Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
ludaus

ludaus

Medlem
  • Plats Vallda, Sweden
  • Registrerad 2005-11-18
  • Senast aktiv 2020-05-08
  • Antal inlägg 32

Foruminlägg

De senaste inläggen ludaus har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2016-12-21 11:27
Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Typsnitt är programkod, och är därför alltid upphovsrättsligt skyddade.

Är det rättsligt prövat ännu? Vet att det åtminstone tidigare varit ganska omdebatterat och att hanteringen av typsnitt mest handlat om kutym eftersom det (då i alla fall) aldrig prövats i svensk domstol. Men det kanske har prövats vid det här laget?

Jag tänker att man är ute på synnerligen tunn is om man hävdar att typsnitt är programkod men att ett digitalt original inte är det. Båda framställs i vad man skulle kunna kalla "ritprogram" och filerna som sparas är ju kod som behöver tolkas. Typsnitt är egentligen inte körbar kod mer än vad en eps-fil eller pdf-fil är.

Om endast koden är det som är upphovsrättsskyddat skulle man rimligen kunna öppna ett postscript-typsnitt i t.ex. Fontlab, spara om det som ett TrueType-typsnitt eller OpenType-typsnitt och därmed producera en helt ny kod och således ha skapat ett nytt "verk". Att typsnittets form är exakt detsamma skulle ju då inte ha någon betydelse.

Om å andra sidan ett typsnitts form vore det som skulle skyddas, så finns det knappt ett enda typsnitt som når upp till den verkshöjd som då krävs.

/L

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2016-12-19 23:34
Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Jag har befunnit mig i rollen både som utförare ocn beställare av grafisk tjänst/original/trycksak.

Läget är inte helt glasklart, men jag kan säga att jag som beställare hade förväntat mig att få originalet, pga. av att det är en biprodukt av arbetet och har inget värde alls på öppna marknaden. Möjligtvis skulle jag acceptera en mindre hanteringskostnad, typ en femhundring-en tusenlapp, eller liknande för paketering och leverans av det digitala originalet.

Skulle leverantören inte gå med på det så är de körda för all framtid, och jag skulle aktivt varna andra köpare för den leverantören.

Allvarligt talat tycker jag det är lite småsnålt att inte lämna ut det, just eftersom originalet inte har något självständigt värde, och är en ren biprodukt av det uppdrag du redan fått betalt för.

Dags att lyfta en urgammal tråd… :).

Tycker det här är en spännande diskussion. Har hittills nästan alltid lämnat ifrån mig original om någon bett om det, men funderar kring några olika detaljer.

Dels funderar jag på, är det skillnad på t.ex. en broschyr/annons och en boklayout för en fackbok med mycket grafik/bilder. I t.ex. en kokbok kan den grafiska formen vara betydligt mer unik än resten av innehållet, även om den kanske samtidigt inte är tillräckligt unik för att hävda verkshöjd.

I en bok har ju innehållet antagligen ett betydligt högre värde för kunden än om det är en annons. Reproduktioner av boken, nytryck och dylikt bör ju kunden (t.ex. förlaget) rimligtvis ha viss rätt till, samtidigt som underleverantörer (fotografer, illustratörer, grafiker osv.) bör ha rätt till ersättning vid nytryck eller reviderade versioner.

Hur ska man se på royaltyfria bilder och illustrationer som jag som formgivare köpt in och därmed har licens att använda, men där kunden egentligen aldrig köpt ngn licens. Dvs. om jag inte köpt dem specifikt för kundens räkning utanför att ha tillgängliga för att kunna återanvända i alla tänkbara produktioner. Funkar det som med typsnitt?

De flesta typsnitt är ju inte unika nog att nå upp i "verkshöjd" och åtminstone för en del år sedan fanns ingen riktigt juridiskt prövad praxis kring dessa. Trots detta är det allmänt vedertaget att man inte skickar med typsnitt med sina originalfiler om de inte är fria att sprida.

/Ludvig

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2014-08-28 13:09

Tack för två snabba förslag. Skall genast kika på dem.

Ursprungligen av barbapappa_86:

Osäker om little snitch kan kolla även det, men kan vara värt en kik.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:
  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2014-08-28 12:26

På kontoret funkar vårt trådlösa nätverk utan problem, men kontakten utåt (dvs. ut mot internet) verkar gå ner sporadiskt. Jag söker efter ett program som i princip löpande kan kolla kontakten utåt och som dessutom loggar det.

Det finns ju förstås både Nätverksverktyg (som man kan pinga eller traceroute:a ngn extern server med) och Aktivitetskontroll (som övervakar all paket-trafik), men de är nästan för kompetenta. Jag är i princip ute efter ngt som visar om länken är uppe eller nere, samt loggar detta på ett enkelt och överskådligt sätt.

Vad tror ni, finns det ngt sådant program? Är det kanske till och med så att ngt av de befintliga verktygen kan göra detta på ngt smidigt sätt?

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2011-08-22 08:56

Jag har försökt att hitta redan befintliga trådar i det här ämnet, men hittar ingen som riktigt stämmer överens med min fråga.

Safari verkar dessvärre behålla inloggningar när man stänger av programmat (-Q). Exempel är att jag fortsätter vara inloggad på Facebook, Google och andra sajter, trots att jag alltså helt stänger av programmet (det är inte bara fönstret jag stänger). Så om någon annan person använder datorn efter mig, så kan det till och med vara så att webbläsarens första fönster är min mailbox direkt utan inloggningsformulär. Den kommer alltså inte bara ihåg senaste sajt, utan loggar även in mig.

Detta sker även om jag kryssar ur alla rutor om att datorn/webbsajterna skall komma ihåg mig. I inställningar har jag kryssat ur allt om att Safari skall komma ihåg mina lösenord och det finns inga sparade.

I både Chrome och Firefox finns möjlighet att ställa in så att webbläsaren glömmer all info när man stänger av den, men i Safari verkar enda lösningen vara Privat surfning vilket gör att den glömmer all historik hela tiden, även när man har webbläsaren igång. Stänger jag ett fönster så glömmer den allt.

Känner någon till en lösning (inställningar, plugins eller annat) som ger större anpassningsmöjligheter?

Mvh Ludvig

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2010-03-02 18:39

Jo, det går fortfarande att köpa Mac OS X 10.5 (Leopard), men enbart via Apple Store på telefon. Leopard säljs inte längre i butik och inte heller via Apple Store på webben, utan som sagt enbart per telefon.

/Ludvig

Ursprungligen av MagArne:

Vad jag har fattat så går det inte köpa Leopard 10.5 längre?
Hur ska man göra för att få tag i en sådan licens utan att köpa en begagnad box?

Är det tillåtet att köpa en SnowLeopard men installera en Leopard? Vilken SnowLeopard ska man köpa i så fall?

Borde väl egentligen ta detta direkt med apple men någon här kanske har koll?

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2010-02-28 16:27

Hej!

Är övertygad om att denna fråga finns ngn annanstans i forumen, men jag har letat och inte hittat den.

Har en bekant som har en gammal iMac G5 och som kör OS X 10.4. Hon använder Handelsbanken som med senaste versionerna av Nexus Personal kräver OS X 10.5 (dvs. Leopard).

Hon kan inte uppgradera till Snow Leopard eftersom det är en PowerPC-dator och det går inte att köpa Leopard i butik. Jag har för mig att jag har läst om att det skall gå att beställa OS X Leopard fortfarande, men hittar inte heller någon information om det på Apples hemsida.

Jag undrar om någon här kan svara på om det fortfarande går att köpa Leopard från Apple på något sätt?

/LA

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2010-01-08 18:53

Är på gång att uppgradera hårddisken i min MBP 15" från 2008. Dustin har två Seagate-varianter som verkar snarlika, sånär som på att den ena har fallskydd (eller vad det kallas), dvs. att skrivhuvudet tas bort från skivan om datorn gör någon hastig rörelse. Priset är detsamma.

Hur är det, MBP har ju den funktionen från start, men sitter det i hårddisken eller i datorn, dvs. spelar det någon roll om man köper en disk med inbyggd sådan funktion eller inte?

Diskarna jag tittar på är dessa:
Produktjämförelse

/LA

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2009-10-12 18:48

Det här känns som ett ämne som det borde finnas en tråd för redan, men jag sökte igenom forumen så gott jag kunde och hittade ingen tråd om ämnet. Om det beror på att jag är blind får ni gärna hänvisa mig till rätt tråd.

Jag har sedan länge kört FileZilla server på jobbet för att ha en liten, enkel och samtidigt ganska kompetent ftp-server. Skulle vilja köra en server hemma också, men då är det Mac som gäller. Vad skulle ni rekommendera för programvara i sådana fall?

/LA

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2009-06-29 22:40
Ursprungligen av Goflorp:

Du har troligen mailet inställt på POP3, det finns en annan standard för hur mail hanteraas som är modernare och den heter IMAP.

Med POP så logga din klient på (dator/iPhone) servern och meddelar hur långt den läst sist: hej, jag har upp till mail 35, vad har du? - Har till mail 40, Så jag skickar de sista fem...

(Dina mail försvinner alltså inte de laddas ner och saknas ju då sedan på servern...)

POP3 är ett väldigt mossigt sätt hålla reda på det hela.

IMAP är lite modernare, all mail ligger hela tiden på servern och du begär åtkomst till dem när du tittar.

EN av fördelarna är om man SVARAR på ett mail ute på stan, när man sedan kommer hem finns svaret under fliken "Skickat".

Aldrig mera "Öh?!, det finns i den andra datorn..."

Så in och göra runt lite i inställningarna både i datorn, iPhonen och på google (det finns guider). Det är lite pill. Men se det som att du lär dig ngt och att det i slutänden blir så mkt bättre.

Jo, du har rätt. Jag kom på det en stund efter att jag ställt frågan att det kanske är IMAP som är grejen. Jag har aldrig kommit igång med det bara, men det är väl dags att ta tag i det.

Hur som helst, tack för hjälpen!

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2009-06-29 12:23

Hej!
Har sökt runt i forumet men inte hittat någon tråd med samma problem, så om någon känner till en dylik får ni gärna tipsa.

Mitt problem är att när jag hämtar mail från mitt "Google Apps-mailkonto" (dvs. som gmail, fast egen domän) med min iPhone så kan jag inte sedan ladda ner dem med Mail.app på datorn. De dyker inte heller upp i Mail.app efter en synkning med telefonen?

Finns det någon inställning i Mail.app, iPhone eller gmail som jag missat? Jag har även ett vanligt gmail-konto och där verkar allt fungera som det skall, dvs att mailen hämtas till både telefon och dator.

/Ludvig

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2009-03-09 22:03

Hej!
Jag är lite intresserad av om Apple slänger in sin logotyp på något smaklöst sätt i fotoböckerna, eller om de är fria från Apple-logos. Jag tog bilder på ett bröllop nyligen och tänkte eventuellt beställa en bok via Aperture, men vill gärna slippa en Apple-logga på baksidan eller dylikt. Det verkar inte finnas några bilder på baksidan som man kan kika på, så därav min fråga.
Mvh Ludvig

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2008-11-26 17:05

Det verkar gå att beställa från Logitech nu, men hmm... det ser inte riktigt lika snyggt ut med den numeriska delen. Måste nog vänta tills det finns i butik, så man kan känna lite på det. Annars önskar jag att Apple kunde komplettera sitt trådlösa tangentbord med en trådlös keypad.

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2008-11-11 12:29

Document raster effects var lösningen var visst felinställd efter uppgradering. Hade glömt bort den eftersom jag har den högupplöst som standard.

  • Medlem
  • Vallda, Sweden
  • 2008-11-11 09:58

När jag gör en skugga under ett objekt i Illustrator, t.ex. under text eller en färgplatta, så blir själva skuggan lågupplöst. När jag väljer flatten transparency och väljer högupplöst, så hjälper det inte. Hur kan jag göra en högupplöst drop shadow i Illustrator som sedan finns kvar när jag sparar som PDF? Vilken inställning är det jag missat?

/LA

Ps. Jo, jag vet, man kan flytta över alltihop i Photoshop och fixa det, men det borde inte behövas. Ds.