Vad gäller 1Password så finns det anledning att påpeka att det inte är det enklaste programmet att hantera som någon redan påpekat. Jämfört med många här är jag en nybörjare, men jämfört med många kollegor på kontoret är jag en relativt skicklig datasnubbe. Och jag tyckte det var krångligt.
Men det som gjorde att jag slutade använda det var att jag aldrig fick ordning på användningen på andra datorer. PC:n på jobbet. Eller när man snabbt skulle låna någons dator och logga in på en sida. Jag vet inte om de löst det på något enklare sätt nu, men för ett par år sedan tyckte jag det var extremt krångligt.
En krånglig sak med 1Password är att man måste installera ett program, och dessutom ett tillägg till webbläsaren. Många nya användare av 1Password har nog undrat varför programmet inte lyckas fylla i uppgifterna på en inloggningssida, eftersom de inte vetat om att ett webbläsartillägg krävs. Så det är viktigt att tänka på.
I förra versionen (version 3) av 1Password behövde huvudprogrammet och tillägget synkas. De hade varsin kopia av databasen. När dessa hamnade i osynk blev saker och ting jobbiga. Skrämde nog bort en hel del användare. Lyckligtvis har man i och med version 4 förändrat detta, numera finns bara en databas.
Jag har aldrig haft några problem med att synkronisera 1Password-databasen mellan mina datorer (OS X och Windows), använder Dropbox och 1Passwords standardinställningar. Det ska definitivt fungera, och supporten borde definitivt kunna hjälpa dig med det.
Att logga in på sina konton på någon annans dator blir självklart svårt, eftersom hela poängen med 1Password är att man inte kan sina egna inloggningslösenord. Det finns några svar på detta. Man kan helt enkelt låta bli att logga in på någon annans dator, de flesta har ju numera en smartphone tillgänglig som man kan surfa på om behov uppstår. Visst, nuvarande Android-versionen suger hästdase men en helt ny är på gång.
Sen finns också 1PasswordAnywhere, en funktion som finns om du har Dropbox-synkronisering aktiverat för 1Password. Då kan man logga in på sitt Dropbox-konto, navigera till sin 1Password.agilekeychain och ange huvudlösenordet. Sen kan man kopiera sina lösenord därifrån. Ärligt talat kan jag dock inte rekommendera denna lösning. Det är en ytterst dålig idé att ange sitt huvudlösenord på någon annans dator, av lätt insedda skäl. Och även om vi bortser från säkerhetsriskerna så finns det andra invändningar. I takt med att de lagt ner mer tid på mobilapparna har utvecklarna ofta glömt bort att 1PasswordAnywhere finns, eftersom få använder den. Du kan helt enkelt inte lita på att tjänsten fungerar. Men visst, det kan vara bra att ha om man verkligen måste komma åt sin 1Password-databas någonstans.
Jo, nu kommer väl frågan: Men, hur ska jag kunna logga in på Dropbox, lösenordet är ju slumpmässigt genererat och lagras i 1Password? Svaret på detta moment 22 är att det trots allt finns några lösenord du måste kunna utöver ditt 1Password-huvudlösenord. Däribland Dropbox-lösenordet. Mitt tips är att ha ett inte alltför starkt Dropbox-lösenord, kanske 4 Diceware-ord, och kompensera detta med att ha tvåstegsverifiering aktiverat för kontot.
EDIT: Nu när jag tänker på det så är nog det vettigaste för en vanlig människa att strunta i lösenordshanterare och istället aktivera tvåstegsverifiering för sina konton istället. Google, Dropbox, Hotmail/Outlook och Facebook använder t.ex. samma system så man behöver bara en app för att skapa koder till dessa tjänster.