Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Göran Bolinder
  • Namn Göran Bolinder
  • Plats Lund
  • Registrerad 2002-08-14
  • Senast aktiv 2017-10-06
  • Antal inlägg 309

Foruminlägg

De senaste inläggen Göran Bolinder har skrivit i forumet.

Jag hade samma önskemål när jag började använda mail.app och löste det (ganska) enkelt med den inbyggda filterfunktionen.

Först stängde jag av "Nytt brev-ljud" under "Allmänt" i inställningarna.

Därefter skapade jag en regel "Skräppost" som ligger först i listan och innehåller instruktionerna "Om brevet är skräppost flytta det till brevlåda skräp och sluta behandla regler" Man kan ju även lägga till "Markera som läst" och/eller "Spela ljud" om man vill.

I mitt fall har jag sedan ytterligare några regler för andra varianter av spam (för att fånga ytterligare några fall som inte plockas av det inbyggda spamfiltret).

Slutligen, eller kanske snarare som början på resten av filterlistan där alla vanliga brev sedan tas om hand och sorteras ligger sedan en regel som lyder: "För alla brev, spela ljud" och så har jag valt något trevligt ljud. Se till så att det inte ligger en "Sluta behandla regler" efter bara, för då blir inte resten av filtren särskilt användbara...

Med ovanstående åtgärder kommer skräppost och annat man inte vill kännas vid att ha förpassats till lämpliga brevlådor innan ljudet för ny post har triggats och man blir inte störd i sitt viktiga arbete i onödan!

/Göran

Ursprungligen av Per-Olof Rupp:

Det där med att lägga på en nolla och sedan använda den som sortering verkar vara en lösning. Sedan är det bara att loopa upp så det blir en nolla igen efter den sorteringen. Skall kolla upp vad "ASC/DESC" är för något. Men tack för tankarna.

ASC - Ascending, dvs. stigande sorteringsordning, DESC - Descending, dvs. fallande. SQL-raden ovan talar helt enkelt om för din databas att sortera det som hämtas efter fältet foo, antingen stigande eller fallande.

Ett förtydligande i sammanhanget är att en databas i stort sett aldrig sparar något färdigsorterat (det kan säkert finnas någon som gör det, men ingen jag känner till). De data som matas in hamnar oftast i just den ordningen de matas in och ingen sortering ändrar på de interna datastrukturerna i databasen. Därför är grundregeln att om man vill ha ut data i någon viss ordning måste man alltid be om data i en viss ordning. Alltså, istället för att bara skriva SELECT * FROM table, vilket levererar alla poster i den ordning de råkar ligga måste man skriva SELECT * FROM table ORDER BY field (samt ev. ASC eller DESC).

Sedan måste man ju förstås ha något fält där man kan lagra ett värde för sorteringsordningen enligt tidigare inlägg och innehållet i det fältet får man manipulera med hjälp av någon lämplig kod på sidorna som anropar databasen.

/Göran

Om du har en GPS som stöds rekommenderar jag MacGPS Pro. Från början var det bara Garmin som gick att använda fullt ut, men det verkar som om det har tillkommit några andra fabrikat nu. Har man en karta som kan visas på en datorskärm, eller kan scannas går den att använda i programmet eftersom man importerar kartan som en bildfil. Sedan klickar man på några punkter för att ange deras koordinater och vips är kartan kalibrerad och färdig att använda. Haken är ju att man måste ha någon form av koordinater för några punkter på kartan, men det bör ju knappast vara några problem om man utgår från Lantmäteriets material.

Kan tilläggas att det händer ganska mycket på utvecklingssidan med programmet. Sedan jag köpte det i slutet av oktober 2003 för en blygsam summa har jag fått fem (5), nya versioner mailade till mig. Visst, inga stora skillnader, men ändå... Tyvärr har jag inte haft tid att testa programmets alla möjligheter fullt ut, ännu. Får väl ta semester och plocka med datorn på en längre bilresa eller nå't...

/Göran

God afton!

Jag borde varit i säng för länge sedan, men jag hittade ett program som jag var tvungen att testa lite först. Det heter Dent du midi och släpper man en MIDI-fil på programmets fönster levererar det en mapp med alla spåren i separata filer. Ett VÄLDIGT trevligt användningsområde för dessa filer är att markera allihop och sedan släppa dem i GarageBand. Vips har man importerat sin MIDI-fil! Är man ivrig och trycker "Play" direkt blir man dock besviken, eftersom alla spåren sätts till Grand Piano som default och det låter ganska intressant... Man får snällt sätta sig och byta instrument på spåren först innan det blir användbart.

Personligen kommer jag nog att använda detta utmärkta verktyg för att plocka enskilda spår och då framför allt trummor. Jag har inte tålamod att leta reda på lämpliga loopar ur Apples sortiment (ja, jag har Jam Pack oxå...) utan tycker det är lättare att knycka en grund från någon låt man känner till med samma stuk, för att sedan vid behov pilla vidare i GarageBands MIDI-editor. Detta förutsätter ju förstås att man står ut med MIDI-trummor, samt att filen man knycker från är gjord med lite känsla...

Mycket nöje!

/Göran

Starta Sherlock (t.ex. från Apple-menyn), välj "Indexera enheter..." på sökmenyn, klicka på "Schema..." och gör de inställningar du önskar! Det finns även en del inställningsmöjligheter för indexeringen under "Inställningar..." i redigeramenyn (fortfarande i Sherlock).

Lood guck!

/Göran, som alltid har en OS9-burk igång för att kunna kolla sådant här...

Ursprungligen av Jonathan:

Tror inte alls att det är särskildt lätt att ha isär en usb-adapter och pilla in den i ib'n.

Jodå! Ta en titt här och se hur några galna italienare petade in en BT-adapter i en TiBook. Skyll inte på mig bara när garantin ryker all världens väg...

Jag har faktiskt seriöst övervägt att göra en liknande operation själv, men min tanke var att använda det oändliga utrymme som PC-cardplatsen erbjuder...

/Göran

Ursprungligen av acke:

Kort fråga. Kan man både ha IMAP och POP konton på en Firstclass server? Letar själv men har lite bråttom så jag kastar ut fråga här också.

Ett och ett halvt dygn senare, så du har kanske, precis som jag, redan hittat svaret på www.opentext.se:

Citat:

FirstClass är ett klient/server-baserat gruppvarusystem med en objektorienterad lagring med stöd för Internet-standarder, multimedia-meddelandehantering, gruppkonferenser samt kataloger. Systemet är organiserat i en kärnserver, protokolltjänster, klienter och bryggor.

Kärnservern ligger i hjärtat av varje FirstClass-system och den innehåller den centrala datalagringen för alla permanenta FirstClass-objekt. Protokolltjänsterna är tätt förbundna med kärnservern och förlänger kärntjänsterna till Internet (Internet Services) eller till telefonivärlden (röst/fax-tjänster). Dessa moduler tillåter kärnservern att fungera som en enda enhetlig server.

Klienter är användarapplikationer, som är konstruerade för att utvidga kärntjänsterna till skrivbordet. De är tillgängliga för web, Windows, Macintosh, UNIX, DOS och VT100-terminaler kan kommunicera över LAN-protokoll såsom IP, IPX, AppleTalk samt via direkta modemuppkopplingar. Klienter som är baserade på internetstandarder kan kopplas upp via HTTP, LDAP, POP3, IMAP4 och SMTP

/Göran, f.d. FirstClass-användare, men det är nästan preskriberat...

Ursprungligen av The Answer Man:

Skulle inte det inte vara kul/trevligt om vi Lundabor kunde köra ett litet pub/käk/something besök? Vi är väl iofs kanske inte fler än 3-4 stycken, men ändå.

Det är väl synd att begränsa oss till vår lilla akademiska ankdamm... Vi inom Øresundsregionen skall ju vara föregångare inom förbrödning, eller hur? Det finns trevliga 99Macare några mil söderut som säkert gärna utökar antalet pubbesökare! Flera av dem jobbar/pluggar/dräller dessutom i Lund åtminstone på dagtid.

Men visst, en pub i Lund för omväxlings skull kunde väl vara trevligt så kör vi i Köpenhamn nästa gång! Dessutom kunde vi ju verka för att döpa om vårt lokala forum till "Øresund" istället för "Malmö"

/Göran, lundabo av födsel och gammal vana men arbetandes i Lomma när jag inte är pappaledig...

Ursprungligen av Daniel F:

BTW finns det någon därute som har Vodafone och lyckats koppla ihop T610 och en Tungsten T medelst bluetooth så att GPRSsurfet funkar i Palmen?

Absolut! Det fungerar kanon. Jag använder det nästan dagligen till e-post, och ganska ofta till webb. Förmodligen inte det svaret du ville ha, men om du berättar vad du har provat med och vilka inställningar du har gjort kan vi säkert reda ut vad som är fel.

/Göran

Ursprungligen av William Naversten:

Jag hittar ett inlägg HÄR http://discussions.info.apple.com/[email protected]@.688d7f40/0 men i ärlighetens namn förstår jag inte riktigt. Kan någon tolka bort teknik-lingot?

Det första killen pratar om är att skapa ett alias till sin iTunes-mapp så att han kan lägga den någon annanstans. Att han krånglar med terminalen beror på att "vanliga" alias bara fungerar från Finder och inte när ett annat program som t.ex. iTunes skall använda dem. Då måste man istället använda Unix-världens motsvarighet till alias, nämligen "symbolic links".

Sedan kommer han fram till att han inte behöver länka till hela iTunes-mappen, utan bara delar av den. Förutom att han har ett antal låtar i iTunes-mappen på sin hårddisk precis som vanligt kompletterar han med ytterligare musik från en extern disk. Låtarna i iTunes-mappen ligger oftast sorterade i mappar med artister som i sin tur innehåller mappar med album. Bland alla dessa artistmappar i sin lokala iTunes-mapp lägger han länken till iTunes-mappen på den externa disken han skapade tidigare och vips har han delat sin musiksamling mellan en mindre del på den interna hårddisken och en större på den externa.

För att tillämpa detta resonemang på ditt problem borde det fungera utmärkt att i ditt iTunes-bibliotek på den interna hårddisken (där du idag har alla artistmappar osv.) placera länkar (unix-alias...) till lämpliga mappar på var och en av dina externa diskar. När du lägger till ny musik hamnar den på den lokala hårddisken och sedan får du kopiera låten/albumet/artistmappen eller vad det nu kan handla om till lämplig extern disk och sedan dubbelklicka på låtarna i iTunes för att programmet skall begripa att de har bytt plats.

Fortfarande förvirrad, fast på ett högre plan? Så känner i alla fall jag mig nu...

/Göran

Inte för att jag vet mycket om streckkoder men det första som slår mig är man borde kunna lagra data som vanligt och sedan se till så att FileMaker, Word eller vad man nu vill skriva ut uppgifterna med använder ett streckkodstypsnitt.

En snabbsökning (barcode font) på Google gav bl.a. en träff på http://www.bizfonts.com/free/ som kanske kan fungera?

/Göran

Ursprungligen av Martin Belak:

Jag bytte från home.se till en betaltjänst, just på grund av att deras servrar hade en hög "down time".

Jag får väl förtydliga mig lite och tillstå att jag också betalar för min e-post och nu främst använder home.se som gemensam brevlåda för vidareskick från x antal gamla e-postadresser. All home-post går sedan vidare till min egen domän, som jag har kört sedan några år tillbaka. När jag skaffade den strulade inte home.se alls i den utsträckning vi upplever idag, så det var inte därför jag bytte.

Jag hävdar dock fortfarande att home.se ger valuta för pengarna, inte minst för deras möjlighet till gratis (ok, samtalskostnad tillkommer ju alltid) Internetuppkoppling som är bra att ha till hands när man hamnar mitt ute i ingenstans med bara en rostig telefonledning att tillgå...

Min hustru, svärmor och svåger har dock home.se som huvudleverantör och eftersom jag av någon anledning blivit utsedd till deras privata supporttekniker (begriper inte varför...) brukar jag få reda på när det strular...

/Göran

Det är inte home.se det är fel på? Både jag själv och halva släkten utnyttjar home.se i större eller mindre utsträckning och min erfarenhet är att det ganska ofta är någon fnurra på tråden så att man inte kommer åt e-posten på någon eller några dagar. Detta är nu inte menat som någon kritik mot home.se, eftersom jag är mycket nöjd med vad jag får för pengarna Man får ju vad man betalar för och med tanke på att deras tjänster är gratis och på sin höjd genererar något eller några reklamutskick per månad tycker jag att servicenivån är över förväntan!

/Göran

Om det är till någon tröst kan jag meddela att hos mig ser sidan exakt likadan ut både i Safari og IE 5.2.

/Göran

Jag kör med T610 och Tungsten T3. Det är en fantastisk kombination och många av argumenten för att välja just den har du ju själv tagit upp - mindre klossar, möjlighet att lämna en hemma m.m.

Nu vill jag inte påstå att jag har fördjupat mig i vad en P900 klarar av, men jag vågar nog ändå påstå att allt den gör klarar Palmen också, utom möjligen att ringa med. En av de tillämpningar jag använder mest på min Palm nu (förutom de vanliga - kalender, adressbok, e-post osv.) är DigiMap, vilket är en programvara som tillsammans med en GPS-mottagare förvandlar handdatorn till ett navigeringssystem, komplett med rösthänvisning. Har man inte sin GPS med sig kan man fortfarande använda kartorna och söka på gatuadresser, restauranger, sevärdheter, bensinmackar m.m. För tillfället har jag hela Sverige, Danmark, Norge, samt norra Tyskland i fickan och tänker aldrig mer gå vilse... Jag kan förmodligen hålla på halva natten och räkna upp fördelar med Palm, men det orkar jag inte...

Att jag inte har sagt så mycket om telefonen beror nog på att jag mest använder den för att ringa med. Många av de övriga funktionerna använder jag min Palm till istället och i de fall det krävs telefoni löser det sig med Bluetooth. Att hanterna sina SMS, Wappa eller ringa upp en person direkt från adressboken i Palmen (blir extra kul om man dessutom har Bluetoothheadset... ) funkar klockrent.

Givetvis lämnar jag inga garantier, men jag tror inte att du blir besviken om du väljer den tvådelade vägen!

/Göran, som var ute på Internet med sin Palm III + Nokianalle redan våren 99 och nu är inne på sin 5:e Palm och gud vet vilken nalle sedan dess...