Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jakobnilsson

jakobnilsson

Medlem
  • Namn Jakob Bäck
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Digital Content Specialist
  • Registrerad 2014-02-03
  • Senast aktiv 2020-09-24
  • Antal inlägg 1569

Foruminlägg

De senaste inläggen jakobnilsson har skrivit i forumet.

Ursprungligen av SweSG:

Var nog hög tid att lägga ned 99! Lite synd, men gick lite utför på slutet tyvärr. Själv kommer jag sakna 99 en hel del. Varit någorlunda aktiv under mina år. 5-6 år eller så. Sedan har jag la inte bidragit med så mycket med mina inlägg alla gånger. Kommer sakna er alla som skrivit för 99 och i forumet! <3

Kommer sakna dig med @SweSG! Du kanske inte haft mest att säga om det vi täcker redaktionellt, men du har onekligen varit en livskraftig och viktig del av forumet – alltid något att säga!

Ursprungligen av Stefan Strandberg:

Satan så tråkigt! ?

Är kanske inte så förvånad med tanke på att antalet inlägg minskat hela tiden, men jag kommer att sakna 99. Varit medlem sedan maj 2001 och har tillbringat en hel del tid här..

Nej trenden har tyvärr varit sådan en längre tid. Vi har sett en ganska stadig ökning av antalet inlägg det senaste året, men tyvärr inte tillräckligt snabbt som vi hade behövt för att kunna göra affärer och få de intäkter vi hade behövt.

Ursprungligen av BlackSmp:

Onödigt, forumen är vi tillsammans.

Skadeglädje är inte klädsamt

Jag håller med – tråkig ton och onödigt. Samtidigt har folk olika sätt att reagera på tråkiga nyheter

Ursprungligen av Dalle:

Det var exakt det här som många varnade för när ni ändrade inriktning på sidan!
Alla som sysslar med någon form av företag vet att man måste sticka ut på något sätt för att synas. Ni gjorde precis tvärt om! Ni följde med strömmen istället för att sticka ut. Nu vet vi hur det gick...

Ekonomiska problemen fanns långt innan ändringen av inriktning. Som vi skriver i artikeln var detta tvärtom ett försök att ändra en långvarig trend med mindre och mindre engagemang i forumet. Och aktiviteten har ökat sedan dess, bara inte tillräckligt mycket eller tillräckligt snabbt.

Ursprungligen av Johan Thuresson:

Nu är det du som överdriver. Menar du på att förmågan att reducera bakgrundsljud inte är relevant för uppleve av ljud? Många håller inte med dig.

Sedan är du onyanserad. Sony M3 reducerar inte allt ljud. Borrmaskins- och flygplansentusiaster undanbedjes. Omöjligt uppdrag! Men hörluren reducerar vanligt bakgrundsljud mycket bättre än AirPods. Jag förstår inte hur du tänker om jag ska vara ärlig.

Här en mycket mer nyanserad (ej reklamfinansierad?) recension: https://www.whathifi.com/apple/airpods/review

Förmågan att reducera bakgrundsljud är en del av helhetsupplevelsen ja, precis som jag tar upp i texten. Men nej jag skulle inte bedöma det som en del av ljudkvaliten i sig. Om du föredrar att göra det är det helt upp till dig dock.

Naturligtvis reducerar Sony M3 omgivningsljud bättre än Airpods – ingen har väl påstått något annat? Det är olika lurar för olika situationer, med olika för- och nackdelar. Och för min del föredrar jag definitivt att ha AirPods på mig på Stockholms-gatorna snarare än Sony M2. Inte på grund av ljudet utan på grund av att jag vill höra en del ljud runt omkring mig.

AirPods släpper in ljud, mer än vissa föredrar. I mitt liv, med mina vanor, påverkar det inte jättemycket. På många sätt är det för mig rentav något positivt. Ibland när det pågår gatuarbete, eller där det är mycket oväsen blir det svårlyssnat. Men som jag förklarat, jag bedömer det som en separat egenskap, inte en del av ljudbilden.

Testet du länkade till verkar definitivt vara reklamfinansierat. Sidan är full av annonser. Jag förstår inte vad du menar – eller antyder du att testet jag skrev skulle vara köpt på något vis?

Ursprungligen av Johan Thuresson:

Men det påverkar ljudkvalitén. Det var det vi diskuterade. Inte huruvida de fungerar hyggligt i vanliga miljöer.

Du menar att jag borde ha skrivit "Ljudet är riktigt bra, såvida du inte står bredvid en borrmaskin"? För det gäller ju alla typer av hörlurar i olika grad.

Alla hörlurars ljud påverkas av omgivningen. Mina Sony WH-1000XM2 låter inte bra på ett flygplan.

Ursprungligen av Johan Thuresson:

Hur många miljöer är helt ljudlösa? Det där resonemanget är ju helt ohållbart.

Hörlurarnas förmåga att reducera bakgrundsljud kan inte separeras från ett allmänt resonemang om ljudkvalité. Det spelar ingen roll om omgivningen är det öppna kontorslandskapet, tågkupén, i sommarstugan med familjen, på gatan i Stockholm, på spårvagnen/tunnelbanan, på bussen etc etc etc. AirPods läcker som ett såll. Och det innebär att ljudkvalitén blir värdelös.

Du överdriver kraftigt. Lurarna fungerar utmärkt i de flesta vanliga miljöer. Tunnelbanan i Stockholm ör inga problem, ej heller att gå ute på gatan.

Ursprungligen av keptang:

Exaktemento, och det lär inte göras om det inte är gjort vid release. Men IP-klassning är lite av en papperstiger oavsett, ges inga garantier på någon produkt som blir vattenskadad.

Man får avgöra själv hur wild and crazy man vill vara i närheten av vatten med sina elektroniska grejer.

Strikt talat är väl release i maj, så de borde kunna gå ut med det då, typ på kartongen. Men annars håller jag med – tänker oavsett inte duscha med mina!

Ursprungligen av keptang:

Det får man tolka själv, klarar väl en skvätt svett.

Ja tyvärr fri tolkning, för Apple har inte gett någon IP-klassning (än)

Ursprungligen av pjnorman:

Tänkte snabbt bara kolla (ber om ursäkt om det tagit upp tidigare) om man kan köpa nytt fodral (airpods2) till gamla lurar? Så man får den trådlösa laddningen? Kan ju vara onödigt kanske, för om det funkar, så vet jag inte prislappen?

Vet vi något om de nya lurarna är mer vatten/svett-tåliga?

Det går att köpa laddningsfodralet löst, och då får du trådlös laddning till dina gamla AirPods. Kostar 995 kronor hos Apple:
https://www.apple.com/se/shop/product/MR8U2/t...

Ursprungligen av Johan Thuresson:

Tyvärr räcker det med att sätta sig i en genomsnittligt högljudd tågkupé så är det åt fandens med den där ”riktigt bra ljudkvalitén”.

Hörlurarna läcker värre än ett såll. Tyvärr.

Jepp och det är en av bristerna, som jag skrev. Å andra sidan tycker jag det är ganska bra att kunna höra tåg och bilar när jag är ute och går i Stockholm.

Ursprungligen av IngoX:

Missade ni ryktet om Beats Powerbeats Pro? (true wireless)
https://www.99.se/artikel/12505-ios-122-avslo...

Nej, men jag blandade ihop dom med PowerBeats 4! Du har ju rätt i att de där ser ut att vara en True Wireless. Gör ju en mer klassisk PowerBeats 4 ganska poänglös måste jag säga..

Ursprungligen av MrQuattro:

Fast man (jag) vill inte ha några icke true wireless lurar. Lurar med sammanlänkande sladd känns lite gammaldags, men smaken är ju som bekant som baken... Får hoppas på några schyssta True Wireless InEar, drömmen vore ju om de även hade ANC och rejäl batteritid men fortfarande i ett smidigt format. Man får hålla tummarna för lite MFI certade nyheter snart

Jag håller med! True Wireless är det som gäller. Vi kan väl hoppas på in-ear-AirPods nästa år!

Ursprungligen av MrQuattro:

Jag har gjort en liten behovsanalys för om jag verkligen behöver AirPods. Har redan första generationen, men efter en stunds reflektion inser jag att jag i stort sett enbart har med mig dem som backup. När jag befinner mig på kontoret nuförtiden så använder jag uteslutande mina Bose QC35ii pga komforten och brusreduceringen. Är jag ute och montionerar, använder jag uteslutande mina Samsung Gear IconX lurar pga passformen. Dvs de sitter kvar ordentligt i öronen även om man ruskar på huvudet, vilket tyvärr inte är fallet med Airpods. Men har jag inga andra lurar att tillgå är det smidigt att alltid ha ett par AirPods i fickan, ser dock inget som helst behov av att uppgradera till den nya versionen. Antar att man måste ha MFI certifierade öron för att AirPods skall sitta kvar. Är nyfiken på vilka andra lurar som släpps med det nya H1 chippet, släpps det några som liknar Gear IconX i design och funktion, är de ett givet köp för mig.

Haha, antar att mina öron är MFI-certifierade! ?

Nästa H1-hörlurar ser ut att bli en uppdaterad version av PowerBeats:
https://bgr.com/2019/03/22/powerbeats-4-relea...

Sen gissar jag att Apple kommer att bredda sortimentet, och att vi kommer få se fler AirPods-varianter och Beats-varianter med tekniken.

Ursprungligen av Johan Thuresson:

Apples mest inbitna kundkrets är van vid hög standard på prylarna. Dock har de jättesvårt att förhålla sig till prylar som i några avseende är mediokra. AirPod är en bra pryl i många avseende, men ni ska fan inte lura i mig att dess styrka ligger i ljudkvaliteten-:)

Därav ordvalet i recensionen. Jag hade kanske gått med på uttryck som ”helt okej” eller ”acceptabelt”.

Men ”Riktigt bra”? Det blir ju bara löjligt.

Det är ju upp till var och en att tycka att saker är "löjligt", men i grund och botten – oundvikligen – är ljudkvalitet något subjektivt. När jag bedömer ljudet utgår jag från mina erfarenheter och preferenser.

Det finns ingen direkt koppling mellan pris och ljudkvalitet. Generellt låter dyrare hörlurar bättre än billiga, men ganska snart blir det mycket mer pengar för lite bättre ljud. Vad gäller Airpods är det heller inte framförallt ljudkvaliten som kostar pengar – det är annat som H1-kretsen och tekniken runtomkring. Den stora styrkan med Airpods ligger i smidigheten och formatet. Om bra ljud var det ENDA man brydde sig om finns det såklart bättre produkter att investera 2 500 kronor i.

Men med det sagt står jag fast vid att Airpods låter "riktigt bra". En del människor tycker att bra ljud är synonymt med en tung bas som slår som hammarslag mot trumhinnan. Det tycker inte jag. Jag definierar bra ljud främst utifrån de här parametrarna:

  • Detaljrikedom & Omfång: hör jag alla instrument och inslag i ljudet?

  • Känsla: Låter ljudet "levande" och finns det en känsla av rymd?

  • Volym & kraft: Hur högt kan jag spela utan att ljudet kraschar, och hur lågt?

Utifrån detta kan jag konstatera att Airpods har ett väldigt välbalanserat ljud, imponerande med tanke på de minimala komponenterna. Jag har hört betydligt kraftigare lurar som låter stelare och tråkigare. Den stora bristen i ljudet är som jag sagt att lurarna är känsliga för hur de sitter i örat - lossnar de blir ljudet tunnare, samt att de släpper in omgivningsljud vilket såklart påverkar upplevelsen.

Det är klart att Airpods är en kompromiss. Det är alla produkter. Men att de behövt kompromissa så lite med just ljudkvaliten tycker jag är supercoolt. Att med hjälp av datorkraft och sensorer i realtid analysera ljudbilden och dynamiskt kompensera för brister är en grej, och där är Apple bland ledarna skulle jag säga med Homepod och Airpods.

Men jag har full förståelse för att andra aldrig skulle komma på tanken att kalla ljudet i ett par små vita plastlurar "riktigt bra". I slutändan handlar det om ens egna öron.