Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Adrian B

Adrian B

Medlem
  • Plats Umeå
  • Registrerad 2001-05-29
  • Senast aktiv 2020-01-16
  • Antal inlägg 21083

Foruminlägg

De senaste inläggen Adrian B har skrivit i forumet.

Google tar 1000 kr/månaden för 10 TB på Google Drive, så det är ju helt orimligt för en privatperson, men det finns folk som utnyttjar möjligheten till obegränsad lagring om man kör G Suite Business. Det är dock lite av ett hack och känns inte som en långsiktig lösning, Google skriver att gränsen är 1 TB/användare om det är färre än fem användare, men enligt rapporter ska det var en regel som inte är aktiv för tillfället.

Ursprungligen av Ida Blix:

Visste väl att jag hört om det här!

Carbonite som Crashplan själva hänvisar till då? Aldrig hört talas om den förut.

Carbonite är bättre för Windows än Mac, så som jag förstått det. Såg den här kommentaren om det någonstans igår:

Citat:

Unfortunately, while Carbonite is not bad on Windows, I would not recommend it to Mac users, because the Mac version offers neither versioning nor the option to use a personal encryption key. Plus, Carbonite artificially restricts upstream bandwidth, making it significantly slower than many competitors.

Backblaze har inte varit sena med att göra business av situationen och de har listat ett gäng argument varför de är bättre än Carbonite, på sin blogg.

Ursprungligen av Ida Blix:

Jag har inte kört Crashplan själv, men har hört väldigt väl om tjänsten. @adrian b var det du som använder Crashplan kanske?

Stämmer bra, jag kör familjekonto dessutom, så både min dator, fruns och den gamla macen som står som backupserver i källaren har all åratal av historik hos CrashPlan, som nu försvinner… ?

Jag körde först Backblaze i några år, men bytte till CrashPlan för sex år sedan, för det var bättre av flera skäl:
- Sparade gamla version av filer obegränsad tid.
- Raderade inte backup av hårddiskar som inte anslutits på en viss tid.
- Tillät backup av nätverksanslutna diskar.
- Tog samtidigt backup till molnet och lokalt till annan dator på nätverk eller hos en kompis (även när man var på resande fot).
- Hade bättre stöd för selektiv backup beroende på nätverksanslutning och destination.
- Bättre stöd för egna krypteringsnycklar.

CrashPlan är inte speciellt snabbt, de stryper hastigheten så vitt jag vet, så det tog månader innan en full backup var gjort. Men sen har det snurrat på rätt bra, och jag har varit nöjd på det hela taget. Jag hade haft problem med att min Time Machine-backup regelbundet förklarades korrupt och fick börja om från scratch utan någon historik, så jag var glad att kunna köra CrashPlan lokalt istället för Time Machine.

På sista åren har dock CrashPlan varit lite sådär, framförallt för att det inte fungerar så bra vid riktigt stora mängder data och många filer (jag har flera TB data hos dem). Ibland kunde min lokala backup göra uppehåll i flera dagar bara för att CrashPlan höll på att indexera om och underhålla backupfilerna. Code42 var inte heller speciellt angelägna om att utveckla CrashPlan, många har frågat i åratal efter en äkta Mac-version som inte kräver Java, nu vet vi varför de aldrig byggt en sådan för konsumenter.

Tyvärr finns det inget riktigt bra alternativ som är överkomligt i pris. Backblaze verkar ha fortsatt leverera en stabil tjänst och hastigheten till dem är mycket bättre, men deras policy att radera gamla version och raderade filer efter 30 dagar är en show-stopper. Även om de utökar till 60 eller 90 (något de seriöst funderar på) så hjälper det inte. Det fina med CrashPlan är att om jag öppnar en fyra år gammal fil och upptäcker att den blivit korrupt någonstans sedan dess så har jag fortfarande kvar den fungerande filen i min backup hos dem. Backblaze har inte heller nätverksdiskar, familjekonto och framförallt inte lokal backup.

Den hetaste lösningen just nu verkar vara backupmjukvaran Arq (som har extremt gott rykte) mot Backblaze B2. Då har man full kontroll över vad som raderas när etc. Men det blir inte hållbart för stora mängder data eftersom man betalar för cold storage. De tar grovt räknat 4 dollar/månad/TB, så till exempel ett arkiv på 6 TB blir 288 dollar per år, och det är i saftigaste laget. Har man bara några hundra GB är det nog värt att titta på det däremot.

De flesta andra molntjänster ligger i samma prisintervall eller högre. Wasabi är lite lägre, men ändå en för mycket. CrashPlans business-plan är inte heller aktuell för jag har för mycket data till att börja med (går bara att migrera arkiv under 5 TB) och det finns ingen lokal backup.

Hade jag råd att ta den initiala kostnaden skulle jag nog bara köra moln för de allra viktigaste, aktuella filerna och sen köpa några Synology-NAS:ar, stoppa in feta diskar och sen ställa de utspritt geografiskt (typ en i källaren, en i stugan och en hos en kompis). Men det kräver en saftig investering.

Ursprungligen av reboot81:

Vad tror du är skälet till att 3:än saknar Plex?

För att ATV3 aldrig var en plattform för appar av något slag från tredje part, överhuvudtaget. Man kan se det som att ATV3 bara var kanaler medan ATV4 är appar.

Ursprungligen av reboot81:

Vet du hur appar kom/kommer in på 3:an?

Jag vet inte exakt hur det gått till, men som jag förstått det var det i direkt samarbete med Apple för några få utvalda innehållsleverantörer, framförallt etablerade tv-kanaler. (Det var dessutom långt ifrån vad vi normalt sett kallar Apple, det var mer webbsidor enligt strikta mallar.)

Ursprungligen av reboot81:

Netflix är ett dragplåster, inte en konkurrent.
Båda är strömmande video - men till helt skilda målgrupper.

Ja, men bara en av dessa målgrupper är en direkt ekonomisk konkurrent mot iTunes Store, skulle jag påstå, och det inte är inte Plex-nördarna.

Vi kan orda om det fram och tillbaka, men min poäng var bara att Plex (och alla andra utvecklare) var portade från ATV3 av andra skäl än du påstod tidigare. Jag tror inte Apples främsta syfte med ATV3 var att sälja oss filmer och musik och att detta var så pass viktigt att just detta var skälet till den slutna plattformen.

---

Förövrigt känns ATV4 som två steg framåt och ett steg bakåt, speciellt nu när det gått en tid. Apples halvhjärtade satsning på den, brist på uppdateringar och tveksamma designval för fjärrkontroll gör att jag håller kvar vid min ATV3 och hoppas att Apple har en ATV5 på gång som flyttar fram positionerna.

Jag håller dock inte andan, Apple idag har visat många tecken på att inte ta helhetsgrepp och verkligen satsa på saker de startat. Man blir ofta frustrerad när man tänker på hur mycket bättre det kunnat bli. (Ta t.ex. Airplay som fortfarande är problematiskt och nu lever en tynande tillvaro istället för att etablera sig som en populär standard.) Kritiken mot Apple TV som Dan M. framförde (scrolla ner för tredje punkten) tycker jag är träffande.

Ursprungligen av reboot81:

Fanns ju ett hack där man körde via Trailersappen.

Säger du det? Hmm, jag undrar vem som skrev 99macs guide om detta när det begav sig…

Ursprungligen av reboot81:

Men att Apple inte tar in Plex som en utvald standard-app är förståeligt. Apple vill helst att man använder iTunes till mediespelning. (köp/hyr). ATV3 och 4 skiljer sig åt – den ena bestämmer Apple helt över, hur processen går till vet jag inte, men jag gissar att det är Apple som tar in appar, inte tvärt om. Den andra, 4:an, ja där är reglerna precis lika "öppna" som för iOS: friare, mer appar, mindre regler. Därför finns Plex & co på 4:an men inte på 3:an.

Ledsen, men jag köper inte de argumenten. Jag tror inte det finns en bakomliggande tanke om att stoppa det som "direkt konkurrerar med Apple som främst vill sälja dig filmer och musik". Om det verkligen var en stark drivkraft hos Apple hade de kunnat hindra sådana appar också i ATV4. De är ju ganska friska på att alla möjliga begränsningar i App Store för iOS.

Och om det var en stark drivkraft hos Apple skulle de inte ha stoppat in Netflix app i ATV3 till exempel. Skulle tro att Netflix affärsmodell snor betydligt fler potentiella kunder från iTunes Store än Plex någonsin gör.

Ursprungligen av tooobe:

Sen kan jag nog lova att det inte är av tekniska skäl utan av strategiska skäl, ATV3 skulle lätt klara av appar liknande Plex (bevisats genom att de kan köras på jailbreakade ATV2/ATV3).

Strategiska skäl kanske är ett bättre ord, vad jag menade med tekniska skäl är Apple inte har samma typ av plattform för appar, så förut en handfull partners som gjorde väldigt enkla, html-baserade "appar" så kunde inte någon tredjepartsutvecklare få del av ATV3. Det var inte baserat på en princip att Apple inte anser att folk inte ska strömma egen "lånad" video till ATV (vilket faktiskt går med ATV3 också om man lägger sin video i iTunes på dator och kör hemmadelning).

Ursprungligen av reboot81:

Sen att PLEX inte släpps beror på att det direkt konkurrerar med Apple som främst vill sälja dig filmer och musik – inte göra det enkelt för "lånare" att spela upp media.

Vad får du det ifrån? Låter som du pratar i nattmössan. Plex kommer inte till ATV3 av helt andra, tekniska skäl.

Om dina argument stämde så skulle Apple aldrig tillåta Plex för ATV4 heller, men där har ju Plex funnits med länge (och för den delen andra appar för att strömma egen video, som Infuse).

Ser att mina fina animerade giffar inte längre fungerar i den här artikeln, vet redaktionen varför?

Ursprungligen av kenjon:

David var väl för att stanna i EU?

Jo, men om jag förstått det rätt så var det han som hade makten att utlysa omröstningen, och han gjorde det för att flirta med dessa krafter i tron att de ändå inte skulle lyckas, för att rädda sitt eget skinn.

Nåväl, det var inte meningen att styra in det på politik, även om den påverkat slutpriserna på Apple-produkter i vårt land

Verkar som priserna steg generellt sett i EU, tack för det David Cameron… ?

https://9to5mac.com/2016/09/08/apple-uk-price...

Om jag fått till alla siffror rätt så verkar det som att vi fått vissa prissänkningar även i Sverige, men mycket mera blygsamma. Det verkar som Apple Sverige passat på att justera priserna uppåt jämfört med USA, kanske för att kompensera för dollarkursen.

Såhär såg Apples svenska priser ut för iPad mini 4 innan eventet:
iPad mini 4 16 GB: 3 795 kr
iPad mini 4 64 GB: 4 695 kr
iPad mini 4 128 GB: 5 595 kr

Såhär ser Apples svenska priser ut idag:
iPad mini 4 32 GB: 4 295 kr
iPad mini 4 128 GB: 5 395 kr

Så 128 GB-modellen har blivit 200 kr billigare medan nya 32 GB har placerat sig mellan gamla 16 GB och 64 GB i pris.

Det kan jämföras med USA där det förut såg ut såhär:
iPad mini 4 16 GB: 399 dollar
iPad mini 4 64 GB: 499 dollar
iPad mini 4 128 GB: 599 dollar

Och nu ser ut såhär:
iPad mini 4 32 GB: 399 dollar
iPad mini 4 128 GB: 499 dollar

I USA fick alltså nya 32 GB samma pris som tidigare 16 GB, och 128 GB fick hela 100 dollar sänkning.

Lite trist att det blev såhär, jag hade hoppats på att nya 32 GB skulle få samma pris som gamla 16 GB. Nu har istället lägsta priset blivit 500 kr högre för att köpa en iPad mini 4.

Bra försök i alla fall…

Ursprungligen av Serhat:

Hej Adrian och tack för super bra tips. Precis det jag behövde, men nu ca 4 år efter du har skrivit den. Det jag undrar är om det är samma komponenter som kan rekommenderar idag. I mitt fall gäller det MacBook pro 13" tidig 2011. Har haft 500gb som jag tror är trasig efter en olycka och därmed inget jag kan klona från.

Tacksam för tips om du har tid.

Kul att mina gamla artiklar fortfarande kan vara till nytta I stora drag gäller samma rekommendationer som tidigare.

Vad gäller SSD har det förstås hänt mycket på 4 år och i dagsläget kan man få betydligt större lagringsutrymme lägre pris. Jag tror även kvalitén överlag blivit rätt bra, så man kan nästan köpa vilken SSD som helst från ett känt märke och bli nöjd. Samsungs serie "850 EVO" är nog bland den populäraste, och kanske den jag skulle fundera på själv. Men som sagt, jag tror alla stora märken är bra.

Vad gäller kit för byte så skulle jag köpa från tyska Hardwrk igen, utan att tveka. Jag har faktiskt gjort det igen efter artikeln skrevs och var lika nöjd då. Med deras kit följer också verktyg med, så jag tror inte man måste köpa några extra utöver dem. (Kan hända att det finns fler alternativ på marknaden nu, men det är mer än jag har koll på i så fall.) Och precis som då är iFixits guider utmärkta att använda för extra hjälp, utöver instruktionerna som följer med.

(Jag kan passa på att ge en liten känga åt Apple för att det inte längre går att ge nytt liv i en några år gammal Mac på samma sätt, då allting är fastlött eller har specialkontakter. Jag har numera en MacBook Pro från 2013 och den är supertrevlig och tunn och fin, men jag kommer nog aldrig kunna ge den extra liv på samma sätt som det gick med äldre Macar.)

För den som minns att jag antydde något om en ny Apple-butik i Stockholm i 99macs poddradio för några år sedan (tror det var 2013) så var det exakt detta rykte

Ursprungligen av zinned:

Jag backar lokalt med CP mot NAS också, absolut, men den är inte mycket värd vid inbrott/brand.

Näe, givetvis inte. Det (tillsammans med översvämning/vattenskada) får räknas som de "worst case scenario" jag var inne på förut. Men skulle det inträffa kan jag leva med den relativt långsamma återställningen från molnet.

Det finns dock sätt att slippa det om man också utnyttjar CP:s möjlighet att ta backup till en vän. Två personer som båda kör CP kan t.ex. komma överens om att ta emot backuper från varandra (väldigt enkelt att ställa in), så har man offsite-backup som ändå är betydlig snabbare att återställa från än molnet.