Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jocke Anka

Jocke Anka

Medlem
  • Registrerad 2003-03-11
  • Senast aktiv 2010-06-22
  • Antal inlägg 114

Foruminlägg

De senaste inläggen Jocke Anka har skrivit i forumet.

Hej.

Tack för kritiken!

Jag har designat och gjort logon och grafiken till trailers som går nu. Till själva programmet har jag gjort vinjett och all annan grafik.
Själva namnet G5 kom nog den exekutiva producenten på om jag inte minns fel. G står för Gladiatorerna och 5an för säsong 5. Det blev ett kul kodord helt enkelt. Tror inte hon visste om att Apple kallade sina för G5, men jag var snabb att poängtera!
Själva programmet kommer att heta Gladiatorerna som vanligt. G5 är bara en "bi-logo"...

Hej!

Nu har jag gjort lite uppdateringar på min hemsida för de som är intresserade. Kommentarer mottages tacksamt.

Skriv gärna i min nya gästbok också.

Hoppas ingen ser detta som reklam och tar illa vid sig. Jag tycker bara det är kul att visa vad jag gjort den senaste tiden och prata lite runt det...

go.to/joachim.ljunggren

Jag var ironisk om att Gladiatorerna var ett seriöst program.

Sen stämmer det bra att jag gillar Mac väldigt mycket. Det är dock inte enbart jag som kommit på förkortningen G5. Tror det var den exekutiva producenten...
Jag har gjort all design och koncept på vinjett, logo och grafik.

Kan inget annat än att bara instämma! Rätta, tydliga och pedagogiska rubriker sparar tid för oss alla!

Nej pojkar, nu börjar det spåra ur. Gladiatorerna är ett seriöst program!

Hej.

Martin, jag har lite svårt att se att Premiere skulle vara bättre än Final Cut Pro... Vad jag sett är det ju ett riktigt dåligt leksaksprogram. Jag har provat att använda det och det var konstanta krasher, material försvann, mm.

Det längsta jag klippt i Final Cut Pro är 25 minuter. Inte ett enda problem.

En del företag här som håller på med TV-produktion har gått eller funderar på att gå över till Final Cut Pro pga pris/prestanda.

Vad är det mer med DVDSP2 som inte håller sig till specarna? Jag har gjort ett 20tal DVDer i det programmet och inte haft några problem med skivorna i olika DVDer.
Sen är det ju lite orättvist att jämföra DVDSP2 med Scenarist som kostar mycket mer. Lite som att jämföra en Volvo med en Ferrari...

Sen vad gäller uppdateringar i Software Update. Inte kan man väl klaga på att Apple fixar säkerhetshål och förbättrar sina program? Eller är det mer önskvärt att sitta med program som inte utvecklas? Du menar kanske att Apple ska utveckla tills det är 100% färdigt men sånt finns ju inte inom datavärlden.
Under tiden Apple säkerhetsuppdaterat sitt OS under de senaste två månaderna har jag inte sett en enda uppdatering komma för Windows 2000 som jag använder (sällan dock). Med tanke på att Windows säkerhetsproblem är detta skrämmande från Microsoft.
Tror inte Apple släpper fler uppdateringar per OS/Program än de alltid gjort. Läste precis igenom Apple Confidential boken och jämfört med vad som skedde under de mörka åren under Sculley, Spindler, Amelio är det ett väldigt välskött kompetent företag idag.
Vi måste komma ihåg att Apple gör så mycket mer idag än de nånsin gjort. Aldrig nånsin har de haft så många program i sin katalog. Dessutom har vi idag bredband med konstant uppkoppling och det ställer helt andra krav på säkerheten. Något vi inte behövde göra på samma sätt förr med modem, om man ens hade det.

Grafisk design och produktion för TV, musikvideo och lite film.
Arbetet består i logotypframställning, vinjettproduktion, paketeringsgrafik såsom breakbumpers, grafiska inramningar i form av namnskyltar, credits, teasers och trailers, etc. Ja, hela den grafiska identiteten.

I TV-biten står jag oftast för hela kedjan från idé till färdigt producerad master. Till min hjälp har jag ett par duktiga fotografer och ljud/musikkillar.
I musikvideobiten står jag oftast för postproduction och samarbetar även med idéer. (En framtida önskan om att göra musikvideo själv).

Arbetsredskap:
Photoshop, Illustrator, After Effects, Final Cut, 3D Studio Max, digital stillbildskamera, digibetakamera, papper och penna, mm, eller egentligen vad som helst som passar till produktionen.

Senast sett på TV:
Bachelor på Kanal 5, Upp till Bevis på SVT, MIF Redhawks och Gladiatorerna säsong 5 teasers på TV4, Blåsningen säsong 8 på TV3.

Film:
Festival (färgkorrigering från DV och logotyp), Om jag vänder mig om (logotyp och förtexter).

Kommande:
Stylingakuten, Singeljakten, Gladiatorerna på TV4. Miljonären på Kanal 5.

He he! Bra idé!

Det är lite det som är tanken... Det ska mer ställa frågor än ge raka svar i början. På så sätt tänker folk i stugorna förhoppningsvis till och undrar, "vad var det?", än att det går ut genom andra örat.
Det ska skilja sig lite från alla andra trailers/teasers.
Dessa kommer att utvecklas ju närmare sändningsstart vi kommer. Till slut kommer det att bli väldigt tydliga trailers.
Men sånt är ju tråkigt eller hur?

Hej.

Den 23e december började teasers för Gladiatorerna säsong 5 att rulla på TV4. Dessa avslutas med logotypen G5 och inget mer.
Hoppas ni sett dem. Har ni missat dem rullar de på fram tom slutet av januari tror jag. Undrar om det bara är vi inbitna Applemänniskor som kopplar ihop detta med Apple?

Tyvärr tror jag inte att jag får lägga ut resten av designen till säsong 5 än. Får nog vackert vänta tills första programmet är sänt, men ni kan kolla på min hemsida och se lite från teasrarna som går nu.

hemsidan: go.to/joachim.ljunggren

Hej Munthe!
Jo, det stämmer. Mycket jobb med Karl-Johan Larsson. Inte så mycket på senare tid tyvärr, för jag har varit fullbokad med nya säsongen av Gladiatorerna, Miljonären för Kanal5 och lite nya program för TV4.

Visst är DVD Studio Pro 2 lite buggigt. FCP4 funkar dock fint för mig och jag upplever inga problem. Jag klipper dock inte några längre grejjer utan bara showreels och vinjetter.

Vad är det som "gäller" i PC världen? Avid känns bara jäkligt jobbigt när man ska jobba med materialet i andra program. Mycket exporterande av mediafiler som tar tid.
Vilket är det bästa DVD-authoring programmet?

Det enda jag änvänder PC till är 3D. 3D Studio Max finns ju inte till Mac och jag har inte riktigt ork och tid att lära mig Maya.

Nu kanske denna tråd ska fortsätta nån annanstans för det börjar hamna lite utanför QT6.5...

Äntligen ett mer vettigt och lättförståeligt inlägg!

Det där låter ju oroväckande som Munthe berättar. Men under mina 10 år i branschen har det alltid varit Quicktime som gällt, alltid det format som funkat bäst och gett bäst kvalitet. Och då har jag jobbat med USA, England, och alla länder i Norden. Alla med en uppsjö av olika system.
De PC system jag sett har varit så komplicerade att man antagligen behövt vara lika insatt som Cristopher och det har ingen vettig människa tid till som bara vill vara kreativa.

Ni pratar mycket om slutprodukten. Jag pratar mest om vilket format som är lättast att jobba med i produktion. Där vinner QT tycker jag. Tex att kunna göra referensfilmer från FCP som man kan jobba med i After Effects är ju fantastiskt om man jobbar med DV som inte tål många generationer.
Att enkelt kunna göra en RGB+Alpha 4:4:4 i oberoende upplösning som man bollar runt med är grymt smidigt. Denna fil kan man med enbart playern konverta till nästan vad som helst i vilken upplösning som helst, snabbt, smidigt och med jättebra kvalitet. Sånt är extremt viktigt i ett arbetsflöde för att sända iväg för godkännande hos kund.

Att man kanske måste lämna iväg mastern till ett företag som kodar om det till nått speciellt format som krävs för E-bio eller vad det kan vara ser jag inte som ett problem då det nog är nått man skulle vilja göra ändå, eftersom jag inte besitter den kundskapen och inte heller vågar ta ansvaret för att nivåer och format ska bli rätt vill jag hyra in den expertisen.

OK. Du fick mig. Jag är en glad amatör...

Jag har egentligen bara gjort en snurrande logo en gång och automatiskt trodde jag att jag var bäst i världen. Nu är jag överbevisad. Jag som trodde OKOMPRIMERAD video och OKOMPRIMERAD ljud var proffsstandard...

Nu jobbar jag vidare för mitt levebröd för den här tråden verkar ha spårat ur en aning.

På planeten jorden i all välmående!

Det är ju just det att det är smidigt att jobba med. Det har allt jag behöver på ett enkelt transparent sätt.

Du kommer med massa tekniska termer som jag inte förstår. Allt jag kan säga är att Quicktime får jobbet gjort snabb med bra kvalitet.
Jag tror många som gör samma jobb som jag håller med mig. Alla jag jobbar med använder sig av Quicktime och skulle man komma med nått annat format anses man nästan som "oproffsig"...

Apple leder definitivt marknaden inom proffsvärlden.
Det finns inget videosystem som är så smidigt och flexibelt att jobba med som Quicktime.

Jag konverterar lätt mitt arbete genom QT-player (eller Compressor ifall jag vill göra en batch).

Kvaliteten och snabbheten är enastående.

Quicktime har codecar för okomprimerat med alfakanal vilket är en förutsättning för att kunna jobba med det.

Att jag i QT-player enkelt kan byta musik eller tom klippa enkla skissfilmer är oslagbart, snabbt och enkelt.

Den nya Pixletcodecen är helt suverän!

Vad jag vet måste man ha externa program för att komma i närheten av sånt här med Realvideo eller Windows Media. Dessa system är dessutom av undermålig kvalitet enligt mina erfarenheter. Jag har jobbat i PC-system och därmed Windows Media och det är en mardröm. Quicktime ligger i systemnivå och stöds av alla program.

Ja, det är lite av mina erfarenheter. Jag skulle aldrig vilja byta bort Quicktime för nått annat. Att det krävs Mplayer för att spela DivX är inga problem för mig. DivX är dessutom ganska ointressant i proffssammanhang då den codecen är för dålig med tanke på synk bild ljud. (Nu kommer jag säkert få skit för det...)

Saker jag skulle vilja ha i Quicktime är:
16:9 stöd.
Mpeg-1 export.