Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Preliminärt sökresultat
Göran Bolinder
  • Namn Göran Bolinder
  • Plats Lund
  • Registrerad 2002-08-14
  • Senast aktiv 2017-10-06
  • Antal inlägg 309

Foruminlägg

De senaste inläggen Göran Bolinder har skrivit i forumet.

T3 och MacOS X älskar varandra! Jag synkar med iSync och det funkar galant. Sedan får man väl tillägga att en Palm T3 är snudd på det bästa vi har fått sedan skivat bröd, men om det finns det massor av andra trådar....

/Göran

Ursprungligen av Jont Olof:

Minnet - Jag har inte lyckats utröna hur mycket minne T630 har, men jag har förstått att K700:an har rätt mycket mer (är det 4MB mot 40Mb, eller?) Hur påverkar detta adressbokskapaciteten? Hur många poster kan exempelvis lagras i T630 mot K700:an?

T630 - 2MB, T700i 40MB. Begränsande faktor för adressboken är tyvärr inte minnet, utan att det bara finns 500 platser för telefonnummer. Vad det beror på att telenummer ligger på fasta platser vet jag inte och jag tror att övriga adressuppgifter går på det vanliga minnet. Jag som har alldeles för många kontakter fick dock göra ett urval och bara synka vissa för att det skulle fungera. Antalet blir ungefär 500 delat med det antal nummer du har till varje kontakt (kanske oftast 3 - hem, jobb, mobil). Jag synkar just nu 273 adresser med min K700 och det är ganska nära smärtgränsen. Hur många enT 630 klarar vet jag inte men jag tror det är samma som en T610. Till min T610 synkade jag max runt 200 kontakter.

Ursprungligen av Jont Olof:

Spelmotorn - Göran skrev att grafikmotorn i K700 var avsevärt mycket bättre. Eftersom jag jobbar en del med dataspelproduktioner så låter detta intressant. Hur stor är skillnaden egentligen!? Finns det alltså spel till K700 som inte går att spela på T630?

Så lär det vara. Jag tror att t.ex. Splinter Cell - Pandoras Box (som jag personligen anser vara 3 mycket väl investerade dollar från Gameloft ) marknadsförs tillsammans med vissa Ericsson-modeller försedda med samma grafikmotor. Några detaljer har jag dock inte.

Ursprungligen av Jont Olof:

Vilken telefon integrerar bäst med Mac OS X? Jag har talat med Jonas Salling och K700:an har något fel i systemet som göra att den inte presenterar informationen från Salling Clicker korrekt på skärmen. Detta är dock ett rent kosmetiskt problem som inte påverkar funktionen och förhoppningsvis blir detta snart avhjälpt. Hur är det med iSync?

Jonas har rätt (och han borde ju veta, eller hur... ). Dessutom finns det en del fjärrkontrollfunktioner för att t.ex. styra presentationer och mediaspelare inbyggda i telefonen som med hjälp av ett annat Salling-hack kan användas till en del motsvarande uppgifter. Med den senaste versionen av iSync fungerar synkningen utmärkt, förutom att adresser inte följer med. Det tror jag dock inte fungerar med någon annan lur heller(?).

Ursprungligen av Jont Olof:

Någon annan sa även att skärmen var avsevärt mycket bättre än på T630...

Någon annan har väldigt klart för sig. Skärmarna spelar inte i samma division. I somras när jag tillbringade den varma och soliga veckan vi fick på en strand i Danmark hade jag precis köpt min K700 och satt förstås och knappade på den dygnet runt, även mitt på dagen på stranden. Det var inga problem att se vad som visades trots intensivt solljus, vilket inte hade varit fallet med 610/630-skärmarna.

Ursprungligen av Jont Olof:

Om fördelarna med K700i inte lever upp till det dubbla priset kan jag precis lika gärna köpa en T630, slänga på en tusenlapp till och få en Palm Tungsten T3 på köpet.

De viktigaste orsakerna till att jag bytte var större minne och bättre skärm. Sedan måste jag erkänna att möjligheten med MP3-ringsignaler lockade en del också. Bättre kamera, radio, spelmotor var saker som var trevligt men inte avgörande och mycket annat som jag idag uppskattar mycket hade jag ingen aning om när jag köpte den.

Det finns ett 63-sidigt White Paper om K700 som säkert ger svar på en massa detaljer. Den kan hämtas om man registrerar sig som utvecklare hos Sony-Ericsson (kostar gratis). Orkar du inte det kan du ju höra av dig så mailar jag det till dig.

/Göran

Här finns det en trevlig guide för alla presumtiva artillerister.

Det går faktiskt alldeles utmärkt att öva scout/artilleri på egen hand för att i lugn och ro begripa hur det fungerar. Dra igång ett nätverksspel på den egna maskinen (Local) och välj en lämplig bana där det finns artillerimöjligheter. Själv har jag kört med Omaha Beach. Hoppa in i spelet som scout och välj att spawna (finns det något bra svenskt ord för det? Återfödas kanske? ) i närheten av en lämplig kanon (finns på de allierades båt eller uppe på berget om du är tüsk.). Plocka fram din kikare, markera ett mål och kliv därefter in i kanonen och högerklicka. Nu är det bara att börja skjuta in sig för att få en känsla för hur det fungerar. Jag har för mig att målet försvinner efter ett par minuter, så då får man stiga ur kanonen och markera ett nytt. Tänk också på att använda det bakre kanontornet på båten om ni står där. Högerklickar man i det främre fäller man sjunkbomber och det går inte att få eldledning där. Tro mig, jag har stått i det en hel match och gapat efter mål utan att begripa varför det inte fungerade...

/Göran, hobbyartillerist trots att jag är luftvärnare IRL...

Ursprungligen av Olle@mac.com:

Någon som kan skänka lite HTML-kod som jag ska ha på sidor så att man kan välja 3 olika storlekar på all text - se exempel hos MacObserver...

Kolla på http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex9/textsizer.htm om det kan vara till någon hjälp.

/Göran

Det är jag som är Göran. Jag föddes 1966 och är inbiten lundabo av födsel och gammal vana. Min liv med Mac började 1985 då min far kom hem och ställde en Macintosh 512 på köksbordet. Dessförinnan hade jag sedan 1982 roat mig med programmering på ABC80 och även haft en kortare period med Vic 20 som huvudplattform.

Jag har använt Internet sedan 1989 och upptäckte webben av en slump hösten 1993. Då fanns det drygt 200 webbplatser totalt. I hela världen... 1994 byggde jag mina första webbplatser och det har blivit åtskilliga fler sedan dess.

Idag är mina specialområden internettjänster och datorkommunikation, webbteknik och utveckling med fokus på användbarhet och funktionshinderanpassning, samt mobila tjänster med nalle och PDA. Jag är även hobbymusiker (elbas, gitarr, ukulele, keyboard, munspel m.m.) och har fuskat ganska mycket med musiktillämpningar och MIDI. Digitalt foto och video tillhör också sådant jag använder mycket tid och hårddiskutrymme till och periodvis spelas det en del spel.

Jag rör mig obehindrat i de flesta datormiljöer och har jobbat som tekniker på både server och klientsidan i Mac, Windows, Novell och Unixmiljöer, ofta blandat. Hemma kör jag mest Mac OS X, men även Windows XP, Mac OS 9, Windows 98 och Linux. På jobbet använder jag, tyvärr, huvudsakligen Windows XP i kombination med ett stort antal servrar i Windows- och Novellmiljö.

Innan jag började läsa elektroteknik på Lunds tekniska högskola 1987 gjorde jag lumpen ordentligt och blev efter 27 månader reservofficer i luftvärnet. Under studietiden gick ganska mycket tid till engagemang i spex och karnevaler och lite mindre tid till böckerna. 1994 tog jag en paus från studierna för att jobba lite och den pausen varar fortfarande.

Sedan dess har jag jobbat fem år som tekniker och lärare på bibliotekarieutbildningen vid Lunds universitet. Därefter gjorde jag ett kort gästspel som mactekniker på Malmö högskola innan jag hamnade på min nuvarande anställning som webmaster och systemtekniker i Lomma kommun, där jag har varit i snart fem och ett halvt år. Jag har dock inget emot att flytta på mig om rätt erbjudande skulle dyka upp nu när IT-konjunkturen börjar vända uppåt, så kom gärna med förslag!

För att undvika för mycket fritid driver jag även en enskild firma och frilansar med webbutveckling, IT-undervisning och multimediaproduktion. Inom ramen för min firma har jag bl.a. utbildat Framfabs projektledare i IT, busringt till anställda på Maersk Data och spelat in samtalen för anvädning som underhållning på en firmafest, utbildat bibliotekarier på distans vid Uppsala universitet och köpt roliga IT-prylar för nästan alla firmans inkomster.

Civilt är jag gift och försedd med två söner på 2 resp. 4 år. Vi bor i ett radhus i västra Lund, men håller på att leta efter något större boende. Sönernas leksakssamlingar växer till sig och närmar sig med oroväckande hastighet min egen, så det börjar bli dax för några rum till.

/Göran

Ursprungligen av wognum:

Finns det några kloka och erfarna som har köpt stor projektorduk?

Klok och erfaren? Det är kanske tveksamt... Jag har i alla fall köpt en Projecta ProScreen 16:9 med storleken 129x230 (det motsvarar en widescreen-tv på 106 tum! ).

Varför jag valde just den modellen minns jag inte och jag tror inte att jag gjorde någon djupare marknadsundersökning. Förmodligen såg jag widescreen-dukar i någon inWarehouse-katalog och tyckte jag behövde en sådan...

Jag är dock mycket nöjd med duken och tycker den är tillräckligt diskret för att funka i taket på vardagsrummet (ja, ja, frun har kanske en något avvikande uppfattning... ). Det värsta var att få upp den på plats. En 2,5 meter lång metallåda med 8x8 cm sida som dessutom är full med filmduk väger otrevligt mycket och att lyckas mäta in exakt avstånd mellan 4 borrhål när tumstocken inte räcker till var också en spännande övning... Duken kan förstås även monteras på en vägg eller på distanshängare ut från väggen, men det var inte aktuellt med min möblering.

Det jag tycker du skall fundera på är om du verkligen vill ha 4:3 och inte 16:9. I princip alla filmer kommer i 16:9 eller något ännu smalare och det blir en väldigt liten remsa i mitten av en 4:3-duk. Har du en 4:3-duk med 1 meter i sida blir en 4:3-bild 75 cm hög (100% av höjden), en 16:9-film 56 cm (75%) och en 2,4:1-film 42 cm (56%). Sedan får du förstås plats över på sidorna istället om du kör Playstation eller vanlig tv på en Widescreen-duk....

Jag tror att man har större glädje av maximal bildyta när man ser film, men eftersom jag inte använder min till tv-spel blir det förstås min högst personliga åsikt

Du har säkert hittat Projectas hemsida redan, annars finns den på http://www.projecta.nl.

/Göran

Ursprungligen av gleisner:

mot vad? Hagelbössor, kamelkatapulter och rostiga MIG:s och självmordsbombare?

Lär ju bli lite svårt med jämvikten mellan lagen i just den fajten...

Ja, ja, ja... Jag vet att jag var lite enkelspårig i materielgenomgången, men jag kan inte hjälpa att jag har bättre koll på NATO-materiel än rysk dito. Har väl spelat för lite på Axis-sidan...

Såg förresten att det gick att tanka ner en mac-version av Silent Heroes från deras hemsida nu. Gör det !

/Göran

Ursprungligen av gleisner:

Är nybliven BF-ägare och har hört talas om att det skall finnas "mods" till BF. Vad är mods för nåt, och var hittar jag dom till min mac?

På B svarar jag "Vet ej, kanske den här tråden kan ge någon ledtråd".

På A svarar jag "Till glädje för oss BF-spelare finns det ett antal människor utan liv och med för mycket fritid som lägger ner ett otroligt arbete på att skapa nya kartor, miljöer, fordon, vapen o.s.v. En välgjord mod är nästan som ett nytt spel, fast med samma spelmotor som tidigare. Många moddar är väl så bra (och i flera fall bättre) än de "officiella" expansion packs som har släppts till BF (Road to Rome, som Mac-användare får på köpet, samt Secret Weapons of WWII, som inte finns till Mac ännu)."

Jag är överlöpare och spelar BF på en XP-burk och har därför haft mycket nöje av ett antal moddar redan. Alla seriösa modd-skapare har förstås egna hemsidor med massor av info, skärmdumpar, filer och diskussionsforum. De som jag har erfarenhet av är följande:

Silent Heroes - Sverige mot Norge i modern tid. Leopardstridsvagnar, Stridsfordon 90, AK5, HKP9, Tgb 20 och en massa annan välkänd materiel från Försvarsmakten.

Desert Combat - USA mot Irak i modern tid. Abramsstridsvagnar, Humvees, Apache- och Blackhawk-helikoptrar osv.

Galactic Conquest - Battlefield i Star Wars-miljö! En imponerande modd som erbjuder X-wing, Tie-fighter, Millenium Falcon, lasersvärd och allt annat man känner igen från filmerna. Miljöerna är även de kända platser som Tatooine, Hoth, Dödsstjärnan osv. Att de har lyckats få till en fullt spelbar version av den berömda scenen när man skall spränga Dödsstjärnan är det som imponerar mest på mig. Att köra den i multiplay över Internet är en riktig adrenalinhöjare!

Forgotten Hope - Battlefield 1942 som det skulle ha varit. Fler vapen, fordon, miljöer och framför allt högre realism. Här duger det inte att rusa fram som någon 40-tals Rambo utan man måste samarbeta och utnyttja terräng och materiel fullt ut.

Det finns ett otal andra moddar och flera har säkert minst lika hög klass som ovanstående. Jag har dock inte hunnit prova dem, eftersom det rör sig om 500 - 1000 MB att tanka ner för varje modd och jag dessutom försöker ha lite normalt liv mellan varven... ;).

En bra webbplats för allt som rör BF är Planet Battlefield. Där hittar man det mesta som är värt att veta, inte minst omfattande strategiguider, samt den mest kompletta listan över moddar.

/Göran

Batteritiden har jag inget problem med. Jag brukar iofs stoppa luren i laddaren när jag är nere på halva batteritiden, så jag utnyttjar sällan batteriet till det bittra slutet. Därför spelar det egentligen ingen roll för mig om jag laddar den med 2 eller 5 dagars mellanrum. Än så länge sover jag ändå på nätterna och behöver inte telefonen då...

Det sitter ett mindre batteri i K700 (BST-30 med 700mAh) jämfört med T610 (BST-25 med 770mAh) så det är inte så konstigt att tiden blir sämre. Förmodligen behövdes utrymmet till kameran och annat lull-lull. Dessutom lär den förträffliga skärmen på telefonen suga i sig betydligt mer batteri än tidigare.

En kul detalj jag glömde i förra inlägget är den lampa som sitter bredvid kameran och som är avsedd för att man skall kunna ta bilder i mörker. Så länge motivet inte är mer än en halvmeter bort funkar det säkert, men inte annars. Däremot är ficklampan guld värd om t.ex. skall besöka en BajaMaja på Malmöfestivalen mitt i natten... Man vill ju gärna se vad man kliver i, samt försöka hitta lite papper utan att av misstag råka fingra på något onämnbart...

Jag har inte heller upplevt något problem med hörbarheten (som inte är orsakat av undertecknads sluddrande förstås... ). Däremot fastnar min 2-knapp ibland om man inte trycker rakt uppifrån på den, och det kan vara lite irriterande. Nu har jag vant mig och lärt mig trycka rätt så det händer inte lika ofta längre. Knappsatsen är väl annars det sämsta med K700 och känns lite väl plastig för en i övrig såpass påkostad lur. Joysticken är dock betydligt bättre än på T610.

/Göran

Ursprungligen av Stefan Strandberg:

Ska du ha den ett tag så tycker jag att du ska satsa på Sony Ericsson K700. T630 är fin och ligger mycket bra i pris, men K700 har en del riktigt bra "nyheter".

Skillnaden mellan T610 och T630 är, om jag har förstått det rätt, ganska liten. Jag säger som Stefan: Satsa på K700i! Tungt vägande skäl är skärmen som är ljusår bättre är på T610, samt mer minne (40MB jämfört med 2MB på T610).

Jag bytte min T610 mot en K700 för en månad sedan och är mycket nöjd. Det enda jag egentligen kan invända är att jag tycker T610 är snyggare och att mina prinskorvar till fingrar tycker bättre om tangenterna på T610. Detta kan jag dock leva med utan större problem, eftersom resten i telefonen är så mycket trevligare än tidigare...

Skärmen och minnet var det som fick mig att byta (samt det faktum att det var ett år sedan jag bytte senast så jag kunde binda om abonnemanget och få ett bra pris... ). Andra finesser jag har haft en hel del glädje av är:

  • Den inbyggda radion som låter riktigt bra. FM, stereo, handsfreelurar medföljer.

  • En bättre grafikmotor till Javaspel. Jag har faktiskt köpt flera stycken redan, visserligen för 3 dollar styck, men jag trodde ändå aldrig att jag skulle lägga pengar på mobilspel ;). Prince of Persia och Splinter Cell är faktiskt riktigt underhållande och definitivt värda några tior styck.

  • MP3-spelaren, som egentligen är kass som MP3-spelare eftersom minnet i telefonen inte räcker till många låtar. Det jag uppskattar är istället att man kan använda MP3-filer som ringsignaler vilket ger en hel del festliga möjligheter Äntligen kan man vara säker på att man har en signal som ingen annan har... Det går även att spela in ljud direkt med telefonen och använda dessa som ringsignaler.

  • Kameran har nått VGA-upplösning (640x480) vilket innebär att man nu kan se vad bilderna föreställer. Det är visserligen en bit kvar innan det blir bra, men det är ett stort lyft från vad T610 kunde prestera. Lite dock inte på reklamen som säger att det är 4x digital zoom. Det fungerar bara om man utnyttjar ett läge med mindre upplösning. I maxläget kan man inte zooma alls.

Sedan finns det förstås en miljon andra funktioner med olika nödvändighetsfaktorer. En kul sådan är en Salling Clicker-liknande funktion för att fjärrstyra olika programvaror, som t.ex. presentationer och mediaspelare. Jag såg någonstans att K700 var det närmaste man kunde komma en 3G-telefon utan att köra 3G och mycket av programvaran verkar ha sitt ursprung där.

Oj, det blev längre än jag trodde det här... Finns mycket att berätta om K700i...

/Göran

Jag skall också försöka titta förbi. Måste ju se vad Bollman har ställt till med i mitt gamla hus...

/Göran

Jag saknar ett forum för användbarhet och tillgänglighet där jag kan frottera mig med andra partybromsar som likt undertecknad prioriterar innehåll och funktion framför Flash och fräsiga Java-gränssnitt.

Annars tycker jag liksom de flesta andra här att det är en lysande idé. Kan vi få igång ett generellt webbutvecklarforum i 99Mac-anda tror jag att ytterligare en gyttjegrop på nätet kan fyllas igen med matjord och spirande grönska. Jag har också gjort en del halvhjärtade försök på andra forum för webbutvecklare, men inte känt mig riktigt hemma någonstans. Klart jag vill vara med här!

Sedan heter det väl i alla fall "Marknadsföring"?

/Göran

Ursprungligen av freemanen:

på macen? Vill inte köpa något att microsoft. Vill bara kunna läsa sådan filer. Hur gör man?

Apples Keynote läser PowerPoint-dokument utan några större problem.

Hälsningar!

/Göran

Ursprungligen av Charles Xavier:

Zeevo? Undrar om jag inte har en kursare som jobbar där...

Visst har vi det... Han berättade om deras arbete med HiFi-ljud via BT när han var hemma i julas. Han kör f.ö. oxå Mac nu sedan han tröttnade på sin trilskande Wintel-maskin och köpte sig en PowerBook istället.

/Göran

Jo, jag kör Panther, men det spelar ingen roll. Mina filter skapade jag redan i 10.1 eller nå't och har inte ändrat dem sedan dess. I tidigare versioner av Mail.app (åtminstone i 10.2) ligger inställningen för Nytt e-brevsljud längst ned under fliken "Konton".

/Göran