Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
larioso

larioso

Medlem
  • Registrerad 2003-07-25
  • Antal inlägg 69

Foruminlägg

De senaste inläggen larioso har skrivit i forumet.

1
Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Volantiz:
Larioso: Lägg ner.. du gör bara bort dig..

Du lägger gärna ord i andras mun du. Jag har programmerat yrkesmässigt för nätverk i över 20 år, och med internet som specialitet. Men jag inser att saker förändras och jag är ständigt nyfiken att lära mig mer, därav min trodde jag enkla fråga. Du kan ju detta.

Jag sammanställer:
Antal svar på enkel fråga: 0 st
Antal utlagda dimridåer: fler än jag kan räkna
Antal personangrepp: åtskilliga

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av encore:
larisio : Det kan vara en idé att skaffa ett hotmail-konto att använda till annonser osv, för att slippa framtida spam. (då din emailadress syns publikt och kan snappas upp) Så hade jag gjort iaf.

Låter som en god idé. Det jag varit rädd för är nästan att bli drabbad av ännu mer spam hos gratis-produkter typ hotmail?

Det är inte så då?

Man orkar ju knappast läsa det finstilta i avtal man skall acceptera osv.

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Volantiz:
larioso: Det märks omedelbart att du inte riktigt har koll på vad du pratar om.. du kan ta upp ämnet igen om du i framtiden fått lite mer kunskaper kring det. Och när du då gör det så ta det över mail istället så att vi slipper stöka ner det här underbara musikforumet mer än nödvändigt. [email protected] kan du nå mig på. Eller på nåt säkerhetsforum kanske? Jag diskuterar verkligen jättegärna vidare runt det här ämnet.. men då med folk som vet vad dom pratar om.

Jag märker när jag pratar med hängiven Mac-anhängare och inser det omöjliga med en diskussion.

Det vore som att omvända Göran Persson till Nej till EMU

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Volantiz:
Och nej.. antagligen så hade inte virusutvecklingen lagts mer på t.ex. OSX om dom hade större marknadsandelar.. ok.. visst.. lite mer såklart.. men inte mycket alls. Orsaken är att det inte på samma sätt går att skriva virus till OSX. Windows är ett väldigt tacksamt operativ att skriva virus till helt enkelt.. typ därför man gör det.

Vad precis är det som skulle göra Windows tacksamt för virus?

Om jag skulle vilja sprida virus skulle jag baka in en extra liten loader(inte viruset i sig) i ett gratis eller populärt program för nedladdning någonstans.

Kör du väl det installationsprogrammet så har du installerat någon annan mikroliten process som kan ta kontakt över nätet på port 80(webläsaren) eller vad som helst som går igenom brandväggar och allt och sedan göra precis vad som helst. Vi sitter ju så många i ett globalt nätverk numera.

Det är guldläge att sprida virus i crackade och piratspridda program.

Detta gäller ju oavsett om det är Mac eller PC!

Du kan fördröja effekten tills du har installerat några program till för att försvåra att det sätts i samband det infekterade programmet eller en framtida datum vilken som helst osv.

I företag med god datasäkerhet skall du inte kunna installera program själv med normal behörighet. Men de flesta ser mer till det praktiska tills de råkat ut för något allvarligt. Att ha en anställd som bara sysslar med att hjälpa alla att installera och uppdatera allt hela tiden kostar pengar det med så många väljer bort det. Och personalen hatar det för de får vänta med att få saker gjorda osv.

Största drivkraften bakom viruskreatörer är nog att få så stor effekt som det bara går. Och nöden är uppfinningarnas moder, som man säger, och man löser de problem som behöver lösas. Det är ju utmaningen i sig.

Undvik Silly Billys mailklienter bara typ Outlook, så riskerar man inget alls i stort sett. Det mesta är väl skrivet i scriptspråket där.

Hade marknadsandelarna varit omvända och Mac stod för 90% så hade man säkert sett de flesta virus inriktade på den miljön.

Själv fick jag en del misstänkta mail då jag annonserat ut prylar på nätet. Något svin som roar sig med bara ställa till det för andra och plockar adresser från annonser. Bara att någon har den inställningen stör något otroligt.

Vad jag förstår så skickar man det vidare till den mailservern som som var utgående server.

Om den servern var xxx.telia.com något skickar man till [email protected] osv. Så kan de jobba vidare och spåra eller vad de gör. Avsändar/reply-adressen kan man utgå från är fake så man får titta på headers i mailet.

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Jörgen U:
Är själv endast en glad amatör, men om jag förstått det hela rätt så har t.ex. DSP-korten egna processorer som tar hand om alla effecter och därmed lämnar CPUn ifred?

Tack för det.

DSP-kort låter ju intressant. Är det att betrakta som add-on på vissa fabrikat av ljudkort eller fristående produkter helt?

Funkar/funkar inte med vissa kort, eller?

Finns några fabrikat av DSP-kort man kan nämna?

När man väljer ljudkort och programvara är det några saker jag funderat på:

1. Är det olika mycket hårdvarustöd i ljudkorten?

Vad jag menar är om t.ex equalizer och effekter finns i kretsar på ljudkortet, eller om det hänger på programvaran man använder för inspelning, eller på pluggar i programvaran?

Som jämförelse tänker jag på grafikkort och en massa 3D-stöd och sådant som kräver att program/spel är anpassade att använda just dessa.

Är det samma sak med ljudbehandling, dvs krävs det att programvaran skall matcha ljudkortets funktioner på något sätt?

Mao väljer man ljudkort beroende på vilken programvara man använder, eller vice versa?

2. Hur vet man att allt sker digitalt och inte massa extra DA/AD-omvandlingar?

Ett sätt att se det är kanske att man kan utföra en operation blixtsnabbt och inte behöver spela upp i realtid.

Jag använder t.ex en programvara som genererar en stereowave med ett drumtrack jag använder. När jag är klar med programmeringen av hela tracket sker genereringen blixtsnabbt och en wave bildas på disk.

Varför jag undrar är för jag testade ett Creative Extigy som jag tyckte verkade perfekt på pappret. Men allt man gjorde gick via Creatives j-a kretsar och försämrade ljudet vid varje uppspelning. Inte ens digital överföring gick att göra utan försämring i ljudet. Därav är jag extra misstänksam.

Hur vet man egentligen att allt sker digitalt och inte blandar in analogt inemellan överallt?

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Victor:
men du, larioso, va sa du nu...? kan jag, innan jag bränner ner, markera av "Read only" på ljudfilerna?

Nejdå, det är ett problem först när du skall plocka tillbaka backupfiler och använda dem igen.

Eftersom ROM är ett ej skrivbart media så ser systemet till att det blir Read-Only på allt.

Så för att återställa filer från CD-R:

1. Kopiera tillbaka filerna
2. Markera dem i Utforskaren. Du kan markera allt i katalogen om du vill, det gör inget om det är lite andra filer som redan är avbockade.

Så markera allt i katalogen för enkelhets skull.

3. Högerklick och ta egenskaper
4. Bocka bort Read-only
5. Verkställ med ok.

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Victor:
Tack för svar....

larioso: det låter ju smidigt...vad kostar en sån disk?

/v

Billigaste först:

1. Extra fysisk disk om du inte redan har två. 800 kr och uppåt.
2. CD-R/RW-brännare sådär 1000-1200 kr

Återskrivbara diskar kostar väl 15-20 kr och rymmer 550mb formatterat ung.

3. MO-diskenhet är rätt dyr. Sådär 2000-3000 för IDE intern skulle jag gissa. Det jag har är en extern SCSI för att ha till portan och den är ändå dyrare(uppåt 5000).

Men säkerhet måste få kosta lite särskilt om det som ligger i datorn är det man försörjer sig på.

Diskarna kostar sedan ung 200 kr st och rymmer 1.1 gb formatterat.

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av avart:

helt vanlig plast är rätt kasst på att lagra data i sig självt....

Har du inte hört talas om bubbelplast och bubbelminnen

Citat:

citerar:skapades ursprungligen av Victor:
men vissa ljudfiler jag bränt ner, blir liksom skrivskyddade när man ska arbeta med de igen från den brända skivan...om ni fattar.

alltså, när jag sparat över ljudfilerna till hårddisken (från den brända cdr:en) så kan jag inte göra något med de, inte editera de. har jag gjort nåt klantigt vid bränning eller dylikt...vet nån?

/v

Det är bara att markera filerna i Utforskaren efter inkopiering, högerklicka och ta egenskaper, och kryssa bort krysset för Read-Only.

Tryck OK och Klart.

Det viktigaste med alla backupsystem är att det är så smidigt att det verkligen blir gjort varje dag.

Jag har kört både till CD-RW(alltså återskrivbar) och numera på MO-disk. MO-disken rymmer 1.1 GB formatterat så det räcker hyggligt. Det skrivs också betydligt snabbare än RW-processen som tar kanske 30s/mbyte eller så.

Så har jag gjort en liten enkel BAT-fil som ligger på skrivbordet jag klickar på åtminstone en gång om dagen. Detta blir gjort för det är så enkelt.

Ett av de mest användbara kommandona är XCOPY. Det kan kopiera hela katalogstrukturer och kan ta hänsyn till om filerna är uppdaterade eller ej.

Exempel

XCOPY c:musik*.* g:cbup /s /d

Detta uppdaterar alla filer på disk c i musik-katalogen till g:cbup som baskatalog, och bildar själv alla underkataloger under cbup om det behövs(obs! musik hamnar då i cbup, inte egen katalog).

Ett enda musklick är det som behövs. Backupdisken skall vara en annan fysisk disk. En annan partition på samma disk är näst intill meningslöst. Pajar disken är den partitionen sannolikt kass också.

Så som många rekommenderar att ha en fysisk disk för systemet och en för musikfilerna, så tar du lite utrymme från systemdisken för backup av musikfilerna ändå.

Och du har väldigt mycket högre säkerhet än utan backup.

Har man en enda gång varit med om att tappa mycket viktig info och den hjälplöshet man känner då, så är det bara att se till att det inte upprepas.

Kan du ta in dem på disk först från MO?

Varför jag frågar är om MO-diskarna är formatterade för det operativet du kör.

Har MO till min porta och där vill Fostex i vissa lägen bara spara i internt eget format som inte kan läsas av dator sedan.

[

]

1