Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Krylovrum

Krylovrum

Medlem
  • Namn G
  • Sysselsättning Kåddar
  • Registrerad 2017-04-26
  • Senast aktiv 2019-04-13
  • Antal inlägg 103

Foruminlägg

De senaste inläggen Krylovrum har skrivit i forumet.

Ursprungligen av jakobnilsson:

Nej då, du har rätt och jag har fel. Senaste siffran från Apple Music är 48 miljoner. Jag har ordnat!

Såg nu att jag kunde använt Rätta Artikeln-funktionen. Men eftersom jag själv inte visste så lyfte jag frågan i tråden. Hoppas det är OK! (för jag vet att vissa redaktörer/skribenter kan bli irriterade över att man inte tar det via den vägen)

Ursprungligen av Redaktionen:

Prenumerationstjänsten Apple Music har sedan 2011 samlat 70 miljoner (?) månadsbetalande kunder, varav de flesta troligtvis inte direktköper så många digitala album längre.]

Var det inte Spotify som hade 70 miljoner prenumeranter? Och Apple Music hade cirka 40 miljoner, eller har jag fått det om bakfoten?'

OnTopic: Tycker inte Itunes har haft någon vidare bra utveckling. Inget jag kommer sakna direkt

Bra skrivet! Finns en del saker som jag inte håller med om i krönikan (det är trotts allt en krönika), men jag känner samtidigt att ämnet lätt kan spåra ur om man ger sig in i debatten med en klumpig infallsvinkel. Risken för missförstånd och feltolkningar är ganska stor då. Tycker det var en bra krönika med ett aktuellt ämne som bör diskuteras.

Citat:

Mångfald inom till synes triviala kategorier som kön, hudfärg, var jag bor eller funktionsförmåga är inte viktigt för att det ska bli rättvist i någon påhittad kvot eller för att vi essentiellt sitter inne på olika förmågor. Det är nödvändigt för att vi ska skapa objektivt bättre produkter som tar hänsyn till alla som använder produkterna.

Detta är något jag försökt banka in i folks skallen sedan debatten om kvotering började. Det handlar inte om 50/50. "Onejnejnejnej... det verkar som att vi har anställt 51% män och 49% kvinnor. Det är katastrof. Det ska vara 50/50. Hur fixar vi det här? Ska vi sparka någon? Anställa någon? Vi MÅSTE ha 50/50. Blablabla...". Har fått erfara den här typen av extrema synsätt alltför många gånger, även om det på sista tiden börjat lätta (i början var det extremt). Ja, målet är att det ska vara så jämställt som möjligt. Nej, det behöver inte vara en blodig linje mellan mångfald och icke mångfald på en arbetsplats. Och ibland finns det naturliga orsaker till detta. Till exempel har vissa teknologiska utbildningar dominerats av män med en fördelning på 80/20 bland utexaminerade. Man kanske ska börja där istället? Få tjejer att spana in teknik, eller? Och om tjejerna sedan, när de växt upp och ska börja välja, ÄNDÅ inte gillar teknik så har samhället gjort vad man kunnat, eller är jag ute och cyklar?
Alltså: Fördelningen bland sökande/utexaminerade domineras av en homogen grupp, vilket i sin tur påverkar fördelningen i anställningsprocessen hos ett företag. Vad ska företaget då göra? Inte konstigt att de har svårt att hitta rätt anställd från en minoritetsgrupp. Samma sak gäller politiska minoritetsgrupper bland hög- och lågutbildade.

Man får heller inte glömma den biologiska/psykologiska aspekten: Likasinnade kommer (oftast) bäst överens med varandra, rent kulturellt och socialt. Alltså: det är inte helt galet konstigt att två personer som är födda i Bolivia kommer bättre överens med varandra på en arbetsplats än två andra personer som är från skilda kontinenter. Eller att en kvinna (eller man) trivs en aning bättre med en annan kvinna/man. Eller att döva personer arbetar med varandra liite bättre, än om de får arbeta med andra personer som inte har hörselproblem. Samma sak gäller andra minoritetsgrupper (sexuell läggning, religion, o.s.v.). Jag menar inte att det ALLTID är så, jag menar bara att det är logiskt OM det är så.

Frågan är hur långt man ska gå för att få mångfald. Har mångfald ett pris? Och om ja, hur mycket kostar det? (med pris menar jag: kompetens, gruppdynamik, utveckling, etc.)

Som några redan nämnt så är detta på tok för sent. Minns att Google fick över AI-chefen från Amazon (han ledde arbetet med Alexa). Problemet är att Apple är nästan sist på bollen. Får se om de kan skaka fram någonting men jag förväntar mig inga stordåd.

Verkar som att de erbjöd honom rätt mycket. Förutom en hög position så får han även "direkt kontakt till Tim Cook". Var han svår att locka över, eller?

Receptet på att följa en trend för storföretagen verkar vara:
1. Vänta ut en tidsperiod tills den ledande chefen har utvecklat den innovativa lösningen hos företag A.
2. Företag B kontaktar då denne chef med i princip: Högre lön, större team, mer resurser (i form av data, maskiner etc.) och med uppgiften att "gör om det du gjorde hos företag A fast gör det med våra grejer".
3. När chefen gjort allt han/hon kunnat efter X antal år hos företag B så är det dags att få in nytt blod för att ta nästa steg.
4. Företag C kontaktar chefen och ber om samma sak.
5. Repeat.

Blir intressant att se vad det leder till

Ursprungligen av Innis:

Det går ALLTID att ta reda på vem du är. En dator går att identifiera genom att nätverkskortet har ett identitetsnummer https://en.wikipedia.org/wiki/MAC_address

För att förtydliga: internt så går det alltid att ta reda på vem du är. Eftersom MAC-adressen opererar inom länk-lagret så passerar den inte routern, d.v.s. den kommer aldrig ut i det öppna internet. MAC-adressen är inte publikt så andra aktörer kan inte ta del av den.

Så kort och gott: Om du är på jobbet och surfar, anta att de ser EXAKT ALLT som du gör på internet. Om du inte är kunnig inom området d.v.s.

Edit: Ett tips till er som vill vara anonyma på jobbet: Använd era mobiler med det mobila nätverket istället. Se till att inte vara uppkopplade på jobbets nätverk. (alltså så att chefen eller jobbets IT-tekniker inte ser er, utifrån så spårar Google och Facebook er som vanligt). Detta tips är till för er som vill surfa på 99.se men inte får det av era chefer

Problemet med att radera sitt konto, i mitt fall, är att jag förlorar kontakten med vissa vänner som jag bara kan nå via Facebook. Alltså en "vi är inte så nära att vi har varandras nummer, men vi behåller kontakten genom att vara vänner på Facebook"-relation. Nära bekanta, med andra ord (eller något mitt mellan vän och bekant). Jag har löst det genom att vara extremt passiv - loggar in cirka 1 gång i veckan och kollar endast om någon har skrivit något. Även om jag vet att de spårar mig via andra sidor, för det räcker med att en sida har en Gilla!-knapp så spåras du om jag förstått rätt. T.ex. Sweclockers.com (rätta mig gärna om jag har fel, men mina adblockers/tillägg/extensions i Chrome pekar på att själva Gilla!-knappen är en spårare utan att man behöver klicka på den).

Mina vanliga/nära vänner pratar jag med via telefon/SMS. Men alla som är ett steg längre än så har jag på Facebook. Och de som jag känner väldigt lite har jag inte ens på Facebook, utan säger bara "Hej!" om jag råkar stöta på dem längs vägen.

Edit: Väldigt trevlig guide för övrigt. Bra att ni lyfter upp detta!

Tycker också den matta var riktigt snygg! Kul att de vågar dra ut på svängarna lite istället för det gamla tråkiga svarta/vita.

Jag är ganska diskret av mig så har svårt för den mer skrikiga P20 Lite. Finns en färg för alla iaf

Har själv en P10 och är supernöjd med den. Så P20 känns som en intressant uppgradering.

Ursprungligen av PaO:

Man kan undra ?
Apples problem på sikt är två anser jag
1. Apple håller på att bli om de inte redan är ett företag i mängden och att då inte öppna upp sig utan låsa in sig för att hålla kvar kommer inte att fungera i längden. De måste erbjuda något unikt kontinuerligt.

2. Ekosystemet Dator / Surfplatta /Mobil ev wearble finns inte längre på samma sätt. Kommer ihåg hur lysande Jobs presenterade "navet" där datorn var central punkten och tror även att Apple visade detta i sina butiker. Då Apple säljer mycket hårdvara och iPhone är så dominerade och marknaden är mättad så ser man hur Apple försöker ändra inriktning. Hinner dom ställa om?

Apple har ju målat in sig i ett prismässigt hörn gällande X och det är nog därför de tänker om i år

Homepod är med ett exempel där till och med 9to5mac skriver att hårdvaran är där men inte mjukvaran på samma sätt och den är perfekt för Apple music men inte mer

Skall bli ytterst spännande att se hur Apple agerar i år för konkurrensen har aldrig varit hårdare ?

Tycker punkt 2 är mest intressant. Frågan om de hinner ställa om och i så fall till vad? Alternativt att de hittar "den nya Steve Jobs" och uppfinner ytterligare något revolutionerande. Den som lever får se

Ursprungligen av MultiMan:

Utan att vara direkt påläst så är nog Apples största misstag att de under ett tag förbjöd sina anställda inom AI att dela med sig av kunskapen (genom vetenskapliga artiklar bl a) och därmed flyttade många förmågor till Google istället som hade bättre villkor för forskning inom nya områden. Antagligen därför Siri ligger efter, vilket hon egentligen inte borde göra idag. Fanns någon väldigt välskriven artikel (à la 99!) om detta, men tyvärr minns jag inte var nu.

Jag är audiofil, eller möjligen före detta, men ljudkvalitet är väldigt viktigt, därför lockar HomePod mycket. Tyvärr har Apple även här artificiellt begränsat dess förmåga på andra områden, därför blir det inget köp så länge det kvarstår.

Iphone X lockar mig inte längre. Från början var priset för högt men efter mycket funderande hade jag idag inte köpt den även om priset varit 8'. För många felaktiga beslut även där, men det viktigaste är avsaknaden av TouchID.

Håller med om att Satya gjorde helt rätt att satsa på "molnet".

Ja och det är just detta jag varit orolig för. Att de var först med Siri men nu har halkat efter och ligger sist är väldigt oroande. Känns som att de fastnat i kvicksand och har inte rätta verktygen till att ta sig ur.

Håller med om att de inte träffade helt rätt med Iphone X (sett till förväntningarna samt priset). Känns som att de gått all-in på EN produkt och om den produkten inte levererar... ja då ser det inte så bra ut.

Tror att Google kommer dominera marknaden när det kommer till AI. De har redan samlat in all världens data redan innan år 2000 så'att'eh

Ursprungligen av iTiger:

Personligen har jag inte analyserat problembilden tillräckligt för någon särskilt adekvat analys. Men min upplevelse är att det är allt svårare och svårare att motivera köp av Apple-produkter. Telefonerna skiljer sig inte åt från andra flaggskeppsmodeller. Datorerna är dyra utan att kvalitén är bättre. Enda anledningen jag fortsätter nöta på med iOS-enheter är att jag investerat mycket i App Store.

Jag köpte ny bärbar dator rätt så nyligen och efter många om och men blev det en Surface Book från Microsoft. Kanske får jag ångra mig? Men än så länge är jag grymt nöjd!

Mitt nästa köp blir också en Surface Book (eller en Surface Pro, har inte bestämt mig ännu). Känns som att Microsoft börjar ta kampen, sedan är Apple ett mycket starkare varumärke så det blir svårt att komma ikapp.

Ja precis den känslan får jag också! Idag känns det väldigt svårt att motivera Apple-produkter. Förr var det "köp Apple - punkt". Nu är det mer "det beror på vad du vill ha". Marknaden mognar och andra aktörer hinner utveckla sina produkter/nischer. Vi har till och med Samsung som är världsledande med sina skärmar, som till och med Apple köper sina Iphone-skärmar ifrån. Känns inte helt bra att vara beroende av sin konkurrent egentligen...

Japp jag känner igen mig i det där, för när du väl är inne i Apples eko-system så har du hunnit investera i Apple Music/Itunes/App Store/etc. så pass mycket att det blir lidande att byta till något annat. Så kände jag iaf.

Ursprungligen av Fredde/pandemonium:

Jag tror också att Apple håller på att tänka om gällande vart de tjänar pengar – traditionellt har det ju varit hårdvaran som varit Apples kassako men eftersom enheterna nu är så pass snabba även fast de är så små som en telefon blir behovet att uppgradera bland deras kunder allt mindre. Därför storsatsar Apple inom tjänster (iTunes, iCloud, Apple Music, Apple Pay, Apple Care och alla App Stores är nu tydligen lika stort som ett Fortune 100 företag: http://appleinsider.com/articles/17/08/01/app....

Tjänstsektorn är alltså Apples framtida inkomstkälla där deras väl spridda hårdvara fungerar som dragplåster för att få fler kunder. Sen att Apple har halkat efter på AI kan jag hålla med om gällande t.ex. Siri MEN – att iPhone X är för dyr kan diskuteras men den är väl ändå den första konsumentprodukten som i så stor skala har väldigt avancerad AI i form av just FaceID. FaceID använder sig hela tiden av AI för att anpassa datan av ditt inskannade ansikte och lära sig hur ditt utseende förändras över tid. Ingen annan har något liknande AI-system för att låsa/säkra data som Apple har, fingeravtryck är ju långt ifrån samma sak.

Väldigt bra skrivet! Nu ser jag det hela med nya ögon.

Ok så det verkar verkligen som att de valt att gå all-in på deras tjänster. Marginalerna är ju bra mycket större än hårdvara (som kräver underleverantörer, fabriker, material, etc) då kan man bara fokusera på mjukvaruutvecklingen. Och programmerare har de gott om så det är inga problem.
Detta betyder vi är alltså mitt under övergången Hårdvara => Tjänster/Mjukvara. Låter logiskt då de alltid kan koppla tjänsterna till respektive hårdvara. Ska bli intressant hur de expanderar inom det området!

--Bakgrund--
Är väldigt inbiten inom mjukvaruutveckling (Big Data, VR, AR, Autonoma System, AI, o.s.v.) och följer nästan ALLT som händer inom ämnet. Detta beror främst på att jag på sista tiden blivit ganska beroende av nyheter och har nästan dumpat tv-serier som underhållning (Games of Thrones? House of Cards? Andra häftiga drama-serier? Nähä du, vill du ha verklig drama så ska du läsa och följa vad Donald Trump har för sig, så får du den dos av drama du behöver. Om du vill ha större dos så följ vad som händer i Mellanöstern alternativt Kina/Ryssland. Det geopolitiska läget har aldrig varit intressantare än vad det är idag, tack vare den digitala revolutionen. Detta ämne kräver en egen tråd så jag stannar här.).
I och med att jag gillar att följa den nya trenden så ser jag tydligt att Apple inte leder trenden längre. Det är knappt så att de hänger med. Då börjar jag fråga mig: Varför? Vad har hänt med Apple? Var är de på väg?

--Bakgrunden bakom Trenden med stort T--
Vi är just nu inne i: Den digitala revolutionen, Kapitel 2. Om Kapitel 1 handlade om global kommunikation så handlar Kapitel 2 om lokal kommunikation. Kort tillbakablick om vad Kapitel 1 har handlat om:
- Du kan nu säga "Hej!" till en person som lever 20 000 kilometer bort på ca 10 ms, var du än befinner dig.
- Du kan kommunicera via olika medier (text, bild, video).
- Du kan skicka komplex data tvärs över jorden (alltså data som beskriver något komplex, exempelvis biokemisk data, finansiell data, fysikaliska mätningar o.s.v.).
- Och så vidare...
¨
Global kommunikation kräver en specifik hårdvara (dator som sedan krympte till en mobil). Här har Apple regerat ensam ett tag och det var därför de blev så stora. Tittar vi på deras försäljning så är hårdvara deras prio #1 (speciellt Iphone). Steve Jobs (eller Apple) hjälpte oss att gå från Dator -> Mobil. På den övergången tjänade/tjänar Apple ett X antal miljarder kronor.
Men! Nu börjar det mattas av. Nu börjar vi se att utvecklingen stagnerat kraftigt. Nu börjar folk ställa frågor.
Är det verkligen värt att köpa nya Iphone X för 10 000:-? Vad får jag för det? Jag har redan en mobil som uppfyller mitt dagliga behov, ska jag behöva köpa nytt bara för att? <- Här kan Apple börja få problem. (Låter nästan som att jag beskriver ett företag som hjärntvättat folk med deras produkter, men så bra har produkterna faktiskt varit haha)

Kapitel 2 - lokal kommunikation och hantering av data
Jag tror att Apple nyligen haft väldiga problem att bryta ny mark, just eftersom de inte längre leder utvecklingen. Det gör andra företag just nu. Och just nu följer de bara trenden, istället för att leda trenden. Detta är efter att de valde att låsa in sitt operativsystem så att Microsoft vann kriget om operativsystem, samt att de dumpade spelbranschen. Detta är efter att de övergav Molntjänsterna (som Microsoft nuvarande VD Satya Nadella fixade så att de blev oberoende av försäljningen av Windows - det är därför Windows 10 är det sista OS från Microsoft. De behöver inte sälja Windows längre, de tjänar pengar via molntjänster). Och detta är också efter att de valde att inte investera i Big Data-branschen (som Google och Amazon dominerat - tåget har redan gått).

I dag ligger de också efter i satsningar inom AI, jämfört med andra företag. Så vad betyder detta? Kommer Apple att falla?
Nope. Nej. Nix. Eller, jag tror inte det. Falla i den mening att företaget går upp i rök? Nej aldrig. Falla som i tappa-halva-sin-omsättning-men-ändå-vara-experter-inom-sitt-område? Kanske.
Med det sagt så tror jag att Apple är för stora för att försvinna helt. De behövs även för morgondagens teknik. Vi ser redan att IoT och AI kommer att leda den nya trenden. Men vem kommer att ha den bästa centralen/Hubben? Vem kommer tillverka alla dessa prylar som kommer kunna kommunicera på lokal nivå, i våra vardagliga liv? Det är här jag tror Apple kommer in. Och då menar jag inte att Apple kommer börja tillverka smarta kylskåp. Men jag tror det kommer finnas en marknad som just nu sprutar av nya innovativa mjukvarulösningar som behöver en passande hårdvara. Och Apple är experter på passande hårdvara.

Ni som är inbitna Apple-experter: Kommer Apple förlora sin dominans nu när vi lämnar det gamla bakom oss?
Var är Apple på väg?

Edit:
Med mobil menar jag smartphone, d.v.s. inte en Nokia 3310

Om jag får gissa och spekulera vilt:

- Marginalerna är alldeles för små. Man ska alltså tillverka en pryl som är väldigt lik en mobil fast i mycket större format för samma pris eller billigare.

- Livstiden hos en platta är för lång. Om vi jämför med mobilerna som har en livstid på ca 18 månader(?), så kan en platta rulla klart längre (oftast i flera år).

- Behovet av en uppgradering är extremt liten. Låt oss anta att du har en Ipad Pro. Det kommer dröja VÄLDIGT länge innan man känner att "nä nu är den här alldeles för seg att använda till X". Att använda plattan till mail/film/musik/surf/etc. gör att behovet inte är lika stort till att köpa nytt. Jämfört med mobilen som man sitter med stup i kvarten nästan dygnet runt och där lilla minsta väntetid gör att folk blir irriterade.

- En platta är väldigt hållbar/stationär. Den går sällan sönder och till skillnad från mobiltelefonen så tappar man den sällan så att den slår i golvet. (har tappat 3 mobiler och blivit tvungen att köpa nytt pga det hehe)

- Väldigt liten efterfrågan. Folk i allmänhet har sällan stort behov av en platta, till skillnad från mobiltelefonen och/eller datorn.

Detta är taget efter personliga erfarenheter - då jag ägt en och samma platta i 5 år och samtidigt haft 6 olika mobiler över en 15 års period.

Det som behövs för att sätta eld hos aktörerna med Android är:
- Nytt behov.
- Ny teknik/produkt/platta som är revolutionerande. Typ 3D visning i form av Hololens (likt Star Wars) eller något annat häftigt.

Visste inte att ni testade även appar. Intressant! (känner inte till någon tekniksida som testar appar, förutom denna då)

OnT: Väldigt läcker design. Är personligen svag för all design som klassas som stilren. Satt och tänkte för mig själv medan jag läste:
- Om det kostar mer än 30 kr så får jag överväga det, annars är detta ett solklart köp...
"Material Islands är helt gratis och har ingen inskjuten reklam från Google"
- Tomten kom tidigt i år!

Hänger på en hel del tekniksidor men nästan alla handlar enbart om hårdvara (förutom en som är om Linux), så det är lite skoj att se att ni täcker andra saker. Ser gärna fler sådana här typer av tester. Även andra typer av mjukvara! Verkar av någon anledning vara sällsynt i teknikvärlden, eller så är det jag som inte rör mig kring rätt kretsar.

Så om jag förstått rätt angående batteriet: Det är totalt 5 timmars musiklyssning om jag bara tar med mig lurarna ut. Det är totalt 15 timmars musiklyssning (så 5 + 10?) om jag tar med mig fodralet som får plats i fickan. Batterifodralet fungerar som en powerbank (eller?).

Trevligt test!

Ursprungligen av keptang:

@Krylovrum, det är kaffepengar för samtliga bolag, 20¢/enhet.

Tror AV1 är det som kommer slå på bred front, det är redan effektivare.
https://www.techpowerup.com/240863/google-and...
https://people.xiph.org/~tdaede/av1stilldemo/

Den som lever får se.

Det där låter nästan gratis ju. Och jag trodde att AV1 startades just för att de var trötta på avgifter. Antar att jag hade fel då

Edit: Kan förstå varför dessa jättar är intresserade av att satsa på att komprimera; samtliga har molndatabaser med miljarder(?) bilder/filmer/filer. Där pratar vi att sänka kostnaderna!

Så om jag förstått rätt så fortsätter Apple att betala för HVEC licensen? Är detta ett svar mot WebP? Och så väljer man att ändå gå emot AV1, som man hoppade på nyss i januari?

Eller så säger Apple: "Vi erbjuder våra kunder den senaste standarden. Detta är kaffepengar för oss ni andra är ju fattiglappar (hahaha)".

Å andra sidan är inte Apple kända för att samarbeta med andra. Så de kanske kort och gott ville köra eget race. Ska gräva lite mer i det och se om man kan hitta motivet bakom detta beslut. Låter dumt att först backa upp AV1 för att sen gå vidare och köra på HVEC. Eller så var det tvärtom: Man kanske vill ha insyn i hur utvecklingen går för AV1, så man kan agera i god tid om det skulle krossa alla andra.

Någon får gärna upplysa mig om läget. Förstår ingenting egentligen...

(HVEC måste vara snuskigt dyrt om inte någon annan än Apple har valt att köra på det. Eller så sitter alla andra och håller tummarna på AV1, när det nu kommer.)

Tycker det är helt rätt. Företagen i Sverige kan omöjligen konkurrera mot kinesiska företag. Bättre att handla på hemmaplan och stötta våra egna istället

Tycker inte avgiften är så farlig. Beror på om man köper något för 10 kr och får lägga på 75 kr... men annars går det an i de flesta fallen. Är man smart så köper man många småprylar i samma leverans eller något liknande