Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
CrazyCat

CrazyCat

Avstängd
  • Namn Giorgios Gregorios
  • Registrerad 2014-04-13
  • Senast aktiv 2014-05-08
  • Antal inlägg 41

Foruminlägg

De senaste inläggen CrazyCat har skrivit i forumet.

Den som kan tipsas om en återförsäljare i Sverige som kan leverera "Thunderbolt Optical Cables by Corning" får också Nobelpris :-). Inte ens svenska AppleStore säljer den - inte fysiskt och inte på nätet. Som sagt; Thunderbolt är ännu efter 1-2 år verkligen ett problematiskt gränssnitt. Jag hoppas verkligen att det blir lika stort som FireWire, men jag börjar tvivla. Någon tillbehörsindustri av betydelse har ännu inte kickat igång.

Det är ju Intels teknik - klart det är deras fel :-D. Dom valde en teknik som blir enormt begränsad av fysikens lagar. Dom skulle ha valt en annan teknik. Dom skulle ha kört vidare på optiskt t.ex. Nå - detta är inte vad mitt problem handlar om - vems fel det är - jag har nu av fritt val valt att hoppa på Thunderbolt-tåget och har ett problem att lösa. Alla kontruktiva tips är välkomna.

Ursprungligen av beh:

Vad du inte verkar förstå är att Apple tagit beslutet att skeppa sin skärm med fastlödd kabel så du får detta problemet. Att konspirera mot Intel eller fysikens lagar hjälper dig föga

Jepp. Och detta måste ju ändå vara en plump i protokollet för Apple :-D. Själv har jag nu redan två Apple-skärmar och ett problem att försöka lösa

Ursprungligen av Erik.dv:

Jag skulle gå så långt som att säga Apple Thunderbolt Display inte lämpar sig speciellt väl för personer med behov av att placera sin dator avskiljt från sin desktop. Det går att lösa men det blir lite av ett work-around.

Man kan inte koppla ihop den sladden med sladden som sticker ut ur en Apple Thunderbolt Display.
Att det går att lösa med daisy chain har jag alltid förstått.
Läs bara vad jag tidigare skriver så klarnar det

Ursprungligen av beh:

Vi vet vad en Thunderbolt Display är (och den är knappast "sanslöst bra" för skärm att räkna, men det är en annan diskussion).

Har du en källa på att en optisk kabel, en Mac Pro och en Thunderbolt Display inte fungerar i hop? Jag har endast läst denna testen: http://appleinsider.com/articles/14/02/16/rev... och de har visserligen inte testat med en skärm men i övrigt så tycks det inte vara några speciella problem. Att bara påstå att det är problem hjälper inte, du får nog ta och plocka fram länken där du läst att det inte ska fungera.

Det kommer inte att komma någon "förlängningskabel" variant av dessa då Thunderbolt är ett gränssnitt som arbetar med mycket låga toleranser och aktiv matchning i varje ända av en kabel. Det fungerar inte att ansluta två sådana tillsammans utan att terminerna signalen och generera en ny.

Det är inga problem med kabellängd på Thunderbolt, speciellt inte efter att de optiska varianterna entrade marknaden. Vad som är ett problem är det du upplever, att kablar endast kan gå mellan enheter och att Apple envisas med att lämna med en kabel och göra hela skärmen oanvändbar om den skadas. Detta var vanligt med fasta kablar på billiga VGA skärmar, men senare slutade samtliga tillverkare med det ofoget. Ja, bortsett från Apple då.

Thuderbolt utvecklades med optiska kablar i åtanke och projektnamnet var från början Lightpeak. Det handlar inte om någon ofantlig bandbredd, 20 Gbit börjar närma sig gränsen för vad man idag kan få ut ur en lång kopparkabel men ligger långt under vad en fiber kan prestera med rätt modulation. Problemet är återigen Apple som gott och väl kunde ha lös kabel på sin skärm. Du löser det nog billigast med en LaCie eSATA Hub vid skärmen.

Min gissning är att det kommer att vara många år mellan FCPX-uppgraderingar som man tar betalt för. Kanske aldrig - har man köpt det så är man med för alltid. Skulle inte förvåna mig. Apple ger för det mesta bort program - dom lever ju på hårdvara. Dom har aldrig engagerat sig i antipiratkriget t.ex. Har man deras mjukisar så måste man gå och köpa en av deras burkar för att använda dessa mjukisar.
Vi som varit med många år ser ju dessutom nu hur Apple sätter pris på sina pro-appar som är löjligt lågt. Det måste vara tufft för konkurenter (Adobe, Telestream, m.m.) - som inte lever på hårdvara - att hänga med i Apple's extrema prisdumpningar :-D.

En annan anledning till att nya Mac Pro aldrig kommer att finnas som rack-modell är givetvis att den inte är tänkt som server. Nya Mac Pro är ett grafik-monster - vad jag förstår så är skälva kärnidén dom dubbla grafikkorten och annan teknik som ökar flödet mellan grafikkort och CPU. Denna Mac Pro är specialbyggd för videoproduktion - helst med Apples eget FCPX så klart - och 3D-videoproduktion. Allt annat kan man göra med en iMac.
Att jag ändå absolut vill ställa den i ett rack beror bara på anledningen att jag har ALLT annat i detta rack (videokort, videohub, diskar, videomixerkort, H264-streamingkort för sändning, etc) - och jag och några till är ingen bas att kränga en rackmodell som skulle kosta typ 100 millar att utveckla.
Jag tror att även om den fanns som rackmodell så skulle vääääldigt få servrar börja rulla på dom. Det är Dell etc som gäller där och Apples förra försök med rackmonterade servrar blev uppenbarligen ingen succe eftersom dom lade ner det. Att vara bäst och vackrast är ingen given väg till feta marknadsandelar :-).

Jag har alltså Apples Thunderbolt-skärmar. Dessa skärmar - som alla Apples skärmar - har en sladd som kommer ut ur skärmkroppen och på andra änden sitter en Thundeboltkontakt. Ingen sladd presenterad här i denna tråd löser mitt problem. Är det bara jag här som kör med Apples vackra och sanslöst bra skärmar?

Hade Cornings optiska sladd en Thunderbolt-hona på ena sidan skulle saken vara biff (om Mac Pro'n accepterade detta). En adapter MiniDisplayPort hona/hona skulle också fixa det med befintlig Corning-sladd (om Mac Pro'n accepterade detta). Även om jag hittar en fysiskt lösning så är det högst osäkert att Mac Pro'n accepterar lösningen - Mac Pro och Apple Thunderbolt Display snackar med varandra och är tydligen kinkiga (tänk Lightning-lösningen för iOS-enheter i kubik). Och jag köper inte gärna en Corning-sladd för 3000 kr utan att veta ett lösningen funkar. Inte ens när det inte är mina privata pengar.

Den som hittar en lösning åt mig får Nobelpris. Sammanfattning: Har man en Apple Thundeboltskärm och en Mac Pro skorsten så måste enheterna stå en meter från varandra - det är den fasta skärmsladdens längd. Detta är givetvis ett problem för många - inte bara mig. Thunderbolt var en nödvändig utveckling, men jag tycker att Intel misslyckades med sladdlängden - dom skulle inte ha släppt någon ny standard föränn en maxlängd på åtminstone 5 meter var fixat. Det är klart dom kunde sy ihop en lösning med denna enorma bitrate och ändå 5 meter...men dom hade inte tid...ville släppa nu och Apple låg på antar jag.
Jag hoppar nu på Thunderbolt hela vägen; externa RAID, externt videokort (Blackmagic), etc, etc. Det finns nu t.o.m. en docka för SATA med Thunderbolt som är klockrent för mig (filmar ofta direkt ner på SSD-diskar) - men den begränsade sladdtekniken med Thunderbolt är en pinsam och usel kompromiss.

Jag hoppas på en Thunderbolt-repeater innan jag får Mac Pro'n :-). En liten klump med hona på varje sida, Thunderbolt-kort (som sitter i alla diskar med två Thunderbolt-kontakter) som drivs av spänningen som finns i standarden; alltså en extern Thunderbolt-disk utan disk - liten så att det bara blir en klump mellan två anslutna Thunderbolt-sladdar. Det kommer, men när?

Senast redigerat 2014-04-13 22:13

Jo, jag känner till stepping stone grejen - men det är inte något alternativ. Jag har ett rack - två-tre-meter från detta står ett bord med två skärmar, tangentbord och mus och något annat ska inte vara på det bordet. Inte mellan bordet och racket heller. Förutom en sladd så klart - men absolut ingen pall med en disk för att kunna skarva Thunderbolt vidare :-D.

Ursprungligen av beh:

Du löser ditt TB problem med en optisk kabel och någon enhet med två TB portar (t.ex. en hårddisk). Du kopplar fiberkabeln mellan dator och hårddisk och ansluter första skärmen till hårddisken och andra skärmen till första skärmen.

Edit: Ändrade texten när jag hittade detta stöddokumentet från Apple: http://support.apple.com/kb/HT5219?viewlocale...

Har läst att Thunderbolt på Mac Pron inte accepterar sådant där. Det är inte Thunderbolt-certat. Jag vet givetvis att det finns långa sladdar för att skyffla DVI/HDMI - men det är en annan sak.

Ursprungligen av Erik.dv:

DisplayPort Kable
http://www.gefen.com/kvm/dcable.jsp?prod_id=9...

Upp till 15 feet finns utan förstärkning som sagt.

Jo, leveransproblemet är trist...väntar själv på en...har dock fullt fungerande Mac Pro's med några år på nacken som rullar fint.
Jag kommer att ställa min i ett ljudisolerat rack med glasdörr och problemet för mig är Thunderbolts löjligt korta kabelacceptans; hur jag ska kunna koppla ihop Mac Pro'n med mina två Thunderbolt-skärmar har jag ännu inte löst - racket kommer att stå ett par meter från arbetsplats där skärmarna givetvis står. Idag finns ingen vettig lösning för att dra Thunderbolt några meter. Inte vad jag vet. Och som jag har fattat det så får man ingen bild på skärmarna med för lång sladd - alltså; även om man accepterar att Thunderbolts feta bitrate inte funkar och nöjer sig med att bilden kommer fram via DVI/HDMI-protokollet - så funkar det inte. Antingen allt eller inget. Annars skulle man ju kunna köra med en vanlig DVI-förlängare och köpa att Thunderbolts övriga kraft inte funkar bara DVI/HDMI kommer fram...men så är det tydligen inte enligt den Googling jag gjort. Över huvud taget verkar det råda en hel del förvirring över detta och som det är nu MÅSTE man ha nya Mac Pro max en meter från skärm. Detta måste ju ändå vara en allvarlig brist i systemet?

Jag skulle också vilja ha nya Mac Pro som rackmodell, men jag förstår varför den inte finns i det utförandet; Apple skulle då sälja en bråkdel så många som dom säljer nu med denna design (en monstermaskin man kan ha på skrivbordet).