Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Potah

Potah

Medlem
  • Namn Patrik Lindgren
  • Plats Vattholma
  • Sysselsättning Yrkesfotograf
  • Registrerad 2006-10-22
  • Senast aktiv 2020-08-20
  • Antal inlägg 309

Foruminlägg

De senaste inläggen Potah har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-09-15 22:37
Ursprungligen av LCR:

Vissa saker är ganska knepiga att fotografera och får riktigt knivskarpa bilder...

Speedway en höstkväll är ett mycket bra exempel.

En av de som ofta fotografera speedway i Hallstavik lägger ut sina bilder för allmän beskådan och det är alltid kul, men jag kan aldrig låta bli att fundera över hur hårt retuscherade de är. I speedway finns sällan VIT färg då allting är dammigt och skitigt, vilket får mej att fundera över vitbalansen, och sedan att alla bilderna ser ut att vara lite över-skarpa, precis på gränsen.

Men är det inbillning?!

Ni som är mer insatta och kan se detaljerna, kom jätte gärna med era åsikter.

Rospiggarna - Ikaros Smederna, Hallstavik 110914

Jag är ute efter förbättrad förståelse, inte att kritisera andras bilder.

Jag skulle inte tro att den här killen Roffe "retuscherar" sina bilder speciellt mycket, i så fall gör han i mina ögon inget jättejobb.
Personligen tror jag att han på sin höjd gör några grundläggande sjysteringar som att sätta en vitpunkt, om ens det, sen drar han en kontrastkurva och skärper samt brusreducerar slutligen bilden. Det är allt, tro mig, i många olika fall är det så det fungerar när man ska leverera bilder direkt på plats eller i princip direkt efter loppet är kört.
Ibland är det viktigare att det går fort och att alla får sina bilder snabbt och smidigt, de kanske ska med i morgondagens tidning eller upp på en webbsida m.m.
Ska man leverera ett par hundra bilder från en kväll på banan så kan man inte lägga en kvart i photoshop på varje bild.

Jag vill inte låta som en besserwisser, men det är faktiskt rätt ofta det fungerar så här.

Utöver det så tycker jag att han har skärpt bilden lite för hårt, men alla har vi olika tycke och smak. Sen verkar bilden tagen med väldigt hög iso eftersom den är väldigt brusig och man kan tydligt se att han har gått på med brusreducering som i vissa fall kan göra bilden lite mjukare och då måste man kompensera med extra skärpa.
Ljuset på de här arenorna är väl inte alltid det bästa och nu när det börjar bli höst och mörkret kommer tidigt får man höja iso:n för att kunna få slutartider som gör att man kan frysa hojarna, om man nu gillar det dvs.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-08-20 21:57
Ursprungligen av ;:

Grym, jag tar två tack!

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-08-04 08:32

Nu kanske jag ger mig ut på hal is eftersom foto, likväl som många andra ämnen, är ett väldigt känsligt ämne eftersom det finns många "regler" att hålla sig till. Själv gillar jag att göra saker på mitt sätt.
Klart är att man måste kunna sin kamera och vilka effekter man uppnår med en viss sorts inställningar, det underlättar enormt mycket.
Jag tycker inte att man ska fokusera så mycket på hur man beter sig utan bara vara sig själv, det är nog det minst uppseendeväckande beteende man kan ha. Jag tror helt ärligt att rätt många människor inte bryr sig ett skvatt om att någon går omkring med en kamera och fotograferar, de har annat att tänka på. Alla har kameror av olika slag numer.
Däremot om någon ser ut som att de går omkring och "smyger", speciellt med ett långt tele, så tror jag de blir mer misstänksamma. Kan vara tänkvärt.
Det är väl bara att tänka efter lite, hur skulle du själv reagera om du hörde en slutare gå av i en folkmassa eller liknande?

Var dig själv är essensen av det hela!

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-08-03 23:09
Ursprungligen av jurassic579:

Tycker man kan prova olika miljöer också, man behöver inte följa den klassiska formeln: 24-35 mm, Svart vitt, övergångställe med mycket folk. Huvudsaken med en bra bild är att det händer något intressant. Testa att plåta på kvällen med blixt tex för att bryta mönstret.

På min "Daily Operation" så finns en hel del bilder, flera som kan klassas som gatufotografi men "på mitt sätt", kolla gärna:

Bjrn Terring Photo

Totalt helt ot, men det struntar jag i.
Spännande mix av bilder! Den sidan måste jag besöka fler gånger. Vilken härlig mix av mönster och motiv med en skön stil, jag gillar det. Det bästa är nog mixen av alltihopa, att du inte snöar in på ett spår utan byter riktning i princip hela tiden. Tycker mig se en dos av Petersen
och även en del Parr m.fl.
Bra skit som jag brukar säga.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-29 16:26
Ursprungligen av johan_tanying:

Säger bara Hoya HMC Pro. Alla andra filter är värdekassa vid jämförelse!

Testa följande: När det är mörkt ser man till att ha en lampa eller annan skarp ljuskälla nära ena bildhörnet. Diagonalt tvärsöver dyker det ofelbart upp en spökbild av lampan. Med ett Hoyafilter blir spökbilden nätt och jämt synlig i en svagt grön nyans. Alla andra filter (som jag provat iaf) blir rejält mycket tydligare. Att skruva av filtret är förstås ännu bättre, men det är ju inte alltid praktiskt.

Ja alla mina olika objektiv är prydda med antingen Hoya eller B&W.
Det är sällan jag tar av dom eftersom jag ofta jobbar i olika miljöer och det händer att man stöter i utrustningen i diverse olika hårda och mindre hårda föremål.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-28 21:45

Först och främst så behöver du inte köpa några fler produkter än just en microfiberduk/glasögonputsduk för den fixar jobbet på ett ypperligt sätt. Köp två, jag brukar fukta den ena med vanligt vatten och ta bort det värsta, smuts m.m. sen torkar jag med den andra. Tvätta dessa ibland för efter ett tag blir de skitiga och då smetar du bara runt smutsen.
Kolla även om det finns damm inne i optiken och så klart även sensorn.
Ett till tips, har du uv-filter eller något annat filter så kan det vara så att det kan ställa till det lite vid motljusfotografering. Det kan få oväntade effekter genom att ljuset får ytterligare ett lager att studsa igenom, har du möjlighet så tycker jag att du ska testa att skruva av ditt filter och se vad för skillnad det kan göra. Allt beror så klart på hur du tar bilden och i vilken vinkel ljuset faller in mot optik och sensor m.m.
Här kan det finnas utrymme att säga att man får lite vad man betalar för, kvalitetsfilter är oftast bättre när det gäller den här sortens frågor.
Lycka till! Vore kul att se vad du åstadkommer för något.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-21 10:41
Ursprungligen av joohn6:

Jag avbeställde min Mini och beställde med i7/4GB/Radeon iställlet. Lika bra Känns tråkigt om man får hem en Mac Mini som inte är tillräcklig eller att man får problem med den så att man måste fippla med en massa inställningar.

Jag hittade tråden igen, men det kanske du också gjorde. Men för att klargöra för övriga som eventuellt också är nyfikna så klistrar jag in infon här:

Freddie skrev:
Samma här, fundera dock på om det är värt 2K mer för

*0,2 GHz snabbar processor
*2 GB mer minne (kostar ca 500:- för 2x4GB enligt prisjakt Corsair Value Select SO-DIMM DDR3 PC10600/1333MHz CL9 2x4GB (CMSO8GX3M2A1333C9) - SO-DIMM-minne - Hitta lgsta pris, omdmen och information)
*AMD Radeon HD 6630M graphics processor

Minnet kan man alltid byta men Grafik kortet är jag funderar mest på..

Jag har tänkt att använda min mini som mediacenter = film, musik, och bilder
Ja, nästan ett krav tycker jag iom att Intels grafikkrets dras med problem framförallt när det gäller filmuppspelning (om man använder den som mediacenter då kopplad till TV etc..).

Gör en Google-sökning på intel hd3000 movie problems så ser du snabbt.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-21 08:56

Jag läste något om det i någon tråd, det kan ha varit den där det stod att applestore var nedstängt, att det hade varit problem med just den varianten och filmvisning i hög upplösning. Så det verkar som att modellen över med ATI kortet rekommenderas, jag var nämligen nyfiken på detta själv.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-16 22:58
Ursprungligen av Goflorp:

Själv har jag kört Nikon och Pentax genom livet och nu är jag tillbaka på Pentax.
varför? Jo, jag gillar inte Nikons attityd att man inte är värd ens fem spänn om man inte kör deras dyraste grejor och har ett serviceavtal för ett antal sköna tusenlappar om året.

Jag undrar lite över vad det är för serviceavtal du nämner? Jag har aldrig hört talas om något sådant som kostar dyra pengar. Jag kör både Canon och Nikon och ingen har försökt kränga på mig något liknande någonsin.
Går saker sönder kostar det att laga oavsett märke på utrustningen.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-13 20:32

Jag har en likadan Mac Pro som du, 3,1 från 2008 och jag bytte ut mitt gamla Ati Radeon 2600XT mot det nya Ati Radeon 5770 och prestandan ökade rejält grafikmässigt när det gäller spel m.m.
Går utmärkt att köpa via applestore eller nån välsorterad Mac butik.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-07-07 09:20

Det finns säkert lika många olika sätt att skärpa en bild på som det finns fotografer.
Det sätt du har experimenterat på verkar väldigt omständigt, det finns enklare sätt.
Har du photoshop så borde du även ha camera raw-modulen, där i finns det en egen sektion med just skärpeverktyg. Kolla in den delen.
Låt dig inte luras av att det heter camera raw, det fungerar lika bra på jpeg. Däremot så har en jpeg redan fått en dos skärpning i kameran om man inte har inställt så att den inte ska lägga på skärpa. Det är alltså större risk att få skärpeartefakter med en jpeg än en raw-fil om din kamera lägger på skärpa.
Vilken version av photoshop har du? I CS5 så är skärpeverktygen i camera raw modulen riktigt bra, jag skärper alla mina bilder där.
Värdena är svåra att säga, det beror helt på bilden skulle jag säga. Porträtt tex brukar inte må såbra om an överskärper dom. Andra objekt med mycket kanter och liknande kan man dra på lite extra omman vill att den ska bli riktigt krispig. Prova lite olika värden och se vad du gillar bäst.
Ett annat verktyg som också kan få bilder att poppa är clarity/klarhet, det ger en lokal kontrast ökande effekt som även gör att bilden upplevs skarpare, samma sak här med värdena, porträtt = låga värden, objekt ed mycket kanter = högre värden.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-03-12 18:35

Jag har en Corsair Force 120GB i min MBP från 2008, funkar finemang.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-03-06 11:22

Bytte ut 4x1GB till 4x2 nyligen som komplettering till mina befintliga 4x2 så nu har jag 16GB och nu är den färdigpimpad. Mycket nöjd och kommer så vara i flera år framöver. Jag har en MP 3,1 från 2008.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-02-28 19:58

Då lutar det nog åt att köpa ett PCIe-kort i så fall. Det ska bli intressant att se vad som händer med Thunderbolt framöver, kommer det separata sådana kort man kan stoppa i min MP så är det än mer intressant. Dock kanske jag behöver både och eftersom jag har en hel del diskar som sitter på Firewire-portar.

Någon som kan rekommendera ett Firewire PCIe-kort? Vad tros om dessa två?
Sonnet Allegro Firewire 800 PCIe - Macoteket

Sonnet Tango FW800 & USB 2.0, PCIe-kort - Macoteket

Jag har åtminstone två lediga kortplatser i min MP eftersom jag har ett Radeon 5770 som tar upp två platser.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2011-02-28 19:00

Jag skulle säga att båda portarna har gått från att fungera sporadiskt de senaste månaderna till att ha slutat fungera helt.
Jag har googlat och sett olika resultat, de flesta väldigt gamla och gällandes andra modeller, och jag har provat både olika kablar och att sätta in de olika diskarna i en MBP, i vilken de fungerade utmärkt.
Då kan man dra slutsatsen att det är min MP som felar.
För länge sedan så kom jag åt kabeln under drift så att den främre porten började glappa lite, inte alls mycket. Redan då blev jag orolig att något gick sönder. Sen dess har jag bara använt den bakre.

I dag funkar ingen av dessa. Någon som varit med om liknande?
Måste hela logikkortet bytas? Det blir väl en redigt dyr affär.
Går det att lösa på annat vis?
Alla tips mottages tacksamt.