med c:a 7500 inlägg
Zinned - registrerad för 9 år sedan med c:a 8500 inlägg

De som driver siten…
Ida Blix - registrerad för 13 år sedan med ca 2000 inlägg
jakobnilsson - registrerad för 3 år sedan med under 1000 inlägg
ekloev - registrerad för 2 år sedan med med under 500 inlägg
amandareventlid - registrerad för 1 år sedan med c:a 100 inlägg

Vi har medlemmar som enskilt lagt ner mer tid på siten än den sammanlagda skaran som nu driver den. Då är det helt naturligt att vi dels tycker mycket om hur sidan är eller varit och att vi då känner starka band till den.

Vad som kan ses som lite oturligt är att dessa tidigare eldsjälar (och många som redan lämnat sidan tror jag) inte fått vara med i utveckling och utformningen av nya sidan.

Du har rätt i ovanstående (siffrorna). Problemet är att kategorin "ett par av oss som reagerar" är få och blir färre (det skedde rätt dramatiskt för många år sedan) att kategorin "De som driver siten", dvs de besökare vi tror finns där ute som kan bidra med att bygga upp ett community kring gemensam sak / intresse / engagemang. Det bästa vore om alla kunde enas under samma flagg, vara med och bygga 99 gemensamt men det beror väl också mycket på hur duktiga vi är på att kommunicera att det är målet.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-28 10:50
Ursprungligen av carlsson:

För att göra en lång åsikt kort: Jag är kluven.

Normalt! Jag hoppas det bli så tydligt vart 99 är på väg att alla kan göra ett val när dammet lagt sig. Vi kommer att fokusera på gemenskap, community och att engagera med innehåll, träffar och till och med även den kommersiella delen för att komma bort från annonser som ingen uppskattar.

Håller med om att vill man bara hålla sig uppdaterad kring Apple så finns bättre internationella sajter som det är omöjligt att konkurrera med lokalt i Sverige. Det som däremot finns här är gemensamma värderingar, viljor och närheten till både täckning och varandra. Därmed blir inte 99 en sajt för alla utan för de som vill vara med och bygga detta.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-08-28 10:39
Ursprungligen av Dalle:

Tillbaka till rötterna alltså med namnet, 99.se. Men samtidigt stryker ni det enda som gjorde forumet speciellt, nämligen ett dedikerat Apple-forum? Adrian, Björnström & co sätter nog morgonkaffet i halsen idag.
Sajter som denna finns redan, breda teknikforum utan någon egentlig USP. Det blir nog svårt för "nya" 99 att sticka ut i mängden, risken är att ni drunknar i mediabruset.
Tack för denna tid.

RIP.

Det finna risker med att göra en förändring, men den kommer inte tvärt utan följer innehållets riktning senaste åren. Det finns större risker att inte göra något alls och vi som jobbar aktivt med det här brinner för communityt.

Förändringen med 99 går ut på två saker. Att bygga och stärka communityt (som 99mac tappade för många år sen, dvs högt engagemang). Det andra är att involvera communityt i innehållet och att sluta använda 99 som en tekniksajt i mängden med redaktion och läsare separerat.

Ambitionen är att göra något tillsammans med oss som vill bidra på olika sätt vare sig det gäller testpiloter som innehåll eller att arrangera pubkvällar för att träffa likasinnade.

RIP 99mac och välkommen Nittinio! Häng gärna med och ge det tid, framförallt ge det en chans. Det finns härliga personer och personligheter här och det är också styrkan med 99 - gemenskapen.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2017-04-19 22:37

Hallå! Såg att det vart en del diskussioner om ekonomiska frågor så jag tänkte flika in med svar eftersom jag har bäst koll på det. Det kan ju vara kul att ta del av om inget annat! Jag är också expert på att skriva wall of text ;-).

Som flera vet förvärvade (fördärvade??) ”SweClockers” sajten 99.se (gamla 99mac) av Martin B som även är en gammal vän till mig. Det var ett par år sedan nu och bland det första som gjordes var att hitta tillbaks till rötterna varav sajten döptes om till 99mac igen. Observera att ingen kunskap och historik följde med förutom Adrian B som var med ett tag och givetvis kommer aldrig 99mac att bli var det en gång var därför att omvärlden förändrats, Apple har förändrats och "99-crew" har förändrats. Tydligt är att det genom dessa tider hela tiden funnits en gemenskap här där en del profiler sticker ut mer än andra varav Martin enligt mig var den största och den som agerade ledare.

99.se hade redan innan förvärvet genomgått tuffa tider, bland annat raderades flera års nyhetsarkiv av misstag och mycket innehåll försvann. Forumet bröts isär till flera olika domäner parallellt med att intresset svalnade från olika håll. Där någonstans såldes 99.se och det var ju knappast för att engagemanget var på topp. Vi var då ett fåtal personer i bolaget, hade aldrig gjort något liknande och vid den tiden gjorde vi vårt bästa för att göra ett lyft med den samlade förmågan vi hade. Sedan dess har 99mac levt i ett vakuum utvecklingsmässigt förutom den energi och glädje som redaktionen tillsammans med medlemmarna här tillför.

Med facit i hand sitter vi med ett nuläge och blickar framåt och Jakob leder den spaningen. Det finns olika åsikter om vad som gjorts med 99mac historiskt varav förvärvet var en tydlig förändringspunkt och jag vill bara flagga för att det är en stor skillnad på att lyssna och på förmågan att skapa med den kraft/kunskap man besitter och tagit till sig. Ambitionen har alltid varit skyhög och är det fortfarande. Med kunskapen vi för närvarande och genom åren samlat på oss är tanken att komma närmre ambitionen.

Kort om Geeks, som organisationen nu heter. Det man ser i den ekonomiska historiken för bolaget är ointressant från och med 2016. Det är ett nytt bolag, namn, identitet, ekonomisk struktur och framförallt är det tre gånger fler personer som jobbar på Geeks. Förändringen är från "digitalförlag" utan riktning till ett idéburet företag som tar människorna som samlas på platser som denna på allvar och det handlar främst om människor som brinner för ett gemensamt intresse som vill dela sin djupa kunskap och vänskap med andra. Det ska inte misstas för ”dåliga tider”, försämrad försäljning eller att redaktionen genomgår en kris. 99mac isolerat har aldrig varit lönsamt ur ekonomiskt perspektiv men det har hellre inte varit det centrala. Däremot behöver 99mac komma på fötter för att utvecklas och fortsatt vara relevant där måttstocken är det engagemang och vilja som finns här. Något behöver hända och en ny gnista behöver tända lägerelden, om ambitionen finns såklart. Det finns många sätt att skapa nytta på.

Nu finns ett läge för alla här att vara med och påverka i allra högsta grad, oavsett historiken. Därför vädjar även jag till att de som vill bidrar med konstruktiv kritik och gärna genom de frågor som Jakob ställer. Primärt handlar det om att hitta en riktning för framtiden genom inkludering av alla här. Frågor om ekonomi som betalmodeller (prenumeration / annons / kombination) är sekundärt och kommer senare. Om någon känner för att kliva in och ta ett större ansvar för 99mac så kontakta Jakob. Tycker någon sa det bra med att redaktionen inte vet bäst, precis så är det och det är den samlade kunskapen här som är det som gör det speciellt.

Det finns olika riktningar att ta framåt och det finns för-/nackdelar som behöver vägas och även möjligheter/risker. Den stora problematiken jag personligen upplever i förändringen genom ett renodlat Apple-community i Sverige (som helhet) är framförallt att Apple knappt engagerar sig här, man sällan kan vara ute med något exklusivt (innehåll eller att engagera med), Sverige är en relativt liten marknad parallellt med att konkurrensen är internationell, Apple har breddats enormt (tänk ios), engagemanget har tydliga toppar (framförallt långa dalar) som hårt styrs av Apples evenemang och man är helt beroende av en enda aktörs framgång. Den kreativa nybyggaranda som fanns för många år sedan och nyfikenheten i att vara "annorlunda" kopplat till framgång, som förmodligen var en stor drivkraft till 99mac, har minskat. Identiteten har breddats, förr kunde man gå runt på stan och se vem som ägde en Mac. Hänger ni med? Allt det här skapar nya möjligheter, människorna finns ju kvar.

Den stora utmaningen nu är att renodla och vara tydlig med vad 99mac är/blir och att hitta gemensamma nämnare som stärker och utökar gemenskapen här där grundtanken är att här finns något starkt att bygga på. Ambitionen är att göra det bäst och med djup kunskap, med ödmjukheten att släppa fram andra som gör det bättre.

Sist, tack för allas engagemang! Även om det kräver en del att ta emot vad som kan tolkas som hård kritik så ligger det ett engagemang i botten som är väldigt intressant.

Senast redigerat 2017-04-19 23:56
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2014-05-12 19:38

Vi i redaktionen har länge varit sugna på att träffa våra läsare och medlemmar och vi funderar på att dra ihop en #Macpub i Stockholm - till att börja med. Tanken är att träffa likasinnade och ha allmänt trevligt på något mysigt ställe (förslag mottages). Med lite tur kan vi få ihop ett lagom gäng tänkte vi och kanske även lite branschfolk för en bra mix av folk.

Hur ser intresset ut bland er? Skriva gärna en rad eller två!

Senast redigerat 2014-07-22 14:08
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2014-03-27 14:08
Ursprungligen av filuren:

Nu har det gått ett tag sedan 99mac hamnade hos SweClockers. Jag minns diskussionerna, oron och frågorna.

Med facit i hand så blev det riktigt lyckat. Bra jobbat, alla inblandade.

Tack filuren! Redaktionen är ute på resande fot så de har inte hunnit svara ännu men det värmer. Vi jobbar för fullt för att det ska bli en ännu bättre upplevelse framåt.

Edin / 99mac

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2014-03-11 14:21

Inget för oss vänsterhänta med andra ord, mår lite dåligt när jag ser att allt är på fel sida av bordet!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2014-02-10 15:07
Ursprungligen av Redaktionen:

Apples Iphone är populär världen över och på grund av stora prisskillnader kan USA-resenärer använda den som valuta och betala för olika tjänster i sina hemländer.

Läs hela artikeln här

Inte helt impopulärt bland privatpersoner i Sverige heller, finns säkert en del som tjänat en hacka på detta! Eller hur @Björnström ;-). Traden för usa-import av iphones