Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Alderman

Alderman

Medlem
  • Registrerad 2002-09-26
  • Senast aktiv 2016-12-15
  • Antal inlägg 57

Foruminlägg

De senaste inläggen Alderman har skrivit i forumet.

Har ingen Win-burk att testa mot just nu, men kanske skulle ett script se ut nåt sånt här, under förutsättning att "mount volume" kan hantera smb, vilket jag inte vet:

on idle
tell application "Finder"
if ("mapp") is not in (name of every disk) then
mount volume "smb://serveradress/mapp" on server "Server" as user name "Whatever" with password "anything"
end if
end tell
return 120
end idle

Det borde gå att fixa med ett AppleScript som ligger och pollar efter volymnamnet. Om det inte hittas så får scriptet mounta. Det går ju att sätt ett intervall för pollningen som är lämpligt långt, ett par minuter eller så.

TransType har jag haft framgång med tidigare. Kolla på http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/15764

Funkar med X men deras demo tror jag bara snurrar på 9.

Om det är de tidigare installerade skrivarna du vill ha bort, så ska du ta bort skrivbordsskrivarna från MacOS 9 desktop. Det ligger normalt ett alias på startskivan (Desktop (Mac OS 9)). Öppna det för att komma åt 9:ans skrivbord, varefter du kan slänga de överflödiga skrivbordsskrivarna i papperskorgen på vanligt sätt.

Om det inte räcker med att uppdatera drivrutinen för disken så prova också DiskWarrior. Den kan ofta lösa problem de andra gått bet på. Skulle det inte funka, så prova en gång till med DiskWarrior. Det har hänt att den flunkat fyra gånger bara för att få upp alla filerna på femte körningen.

Knepigt detta. Jag har haft väldigt lite problem med X sedan jag började köra för två år sedan. Först på en 350mhz G3 PB och sedan på en 667mhz G4 PB. Kollade lite loggar och konstaterade att jag drabbats av tre kernel panic sedan dess. Två av dessa orsakades av Teckenpaletten, som av någon anledning fick spader. Den tredje (egentligen den första) minns jag inte sammanhanget kring.
Det som ställt till mest under denna tid, var när jag inte hade tillräckligt med ledigt utrymme på disken. Detta körde ihop sig med virtuella minnet och jag tappade bl.a. alla mail som låg i inkorgen, men jag förlorade också några få andra filer, plus en massa inställningar.
Jag startar normalt sett om, eller stänger av datorn bara i samband med systemuppdateringar, annars är det vila som gäller.
Det här med plats på hårddisken är dock ett problem som X behöver hantera bättre. Startar man inte om datorn, eller stänger av program för den delen, så riskerar man ju att program med minnesläckor succesivt fyller upp disken med VM och när man nått den kritiska gränsen så blir det allvarliga problem.
10.2.6 har för min del bara varit en positiv erfarenhet. De flesta program bara funkar och funkar, undantaget vissa Classicprogram som alltid kraschar de två-tre första gångerna man startar dem, men som sedan går i gång (FaceSpan t.ex.). Mail går perfekt (mot vår QuickMail mailserver). Safari i senaste versionen har gått ner ett par gånger för nån Java-tillämpning, men annars funkar den etc. etc.
Ibland händer det som ni beskriver, med att allting går långsamt ett tag medan hårddisken jobbar sig blå. Det har i mitt fall normalt berott på att X gör (som alla UNIX) lite städningsarbete en stund, eller på att Norton Antivirus kollar igenom diskarna. Efter ett tag kommer burken loss igen. I de få fall det har varit fortsatta problem har jag plockat bort alla prefs-filer och loggat in på nytt och så har bekymren varit borta.
Jag använder datorn till många saker. Yrkesmässigt är det rätt mycket databasprogrammering, och AppleScript, bygga saker i Word och Excel etc. På hobbysidan är det lite musik. Jag är också testpilot för en massa nya program och fix och trix på jobbet, vilket innebär att många demo- och betaversioner går in och ut från mina hårddiskar. Dessutom spelar jag spel, som Medal Of Honour, Civilization och Heroes IV t.ex.
Nu undrar jag hur det kan komma sig att just jag har en så relativt problemfri tillvaro? Är det en belöning jag får för att jag var snäll som barn (var jag det??). Jag kommer ju aldrig att lära mig avancerad felsökning i X om det fortsätter så här...

Minns inte heller vad pluggen hette. Minns däremot att den inte gjorde något jättebra jobb, eftersom en massa funktioner i InDesign inte finns i XPress. Det liknade helt enkelt grisen...

Det är som vanligt så att tryckerierna säger nej till allt nytt, eftersom det innebär en investering för deras del, i mjukvara och i kunskap.
I höstas gjorde Adobe en rundfrågning bland över 400 svenska tryckerier med fler än 5 anställda och av dessa var det ca. 79% som sa att de tar emot InDesigndokument. I dag är säkert siffran högre. De flesta av dem som inte tog emot InDesign, tog emot PDF så i de flesta fall går det att köra InDesign ändå.
Några fina trix som man kan använda i InDesign (och Illustrator 10), t.ex. genomskinlighet, har ställt till problem för många tryckerier, men enligt Adobe är det i de allra flesta fall en utbildningsfråga. Krånglar tryckeriet så ta kontakt med Adobe, eftersom de gärna hjälper till med att tala om vad som krävs för att det skall funka.
De av våra kunder som redan gått över tycker att det funkar utmärkt, men det är ju klart att alla länkar i kedjan måste vara med på noterna. Har man egna vinster av övergången så får man väl trycka på sina leverantörer lite...

Generellt tror jag man kan säga att det inte är mer problem med tryckning från InDesign än från XPress, snarare mindre, men XPress har än så länge det försteget att nästa alla problem är kända och inblandade parter har lärt sig hantera dem.

Kul debatt det här! Än har ingen förfallit till invektiv och grova förolämpningar som det brukar bli...
Nåja, det är inte för sent än!

Kampen mellan operativsystemen utspelas oftast långt över huvudet på de flesta "vanliga användare". Det är datorintresserade, eller nördar, eller it-professionella som pinkar in revir som för debatten. Kanske en mer affärsmässig syn vore på sin plats ibland.
När man gjort studier på vad det kostar att hålla en dator igång under dess livstid, och i den kostnaden inkluderar support och utbildning så har Macen alltid vunnit över Windows trots ett högre inköpspris. Vi får se om detta fortsätter att gälla även med MacOS X. Min spontana känsla är att det kommer att göra det, med utgångspunkt i hur det funkar hos våra kunder. Just när man byter operativsystem ökar kostnaderna under en period, precis som när man skaffar en ny version av ett program vilket som helst, och det gäller förstås även dem som går över till X. Därefter hör vi inte mycket av användarna. De flesta säger att jobbet blivit enklare, det går fortare, inga omstarter etc. etc.
På 99mac finns, vilket konstaterats tidigare, inte precis ett genomsnitt av datoranvändare, utan de flesta är datorintresserade. Alltså intresserade av datorn i sig, inte bara dess egenskaper som verktyg. Det betyder bl.a. att många av oss inte värderar vår egen tid, så länge den ägnas åt datorn. En kompis till mig byggde sin egen pc, enligt alla konstens regler, och fick den på det viset billigt. När vi räknade ihop de timmar han ägnat åt att ta reda på vad som gällde, shoppa runt, skruva och dona, fixa drivrutiner, lösa kompatibilitetsproblem osv. så kom vi fram till att prisskillnaden mot att köpa en Mac direkt gav honom en timlön på runt 15 kr för det jobbet. Alltså måste det sättas upp på kontot för nöjen och fritid. Om det är ens idé om en kul och meningsfull fritid så varför inte.
Kom bara ihåg att vi som sitter på 99mac och ugglar inte är representativa för datoranvändare i allmänhet och att sådant trixande inte är en "option" för de flesta. I det läget är Macen rätt överlägsen tycker jag. Seriös plug-and-play. Sätt igång och jobba...

Vill bara trycka på att det var Jean-Pierre Ribreau som pratade om Pascal och 4D, och inte jag...
Nåväl, det är alldeles riktigt att Pascal gjorde det svårt att porta programmen och när 4D skulle släppas i Windows-version, blev man mycket riktigt tvungna att skriva om alltihop i C.

På den tiden jag programmerade i sådana språk, så var det Pascal som gällde. (Det var för övrigt inte Donald Knuth, utan Niklaus Wirth, från Schweiz, som hittade på det, liksom Modula2). Tycker fortfarande att det är ett elegant språk, som både är läsbart och effektivt. Man kan givetvis inte använda det längre, eftersom det inte finns kompilatorer och utvecklingsmiljöer som stödjer det.
Jag minns att jag var på kurs i 4D en gång i tiden (helt utvecklat i Pascal från början, vilket väl bör visa att språket inte sätter gränsen för vad man kan åstadkomma). Kursen hölls av en av programmerarna bakom 4D. En deltagare frågade varför man inte använde C när man skrev 4D och fick bara en motfråga till svar: Varför skulle man göra det? Det fanns inget man kunde göra i C, som man inte kunde göra i Pascal. Det som behövde programmeras maskinnära skrev man ju ändå i assembler direkt, och det fanns ingen fördel med att använda inline-assembler, jämfört med att köra asm under MPW.
Han påpekade också att inget språk hade någon "inbyggd" hastighet, utan det bestämdes av kompilatorerna och åtminstone på den tiden fanns det lika bra kompilatorer för Pascal som för C.
Hur fort det går att knacka kod beror på hur väl man kan språket och inte språket i sig. Dessutom kan man inte nog understryka att de viktigaste insatserna för att åstadkomma ett snabbt och bra program görs långt innan första raden kod skrivs, i systemeringen och planeringen. Detta är ett ofta bortglömt faktum, inte minst av mig själv...;)

Bytte du ut båda ettorna?

Körde Drive 10 på disken för att bli av med samma problem. Drive 10 hittade ett antal saker att reparera och sedan funkade det bra att ta bort skräpet. Drive 10 är dock inte snabb. Det tog minst en timme att köra igenom disken.

Vi (ett AppleCenter) upplever inte att det är något problem att sälja XServe. Det är en bra lösning, och vi har rullat ut ett antal redan och har flera på gång. Kanske är det brister i UNIX-kunnandet hos många återförsäljare, som gör att det är svårt att gå ut och pusha för produkten med något större självförtroende? Det vill ju till att man själv kan se fördelarna, om man skall övertyga någon annan om dem...

Här är en adress till en bra och kort artikel som förklarar hur det går till:
http://afp548.com/Articles/system/dns.html
Tror faktiskt att det går bra att komma igång med hjälp av den.