Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Björk

Thomas Björk

Medlem
  • Registrerad 2002-11-10
  • Senast aktiv 2011-05-05
  • Antal inlägg 48

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Björk har skrivit i forumet.

Man får rabatt på en dator per år inklusive skärm, en T-shirt med stort X på magen och en DVD varje månad med uppdateringar av xcode och liknande. Ganska trevligt men skall nog jobba seriöst med utveckling av osx-applikationer för att det skall kännas helt nödvändigt.

Databaser bygger man hur man vill men för att det skall vara riktigt smidigt bör man följa konventionerna i rails. Man får mycket på köpet då. T ex bör id-fältet heta id, ett fält som används för att ange en relation skall heta <tabell>_id, tabeller som används för att beskriva en många till många-relaiton mellan två tabeller skall heta <tabell1>_<tabell2> etc etc. Om man bryter mot en konvention straffas man genom att man får skriva mer kod som beskriver hur det skall vara.

För att hantera databasen har rails "Migration" som är ett sätt att i ruby-kod beskriva hur en databas skall se ut. Den påminner om hur man bygger tabeller med sql. Två fördelar som man får genom att använda migration är att man kan versionshantera tabell-strukturen och att man får en databasoberoende beskrivning som gör att man lätt kan jobba mot olika fabrikat av databashanterare.

Ursprungligen av Ylan:

Har någon testat radrails?

Jag har kört RadRails en del och trivs bra med den. Funktionsmässigt är skillnaderna mot TextMate nog inte så stora. I alla fall inte när man har arbetat ett tag och lärt sig hur man skall göra olika saker. Filbläddring och redigering ser ganska lika ut med en hierarkisk filbläddrare och färgmärkning av dokumentets text.

Den största skilnaden är nog att RadRails har ett antal paneler för t ex generatorer, webbrikk, köra kommandon etc. I TextMate löser man det via makron och kommandon. Eftersom jag inte jobbat med TextMate så har jag svårt att uttala mig om vad som är bäst men jag antar att man efter ett tag gillar flexibiliteten i TextMates upplägg.

Min favorit av funktionerna i RadRails är integrationen med versionshantering i subversion. Man kan antingen göra uppdateringarna i filhateringen eller via separata synk-perspektiv. Riktigt bra om man är flera som jobbar mot samma projekt eller om man har flera datorer.

Jag tycker också det är kul att köra tester i RadRails. Man trycker på en knapp och får gröna eller röda ikoner på testfallen. Däremot är funktionen inte så avancerad och man kan ibland få leta en hel del i felstacken för att hitta var det gick snett.

Ett alternativ TextMate är den eclipse-baserade miljön radrails, http://www.radrails.org/

Problemet med ränder på bildskärmen, hängning och svärta har jag också drabbats av, nu för andra gången. Två veckor efter att garantin gick ut. Eftersom jag är modig/korkad (välj något) och det verkade vara ett glapp öppnade jag maskinen för att fixa det själv.

Jag är ganska säker på att problemet är att grafikkretsens lödningar har släppt från moderkortet. Om man vickar lite försiktigt fram och tillbaka på moderkortet kring kretsen glappar det olika.

Förmodligen orsakas felet av att grafikkretsen blir mycket varm och att lödningen släpper efter ett tag (det är grafikkretsen som gör att det blir så varmt och skönt på undersidan till vänster). Med andra ord ett konstruktionsfel.

För den som vill ha lite tyngre grejor och riktiga utvecklingsmiljöer finns det två bra utvecklingsmiljöer att hämta på internet.
Netbeans (www.netbeans.org) är opersource-versionen av suns java-miljö.
En annan variant är Eclipse (www.eclipse.org) som från början kommer från IBM.
Båda är fria opensource-produkter och är bara att hämta.
Jag vet inte vilken som är bäst, jag har jobbat med lite småprojekt i Netbeans och den är riktigt bra. Betydligt bättre än projektbuilder, tycker jag.
Eclipse påstås vara bra, den också, men eftersom den inte vill starta i min maskin har jag ingen uppfattning.
Båda miljöerna finns även för andra plattformar men Java fungerar naturligtvis bäst på Mac...

Microsoft kommer inte att sabba Flash. Det kanske till och med kommer en linux-version. Man är inte längre intresserad av att slåss om klient-sidan. Det slaget har man redan vunnit för länge sedan. Flash kommer att utvecklas vidare och bli en perfekt web-services-konsument med möjlighet att göra applikationer för godtycklig klientmiljö.

Anledningen till att man vill ha Flash är att det är ett perfekt system för att lasta ner serverar. Det är genom licenser till datorhallarna man kommer att ha tillväxten i framtiden. Då spelar det inte någon roll om det sitter en mac eller pc i andra ändan.

Det vore illa om Microsoft tog över Flash. Idag används det mest för att göra coola animationer men på sikt kommer den även användas till att göra vanliga program med knappar och listboxar etc. Ungefär det man för några år sedan sa att Java skulle göra.

Samtidigt är det logiskt att Microsoft vill komma åt Flash. I flera år har man basunerat ut Web-services och deras förträfflighet men inte riktigt kunnat förklara vem som har nytta av dem. Med Flash i produktportföljen blir bilden mer komplett.

Det finns ingen anledning att hoppa på x86-tåget nu. Det är aldeles försent. Det som är intressant för framtiden är 64-bitarsmodeller. Där är IBM på gång med PPC-modeller och AMD har också modeller som kommer att passa bra i desktop-maskiner.
För övrigt såg jag en notering på slashdot.org att AMD funderar sluta göra billiga x86-processorer. Det lär inte göra x86-marknaden intressantare annat än för Intel.

I det här forumet vill jag även ha möjlighet att diskutera diverse programvaror från den fria världen.

Visserligen har vi forum för program men jag hittar inga diskussioner där om hur man t ex konfigurerar Apache som proxy eller får bästa prestanda i MySQL.

Lite off-topic men kanske kul att känna till. mod_rewrite kan även konfigureras att fungera som proxy för att hantera lastbalansering och liknande.

För något är sedan satte jag upp en konfiguration med en front-maskin (linux) och två backen-maskiner(windows med asp). Front-endmaskinen körde apache, skickade alla frågor till någon av windows-maskinerna (slumpmässigt vilken), och krypterade även förbindelsen mot användaren (https). Om man ville styra om anropen var det bara att ändra i en textfil på linux-maskinen.

Tunga saker. Macen uppskattas mer och mer av unix-nerdar och super-geeks. Känslan av att macen är en klen och lite fjantig nybörjardator börjar mattas även utanför våra led.

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Anton S:
Är det någon som har en aning om den har en fläkt som väsnas?

Om den skall klara 5 timmar på batteri kan den knappast gå varm.

Jag köpte en iBook i höstas och ungefär samtidigt fick min hustru en bärbar personal-pc så jag har jämfört två ungefär lika dyra bärbara

Macen:
+ Fruktansvärt snygg med den lysande apple-loggan och den lilla lampan som pulserar i viloläge.
+ Liten, lätt och smidig
+ Batteriet räcker 3 timmar
+ Bra täckning för det trådlösa nätverket
+ Ingen antenn som sticker ut
+ Finns det någon fläkt? Den verkar inte funka
+ Billigt att bygga ut minnet
- Skärmen har inte lika bra färger som PCn. Det vita ser lite smutsigt ut
- Tangentbordet är inte så bra
- Dåliga högtalare

PCn (Siemens nixdorf C 1020):
+ Skärmen på 15 tum är bra, känns som att ha en plasma-tv i knät. Passar bra till alla hysteriska färgerna i windows XP
+ Bättre tangentbord än macen
+ Lätt att byta hårddisk
- Ungefär lika sexig som en rysk lastbil, ful och klumpig
- Batterilivslängd ca en timme
- Trådlösa nätverkskortet sticker ut 3 cm. Undrar när det bryts av och om det bara är kortet som går sönder då eller om även kortplatsen skadas
- Blir mycket varm efter en stund (bra så här på vintern)
- Svindyra minnen om jag inte hittar några billiga piratminnen. (Den som klagar på applestore verkar inte ha jämfört med orginalminnen till bärbara PC)

På det hela taget finns det inte mycket som talar för PCn. Den är helt enkelt inge kul. Den enda anledningen jag kan tänka mig är att man vill göra något specifikt som inte kan göras på mac eller att man får den skattesubventionerad via arbetsgivaren, då blir den betydligt billigare.

Huruvida windows XP är bättre än MacOS tänker jag inte diskutera, båda fungerar mycket bra.

Nej, iBooken har ingen kortplats där d-link-kortet kan sättas. Airport-kortet är en annan typ men å andra sidan fungerar det säkert bättre mot jobbnätet än en pc med d-link-kort.