Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
macuddevalla

macuddevalla

Medlem
  • Plats Uddevalla
  • Sysselsättning Macanvändare sedan 1997, Fotograf och datorförsäljare(pc & Mac)
  • Registrerad 2005-11-13
  • Senast aktiv 2014-10-19
  • Antal inlägg 191

Foruminlägg

De senaste inläggen macuddevalla har skrivit i forumet.

Nikon D300 är en semiproffesionell kamera med allt vad det innebär av byggkvalitet=konstruerad för att användas dagligen. Slutaren är konstruerad och testad för minst 150000 exponeringar. Efter att i mer än 10år arbetat som pressfotograf kan jag säga att nikons semipro/pro modeller är byggda för att tålas att använda. Dessutom kan du med fördel köpa objektiv till D300 begagnat. Nikons 80-200/2,8 eller senare 70-200/2,8 är gedigna gluggar som tål nästan hur mycket stryk som helst. Har för övrigt kvar samma objektiv som jag haft sedan 1990! En liten varning om A700. Denna bygger ju som alla vet på Konica Minoltas konstruktioner och ett väl känt fenomen inom fotohandeln är att dessa (åtminstone tidigare) brukade ha ett "inbyggt bästföredatum" på elektroniken vilken efter några år bara kunde lägga av. Så jag skulle personligen inte lägga pengarna på A700. En fördel med nikons kameror är att de genomgående har förhållandevis stora sökare vilket är en viktig detalj om du som jag använder glasögon. Övriga objektivtips förutom telezoomen är antingen Nikons AFS 18-70/3,5-4,5 eller Tamron 17-50/2,8. Dessa är klart skarpare än 18-200. Och som flera tidigare skrivit, köp hellre fler och mindre minneskort än ett stort. Och glöm inte att rökna in skylight filter till varje objektiv i budgeten, billigar objektivförsäkring finns inte!

Ursprungligen av nikmoz:

kan någon bekräfta att det rajje säger stämmer? befarar att så är fallet då jag iaf inte lyckas köra min 3.5 utan nätadapter (macbook + fw), även om jag hört båda versionerna..

Alla 3,5" HDD kräver extern strömförsörjning via nätadapter oavsett gränssnitt eller plattform. Däremot funkar 2,5" HDD med FW utan separat strömförsörjning på Macen. 2,5" USB funkar ej utan extern strömförsörjning på Macen (ibland om man använder matning från 2 USB-portar) vilket dock funkar på PC med USB 2.0. I teorin ska man kunna driva externa diskar via USB eller FW, men teori och verklighet är ibland i skilda värdar...
Dessutom är macen väsentligt snabbare och stabilare via FW oavsett 400 eller 800.

Har för mig att jag läst här på forumet om hur man kunde ändra på Macbook så att man kan köra olika upplösning på extern skärm och på inbygd, någon som har lust att fräscha upp mitt minne? Förresten undrar jag om det går att köra utdraget skrivbord med differentierad upplösning från macbook + extern skärm, så som på PB och MBP?

Om du tar utskrifter och fotograferande seriöst kan jag inte nog rekomendera en investering i en riktig skärmkalibrator, tex Gretag EyeOne Display II, kostar ca 3100:- men det är en pryl som du kan använda under ca 6-8 år och med fördel dela med kompisen oavsett vilken sorts monitor du/ni har. Det gör en oändlig skillnad. Efter kalibrering använder du din skapade profil i Photoshop och i skrivarmjukvaran under colorsync profiler. Sedan får du äkta WYSWIG (what you see is what you get) Lycka till.O:-)

Bor i Uddevalla. Det är ju inte så långt numera mellan städerna i "Trestad". Kunde vara kul att dra ihop ett gäng med lite aktiva macare som jag såg att de hade gjort i början av tråden.:D

Om du vill agera beta testare åt MS och älskar en massa onödiga musklickningar så väljer du Vista...(Vista är operativsystemens svar på paranoid)
Om du vill ha ett (med MS mått mätt) hyfsat stabilt OS så väljer du XP. Verkar faktiskt vara stabilare på Macbook än på vanlig pc-laptop.

Ursprungligen av Reisan:

Funkar det att hålla ner Alt-tangenten istället vid uppstart med skivan i?

Kan vara hårddisken som blivit korrupt eller håller på att gå sönder... Värsta senariot är om logikkortet är sönder.

Prova att söka på forumet i den avancerade sökningen. Du kommer till den sidan genom att ställa markören i sökrutan uppe till höger här på forumet och trycker Enter utan att angett något i rutan. Har sett många som inte kunnat starta upp datorn.

Tyvärr funkade det inte med alt-tangent heller, har någon bra tips på smidigaste vägen att ta ut HDD´n ur globen?

Till D1X har jag numera rensat i objektivarsenalen så numera används följand;
Tamron 17-50/2,8 Zoom
Tamron 90/2,8 Macro (vilken skärpa!)
Nikon 80-200/2,8 Zoom (min gamla trotjänare som stått ut i vått och torrt sedan första F4`n 1991!)

Dessutom finns div gluggar till hasselbladaren, men de blir sällan motionerade numera...någon som är intresserad av att köpa?

Ursprungligen av Reisan:

Funkar det inte att tvinga datorn att boota från CD med att hålla ner C-tangenten vid uppstart och OSX-skivan i?

Det är så jag gör för att det ska komma något annat än "frågeteckenmappen", men som sagt det händer inte mycket mer än att jag får överstrukna cirkeln istället. CD-skivan är OK, funkar i alla mina andra burkar. Så svaret blir tyvärr; nej. Någon ytterligare ide?

Någon som har någon ide om vad som är fel. Följande fenomen; iMac Globe 20", vid vanlig uppstart ger "map med ?", vid uppstart från Os X CD (oavsett intern eller USB eller FW spelare) kommer grå bakgrund och äpple upp och vanliga snurran går i ca 2 min därefter kommer överkorsade cirkeln upp samtidigt som snurran fortsätter, därefter ingen förändring. Vad göra, är logickortet paj eller vad tror ni?

Någon som har tips om något bra programför daglig löpande koll på tempratur och fläktfunktion på Powerbook G4/867/15" primärt. Givetvis trevligt om det går att använda på samtiliga macmodeller.

Ursprungligen av brock L:

Alltså, själva frågan just nu då, inte riktigt som rubriken antyder (den fick ju sitt svar ganska snabbt), utan denna (som hör hemma på PC-för-alla-forumet):

Tror ni XP skulle funka bra i den här "Vista-datorn"?

(dvs en HP dv6521 med Intel® CoreT 2 Duo som kommer med Vista förinstallerat... är datorn så att säga helt bakåtkompatibel? Inget strul med grafikkort, dubbla processorer och... är det 64 bitar?)

Sorry, den HP modell du har tittat på funkar inte med Win XP, det finns inga drivrutiner för XP, och troligen kommer den inte ens att hitta hårddisken när du försöker installera XP. Idag är det väldigt få av de PC Laptops som säljs med Vista förinstallerat som kan köras med Win XP. Varför undrar du kanske? Jo MS har tvingat tillverkarna att se till så att det inte finns någon utvecklad drivrutin för hårddisken som funkar i XP, så när man startar från XP-CD´n så hittar inte den någon hårddisk att installera på. På så vis tvingas köparen använda Vista (och agera betatestare åt MS). Om du vill kunna installera XP på en ny pc laptop måste du först kolla den exakta modellen på tillverkarens hemsida och kolla om det finns omfattande drivrutiner, annars är det kört.

Du skriver att du vill köra en äldre version av avid på en pc med Vista. Men du tror inte att det funkar på Mac med XP? Har du kollat så att den version av avid som du vill köra funkar med Vista? Risken är stor att om det inte är en nyreleasad version av avid inte funkar med Vista. Vista är än så länge(och troligen fortsättningsvis) MYCKET kinkig med äldre utrustning (mer än 1 år) avseende både hårdvara och mjukvara. Tänk också på att för videoredigering i program som Avid, Premiere, FCP etc bör du ha MINST 2 GB Ram samt separat grafikkrets med eget minne, EJ sharememory teknik. Vista behöver dessutom 1 GB för eget bruk + vad övriga program behöver. Jag tvivlar på att du får en HP pc med ovan nämd spec för det pris du uppger.

Någon som har erfarenhet av att köra Quark 7, Adobe CS2, Auitcase 10.1 på PM G4 867 i daglig produktion? Det ska ju enligt specarna kunna funka, men blir det någon hit? Funderar på om man ska köra med MacMini Core2Duo istället eller om man behöver gå på MacPro. Hoppas på någon med relevanta erfarenheter.:tveksam:

Vilken du ska välja beror helt på dina behov och vilka objektiv du ska använda på den. Ska du använda den i mycket skiftande miljöer; naturfoto, sommar vinter vår höst, sport, action, till sjöss, alltså miljöer som kanske inte alltid är så kamera/elektronikvänliga - då blir valet av D200 lätt. Ska den användas med tyngre objektiv (vikt över 800gr/glugg) så rekomenderar jag D200+handgrepp (handgrepp rekomenderar jag iof till D80 också) för du håller kameran mycket stadigare om den väger 1+kg än om den väger runt 1/2 kg. Som nämnts tidigare är kopplingen till objektiv av icke DX typ mycket bättre på D200 vilket inte är en oväsentlig faktor. Om du däremot mest fotograferar i "gynnsamma" förutsättningar eller om så litet storlek o vikt är viktiga faktorer är D80 valet. Båda är mkt goda alternativ. Kort sagt handlar det om var på skalan mellan "avancerad amatör-semiproffesionell-proffesionell" du befinner dig. D200 är byggd för att klara tuffare tag, såväl fler exponeringar som besvärligare väderförhållanden utan att behöva service, detta är 80% av prisskillnaden. Du väljer som sagt mellan två bra kameror vilka jag varmt rekomenderar batterigrepp till oavset slutligt val. Har en gång börjat med det så vill man aldrig vara utan.