Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
brock L

brock L

Medlem
  • Registrerad 2003-01-08
  • Senast aktiv 2020-02-12
  • Antal inlägg 78

Foruminlägg

De senaste inläggen brock L har skrivit i forumet.

Nu gräver jag mig lite väl djupt i ämnet här kanske, men om någon går på samma jakt - snabbast möjliga bärbara mac med OS 9 - så kan ju detta vara bra att ha samlat.

Everymac har nog ännu mer noggrant samlad information om varje modell:
Apple PowerBook G4 1.0 (Ti) Specs (1 GHz/867 MHz - M8859LL/A) @ EveryMac.com

Där står bland annat att man kan boota PB Ti1Ghz i OS 9 så länge man kör MacOS X 10.4.11 eller lägre. Märkligt att OS X-et sätter begränsningar på det sättet?

Och Wikipedia gläder ju ofta med översiktlig historik - och lite quality issues:
PowerBook G4 - Wikipedia, the free encyclopedia

Med Ti1Ghz verkar problemen mest handla om att gångjärnen slits ut och av.

Vad jag hitills hittat kommer jag störa mig mest på att USB bara är 1.1 och att den uppskattade DVD-brännaren bara bränner i 1x. Inga konstigheter... Jag har en eMac från -02 nu så jag är väl van.

Jo internet är fantastiskt... Men om någon gammal ägare här kan recensera vore jag jätteglad!

Ursprungligen av SkrotNisse:

Internet är fantastiskt, finns allt!

Portable Mac Index

Klicka på relevant modell och se...

Tack för det tipset! Mycket bra, såklart.
Om man bläddrar nedåt från de senaste modellerna står det:
Requires Mac OS X 10.3 or later

Sedan när 10.3 blir 10.2 brukar även ett OS 9 finnas med på Requires-posten:
Requires Mac OS 9.2 or later, Mac OS X 10.1 or later

Däremellan finns det några oklara varianter:
Requires Mac OS X 10.2.4 or later, may not be bootable in OS 9.2.2

Men överlag verkar det som att OS 9-möjligheten försvann ungefär med OS 10.2.

Och att den fräschste bärbara macen jag kan starta i OS 9 är:
Powerbook Titanium G4/1 GHz!

Bra info.

Och på Blocket hittar jag då den här:
PowerBook 15" G4 Titanium
512MB RAM (1GB finns), 60GB HD, DVD/CDRW, USB, Firewire, Airport, Bluetooth
2995kr

Och den kunde kanske passa mig perfekt. Är väl ett okej pris för en okej retro dator. Kan någon gammal Titanium-entusiast påpeka ev. svagheter (eller ännu hellre styrkor..) med den modellen?
Lite stor, kunde föredragit 12"... Snygg såklart! Men inte snabbast. Förhoppningvis i okej skick efter åren som gått.

Denna tråd, rubrik och diskussion får anses passa hyfsat bra för min fråga, som borde ha rubriken OS 9 på iBook G4.

Frågan kan ställas ganska enkelt: finns det någon iBook G4 man kan boota med OS 9?

Ursprungligen av vni:

Den sista bärbara som kan startas med 9:an är Powerbook G4 Titanium 867 MHz/1 GHz och Powermac 1,25 GHz, om jag inte minns fel. Observera att det inte går att starta 9,21 på min (667 MHz) dator. Det måste vara 9,22.

Jag hittade ju egentligen informationen jag söker i vni's inlägg här ovanför, men ville få det bekräftat...

Jag vill köpa en bärbar dator med möjlighet att köra OS 9 och en äldre version av Logic som kräver det. Jag hoppades att någon av alla de G4-or som ligger på blocket kunde funka (ex. denna) - men det kanske är kört?
Jag prövade att installera OS 9 på en 1,2 Ghz iBook G4 igår och det gick som befarat bara att köra Classic-läge, och där funkar ju inte Logic.

Ursprungligen av Rajje:

Den sista datorn som kunde starta i klassiska Mac OS (PM G4 MDD2003) slutade säljas Juni 2004, men då hade den behållits i sortimentet ett år extra efter att dess uppföljare lanserats, bara för OS 9-startmöjlighetens skull. Alltså var det egentligen två och ett halvt år sedan som nya Macar kunde starta i klassiska Mac OS.

Hur avgör man enklast om det funkar när man har en dator framför sig? Är det enklast att leta tillverkningsår eller kan man bläddra under Systeminformation? Påverkar det vilken OS 9-version man har? Och; är det skillnad på att installera OS 9 från skiva, eller att som förr (eller bara jag) helt enkelt kopiera över en Systemmapp man redan konfigurerat som man gillar den. Missar man någon drivis då kanske?

Hoppas någon av alla kunniga OS 9/OS X-entusiaster kan svara.

Tänker på grafikkortet.. och ram-minnet. Och skärmen på 15". En macbook pro är såklart vad jag egentligen vill ha.. (om det inte just nu vore för priset och den xp-körda hårddisken med alla avid-projekt).

Damnit. Tror ni jag kommer kunna köra Avid Xpress pro 6 med Vistas "compability".. Jag ska pröva det på en motsvarande HP/Vista först.

Stort tack för svaren.. vad gjorde man utan 99mac!

Köper jag ny HP står alltså mitt hopp till att min Avid fungerar i Compatibility-läget.. Jag hade nog inte trott att det skulle bli svårigheter att komma igång! Lite därför jag valde att försöka glömma möjligheten med XP på Mac. Men jag tror fortfarande jag behöver kraften från tiotusenkronorsPCn. Nån som råkar ha erfarenhet av XP-avid under Vista?

Fortsättning följer..

Alltså, själva frågan just nu då, inte riktigt som rubriken antyder (den fick ju sitt svar ganska snabbt), utan denna (som hör hemma på PC-för-alla-forumet):

Tror ni XP skulle funka bra i den här "Vista-datorn"?

(dvs en HP dv6521 med Intel® CoreT 2 Duo som kommer med Vista förinstallerat... är datorn så att säga helt bakåtkompatibel? Inget strul med grafikkort, dubbla processorer och... är det 64 bitar?)

Ursprungligen av Taz_1999:

Med detta menar jag, varför inte överge Avid och använda de program som medföljer på Mac eller köpa Final Cut Pro för att redigera din video? Det är väldans trevligt att redigera video på Mac, har du provat?

Åh.. allt är väldans trevlig på mac, jag vet. Vi vet.
Jag småkör Final Cut på en gammal eMac hemma och det går utmärkt. Skulle gärna fortsätta på en MacBook! Men just nu har jag en hel NTFS-hårddisk full med Avid-projekt som ska justeras. Och därför är det väldigt lockande att köpa en HP för tio lakan, redigera färdigt och sedan sälja den på blocket i väntan på nästa lilla heta från Apple. Jag har aldrig ägt annat än mac och vet att att gräset är grått och dött på andra sidan..

Ursprungligen av macuddevalla:

Tänk också på att för videoredigering i program som Avid, Premiere, FCP etc bör du ha MINST 2 GB Ram samt separat grafikkrets med eget minne, EJ sharememory teknik. Vista behöver dessutom 1 GB för eget bruk + vad övriga program behöver. Jag tvivlar på att du får en HP pc med ovan nämd spec för det pris du uppger.

Det är just för att få ett okej grafikkort (NVIDIA GeForceT 8400M) och 2 gb ram för under 10k som jag tänkte tjacka en HP.. Då kostar den på ex. SIBA (HP dv6521) 9990:-.

Jag har inte full koll på begreppen, men kan man kalla
"separat grafikkrets med eget minne" för grafikkort
och
"Grafikprocessorn Intel GMA 950 med 64 MB delat DDR2 SDRAM-minne" för grafikkrets?

Ivarjefall; visst är det så att man måste välja MacBook Pro för att få ett grafikkort och inte en grafikkrets i en bärbar mac? Då startar priserna på 17995:-... Man får ändå ganska mycket för 9990:- av HP. Och den där dv-serien i svart pianolack ser rätt okej ut för att inte bära äpple. Det är tekniska, ekonomiska (och tillfälliga) orsaker som gör att jag faktiskt skulle kunna tänka mig köra windows ett tag..

Ursprungligen av macuddevalla:

Har du kollat så att den version av avid som du vill köra funkar med Vista? Risken är stor att om det inte är en nyreleasad version av avid inte funkar med Vista. Vista är än så länge(och troligen fortsättningsvis) MYCKET kinkig med äldre utrustning (mer än 1 år) avseende både hårdvara och mjukvara.

Nä jag har insett det nu! Att Vista inte är särskilt bakåtkompatibelt.. Trist. Jag trodde man kunde köra MS Röj från Windows 3.1 i Vista. Nu skulle jag bli tvungen att installera XP på den nya datorn. Jag vet inte vilket operativ som är bäst (eller värst) men jag tycker det vore roligare att ge Vista en chans. Tror ni XP skulle funka bra i den här "Vista-datorn"?

Ursprungligen av Tangen:

Alltså, nej det kan man inte, det finns vägar runt som varken är snygga eller lagliga. Varför inte göra tvärtom?

Tangen

Inte ens endast OSX alltså? När jag tröttnat på Äkta Windows Vista Home Premium... Fick för mig att det möjliggjordes i samband med Apples byte till Intel.

Att jag inte gör tvärtom beror på att jag har en avid-version som jag inte tror rullar under XP på en mac-maskin, men det kan vara inbillning. Dessutom är jag ute efter en så ren och snabb maskin som möjligt, lite billigt. Typ 2 Ghz Intel duo, 2 GB ram och 240 GB hd, med lite större skärm, 15" kanske 17", vilket i HP-sammanhang verkar kunna kosta cirka 9995:-

Jag inbillar mig också att Apple om ett år eller två har släppt något väldigt litet och vackert som jag kommer gilla mycket mer än dagens MacBook, som jag tycker är... lite för bred och blank.

Jag står i begrepp att köpa en laptop av märket HP (för videoredigering med Avid av äldre version). Har tappat kollen på följande frågor:

Visst kan man köra OSX på Windows-maskiner? Men kan man då växla mellan Windows och OSX som med bootcamp på macen? Spelar det roll om det är Intel eller AMD?

Kunde han köra Avid under XP på en Macbook Pro?

Jag trodde inte det varit möjligt att använda Avid på Intel-mac förrän version 5.7 (då i OSX).

Kommer inte fungera på MacBook som inte är pro? Enligt denna lista över
qualified_mac_notebooks är det (utöver iMac och Mac Pro) MacBook Pro som gäller. Tror det hänger på grafikkort/grafikkrets. Har jag förstått det rätt att MacBook inte har något regelrätt grafikkort?

Jag har en studentvariant av äldre Avid-version som jag trodde man inte kunde få att rulla på bärbar Intel-mac... Tänkte köpa en rejäl kloss från HP istället.

Kan inte svara på din fråga xhair, men vill göra ett inlägg i debatten om utvecklingen av OSX...

Jag tycker alltid det är intressant att se hur OSX utvecklas. Det viktigaste tycker jag är funktionalitet, stabilitet och enkelhet. Och så Apples visioner och innovationer såklart. Där fick jag kanske med allt?

Enkelheten känns särskilt viktig nu när nya användare strömmar till i så stor utsträckning! Då vill man ju att de ska känna sig hemma och nöjda direkt. Där blir jag nog lite orolig när stacks, dashboard, timemachine, spaces och liknande andra koncept ger användaren en massa olika miljöer att navigera i. Jag tror det kan bli förvirrande och sänka den enkla appleska användarglädjen. Kanske att det blir lite för mycket wow-känsla, som nån skrev tidigare.

Hursomhelst, min fråga för stunden blir: varför varför varför fixar Apple inte en enkel och snygg lösning för installation (och kanske avinstallation) av program. När en switchad unge fått hem sin MacBook är kanske det första han gör att ladda ner MSN messenger. När han startat programmet, sparat genvägen i dockan och sedan bestämt sig för att rensa skrivbordet blir det stort frågetecken nästa gång han vill chatta! Och i den processen borde det inte vara några frågetecken tycker jag.

Förr packade man upp en .sit-fil för att sedan flytta programmet till rätt mapp och slänga .sit-filen. Halvenkelt.
Idag packar man upp en .dmg-fil för att sedan hitta programmet i en vit låda (enhet) vari programmet ligger men det ska absolut inte startas därifrån utan först kopieras till hårddisken (som om det inte redan ligger där!) och sedan ska man slänga .dmg-filen och mata ut den vita lådan. Helkonstigt.

Här vore det inte fel med lite wizardkänsla?

(Jag är rätt van användare men kan inte på rak arm komma ihåg vad meningen med enhets-mojängen är...)

(Jag har förresten inte skrivit inlägg här på år och dar! Fast jag använder 99mac.se med lika jämna mellanrum som förr. Fortfarande en fantastisk plats. Hej på er!)

Citat:

Skrevs ursprungligen av Stefan
Länktips till Logic/EXS24 användare. Samtliga samplingspaket innehåller en .exs fil. Kanske bara är jag som är lat, men det är fan rena lyxen att inte behöva pilla in allt själv

:eek: Oh.. mer sånt här!

Jag är nog inte bara lat, utan okunnig också..
...för om man skulle vilja "pilla in allt själv", hur gör man det?

mvh
brock L

Vad krävs för att genom Logic kunna använda ljud ur EXS24 ljudbibliotek?

Inställningar?
OMS?

Blev betydligt tydligare så faktiskt...

Den gamla M1:an står avstängd. Liksom Apples Centris som den är kopplad till.

Nya grejer har nämligen skaffats. En RolandPC300-keyboard kopplad till nya imac och i den är Logic liksom Logics mjukvarusynth EXS24 installerade. Logic kör fortfarande under OS9.

Med bristande erfarenhet när det gäller mjukvarusynthar i allmänhet och EXS24 i synnerhet och föraktade manualer skulle jag uppskatta lite hjälp för att få Logic och EXS24 att fungera.

Problemen beror säkerligen på en eller flera felaktigheter när det gäller Enviromentinställningarna i logic och OMS-drivrutinen (som har till uppgift att?). Keyboarden fungerar fint.

Alla svar när det gäller OMS, Enviroment och EXS24 uppskattas alltså.