Adrian B

Adrian B

Medlem
  • Plats Umeå
  • Registrerad 2001-05-29
  • Senast aktiv 2020-01-16
  • Antal inlägg 21083

Foruminlägg

De senaste inläggen Adrian B har skrivit i forumet.

Trevligt namnbyte.

Hjälp mig att minnas, är det såhär tidslinjen ser ut?

2001: 99mac startas med 99mac.com som domännamn (och 99mac.se eller?).
2006: 99mac blir en del av portalen 99.se med 99.se/mac/ som adress.
2010: Portalen 99.se försvinner och sajten blir 99mac igen men med 99.se som adress.
2012: SweClockers köper 99mac - var det här det byttes från 99.se tillbaka till 99mac.se?
2017: 99mac blir bara "99" och får 99.se som adress.
2019: 99 tas över av Teknikveckan och blir 99mac med 99mac.se som adress.

Ursprungligen av zappee:

Varför tror ni inte att 99mac skulle kunna ha levt kvar som ett renodlat mac-forum?

Så dyrt är det inte att driva en Discourse.

En motfråga vore: Varför tror du inte fler gör det, om det är billigt och enkelt?

Jag säger inte att det vore omöjligt, det kan räcka med en driven person som kan dra ihop ett bra team (som Martin 2001!) men det är mer jobb och tar mer tid och resurser än man kan tro om det ska vara bra skött. Håller med om Discourse, det känns absolut som något jag skulle titta på idag om jag skulle starta ett forum (men det ska jag inte).

Här är ett motförslag: Starta själv! Nu är ett utmärkt läge för någon driven själ att fånga upp användarna här. Dra igång Discourse, kalla den 110mac eller något annat fyndigt (obs, är inte jurist, vet inte om det är ok eller för snarlikt)

Ursprungligen av Ida Blix:

SweClockers köpte 99mac och så var det med det. Är det någon som "låtit någon ta över något" är det Martin Björnström du ska klaga till, det var han som sålde.

Ja, och man bör också poängtera att sajten med all sannolikhet varit nedlagd för länge sedan om inte SweClockers köpt den och satsat. Det är jag helt övertygad om, och jag var inblandad en del då, både före och efter.

Det är populärt från vissa bakåtsträvare hemma bakom sina tangentbord att gnälla över hur den drivits (och som alltid gnällt över hur fel den drivs och modereras) och de vet förstås precis hur man skulle ha gjort det bättre, men de är folk som inte har någon koll eller insikt i hur mycket jobb som ligger bakom och hur mycket resurser som spenderats. Det var ett lovvärt försök från SweClockers som inte bar sig.

Ursprungligen av amandareventlid:

Kan vara värt att höra av sig till Internetmuseum!

Aha, ja det kände jag inte ens till faktiskt.

Även om jag inte är aktiv här själv längre så var det tråkigt att höra detta.

99mac är ett stycke kulturhistoria, speciellt om man varit med på hela resan från starten. Nätet, webben, Macarna, Apple – allting var väldigt annorlunda där i början av 2000-talet. Vi macanvändare var en outsider-grupp som slog underifrån*, forum var the shit för all typ av community och diskussion, Macens operativsystem var mitt inne i sitt största förändring någonsin (Mac OS -> Mac OS X) och vi hade uppesittarkvällar där vi hoppades på att en kornig liten videoström skulle gå att titta på tillsammans. Många minnen kring det och vänner från den tiden än idag! Tack för allting!

Hade hoppats på att sajten skulle kunna konserveras som ett arkiv, ett stycke svensk internethistoria, men så verkar det tyvärr inte bli. Både för forumet och för alla artiklar. Även om teknikrelaterade saker sällan åldras speciellt väl så finns det en och annan längre grej jag skrivit för 99mac som jag fortfarande kan vara lite stolt över och som jag gärna sett att det låg kvar. (Sidonotis: tänk att vi en gång i tiden trodde att allt som skrevs på nätet var kvar för alltid, medan det i själva verket är precis tvärtom.)

* = Vi slogs även en hel del internt, som heta diskussioner om att PowerBook G5 bara måste komma snart och att iPod minsann inte kommer att sälja alls…

Whoa! Jag upptäckte precis att man kan scrolla i sidled genom att vicka på scrollhjulet på musen! Den är 2-dimensionell för tusan! Hur kan jag ha missat det helt i över fem år?!?

Ursprungligen av Ida Blix:

I slutet av 2010 var jag på möte i Stockholm med Martin Björnström som handlade om att dra igång en redaktion som skulle skriva material åt 99mac. Jag minns inte helt hur jag blev inbjuden till det mötet, men hur som helst lät det väldigt spännande. Jag har också för mig att jag då för första gången träffade @adrian b.

Det låter bekant! ? Jag var nere i Stockholm en del den hösten och jobbade åt Martin med bland annat 99mac.

Det här är fortfarande högst påtagligt. Jag skulle dra hem 10.13.4 med Telia som ISP men med Google DNS som mina DNS:er. Uppdateringen på 2,3 GB gick segt som bara den att ladda ner, skulle ta en timme ungefär. Bredbandskollen visade god hastigheter i övrigt (80 Mbit/s ner där jag satt) så inget fel på anslutningen. Jag växlade över till ISP-tilldelade DNS-servrar vips tog det inte ens fem minuter att få hem uppdateringen.

Jag brukar tänka på den här tråden ibland. Då – när det begav sig 2010 vid lanseringen av FaceTime – var jag optimistisk om FaceTimes framtid och skrev inlägget som startade den här tråden (samt ett bisarrt långt inlägg med citat från folk som var skeptiska). Sedan dess har jag genom åren tänkt att FaceTime trots allt inte slog fullt så kraftigt som jag hade trott.

Sakta men säkert har dock FaceTime etablerat sig och även om det inte är ett begrepp i klass med "googla" så används det bland befolkningen i allmänhet och förekommer i populärkultur osv. Varken FaceTime i synnerhet, eller videosamtal i allmänhet, har tagit över världen, men det trodde jag inte heller. Videosamtal är fortfarande ett specialfall jämfört med vanliga röstsamtal. Men i år har jag sett hur barnen använder FaceTime på sina iPads och det har slagit mig hur bra det faktiskt fungerar och hur väl de tagit till sig det.

Mina barn är i lågstadieålder och har jämnåriga kusiner och tillsammans använder de FaceTime som en slags "teamspeak" medan de spelar diverse spel tillsammans, över nätet på sina iPads. De har inte ännu några egna mobiler och telefonnummer, men de har iPad och Apple-ID och därmed är FaceTime väldigt lättillgängligt (inte minst via Siri faktiskt!). De drar igång videosamtalet, sen växlar de över till aktuellt spel och pratar med varandra under tiden (och kan till och med se varandra genom "picture-in-picture" som tillkommit med senare version av iPad och iOS). Rent tekniskt är jag imponerad över hur väl det fungerar, speciellt i en tid där jag tycker Apples solida kvalitétsrykte blivit delivs skamfilat, både när det gäller mjukvara och hårdvara.

Det här är förstås en enskild observation av typen N=1, men det kanske ser ut så på många andra håll också? Kanske våra barn växer upp och tar till sig videosamtal på ett annat sätt än vi själva gjort?

Ursprungligen av Alix:

Intuitivt, Mac OS... ? Frågan är dock hur man får bort dem...

Ok, det verkar faktiskt gå. Jag har flexat mina amazing google skillz och testat för att verifiera, som den f.d. undersökande frilansskribenten jag är… ;)

Först måste man ställa in att enheten ska hantera musik och videor manuellt:

(Kom ihåg att klicka på "Utför" också, för att spara ändringen.)

Sen kan man högerklicka på en ringsignal för enheten och välja att radera den:

Då får man upp en dialogruta om det:

Klickar du Radera där så raderas den från enheten!

Ursprungligen av Alix:

Intuitivt, Mac OS... ? Frågan är dock hur man får bort dem...

Well, man kan ju inte få allt… ?

Ursprungligen av Alix:

Nej, men man kan dra dem in i enhetens Ringsignaler i Itunes via Finder, kom jag på, till slut.

Stämmer bra och det gäller även appar och annat som man har på datorn och vill kopiera till telefonen, Apple beskriver det här: https://support.apple.com/en-us/HT201593

Ursprungligen av wurpan:

Kul med återkopplingen efter närmare fyra år!

Har sneglat på detta paket själv till och från men aldrig kommit till skott. Framför allt tangentbordet då. Kanske skulle ge det en chans nu när mitt mekaniska CM Quickfire håller på att självdö.

Har haft delade tangentbord från både Logitech och Microsoft tidigare och det är väldigt trevligt när man väl vant sig. Synd att utbudet är så krasst bara...

Ja, det inte är inte mycket att välja på direkt. Speciellt inte om man vill ha det anpassad för svenska standard. För- och nackdelarna som nämns i recensionen står sig i stort sett. På det hela taget gillar jag det som sagt och jag känner inte till något som är bättre, även om jag kan bli tokig på att fortfarande fyra år senare inte träffar rätt på piltangenterna varje gång, pga av att de inte går att "känna sig fram till" så att säga.

Det verkar som man måste ha riktigt kort avstånd mellan mottagaren (den lilla USB-pluggen) och tangentbord och mus för att få en problemfri upplevelse. Ibland hade jag lite avbrott och sånt blir man tokig på. Min nuvarande lösning är en extra liten USB-hub som står nära tangentbordet, se bifogad bild. (Däremot verkar det inte vara ett problem att den huben går till en annan USB-hub i skärmen som går till en annan USB-hub i sin tur.)

Sculpt-tangentbordet och -musen jag testade i recensionen har jag använt i stort sett varje dag i snart fyra år nu och det har blivit lite slitet med tiden, som att mellanslag tar lite sämre och likaså högerklick på musen, som nästan slutat fungera. Men jag har varit nöjd på det hela taget och det har i princip inte hänt något på den här fronten sedan dess, varken från Microsoft eller någon annan aktör. Så idag bytte jag ut det mot ett nytt paket Sculpt Ergonomic Desktop.

Ursprungligen av Erik.dv:

Ett par av oss som reagerar nu…
Jesper Ohlsson - registrerad för 15 år sedan c:a 18 000 inlägg
Erik.dv - registrerad för 15 år sedan med c:a 7500 inlägg
Zinned - registrerad för 9 år sedan med c:a 8500 inlägg

Visst, visst…

Skulle också kunna flexa min siffror, men ärligt talat är det ett skevt mått på många plan. Även troll och provokatörer kan vara flitiga även om de förgiftar mer än de bygger upp, och svåra att skilja från de goda medlemmarna bara utifrån siffrorna.

Jag förstår om man känner starkt för sajten och dess historik om man varit med längre, jag gjorde det en gång i tiden. Men om man inte varit med och aktivt haft ansvar för att driva sajten, moderera sajten, försökt utveckla och förnya den i en värld som ständigt förändras – ta bara hur mycket Facebook lagt beslag på aktivitet tidigare förbehållet forum – har man inte heller hela perspektivet. Balansen mellan forum och nyheter är knepig. Någonstans måste man också våga testa.

Detta är inte första vändan av 99mac -> 99.se, men det är en annan tid nu. Vi kan sörja det 99mac som fanns för 10-15 år sedan, men den sajten, de människorna i det skedet i livet - det kommer inte tillbaka hursomhelst. Därmed inte sagt att det är givet att det blir bättre såhär, eller att man inte ska lyssna på aktiva medlemmar, bara att frågan är komplex. Hellre satsningar än sotdöden.