Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Potah

Potah

Medlem
  • Namn Patrik Lindgren
  • Plats Vattholma
  • Sysselsättning Yrkesfotograf
  • Registrerad 2006-10-22
  • Senast aktiv 2020-08-20
  • Antal inlägg 309

Foruminlägg

De senaste inläggen Potah har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-06-30 18:59

Man kan i princip ha vilket kort man vill i MP så länge man kör i Windowsmiljö, i osx så måste man hålla sig till de som apple tillhandahåller.
Men det finns väl rykten som gör gällande att det ska komma ett bättre grafikkort till de nya MP (-08), ett som är bättre än GF8800, har för mig att det är ett ATI om jag inte minns fel.

Sen kan man inte blanda nvidia och ati i burken och tro att man kan utnyttja båda samtidigt, det ska inte fungera.
SLI är inget som existerar i osx miljö idag såvitt jag vet, det är endast för windows.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-06-13 10:14

Kommer man kunna köpa det genom Applestore? Eftersom det ska funka i både mac- och win-miljö.
Undrar vad det hamnar på för prisnivå här hemma.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-06-09 23:23

Jag har samma problem, så jag är också nyfiken på en lösning.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-05-24 17:33
Ursprungligen av Goflorp:

Kollat att du markerar rätt sak i Skivverktyg innan du försöker dig på att partitionera.?

Om du sedan får bort Windowspartitionen, skall du då ersätta den med en likandan HFS+ och GUID- partition? Din "vanliga" partition "sväller" ju inte ut automatiskt.

Jag har ju haft en precis likadan partition förut en gång, då gick det bra att "svälla" ut windowspartitionen in i osx igen. Kommer tyvärr inte ihåg hur jag gjorde men det var på ett liknande sätt. Då hade jag ju bootcamp installerat också, nu har jag ju en utgången bootcamp eftersom det finns i leopard numer.

Frågan är då, jag funderar på att köpa leopard till den och formatera om allting. Kan jag då nån gång under den installationen få tillbaka båda partitionerna till bara en?
Då är det ju lika bra att göra så istället.

För i slutändan är det så att jag vill ha tillbaka de 15gb i min osx-partition. Jag kommer inte att installera windows igen på min MBP, har det på en annan burk istället.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-05-24 11:07
Ursprungligen av Marcus K:

Vad säger Skivverktyg då när du under Partitionera-fliken försöker ta bort Windows-volymen? Får du något felmeddelande och vad säger det i så fall?

Under skivverktyg/partitionera så kan jag inte göra något annat än klicka på "Alternativ..." knappen, det är det enda som inte är gråmarkerat.
Jätteskumt, finns det nåt annat verktyg jag kan använda mig av kanske?

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-05-23 22:45

Jag partitionerade upp min MBP för länge sedan så att jag kunde installera windows på den. Sedan installerade jag bootcamp och windows. Nu blev det så att jag efter ett tag fick problem med både windows miljön samt att photoshop började krascha lite då och då i macmiljö.
Så jag beslutade mig för att helt enkelt ta bort windows från den andra partitionen och även att installera om tiger.

Nu kan jag inte få ihop partitionerna så de blir en enda igen, jag har försökt med det mesta.
Jag har försökt via skivverktyg m.m. att få ihop dem men det går bara inte.
Jag har inte heller hittat bootcamp för det är ju inbyggt i leoparden numer, saken är den att jag har tiger på min MBP.
För om jag har fattat det rätt så måste jag ha bootcamp installerat för att kunna ta bort partitionen och sätta ihop den med huvudpartitionen igen.
I skivverktyg så ser man ju huvud-hddn 111,8gb Fujitsu och under den så finns Macintosh HD och sedan den raderade disk0s3 som den heter hos mig.
När jag försöker ändra till 1 partition istället så blir allting gråmarkerat, alternativen för radera och partitionera blir gråa och jag kommer inte längre.

Hur göra?
Tro mig, jag har läst det mesta om det här problemet men har inte stött på någon lösning, iaf inte här på 99.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-05-01 11:18

Vad trevligt, då ska jag definitivt uppgradera.
Har du hunnit testa den funktionen och vad tycker du om den isåfall?
Kontra den förra metoden att byta fokuspunkt via knapp/ratt.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-04-30 23:21

Betyder detta alltså att: "# Direct selection of AF points by the Multi-controller is added to C.Fn III-9." man kan byta fokuspunkt med den lilla joysticken till höger om skärmen eller?
Har aldrig gillat canons sätt att byta fokuspunkt genom att trycka ner en knapp och sen ratta till den punkt jag vill ha, väldigt osmidigt.
Där har nikon en klar fördel, enligt min högst personliga smak då förstås.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-20 20:57

Jag har installerat windows på min MP och har tänkt spela lite på den ibland. Märkte idag att den hackar till nåt enormt ibland när jag spelar ett gammalt spel som heter Soldier of Fortune 2.
Jag har laggat ur ett flertal gånger när jag har lirat online, det går inte att göra nånting innan man blir utkastad till spectator-mode.

Saken är den att jag märkte innan, satt och provade lite inställningar i ATI´s egna inställningar, där man kan klocka kortet m.m. i windowsmiljö. Då testar programmet själv hur långt det kan gå, och då hör man hur grafikkortsfläkten accelerar upp i varv varje gång programmet höjer core och minneshastigheterna.
Dessutom så blir datorn märkbart mycket segare just då, men det är ju helt logiskt iofs.
Observera att jag inte har gjort några ändringar, den kör på grundinställningarna. Det var mest att jag blev nyfiken och ville testa att ändra lite inställningar.

Saken är den att spelet jag spelar är från 2004 eller kanske ännu äldre tom, kommer inte ihåg, och det ska inte vara nån match alls för dagens MP även fast grafikkortet inte är top of the line.
I spelet kan man sätta igång showfps och då får man ju svart på vitt vad den presterar, jag kör högsta inställningar på allt i 1600*1200 och får utan problem 300-400 fps.
Men jag undrar om grafikkortet håller på och varvar upp sig ibland, det är kanske nån gång var 5:e eller 10:e minut som den hackar till ordentligt.
Ibland bara för en kort sekund och ibland i kanske 30 sekunder, och sen blir jag utkastad till spectator.

Väldigt irriterande, jag har installerat alla programuppdateringar, även grafikdrivrutinen som kom för inte så länge sen.
Det är alltså den nya MP med dual 2,8 och 4gb minne samt windows xp även det med alla uppdateringar installerade.

Jag förstår ju att kortet blir varmt, men jag har aldrig upplevt det så i mac miljö. Jag brukar köra UT2004 i mac läge och det är ju betydligt mer krävande än vad det andra gamla spelet är.
Inga problem alls, kör det i 1920*1200 utan problem, det flyter som smör.

Nån som upplevt nåt liknande med den nya MP?

Jag skulle ju isåfall vilja kunna köra grafikkortsfläkten på konstant fart, ifall det är det som är problemet, jag vet inte säkert. Men det blir nog svårt att lösa. Finns ju inga såna inställningar i ATI´s program.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-12 11:49

Jamen det är ju lysande! Fasen vad bra att man kan koppla ihop Airport Exp med x-boxen, då behöver jag inte hålla på böka med sladd längre. Får flytta högtalarna den är ihopkopplad med bara, mindre problem.
För hitills har jag ju använt Airp Exp till att lyssna på musik i vardagsrummet, klockrent att man kan använda den till både och.

Då kan vi helt glömma punkt 3 som egentligen var nåt slags svammel som inte är aktuellt längre eftersom jag fick svar på de andra två frågorna.

Jag får väl ta att det kommer att gå i g-hastighet istället för n, det kan jag leva med.
Men själva backupandet från MP och MBP kommer det att gå i n-fart eller slöas det ner också av att det finns g-fartskomponenter inblandade i nätverket?

Apropå bökiga modem från BBB så har jag ju iaf efter lite bökande fått min Airport Exp att funka tillsammans med modemet, så då får jag väl böka lite med TC också tills det funkar.

Tack för hjälpen!

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-12 09:25

Funderar på att beställa en sån.

Jag funderar lite över hur jag kan fixa till nätverket och kanske tom koppla in min gamla x-box i det hela. Jag vet att man behöver en omvandlare till x-boxen, så att man kopplar in en kort ethernet sladd från boxen till en liten manick som omvandlar det till trådlöst. Har för mig att det bara finns sådana manicker, som jag inte kommer ihåg namnet på, med 802.11g.

Lägenheten ser ut som följande:
- Hallen ligger i mitten av lägenheten och där står BBBs trådlösa modem.
- Kontoret ligger till vänster om hallen och där står följande: Gammal pc med ethernet sladd liggandes till hallen (bökigt) samt en MP som kör trådlöst. Skrivare som kan kopplas in både via ethernet och usb.
- Vardagsrummet ligger till höger om hallen och där står min gamla x-box som jag kör med ethernet kabel då det behövs föras över filer (bökigt). Det sitter även en Airport Express som jag kör musik till.

Musik m.m. ligger just nu på pc:n men den håller på sjunga på sista versen så det ska flyttas över till MP så småningom.
Sen finns det en MBP också men den kan ju användas varsomhelst i lägenheten.

Frågorna då:
1. Jag har Bredbandsbolaget 20/3 med deras trådlösa modem som sänder ut i 802.11g och jag brukar aldrig komma upp i några fantasihastigheter så den kanske bara ska stå kvar som den är och sen låter jag Time Capsule utöka mitt nätverk inne på "kontoret" så kan jag även koppla in min skrivare via TC?

2. Kan man på nåt vis få x-boxen att gifta sig med Airport Expressen och koppla ihop dem så att x-boxen hamnar i nätverket den med? Så slipper jag köpa en sån där kabel-till-trådlöst omvandlare.

3. Jag har en gammal tjocktv så jag har inga funderingar på att köpa en Apple TV. Har sett trådar om kablar som man kopplar in mellan MBP och Tv, men det verkar lite bökigt. Nu kanske jag är extremt petig men sen jag köpte min första mac så har jag blivit så förbaskat bekväm eftersom jag vet att det bara funkar. Så jag orkar inte hålla på grotta som förr i tiden när jag bökade med pc. Skyll inte på mig, skyll på Apple.

Ja, detta är något jag har funderat på länge men inte orkat ta tag i, men är det nånstans man kan få hjälp så är det ju här!

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-10 23:17

Startdisk är vald och det har funkat i snart ett års tid utan problem så det måste ha varit nåt tillfälligt.

Jo förr så brukade jag bara sätta den i vila men sen har jag stört mig på att den har blivit segare och segare med tiden i och med att pageouts ökar till massor.
Jag jobbar med bilder hela dagarna oftast och vill att det ska flyta på.

Numer stänger jag av den helt på kvällarna eftersom jag tycker att det är onödigt att den står och drar ström hela natten.
Jag försöker spara in på onödigt energislöseri på detta vis.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-10 17:29

Aha det var på så vis, jo jag har servrar jag brukar ansluta till när jag sitter på jobbet men nu var jag mitt ute i skogen kan man säga.
Konstigt, men den har inte strulat något mer sen dess så det kanske bara var nåt tillfälligt får man hoppas.
Ska nog i vilket fall installera Leopard på den snart, och då blir det nog till att formatera om den helt tror jag så den får en färsk start.

Tack för hjälpen!

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-09 17:31

Häromkvällen skulle jag sätta igång min MBP och då var jag med om en väldigt konstig uppstart. För det första tog det väldigt lång tid och för det andra när den väl kom vidare så kom det upp en jordglob på en grå bakgrund mitt på skärmen.
Jag har för mig att det var en grå bakgrund istället för den vanliga ljusblåa färgen.

Då blev jag minst sagt jäkligt orolig eftersom det fanns nytagna bilder som ännu inte hade flyttats över till min extra bärbara hdd som jag alltid har med mig på längre resor.
Fast efter någon minuts väntan så gick den vidare i uppstarten och kom igång som vanligt, och sen dess har den funkat som den ska.

Eftersom detta aldrig hänt tidigare så vet jag ju inte vad det beror på, nån som kan upplysa mig om vad som kan ha hänt?
Börjar den bli trött, kan det vara hårdvarurelaterat?

Jag har en MBP 2,33 med 3gb ram och Tiger installerat.

Jag har precis kört både skivverkty och TechTool Deluxe utan att hitta några problem.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2008-03-02 12:23

Jag har min i Raid 0 för jag ville ha just högre fart, har inte provat läge 1 på min disk. Men kör du med firewire800 så ska det ju gå undan tycker man.